Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   100 / 100
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Parkside li-ion akkutöltővel van olyan gondom hogy tönkrement benne a nagyfesz részen a vezérlő ic ami a 4N60 fetet vezérli.
Tudnátok segíteni a beazonosításban?
(#) bbb válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ha három éven belül vagy vele, akkor hívd fel őket és cseréltesd ki! Parkside = Lidlben vásárolt 3 év garanciával ellátott termék. Futárt fognak érte küldeni, majd kapsz egy másikat.
(#) zaza99 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ez már több mint 3 éves az gond
(#) bbb válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Minden esetre a rajta lévő szám alapján ezt találtam: FDC6561AN Dual N-Channel Logic Level PowerTrenchTM MOSFET
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) zaza99 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Lenéztem a lábkiosztást:
1 Gnd
2 optocsatoló
3 100kΩ keresztül Gnd-re
4 100Ω keresztül fet source-re
5 Vdd
6 fet gate

Szerinted megfelel neki?
(#) bbb válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Szerintem próbáld kirajzolni az adatlap alapján, amit linkeltem a közeli alkatrészekkel, s ha nem tűnik nagyon nagy zagyvaságnak, akkor igen, lehet.
(#) Peter65 válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Szia!
Szerintem OB2263 vezérlő IC lehet. Bővebben: Link
(#) zaza99 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Köszi, megpróbálom.
(#) bbb válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Akár az is lehet, bár a jelölésnek a 63YWW (Y: év 0-9, WW: hét 01-52) formát kellene követnie, itt meg én úgy olvastam le 63I40a a felirat első sora, ami viszont semmi értelmes találatot nem hozott...
Az egész panelt megpróbálhatná zaza99 beszkennelni, hátha jobban lehet olvasni a feliratokat, esetleg látni merre érdemes keresgélni.
(#) Régi motoros hozzászólása Ápr 16, 2021 /
 
Üdv! Ilyen DC-DC konvertere nincs valakinek kéznél véletlen? Tudnom kellene, mennyi a minimum imput feszültség, amin még üzemképes. Li-Ion aksihoz kellene, de nem tudom megrendeljem -e.
A linken szereplő minimum 3.6V bemeneti feszkó nekem nagyon határesetnek tűnik...

Esetleg hasonló konvertert tudtok mutatni, ami megy még 3V -ról is? Szimmetrikus +- 7.5V kellene.
(#) deebo válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 16, 2021 /
 
Az IC doksijában minimum 5V-ot írnak bemenő feszültségnek, szóval a 3.6V valamiféle tapasztalt legalsó érték lehet. Két cellát sorba kell kötni és probléma megoldva.
(#) zaza99 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Szia!
Ezt is tudnád nekem azonosítani? Ez is Parkside akkutöltő fet vezérlő.
köszönöm!
(#) Peter65 válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 / 1
 
Szia!
A lábak bekötését előbb itt is fel kellene deríteni. De te is utána járhatsz itt. .
Az elektrotanyások szerint LD7550.
(#) zaza99 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Köszönöm!
(#) deeezs hozzászólása Ápr 28, 2021 /
 
Sziasztok,

Hol találhatok gyakorlati tanácsokat kapcsoló üzemű tápok kimenetének zajmentesítésére? Egy Siemens PLC kalapsínes táp kimenetén 0,14V AC-t mérek multiméterrel. Talán ez okoz problémát egy érzékeny árammérő körben, ezért szeretnék nagyon zajmentes 24V-ot előállítani. Toroid trafóval már próbáltam helyettesíteni. Javult, de nem tűnt el a probléma.
(#) deebo válasza deeezs hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Röviden L-C tag. Bővebben, a zajt oszcilloszkóppal kellene mérni (frekvenciája elég lényeges infó) és lehet, hogy inkább a nem megfelelő vezetékezés okozza.
(#) Ge Lee válasza deeezs hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Pedig a toroiddal el kellett volna hogy tűnjön, legalábbis nagy része. A kapcsolóüzemű táp a működési elvéből adódóan jóval nagyobb és szélesebb spektrumú zajt termel, illetve a körben jelentős zavaráram is folyik, ami ha nincs onnan elvezetve (védővezetőn, Y kondin) akkor a terhelés fele fog csak tudni elfolyni. A toroidos tápod negatívját kösd rá a védővezetőre és nem lesz zajod. A multiméter pedig nagy bemeneti ellenállású, akkor is fogsz vele feszültséget mérni ha hozzá sem ér a mérőzsinór semmihez.
(#) deeezs válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Köszi a tippet!

Ma kicseréltem a tápot egy vadi új Meanwell kapcsi tápra (notebook töltő formájú) és teljesen eltűnt a probléma. Persze ezzel nem elégedhetem meg, mert az elején a Siemens is volt jó (ha lekapcsoltam a kimenetét a kábelről).

Arra gondoltam, hogy rákötök a kimenetre egy low pass filtert. Jó ötlet ilyesmivel próbálkozni, anélkül, hogy tudnám mi van a tápegységben? Talán alapból van benne, és lehet, hogy a Siemens-ben is volt, csak most halt meg a kondi benne.
(#) deeezs válasza deebo hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Köszi, ma rámérek szkóppal. De igazából semmilyen frekvenciának nem kellene közlekedni a kábelen, csak egyenáramoknak. A kimenetekkel szelepeket kapcsolok, a bemeneteken meg mikrokapcsolókat figyelek. Vagyis bármi, aminek frekvenciája van, az zavar. Jó alacsony cut-off értékű low-pass filtert tennék rá. Célszerű lehet pl. 1Hz cut-off-ra kiszámolni az ellenállást és a kondit?
(#) Ge Lee válasza deeezs hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Az LC szűrő simítja ugyan az áramot és a feszültséget, de a zavart nem fogja eltüntetni. Ebből a szempontból az SMPS trafó felfogható úgy is, mint 1db kondenzátor (tulajdonképpen az is), aminek az egyik fegyverzete a primer tekercs a másik meg a szekunder tekercs. Ha a kondenzátor egyik oldalát elkezdjük nagyfrekivel rángatni, akkor ott harmonikusokban gazdag zavaráramok fognak megindulni. Könnyen belátható, hogy ha ezt a kondenzátort valamilyen módon nem zárjuk rövidre, azaz nem kötjük össze a primer és a szekunder oldalt, akkor ezek az áramok nem tudnak elfolyni sehova sem, azaz minden amit a táp szekunderére kötsz antennaként fogja azt sugározni.
Ezért van pl. egy PC táp szekunderének negatívja a fém házra és ezzel a védővezetőre kötve, vagy ezért van a kisebb flyback tápok primer és szekunder oldala egy Y kondival összekötve.
(#) Joe_001 válasza deeezs hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Szia!
A vezetékekre ferrit gyűrűt próbáltál rakni? Régi számítógépből.
Következő: »»   100 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem