Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   2 / 238
(#) pixels válasza Gory hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
na így már találtam leírás, és naggyából megértettem a működését ennek az s/pdifnek. Köszi az infot.
(#) Raptor46 hozzászólása Dec 6, 2006 /
 
Hali!!
Segítségeteket kérem!!! Létezik olyan induktivitás hogy 10uH@10A! Ez egy erősítőbe van a kimeneten és hogy ez miért van oda bekötve? Valami hangváltó vagy mi? Meg hogy ki lehetne e hagyni?
(#) Raptor46 hozzászólása Dec 6, 2006 /
 
Hali!
Hallot már valaki erről az ic-ről?
Ha igen azt szeretném megkérdezni hogy meg lehet e csinálni házilag hogy erősítő legyen belőlle? Van hozzá kapcsolás is!
(#) Raptor46 hozzászólása Dec 6, 2006 /
 
(#) Higgins válasza Raptor46 hozzászólására (») Dec 7, 2006 /
 
Szevasz! Én már hallottam róla, sőt rendeltem is pár darabot, meg hozzávaló Digital audio processzort, ami ezeked a D-osztályú végfokokat vezérli! Amolyan érdekesség képpen, hogy legyen otthon ilyen.
Ha majd lesz időm akkor tervezni kell egy vezérlést PIV vagy AVR mikrovezérlővel, ami a digital audio processzort verzérli, valamint két A/D átalító kell még az Audio proceszor elé tenni, ami ugye az analóg hangjelforrást digitalizálja. Amit belinkeltél ott TAS5508-as Digital Audio processzor van, nos olyat már nem tudsz rendelni a texastól, de helyette mazsolázgathatsz a TAS310X-es sorozatból, és A/D átalítónak pl. PCM1802-est rendelhetsz. :yes:

Remélem majd egyszer eljutok én is oda, hogy megtervezhetem, de egylőre az államvizsgával vagyok elfoglalva.

Érdemes ezekkel fogllakozni, mert bődületes teljesítmény kivehető ezekeből a csöppnyi eszközkből. Engem leginkább a hűtés megoldása érdekelne. Ezen sokat gondolkoztam....

Üdv: Higgins
(#) szetty hozzászólása Jan 7, 2007 /
 
Segítséget kérek, hátha valaki tudja. Nem találom annak a magyar srácnak a honlapját, ahol van egy-két pwm erősítő kapcsolás rajza. fényképpel, mérési eredményekkel (szkóp fényképek). már halálra kerestem, de guglival sincs meg. Nem tud valaki segíteni?
köszi,
Szetty
(#) gulyi88 válasza szetty hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
csáá
sztem erre gondolsz http://users.hszk.bme.hu/~sp215/index.htm
de ha nem, akkor nézd meg ezt is...
csá
(#) szetty válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 7, 2007 /
 
igen ez az. rendkívül köszi
(#) Tök Ödön hozzászólása Jan 7, 2007 /
 
végig olvastam a hozzászolásokat és majdnem magamhoz nyultam annyi sületlenséget találtam. na tegyünk helyre néhány dolgot. direkt hállozati 220 rol nem lehet erössitöt járatni!!!! nem azért mert a fetek nem birnák el, hanem mert agyonüt a villany!!!! ugyanis a fázis kikerülhet a testre!!!
a másik: kapcsolo uzemü táppal lehet jo erösitöt csinálni. az sose lesz olyan mint a torroidos. azért mert nagyobb a belsö ellenálása. nem lesz basszusa. én jonéhány szar és még több mégszarabb erösitöt láttam és javitottam már, de az biztos hogy a fetesek a legjobbak. a pwm erösitökkel is legalább annyi baj van mint a többivel. a kimeneti szürö k*rva kritikus! függ a hangszoro inpedanciájátol, az esetleges hangváltotol, a hömérséklettöl, meg még vagy ezer féle hulyesegtol.
hogy néhány elöre mutato szot is irjak, leirom hogy hogyan lehet egy elfogadhato és megbizhato erösitöt csinálni
kell egy egyszerü (nem elkomplikált) kapcsolás. ne legyen benne difereciál erösitö! viszont legyen benne mindenhol áramgenerátor ahol kell, vagy szimetrikus vezérlés. (pl rt 1989/12) és legyen benne megfelelö védelem (pl rt évkönyv 1978/128 oldal). persze ezek még tranyos kapcsolások, ezért át kell alakitani fetesre, söt (micsoda istenkáromlás) kvázikomplementer fetesre. mert pl az irfp 260 nak nincs párja. én is egy hasonlo saját tervezésüt használok, ami meglepöen jol szol, és nem csak nekem tetszik hanem mások is elismeröen szoltak rola.
az erösitö lelke nem a végfok, hanem a táp. nem szabad sporolni a trafoval, és a kondival. (kivéve ha eladásra csináljuk) ja hogy mások is igy csinálják? ezért épitek magamnak, és nem veszek.
ma már 160V (2x80) és 100000µF átlagosnak számit. ha mi tekerjük a trafot nyugodtan terheljük tul egy kicsit a vasat, bár egy kicsit melegedni fog de jobb lesz a kitöltési tényezöje, és könyebb lesz szürni.
a nagyfrekis szüréseket vegyük eszméletlen komolyan. ilyen teljesitméneknél a gerjedés egy marék fet halálát okozharják. akárcsak a rosszul tervezett nyugalmi áram aramkörök. az csak egy nagy humbuk hogy a fetes erösitök szarnak a nyugalmi áramra. ilyet csak az mond aki még nem csinált 10W nál nagyobb erösitöt. a nyugalmi árammar csinján kell bánni csak annyit amennyi feltétlenül szükséges. egy mA ral se többet. a testelésröl regényt lehetne irni. kibaszottul meg tudja keseriteni az ember életét egy elöre nem tervezett földhurok. ezeket csak kisérletileg lehet megyszüntetni.
összegzésül: ha akartok egy viszonylag olcso és szar erösitöt csinálni eladásra, ami még szol is valahogy, akkor van értelme a pwm+kapcsolotáp konstrukcionak.
ha magatoknak akartok egy dögnehéz drága de megbizhato és elfogadhato hangut csinálni, akkor fogadjátok meg a tanácsaimat.
sok sikert.
(#) abdul válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Ödön: uzemü táppal lehet jo erösitöt csinálni. az sose lesz olyan mint a torroidos. azért mert nagyobb a belsö ellenálása. nem lesz basszusa. én jonéhány szar és még több mégszarabb erösitöt láttam és javitottam már, de az biztos hogy a fetesek a legjobbak.

Belső ellenállás???? Miről beszélsz?
Nem lesz basszusa??? Miről beszélsz?

Az hogy láttál jónéhány "szar" erősítőt, attól még egy kapcsoló üzemű táp és erősítő is igazán jó!

Azonkívül attól még hogy trágár szavakkal rakod tele a mondandód, attól még nem lesz hiteles amit írsz, bár nem vonom kétségbe a tudásod!

Sziasztok!
(#) mex válasza abdul hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz!
(#) isamisa válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Végeredményben azt írtad le hogy lehet jó minőségű erőssítőt csinálni. De ezek csak az álltalánosan ismert dolgok. Ebben a topicban PWM erősítőt akarnak csinálni...

Akinek van igénye jobbra, az más topicban keresgél. Én szerintem lehet jó erőlködőt csinálni kapcsiüzemű táppal. Kérdés az hogy kinek kell, meg hova... Én maradok az analógnál....
(#) (Felhasználó 1542) válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
A pwm erősítőt már a 70-es években kitalálták,csak akkor még nem voltak hozzá megfelelő félvezetők.
Nézd meg a Tripath ic-ket. Olyan "jelentéktelen" cégek mint a Denon építik be a 800 Eft-os cuccaikba..
Egyébként az ic pár ezer ft, csak nehéz beszerezni.
http://www.hifipiac.hu/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=42&f...atid=2[url]
(#) Tök Ödön hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
a belsö ellenálásrol, és annak hatásárol a basszusra, nem kivánok több szot vesztegetni. én csak azért irtam mert ötletként felmerült a direkt hállozati táplálás ötlete. ami persze nem rosz ötlet ha egy kis pénzt akarunk sporolni a nyugdij biztositonak. arrol viszont sokan elfelejtkeznek hogy a pwm erösitöknek a kimeneti szüröje rendkivül kritikus áramkör. és mégegy dolog. még senkitöl sem hallottam, hogy egy pwm erösitö (még a legjobb gyári sem) jobban szolna egy analognál. :no:
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Ha legalább a linket megnézted volna.
No comment
(#) abdul válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Sziasztok!

Ödön: Te is ékes példája vagy annak a csoportnak, aki rendületlenül állítja a saját véleményét, mintha az az IGAZSÁG lenne, pedig nem az! Úgyhigy ezért :banplz: ha megoldható (akár a korábbi trágár kifejezések miatt is)!

arrol viszont sokan elfelejtkeznek hogy a pwm erösitöknek a kimeneti szüröje rendkivül kritikus áramkör
ez a mondat igaz, de ugyanúgy fontos a bemeneti egység, a PWM oszcillációs frekvencia kiválasztása, a kapcsolóelemek paraméterei, a holtidő és THD kapcsolata....

Úgy érzem fel akarod találni a spanyol viaszt, de kár a fáradtság érte!

még senkitöl sem hallottam, hogy egy pwm erösitö (még a legjobb gyári sem) jobban szolna egy analognál.

Én se láttam még egyben 1 milliárd forintot, mégse kétlem, hogy létezne! Az hogy te kikkel beszélgetsz az nem ránk tartozik. Mint ahogy nem beszélgettem pl.: Tektronix vagy Analog Devices esetleg Lecroy, AKM.... fejlesztőmérnökeivel, mégis elhiszem hogy az ő tudásuk többszörösen felülmúlja a te, az én, és a többi fórumozó tudását.

Nézegess adatlapokat és döbbenj végre rá, hogy a kapcsolóüzemű technológia JOBB paramétereket produkál, mint az analóg!!!

Ezzel a mondattal lehet vitatkozni, de a vita tárgya, mindig valamilyen szélsőség emlegetése ("akkor miért használnak a High-End kapcsolásokban A osztályú analóg erősítőket?") aminek nincs értelme egy hobbi fórumban!

Tehát a D osztályú erősítők jobbak hatékonyságban, THD-ban versenyre kelnek a nagyon jó minőségű analóg erősítőkkel is! (Általánosságban! Ne nézzünk a legalacsonyabb és az ultra High-End erősítőket!)

Ez az állítás viszont TÉNY ellentétben azzal amit te mondasz mert az SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNY amit tényként próbálsz beállítani.

Sziasztok!

(#) Tök Ödön válasza abdul hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
kedves abdul.
látom te is azok közé tartozol akik nézegetni szeretik az erösitöiket, meg az adatlapjukat. én nézni csak a tv-t szoktam. az erösitöket halgatni kell. jol szol, vagy nem. ilyen egyszerü. a pwm erösitö bemeneti és kimeneti áramkörei között nem csak az a külömbség hogy az egyik az elején a másik a végén van, hanem ha a bemenetet eltolod legfeljebb nem szol jol. de ha a kimenet nem korrekt, egy bödületesen nagy teljesitményü hosszuhullámu adot sikerül csinálni. amihez a HIF-nek is lesz némi (néhányszázezres) hozzászolása. persze a ditális erösitöknek is megvan a maguk helye. nagyol jol tudják használni a kis egyszerü (együgyü) haknizenekarok mulatos rockra. kis suly jo hatásfok. bucsuba, falusi kocsmákba, fél liter barack után teljesen jol szol.
(#) isamisa válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Ez a vita oda fog fajulni hogy másokat megsértetek,mert ők pont ilyen zenát hallgatnak.

Tingli-tangli zene, pop-rock, meg hasnonló nyávogás...

Lehet ez nekik bejön. Hagyátok meg nekik.
(#) szetty válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
figyelem ezt a vitát, csak nem értem.
1. létezik csúcskategóriás high-end pwm erősítő. és létezik ugyanígy analóg erősítő is.
2. nagyfrekit lehet szűrni, nem biztos, h rádió adó lesz belőle.
3. miért vitáztok? mindenkinek megvan a saját véleménye. nem kell semmit sem ráerőltetni a másikra.
4. és ez a legfontosabb: ez a topic azért jött létre, h a PWM ERŐSíTŐkről szóljon.

most pedig kérdeznék:
mit gondoltok lehet-e úgy erősítőt táppal készíteni, h DC-DC konverterrel egybeépített PWM erősítő?
itt nem azt a megoldást értem, h DC-DC konverter aztán egy PWM erősítő, hanem a kettő együtt, egybeépítve, tehát egy feszültségvezérelt DC-DC konverterre gondolok, ami működik hangfrekin.

üdv,
Szetty
(#) abdul válasza Tök Ödön hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
A többi olvasó védelmében írok csak, Ödön válaszára nem reagálnék az ő lényeglátásának teljes hiánya miatt!

szetty: a válasz igen!
A hogyanra majd az igen széleskörűen tájékozott, mindenhez értő, Ödön és hozzá hasonló emberek választ adnak, lassan, költségesen, hiányosan és végeredményben főleg rosszul.

De mindenki kövesse őket, és ha megunta lehet megvásárolni a bolti dolgokat!



(#) Moderátor hozzászólása abdul hozzászólására (») Jan 9, 2007
 
A vitát kéretik befejezni; a korábbi, teljesen szubjektív hsz-okat, (a kibaszottul kurvára csúnya szavakkal együtt, ugye Ödön?), amiknek közük nincs a témához, még ma estefelé törlöm a fenébe, nem fog hiányozni senkinek!
(#) Prinner válasza szetty hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
A hsz-eket olvasgatva megdöbbentem, hogy azon, hogy a D osztályú végfokok rosszab minőségűek, mint az AB és B osztályúak.
A napokban volt lehetőségem megturkálni egy házimozi végfokját, abban is egy D végfokról volt meghajtva a mélynyomó és aktív hangváltóról a többi. A dolog szépsége még az volt, hogy mindez kapcsolóüzemű táppal volt meghajtva.
A hangminőségről annyit, hogy bőven lealázza a QUAD405-ömet, meg szinte minden erősítőt, amit eddig hallgattam/építettem.
(#) TAdamm hozzászólása Jan 15, 2007 /
 
Sok kerdes: Mire is jo nekem egy PWM erosito? Jobb, mint a "hagyomanyos" erositok? Mire valok egyaltalan?
(#) orwell hozzászólása Jan 15, 2007 /
 
Szevasztok!

Rég óta érdekel engem is a D osztályú erősítők növekveő családja! Jópofa dolog az, érdemes kísérletezni. Így születnek az új dolgok.

Más. Mindenkitől elnézést kérek, ha megbántom, de a D osztályú,PWM stb. erősítőt nem hívjuk digitális erősítőnek! A digitális erősítő az PCM erősítő pl. Amiről itt van szó, az úgy gondolom analóg! Engem is letoltak már e miatt, igazuk volt!

Itthon elérhető még a Monolithic Powers végfokja is. A RT-ben volt róla egy cikk cirka 2 éve.
http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0105

Végigolvastam a hozzászólásokat. Gratulálok Sass Péter kollégának! Igen "böszme" végfokot hozott össze. Kíváncsi lennék rá, hgoy szól...:yes:

Szevasztok!
Zoli
(#) (Felhasználó 1542) válasza orwell hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Nézz már bele egy kommunikáció elmélet jegyzetbe.
És nézd meg a képleteket! Ez gyakorlatilag egy 1 bites d/a átalakító, van mintavételezés és quantálás.
Mellékesen Shannon tétele is érvényes rá.
(#) bbatka válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Így van.
(#) orwell hozzászólása Feb 16, 2007 /
 
Kedves Lagyna és BBatka!

Olvassátok el ezt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier

Kedvetekért rázoomolok a lényegre:
" D does not stand for "digital" " Innét kezdve olvassátok végig.

Definiáljuk a digitális erősítőt úgy, hogy digitális a bemeneti illetve kimeneti jel. Ha már van digitális modulátorod a fokozatok között, ok, az más. Pl. egy szigma-delat konverter. De itt nem erről van szó!

A kapcsolóüzemű tápegység is D-oszályú erősítő, ha belegondosz. Csupán az átviteli tarománya 0 Hz, azaz DC. Ott sincs szó digitális működésről. Lehet, hogy van benne PIC, ami a PC-vel kommunikál, stb. De annak megint nincs köze a D -osztályú működéshez.

Köszi a tanácsot: "nézd meg a képleteket" Ez igazi megmondó duma! Meggyőztél, megmagyaráztad észérvekkel a mondandód! Igaz rá a mintavételezési tétel. És? Rengeteg mindenben felfedezheted még ezt a törvényszerűséget (A/D átalakítótól kezdve FM csatorna kiosztás, QPSK sávszélessége, stb.) Ettől még nem lesz digitális!

