Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   178 / 240
(#) Trivium93 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Még talán lehet úgy is növelni, hogy két magot összefogni és úgy rátekerni, azzal elméletileg majdnem a duplája lesz a uH.
Gondolkoztam rajta, hogy kettőt összefogok és úgy tekerem meg, mert nekem 11uH van bent 470nF mellett és 450kHz a kapcsolófrekvencia. 4-8ohm mellett egész jól szól, nem tudom, hogy szól nagyobb uH-nél.

Főleg, hogy múlthéten 4ohmmal hídba kipróbáltam, majd utána 2.8ohm mellett (hangszóróval és zenével).
Teszt kedvéért kipróbáltam mit tud, zenével 8ohmot simán bírja vagy sztereóba 4-4ohmot.
Be is koppant a hangszóró, 4ohmon nem állt le, majd 2.8 ohmnál már leállt a végfok,mindkettő.
A hangja nem tűnt torznak. 28-30A-nál van a védelem, ez a hőfoktól is függ igaz, ha melegebb akkor lejjebb megy az áramvédelem is. Teszt után megnéztem kívülről lehet-e érezni valami meleget, de semmit. Ez gondolom a ventilátor miatt van.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Köszönöm a segítséget, megtervezem a panelom kiegészítését.
(#) Gyozo92 válasza Trivium93 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Most nekem 16uH-ra van megtekerve, ez kényelmesen elfér raja, és nem is nagyon akarom feljebb vinni. A mag mérete is elfér a panelon, nagyobb nem is volna oda kényelmes. Majd a következő 2-2 fettel talán nagyobb magra kerül, vastagabb huzallal. Nekem a magot nem éri a ventillátor, meleg, de nem forró. Ha két magot összefogsz, akkor valóban nőnie kell az induktivitásnak. Abból a pici magból, amit te használtál, talán még érdemes is volna megpróbálni.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Ez a 16uH a T106 -on van, vagy a T130 -ason?
Nekem a T130 -ra 24.5uH ment fel lazán, 1.06 mm -es drótból.
Milyen műszerrel mérsz induktivitást?
(#) Trivium93 hozzászólása Feb 9, 2016 /

Egy kérdés most, hogy a szűrőnél járunk, hogy 11uH 470nF mellett hol rezonál a szűrő? Skori oldalán 70kHz-et ír ki, akkor emeli a magasat a szűrő vagy nem? Úgy hallottam rezonál és a magasat emeli és szereti kinyírni a magas hangszórókat. Nem vettem még észre, hogy emelne. Nekem még nem sikerült kinyírni a magasat.
Érdekelne, hogy akkor ez, hogy is van?

Bár lehet valamikor rákötöm gépre és csinálok egy tesztet, a grafikon majd kimutatja az átvitelt.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

T130-on van rajta. LCM3-al mérek induktivitást, biztos, hogy pontos a mérés. Így néz ki a magom. Biztos, hogy vastagabb a sodort kanóc, mint 1-es. T130-2 A menetszám mondjuk érdekes volna, neked hány menet van rajta az 1-es drótból? Az enyémen azt hiszem 38
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) Gyozo92 válasza Trivium93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Miért van ilyen kicsi C tagod? Nem lehetne az inkább 1uF?
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Jaja, én is kb 38-nak számoltam a tiédet.
Az enyémen 45 menet 1-es van. Lakkal együtt mérve 1.06mm az átmérője.
A másik pedig egy T157-2 , 50 menettel ugyanolyan drótból.

Tiéden azért barátibban elfér. 45 menet körül én is ilyesmi értéket mértem, csak vékonynak találtam a huzalt, és mivel elég az alacsonyabb küszöbfreki, inkább tettem rá vastagabb huzallal kevesebbet. Ilyen sodratból még fel is tudtam tekerni, mert a tömör vastagabb már túl merev volt, de ezzel így szépen felment. A következőbe T157-estet akarok én is, mert az 3-3 fettel 2 ohmot is tudni fog, ott pedig már vannak áramok, kell a vastag huzal. Ami még érdekes volna, az a 14-es anyag, picivel magasabb induktivitással, de elvileg ugyan ilyen célra.

Mekkora terhelésen bizonyult vékonynak?
Az 1-es drót nem vékony. Több száz W-os végfokba is simán jó.
3 szál 0.4-essel T106-on is 200W körül tesztelgettem műterhelésre szinusz jellel, alig langyosodik.

Igazából semekkorán, mert nem próbátam ki, szemre tűnt vékonynak tudom, hogy ez nem indok, de az a fene maximalitásom... Egyébként a teteje 900 watt körül volt oldalanként, (nem hídban) amit kivettem belőle 4 ohmon. 60veff. Ott még jó volt a drótom.

Szerintem ott még jó lenne az 1-es drót. Az 15A, de jól tud hűlni és ez a vas sem egy melegedős fajta. Milyen drótjaid vannak készleten? Csak vékonyból tudsz sodorni?
Az is nagyon jó, csak a férőhely szempontjából neccesebb egy kicsit.
Ez milyen végfok? Hány voltról megy? Mivel táplálod?
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1

Egyenlőre toroiddal, abból van sok, 100-2500wattig. A teszten 2x80 voltról ment. Az itt is fent lévő ucd, némi változtatásokkal, de semmi komoly. Drótból van sokféle, 1es is, a kettes mar tuti vastag neki, az alatt meg csak 0.25, es az alatt. Inkább sodortam. Villamosmérnök haverommal nekiálltunk tervezni neki tápot, azt egyedül nem mertem bevállalni a sok melléfogás után... azt is 1u magasba, mert ez most ilyen formán belefér az 1u-ba.
(#) Trivium93 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Gyári kapcsolásból vettem az értéket. A magra meg, hogy 11uH ment rá a tanár mondta, hogy próbáljuk ki úgy, jónak bizonyult, alig van vivőmaradék.

Most meg leteszteltem átvitelre a véget, 16kHz felett nem tudja a hangkártya megmérni, az alatt meg egyenletesen viszi át a jelet.
Itt van pár kép.
Itt ezen nem tudom miért mutatja a 16-20kHz közötti részt amikor teszteltem akkor nem mutatta.

Milyen fetekkel megy az UCD-éd? IRS2092-vel nem szoktál játszani?

IRFB4229, csakis. Még nem próbáltam azt az IC-t, de már terveztem. Viszont most inkább ezt fejlesztgetem.
(#) luluzulu hozzászólása Feb 11, 2016 /

Sziasztok!

Bővebben: Link
Egy ilyen modulból szeretnék készíteni erősítőt egy rádióhoz, azonban ha már a rádió közelébe kerül akkor a rádió megőrül, semmilyen adót nem hajlandó fogni csak sistereg. Meg lehetne valahogyan oldani hogy ne zavarja a rádiót. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Ge Lee válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Azt nézd meg hogy a kábelen megy-e át a zavar, vagy már akkor is ha a közelébe rakod. Utóbbinál elég lehet egy vaslemezes árnyékolás is.
(#) luluzulu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Minden irányból ha kb 10cm már megközelítem akkor már nincs adás, kábel rá van dugva akor szint úgy nincs. Erősítőröl le veszem a tápot minden megy rendesen.
(#) Gyozo92 válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Régen volt egy Nokia, telefonra dughatós hangfalam, ami 3 elemről ment, és ilyesmi pwm panel volt benne. Egyszer rádugtam egy rádióra, és úgy elment a vétel, mint a szél. Valószínűleg nem is kell nagy zavarkibocsájtás, hogy egy rádiót megzavarjon, elvégre az a dolga, hogy fogja az antennáján a magasfrekvenciát. A műhelyben a 30 wattos ledes gyári lámpát ha bekapcsolom, elmegy a vétel a rádiómon. Valószínűleg annyi zavart visszanyom a kapcsitápja a hálózatba, hogy meghülyül a rádió. Én első körben megpróbálnám leárnyékolni vaslemezzel az erősítőt, külön szűrni a tápjukat x7r kondival, zavarszűrő ferritet tenni a kanócra. Aztán ha semmi, akkor szereznék egy hasonló, analóg panelt, mielőtt több lesz a hús, mint a leves.
(#) black1989 hozzászólása Feb 26, 2016 /

Üdv!

Szerintetek ez a rajz műkszik , mert már elkezdtem megrajzolni a nyomtatott áramkört ,de addig nem szeretnék venni hozzá semmit míg nem bizonyosodom meg , az áramkör működéséről! Előre köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) dara válasza black1989 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Szerintem működne,mivel úgy nézem ugyan az mint a cikkek között lévő 600W kapcsolás.Hogy meg kíméld magad a sok kudarctól,tervezési anomáliák,javaslom a cikkben lévőt megépíteni.Teljes leírás,nyákterv.
(#) Karesz 50 válasza black1989 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Vannak benne érdekes alkatrészértékek. Elég merésznek tartom az IR-rel meghajtani ezt a két FET-et, de majd az élesztésnél kiderül "műkszik-e a rajz".

class D.JPG

(#) killbill válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Nem egeszen ertem, hogy mi nyitja a FET-et. Az emitterkoveto csak lefele huzza a gate-et, de felfele mi?
(#) (Felhasználó 46585) válasza killbill hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

A rossz helyre rajzolt dióda. Ezért jók ezek a neten talált rajzok... De nekem akkor is a BSS tetszik a legjobban... ott még nem láttam egy hibátlan rajzot sem.
(#) killbill válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Ja, igy mar vilagos. Az anod a bazisra megy, nem a foldre.
(#) black1989 hozzászólása Feb 27, 2016 /

Üdv!

Akkor pontosan megtudná mondani valaki , hogy mit is kell módosítani , mert a panel már kész van ,de még nem indítottam el! Addig nem is szeretném míg valaki be nem rajzolja a dióda részt , hogy mit s hogyan kellene ! Köszi mindent!
(#) killbill válasza black1989 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

A BD136-ok kollektorara kotott dioda anodok a tranzisztorok bazisara kell menjen.
(#) black1989 válasza killbill hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Értem, És kösz szépen !
Egyébként ezt a kapcsolást láttam panelre összeszerelve is , ha a kapcsolás szerzőjének nem működött , akkor miért nem módosította a rajzot !? Érdekes.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) black1989 hozzászólása Feb 27, 2016 /

Egyébként azt én sem értettem , hogy a negatív oldalon , miért nem a közvetlen tápról megy földre a két 4700uf kondi . Na meg a két 1 ohm 5wattos ellenállás az söntnek lenne berakva az 555 ic áramfigyelőjének ????
Következő: »»   178 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem