Fórum témák
» Több friss téma |
A terhelés egy forrasztópáka lenne. Valami gyorsan felfűtő típus (JBC, Hakko). Ha nem stabil a feszültség az nem vészes. Átnéztem már a cikkeket itt, de majd megint átolvasom őket.
Akkor mindenképp a Cimo féle tápot javaslom. Szerintem árban sem lenne túl húzós. [OFF] Egyébként hobbira bontottból is jól lehet építkezni.. én mindent bontok, amit csak hasznosítani tudok
![]()
A bontást csak azért vetettem el, hogy könnyen után építhető legyen mérések és beállítások nélkül. Az új forrasztó állomás projekthez lenne. Megadott alkatrészekkel csak be kéne ültetni, és indul.
Jól hangzik ![]() De azért kéne minél egyszerűbb, mert jönni fognak majd a kérdések, hogy miért nem indul... Így már előre beépíteném a mérőpontokat is a tápba a webes hibakereséshez.
Pákához én egyszerűbbet használnék: egy sima félhidas rendszert meghajtani mondjuk egy IR2153-mal vagy 50kHz-en, a szekunder oldalra maga a páka menne közvetlen, (így egy az egyben fel lehetne használni PC táp trafót, igaz, csak az egyik tekercsét az ellenütemű szekunderpár közül, így kb. +/-24V amplitúdójú négyszög jönne a kimeneten, AC), a vezérlő IC-t szekunder oldalról egy optóval egy hiszterézises hőfokszabályzásnak megfelelően ki- be kapcsolgatni.. a hőtehetetlenség azért mp-kben mérhető egy pákánál is minimum.. Mondjuk ez a módszer segédtápot igényel. Viszont szerintem ilyen esetre felesleges dióda, pufferkondi és fojtó a szekunder oldalra, csak plusz veszteséget okoz.. a páka 50kHz-ről is ugyanúgy fűt.. hacsak nem túl sok menetes és nincs túl nagy induktivitása
![]()
Nem figyeltél Zupp!!!
AL=125 az azt jelenti, hogy légrés, mégpedig jó nagy (1 mm). Vagyis vzoole, ez flybackhoz tök jó lesz. Az N67 anyag szempontjából is jó lesz a 132 kHz-hez Bírni fogja röbid ideig a nagyobb terhelést, pláne ha a borda elég nagy (termikus időállandója nagyobb mint 5mp, azaz a borda felmelgédéshez több idő kell mint 5 mp, így ki fogja átlagoni) Az adatlap szerint a TO247YN ventillátor nélkül 50°C környezetben, megfelelő bordával és 165W-ra képest.
Igazad van.. kb. 90 menetes primer 1mH körül hoz ki mágnesező induktivitást, szóval frekvenciától függően 100W-ig is jó lehet. Hirtelen az AL=70-es magom jutott a témáról eszembe..
.. de még bizonyos esetekben lehet Al=70-es mag is jó lenne flyback-nek. [OFF] Sorry, tényleg nem gondoltam át.
[OFF]Még egy érdekesség.. Szó szerint belebotlottam hazafelé egy rossz AT tápba. Beindulni nem indul, de nem is ez a lényeg, ha hozzám kerül
![]() ![]()
Egyébként most, hogy teljesen szétszedtem a trafót, megállapítottam, hogy a menetszámai ugyanannyiak, mint a korábban szétszedett ugyanilyen 1T forward PC táp trafójának, csak annak EI-33-as magja van, kb fele ekkora. Ez a nagy EE mag 42mm széles, ugyanilyen magas, 180mm^2 keresztmetszetű, és valószínű azért ilyen nagy, mert még nincs olyan jó anyaga, mint a nemrég gyártott másik, kisebb magos táp trafójának. Nem gerjesztették annyira.
Egy pákához felesleges ezt ennyire túlbonyolítani. Egy egyszerű önrezgő félhíd és kész.
Szerintem azért a nagy freki, hogy ne legyen még nagyobb a trafó.
Azt is lehet esetleg egy optóval mondjuk ki-be kapcsolgatni, ha hőmérsékletet akarunk szabályozni.. És továbbra is fenntartom, hogy (bár nem tudom, mennyire okoz elektroszmogot és zavart.. de szerintem 50kHz-nél, testelt pákaházzal nem lehet gond.. bár ilyenkor a hőérzékelő madzagjait kell jól árnyékolni..) szerintem szekunder oldalra elég ez esetben csak a páka. Dióda, fojtó, puffer csak plusz veszteséget termelne.
Próbálj meg beletenni több kisebb feszültségű zenerdiódát sorbakötve. Ha kicsi a trafó szórási induktivitása, akkor mennie kell. Ha meg nagy, akkor a szupresszor is túlmelegszik.
Üdv Ismét!
(Innentől végig figyelem a topikot, nem fogok mindig köszöngetni.) Szóval tegnap bontottam régi számítógép tápokat, két trafót sikerült szépen szétbontanom és megpucolnom, ETD magok, álló csévetesttel, 1 illetve 1,27 cm2 keresztmetszettel. Gondoltam megépíteném a lorylaci féle nagyobbik rezonáns tápot, de egy-két kérdésbe futottam. Először is hol lehet egyáltalán IRS2795-öt kapni itthon? Sehol nem láttam. A C9-nek mindig 1µF-nak kell lenni, vagy ez csak egy bevált gyakorlati érték? Ha esetleg tág határok közötti feszültségre van szükségem, használhatok-e fix, stabilizált segédfeszültséget az ic számára külön tápról, hogy a menetszám arányokkal ez esetben ne kelljen törődnöm? Köszönöm a segítséget!
C9 érték nem túl kritikus. Arra kell figyelni, hogy a kapcitása legalább 20 szorosa legyen a MSOFET effektív gate kapacitásának (a max gate töltést osszuk le 10V-tal, ekkor megkapjuk az effektív max gate kapacitást).
Ezzel a topológiával nem tudsz táp kimeneti feszültégtartomány létrehozni. Max +-5% tartományban szabályozható (és ez is csak akkor, ha a bementi fesze fix, tehát nem esik). Ha nem vagy biztos az IC segédtápjában, akkor a segészekudnert inkább nagyobb feszütlségre méretezd, majd egy egyszerű tranyós emitterkövető stabilizátorral csinálj neki tápot. (lásd IRS27951 eval boardjai) Az IRS27951 ahogy mondtam a Farnell-nál (vagy FDH) kapható.
Köszönöm, megpróbálkozom vele. A segédtápnál én külön 50hz trafóra gondoltam, így sem menne a dolog?
Tök felesleges a külön trafó, több helyet foglalna mint a többi rész...
De ahogy te gondolod.
Sziasztok!
Én még soha nem foglalkoztam kapcsolóüzemű tápforrással, de most úgy látom nem úszom meg. Amire szükségem van: 12VDC/600 mA és 5VDC/100mA. Előbbi relékhez kellene utóbbi az AVR-t táplálná. Megoldanám simány nyák trafóval, de annyit helyet foglal ami összesen rendelkezésemre áll. Tehát nem fér el a pufferelés, trabilizátorok szűrés stb... Ez a hely kb. 4x5 cm Erre tudtok ötletet adni, hogy mi a legegyszerűbb kapcsolóüzemű megoldás?
Legyszerűbb megoldás ilyen tartományra a flyback topológia. PC táp standby trafóját kibontod, aztán valamelyik TOPswitch vagy VIPer IC-vel meghajtod. Lásd például ezt a cikket.
Nos van otthon pár rossz tápegységem megnézem az alkatrész lehetőségeket.
Igaz őszintén mondva kicsit félek tőle. Meg itt pont fordítva vannak a teljesítmények. Nekem az 5VDC-re elég max. 100mA mert csak pár optocsatoló és egy AVR van raja. Viszont a 12VDC oldalon kellene legalább 600 mA mert ott 11db felé van 12db LED meg pár tranyó.
A mellékelt képen vajon, hogyan állítják elő a 12VDC-t?
A "102" felíratú alaktrészek induktivitások, így kapcsolóüzemű konverterekkel. Pontosabbat akkro tudnák modnani, ha látnám az IC típusát kinagyítva.
Sajnos netes kép. Próbáltam nézni a tíusát, de nem tudom kivenni. Talán LM36?? ennyit tudok kihámozni a képről.
Felnagyítva, ha jól látom rajta a logo-t, akkor ez egy Power Integrations IC, nagy valószínűséggel egy TinySwitch.
Otthon van egy kapcsolóüzemű tápegységek című könyvem. Jobb lesz, ha előveszem. Nézegettem az IC-k adatlapjait és kicsit homályos a dolog. És félek a stabilitás miatt.
Ez amit belinkeltél, nem galvanikusan leválasztott, és az IC is ilyesmire van tervezve: nagy áttételű, trafó nélküli DC/DC konverter. Egyébként egy PWM szabályzott tápegységnél a stabilitás miatt kell a legkevésbé aggódni. A szabályzóhurkot azonban alaposan át kell gondolni, csakúgy, mint a NYÁK-ot. Ha a szabályzókör alul van kompenzálva, gerjed, ha pedig túlkompenzált, akkor meg lomha.. Viszont tapasztalatom, hogy még egy kis terhelésen gerjedős szabályzókör is stabilan tartja a kimeneti feszültséget, csupán visít a trafó.. És ez a visítás nem normális működés, bár a szabályzókör megtesz minden tőle telhetőt, hogy tartsa magát.
Helló. Szeretném megépíteni az általad publikált nagyobb kapcsoló üzemű tápot csak ETD34 es trafóval. Az lenne a kérdésem hogy szerinted ez biztonságosan beszerelhető lenne 1U maga rack dobozba? Adatlap szerint a fekvő az olyan 37mm magas tüskékkel együtt. Köszönöm válaszod
|
Bejelentkezés
Hirdetés |