Üdv!
(#) karpi válasza szetty hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
hat ez mind ugyanarrol szol

egy aramkort vezerelsz egy "szeleppel"

van a generator ami a tapfeszulseget/aramot szolgaltatja , ra van kapcsolva a terheles .Az aramot ebben egy "alkatreszel" modulaljuk amit a hangfrekvenciaval vezerelunk.

mindegy milyen aramgeneratorra kapocsoljuk , halozat , vagy egy akumulator , vagy szarazelem .

A problema az alkatreszek terhelhetosegetol fugg , valamint a terheles maximalis megengedheto erejerol.

Pld ezert kell DC-DC atalakito autok 12 V-os akuja eseteben , mert nem mukodnek egyes alkatreszek modjuk 12V es 100A -en....igy gyartunk magunknak 60V-ot es 2A-rel mukodunk.

Amugy meg 220 rol is mukodhetne direkt akarmilyen erosito ,csak hogy eletveszelyes ezert levalasztjuk a halozatrol egy "transzformatorral" ,nincs galvanikus csatolass a halozat (230V ~) es az erositonk foldelese kozott.!!

A tapegyseg kapcsolotranzisztora a 230 V-os halozattal galvanikus kapcsolasban van , a kivant DC feszulsteg az a trafo "masik oldalan" jelenik meg .

Mondjuk ha optocsatoloval vezereled a megszakito tranyot ami a tapegysegben van csak a transzformatorrol veheted le a jelet a hangszoronak.ami igy mar hangfrekvencias kimenotrafo kene legyen es akkor "nagyobb" kene .At kell vigye a 40Hz-et is , kapcsolouzembe...

A tapegyseg az mondjuk 40KHz-el dolgozik es azert olyen kicsi a trafo.


A PWM az jo hatasfokkal bir .Olcso alkatreszekkel nagy erot lehet atvinni a generatorunkbol ( tapegyseg) a terhelesbe.

Tavkozlesbe ugyanazert hasznaljak ,PWM allandoan maximalis hatasfokkal transzferalja az atalakitott analog jelet.

Az analog jel tovabbitas eseten a halk jelek alacsony nivoju feszultseget eredmenyeznek , a hangos jelek meg a maximalis nivot , a dinamika is elgge rossz mert a kis jelek a zajban elvesznek igy fel kell piszkalni oket a zaj fole.A nagy jeleket meg hataroljak.

Ez PWM eseteben sokkal jobb.a helyzet csak "0" es "1"

nivoju jel letezik es az impulzusszelesseg az adathordozo .
Nincs zajban elveszo alacsony jel es nincs hatarolt nagy jel ( elvileg) igy eleg nagy zajos PWM jelet ujra-triggerelve 100% visszaallithato az eredeti jel, Van it is zaj de jo megoldasokkal jobba jel zaj viszony ,mint a szimpla analog jeltovabbitasnal.

Ebben hasonlit a digitalis aramkorokre, a jelforma es a
jel ket nivoja..(a minimum ="L" es a maximum="H". ..de nincs digitalissan kodolva , inkabb az FM radio sugarzasra hasonlit.Mivel impulzusok igy csak szurni kell a kimeneten a sav felso reszet .

En is mind epitenek egy PWM hangerositot de nem sikerult meg egy tisztesseges tapegyseget se kesziteni .A trafok tekercsek nagy problema, es hoszadalmas idegolo a tekercselgetes es probalgatas.
hogy tenyleges jo hatasfok is legyen.
(#) karpi válasza Prinner hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
hogy vizsgaltad a hangminoseget?

nekem igenm nagy problemaim vannak a mindenfele hangkartyakkal , ahol van "sampling" frekvencia ott van IMD is .
44KHz mintavetelezes elegge keves egy jo minoseghez .

192Khz mintavetelezes az mar jobb .
Kb 200Khz es mintavetelezo aramkort keszitettem , es gyonyoruen szoltak 16 KHz savszelesseggel.

Aztan kivancsisagbol probaltam lejebb menni , nagyon romlik a minoseg es megjelennek az IMD termekek.
(#) cimopata hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Nmetudom érdekel e valakit még a PWM erősítő de én találtam egy olyan pobosztus kapcsolást ami beszerezhető alkatrészeket tartalmaz és az adatai egyszerően fantasztikusak.

http://internet.interneteurope.eu/~elpohu/pictures/add/2x200w%20cla...mp.pdf
Következő: »»   2 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem