Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   177 / 240
(#) Karesz 50 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 26, 2016 / 1

Érdemes megnézni még szimulátorban, hogy melyek azok a hozzávezetések ahol az induktivitások jótékony hatással vannak a tranziensekre és melyek azok ahol néhányszor 10nH*cm nem ront a jelalakon (pl. hangfrekvenciás vezetékek) és a nyákot eleve úgy tervezni, hogy ezek a vezetősávok legyenek viszonylag hosszúak.
(#) Ge Lee válasza killbill hozzászólására (») Jan 26, 2016 1 / 1

Van a linuxra is szimulátor, pár hónapja csatolta is valaki működés közben egy másik topikban. Én úgy vagyok ezzel hogy inkább olyan oprendszert használok amin meg megy az összes többi.
(#) Skori válasza killbill hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Linux alatt, a TINA tud működni wine-al, használtam már így.
(#) Gyozo92 hozzászólása Jan 28, 2016 /

Ez nektek is így néz ki 30uH-ra? Talán litzeből igényesebbre lehetne tekerni. Mindegy, meglátjuk mit tud.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Ez így nem lesz jó, toroidot egy rétegben tekerünk!
(#) Kovidivi válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Szia.
Ha egy ETD magra szeretnék fojtót tekerni, akkor tekerhetem több rétegben? Mikor elértem a cséve végére, visszahúztam a szálat az elejére, párhuzamosan a középső rúddal, és folytattam a tekerést tovább, tehát az irány megmaradt.
A toroid magra hogyan lehet megoldani a több menetet (nagyobb induktivitást) ha csak 1 rétegben lehet tekerni? Segítene a légrés?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) lorylaci válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Nem is kell az irányt megtartani, meg visszhúzni, bár ahogy te mondod úgy kisebb lesz a parazita kapcitás, és nagyobb az SRF várhatóan.
A baj a parazita kapacitásokkal van, hiszen ezek az LC szűrő hatását jelentősen rontják. Aztán ha asok,a kkor a tüksék a visszacsatoláson keresztül mennek a bementre.

Toroidnál célszerű egy rétegben tekerni, úgy hogy legyen 1-2mm a kezdet és vég között (célszerű egy gyorsszorítót távtartónak berakni).

Ferritnél ami nagyon tuti lenne az a profilhuzallal való egy rétegben tekerés. Vagyis nagyon tuti is, mert én ilyen induktivitástokat használok
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Egy rétegben egyszerűen nem tudtam feltenni rá a kellő induktivitást. Maximum nagyon vékony huzalból. Elvileg erre 1-esből 25uH-nak rá kéne mennie, de nekem csak 15 ment rá.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Milyen anyag ez a gyűrű?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Nagyobb méretű toroid kell.
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Módosíts valamennyit az LC tagon (kisebb L nagyobb C). De borítékolom hogy ez még a légréses EI33-nál is rosszabb lesz.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2016 / 1

Módosítottam az LC tagot, és növeltem a kapcsolófrekit. Egyébként most egész jó, jobban ki is tudom vezérelni, és a toroid gyűrű nem forró. Ma egész este tesztelgettem, és az EI33-nál jobb lett, sokkal. Nem azt mondom, hogy nem lehetne jobb, de az a ferrit úgy fűtött, mintha tüzeltek volna benne. Ráadásul a lapos talpa a panelen ült, és felfűtötte az egészet. Ez legalább elemelkedik, és könnyebben hűl is. Persze jó volna ennél is jobb megoldást találni.
(#) Gyozo92 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 28, 2016 / 1

T130-2 porvas. Most 15uH egy rétegben tekerve. Nagyobb sajnos nem volt, ebből tudtam csak 6 db-ot szerezni. Viszont elég az alacsonyabb küszöbfrekvencia is, 30uH-1µF olyan tompán szólt. Most egész szép magas hangokat ad.
(#) Gyozo92 hozzászólása Jan 28, 2016 /

Keresgéltem az anyagok között, a cikkben a 2-es és 6-os anyagú porvas az ajánlatos. ITT viszont a ketteshez hasonlítja a 14-es anyagút is:
Idézet:
„The low permeability of these materials will result in lower operating AC flux density than other materials with on additional gap-loss. The -14 material is similar to-2 material with higher permeability.”
És valóban hasonló, kicsivel magasabb AL-el, a130-as méretben a 6-osé 9,6nH 2-esé 11nH, és a 14-esé 14nH RÓLA volna szó.
(#) Kovidivi válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Köszi!
(#) pepe1125 hozzászólása Jan 30, 2016 / 2

Megnéztem a Peavey rajzot lorylaci. Érdekes...

Egyébként nekünk így megy a szerkezet hanggal: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 2

Nagynehezen ez is kivizelezve.
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok! Szerintetek ez járható út ucd-nél? Bocs a rajztudásomért.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Ez a meghajtás totál nem jó... 2110 után komplementer? De ha már van, akkor miért kell az R16-17 a diódákkal? Az R21-23 ellenállások sem érthetőek. A helyükre kellenének a pnp tranyók, a G-S közé... Szerintem tervezz másikat.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) krisz69 válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Maga a kapcsóló táp mire képpes ? Hány watt kb.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Akkor most lehet, hogy nagy hülyeséget fogok írni, de más megközelítésből indulok neki. Elfelejtem a komplementert, mi lenne, ha egy meghajtótranzisztor nyitná a mosfeteket, majd egy másik gyorsítaná a zárást, ha LO nyit, akkor HO zárótranzisztorát is nyitná, és fordítva. A nyitás egy ellenálláson késleltetve lenne, mint ahogy most is, a dióda pedig nem kéne. Majd megpróbálom lerajzolni.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

A nyitáshoz nem kell NPN, mert a 2110 ennek bőven eleget tesz. Ha több fet van párhuzamban akkor fetenként tehetsz bele egy-egy PNP-t a kisütéshez, lehetőleg smd tokosat a lehető legközelebb a G-S lábakhoz.
A második mondatodat hogy kéne érteni...? - amikor pl. a LO nyit, akkor a HO nem kap vezérlő feszt, ezért a G-S
közé berakott PNP tranyó vezet - azaz kisüti a Gate-et, majd ugyanez fordítva. Így gondoltad, ugye?
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Valahogyan így gondoltam. Mondjuk azt nem tudom, hogy az ir2110 nyitná a pnp-t? Tehát ha HO vezet, akkor LO kap negatívabb kisütő impulzust, ami nyitná a tranyót?

Ez eddig jó, de ha teljesen ki akarod zárni a 2110-et a kisütésből (több FET esetén), akkor tehetsz a PNP tranyó B és E közé egy diódát sorosan a gate ellenállással.
Igen, ha HO nyit, akkor ugye LO az nem kap, tehát a LO pnp-je vezet, és ugyanígy fordítva.

Jelenleg így képzelem el, a diódát csak az egyik helyre rajzoltam be, sajnos nem fért be, de értelemszerűen ugyan úgy. Tranzisztornak EZT néztem ki, remélem megfelel a célra, diódának pedig smd 1n4148.

Most azon tanakodok, hogy az IR hány fetet tudna elcipelni, ha minden igaz 2-2A az árama. Két fet jön számításba, az EGYIK és a MÁSIK
Viszont az IR táplálásául szánt BD241 1-1 fettel is eléggé melegedett. Ezt a felesleges veszteséget ki lehetne iktatni, ha mondjuk amúgy is van 12 voltom a dobozban, és a BD helyett mondjuk egy fesz stabilizátor kerülne be, ami mondjuk 14 voltról csinálna stabil 12-t? Így hely is keletkezne a több mosfetnek, ha eltűnne a BD.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1

A dióda így nem jó, nem így írtam az előbb. Nem láttál még ilyesmit? Van a neten sok hasonló...
A 4148 jó, de van belőle sokféle, létezik 1A-es altípusa is (kérdés hogy kapható e)
A 4429 az jó, a 260 már nem annyira. A 2110 jól meghajtja a két-két 4429-et , pláne ha csak nyitnia kell.
Szerintem maradj a zéneres tranyónál. Mindegyik melegszik, hűteni kell.
Jó a 241, én 243-at használok.
Amit most csinálok, az a tápegység modulról kapja a segédtápokat, a +12V/1,5A-t és a +/- 5V ot az OTA-nak, persze igényesen stabilizálva. (IRS 2092)
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016

A BC856 sem ilyen célra való. Inkább MMBT 2709, vagy FMMT 549, ezek jók!

A 260 nekem is fura volt, pedig az ötletet egy gyári PWM erősítőtől vettem, ami 4 ohmra 800 wattra ezt használja.

A diódát benéztem, nem tudom miért oda raktam... Mindegy, nem rajzolgatok már, így egyszerűbb, mint ezen a képen. Itt van még egy 1k ellenállás az pnp bázisán, ha az IR-től jön a meghajtás, ez kell oda egyáltalán? Mostmár leesett, hogy van, nem tudom, hogy a sorosat hogyan rajzolhattam oda párhuzamosan... pnp-nek esetleg EZ? jó nagy szívás lesz beszerezni hasonlót.
(#) pepe1125 válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1

1kW.

Miért lenne szívás... mondjuk nem abban a boltban kell venni 300-ért, hanem érdemes máshol is körülnézni. pl.: ITT
A pnp B-E közé azért rakunk diódát, hogy a meghajtó ícét kizárjuk a gate kisütésből.
Az 1k a pnp bázisáramát állítja be. Ha a 2110 mondjuk 15V-tal hajt, akkor 1k -val pont 15mA lesz a bázisáram.
Következő: »»   177 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem