Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   25 / 29
(#) champ válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
kicsit off lett a téma, de pl. ez szerinted jó?
https://www.hestore.hu/prod_10041025.html
Hátha nem vágnak ki innen
(#) antiktelefon válasza champ hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Szövegesen nem írja, de az adatlapon ott van a logo. Nem lehet rossz, de ez áfával meg szállítással biztos nem lesz olcsó, érdemes a használtpiacot nézni, 240VA-est vettem még 4e-ért és 2kVA-est ennyiért.
(#) pipi válasza champ hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Nem jobb, de - gyorsban, egyszeri alkalomra - esetleg van is a fiókban...
Próbára/tesztre nekem is van 2db egyforma ups-ből bontott trafóm sorbakötva.
A fényfüzérem meg 2 szembekötött toroidról megy jobb mint a semmi
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2021
(#) nedudgi hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ilyen szituációban egy 100W körüli teljesítményű transzformátor jelent valamilyen értékelhető védelmet. Egy melegpadlós helyiségben, védőföld nélküli berendezés esetén meglátásom szerint csak a transzformátor jelent valamilyen korlátot. A topik szétoffolása helyett egészségesebb a "Vitatkozzunk, beszéljük meg" topikban indítani egy flémet. Holnap megteszem.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Egy fenyőfa világítás kapcsán szembesültem ma egy kényelmetlen ténnyel. A céges fenyő, teljesen legális, minősített világításának hálózati vezetékére próbáltam egy billenő kapcsolót felszerelni, hogy kényelmes legyen ki-be kapcsolgatni.
A vezeték látszólag teljesen korrekt, 2 szigetelt ér (kék és barna), amin van egy további külső burok, jellemző sötétzöld színnel. Éppen így képzelek egy kettős szigetelésű vezetéket. A célzott helyen elvágtam, és itt jött némi meglepetés. A belső erek kb. 2 mm vastagok a szigeteléssel együtt. De a bennük lévő rézvezeték 4 hajszálvékony szál, enyhén sodorva. Ezeket kézzel kicsit megtekerve, együtt is kb. 0,2 mm vastag, találóbban inkább vékony. A kapcsolóban csavaros a vezetékfogadó fészek, ami nem fog meg ilyen kicsi keresztmetszetet. Visszahajtva beónoztam, de a szigetelés jelentősebb merevebb mint amit biztonságosan meg tudna tartani a belső szál. Nagy odafigyeléssel bekötöttem, de ilyen vékony szálakkal nehéz az elvárt kötési biztonságot elérni a csavaros fészekben.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2021 / 1
 
Ez az a szituáció, amikor kapcsolós villásdugót érdemes használni.
(#) antiktelefon válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Igazából már a két eres szigetelt vezeték rosszul kezdődik, a minőségi 230V-os füzéreken általában egy eres, kétszeresen szigetelt zöld vezeték van, ami kellően erős, illetve ha foglalatos, akkor a réz lemezre dupont szerű krimppel van felrakva és úgy van kialakítva, hogy kihúzni ne lehessen.
Én sosem vennék olyan fényfűzért, aminél a hálózati feszültség egy kopogós műanyag dobozba megy, annyira olcsó már sok éve a külső tápos verzió és azoknál a dobozoknál a vezetékek rögzítésére nincs mód. Illetve az igazán olcsó kínai ledeknek bántó a színe is, nem elegáns, inkább olcsó bazári kinézetet ad.
Ilyen kettős szigetelésű kábeles olcsó jégcsapfüzérrel volt már dolgom, a táp dobozban szokatlan módon egy usb aljzat nélküli egy tranzisztoros telefontöltő van, persze túlhajtva. De ami fontosabb, a trafón a primer, segédtekercs és szekunder összefogva, bármi szigetelés nélkül van feltekerve, hamis biztonságérzetet adva.
Mostanában alin és ebayen terjednek az USB-s és 12V-os SMD ledes füzérek, érdemesebb inkább olyat venni, akkor tudja az ember, hogy milyen tápról jár és nem lesz baleset abból, ha valaki megrántja a kábelt vagy háziállat ráharap.
(#) Alkotó válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Ezen is kettős szigetelésű zöld kábel van.
Ennek is van kapcsoló doboza, tud néhány fénykombinációt.
És talán Média Márkt forrásból vettük.
Ebben nincs trafó.
Az érintésvédelme látszólag rendben van, a hálózati kábel rézkeresztmetszete a nagyon kicsi. A LED-ek áramát biztosan elbírja, de szerelni egyáltalán nem kényelmes.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2021
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Az tőled elvárható gondossággal sikerült a vezetéket belebotlás ellen biztosítani a kapcsolóban?
(#) antiktelefon válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Nem úgy értettem a kábelt, a jó minőségű 230V-os ledek a villásdugótól 1 eres kábelen mennek, majd van egy vezetékre öntött egyenirányító és néha kapacitív előtét, amiből a kábelek gumis törésgátlóval, a kirántás bármi veszélye nélkül jönnek ki. A funkciókat pedig mostanában polaritásváltással és antiparallel ledekkel oldják meg, így a tápdugaszba van építve a vezérlő és a led egy DIN dugóra hasonlító csatlakozóval köthető rá, aminek a törésgátlója hulladék, de csak leválasztott kisfeszültség van rajta. Ezeknek a dugasztápos megoldásoknak nagy előnye, hogy nem lehet a dobozt véletlenül kint hagyni az esőben és a programuk memóriás, megjegyzi az utolsó beállítást, illetve van időzítő funkció is, ami egy nem rossz ötlet a villogás helyett.
Nem tudom mi a szabály rá, de olyan fényfüzér nem elfogadható, aminek a kábelét komolyabb erőkifejtés nélkül el lehet tépni vagy ki lehet húzni. Ahogy a fa idővel szárad ki, az ágak jelentősen lejjebb ereszkednek és ha úgy van az égősor rajta, szépen meg is feszíti. Illetve felrakáskor és leszedéskor is a gyengén összesodort erek beletudnak akadni díszekbe, ágakba, amit általában rángatással oldanak meg. Ez olyan, mintha semmire sem raknának törésgátlót mert üzemszerűen úgysem lesz meghúzva a kábel vagy szorosan feltekerve.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Igyekeztem, szerintem nem lesz gond vele. A fénynek ez a részlete sok évig nem igényel újabb beavatkozást.
(#) Alkotó válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Majd az idő rávilágít az esetleges hiányosságokra. Egyenlőre elvárás szerint működik, szép és látványos.
(#) Udvari Zsombor válasza champ hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Jó eséllyel csak a dugó két lábát találnád a dugóban, amikre valamilyen technikával rá vannak kötve a vezetékek. Mivel általában nincs földelés egy ilyennél, egy kétpólusú kábelt (mint a magnóknak) óvatosan befaraghatsz, mennie kellene. Az eredeti kábelt pedig sípold át a multimétereddel, jó eséllyel valami problem keletkezett a kábelben. Ilyen állapotban javasolom, hogy az eredeti kábellel ne erőltesd a füzér használatát.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Bírom amikor egy oldalnyi üzenetváltást kihagysz és úgy válaszolsz vagy teljesen irreleváns dolgot fűzöl hozzá. Írta, hogy a kábelen változó ellenállást mért, ez alapján fölösleges bármit csinálni vele, cserélni kell, de ha olyan a szigetelés minősége, lehet inkább elbontanám. Persze nem a szemét növelését és a pazarlást támogatom, de a biztonság fontosabb.
(#) msandor77 hozzászólása Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok, kültéri LED fényfűzérrel kapcsolatban lenne kérdésem.

Négy éve vettem egy ehhez hasonló színes LED-es fényfűzért, ami tegnap óta nem világít. Egészen pontosan csak alig észrevehetően világít csak.
Mivel kettő van belőle, kicseréltem a tápokat, továbbra sem világít, a táp jó.

Van-e lehetőség a javítására? Sajnos nem találtam a neten kapcsolási rajzot hozzá, és nem tudom, hogy oldották meg, hogy elindul a táp felől két vezeték (+-31V), majd az első LED után már három vezeték megy tovább, mivel két áramkörös a cucc, képes felváltva is világítani. (Esetleg polaritás váltással oldották meg?)

A LED-ek télen-nyáron kint vannak az eresz alatt, de csak decemberben üzemeltetem őket esténként 5 órán keresztül, tehát legfeljebb 4*31*5=620 óra van bennük, ami egy LED-nek nem kellene problémát jelentsen, pláne, hogy 10000 órát írtak a dobozára.

Az utolsó, kb 2 m hosszú szakasz már egy éve nem világít, szóval nem a legjobb minőségű cucc, hiába hazai boltban vettem. Persze 1 év garanciával amúgy is mire megyek, ha a terméket csak alkalmanként használja az ember.

Régről vannak elektronikai ismereteim, tehát, ha egyszer leszedem őket a helyükről -veszteni valóm nem lévén- bármit ki tudok próbálni. Csak mint fentebb is írtam, nem ismerem ennek a modellnek a működési elvét.

Én arra tippelek, hogy elszállt az első(?) ellenállás, bár akkor sehogy sem kéne pislákolnia...
Hálás lennék, ha ebben tudnátok adni bármilyen ötletet, nem keveset spórolhatnék, ha meg tudnám javítani.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Udvari Zsombor válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Azt javasolom, hogy ne hagyd kint egész évre mert az időjárási viszonyok ronthatnak rajta ‒ ezeket úgyis csak arra tervezik, hogy kizárólag az ünnepi időszakban legyenek felszerelve.
Ha már egy szakasz ki van esve, akkor vezeték és/vagy LED sérülhetett meg. Lehet, hogy csak azért "pislákol", mert valamelyik LED kissé feladta és az negatív hatással van a tápra (akkor is, ha amúgy a táp jó).
(#) Hutty válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Nekem elemesben volt hasonló a kertben. A led vezetékén lévő zsugorcső alatt, gyakorlatilag elrohadt a mind a led kivezetése, mind a huzal is.
(#) sany válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
A LED-ek "tövénél" gyakori probléma , hogy megtörik a kábel. Általában ezeket a füzérekben a LED-eket, vegyes kapcsolásban kötik egymáshoz. Tehát pl. 10 LED-et párhuzamosan egymással és ehhez a másik pl. 10 LED-ből álló párhuzamosan kapcsolt csoportot sorosan kapcsolják össze egy adott csoporttal, tehát vegyes kapcsolásban vannak kapcsolva. Elvileg 3 vezeték meg az egyes csoportokhoz. Kettő megy az csoport első LED-jéhez és innen egy tovább.

Én először azon a szakaszon keresném a hibát, amiről írtad, hogy nem világít. Törögesd meg kézzel a vezetékeket a LED-ek tövénél. Legelsőre ott nézd meg, ahol a legelső LED-hez megy a vezeték.

Ha végképp nem találod meg a hibát, akkor keresed meg a rossz szakasz utáni első olyan LED-et, ahová a két vezeték csatlakozik egyszerre, és egy a harmadik tovább megy. Aztán vágd el a vezetéket, itt és a rossz szakasz előtti tápkábelt is vágd el. A tápkábel két vezetéket először kösd rá a rossz szakasz utáni LED-re, ahová a kettő vezeték csatlakozik. A harmadik vezetéket, ami megy tovább a többi csoporthoz kösd rá az egyik első LED-re menő vezetékre. Ha most nem világít a füzér további része, akkor a szabad vezetéket a másik vezetékre kösd rá ami megy a LED-re. Így most már világítania, illetve villognia kell(ene) a füzérnek. A biztonság kedvért, hogy megvédd az elektronikát a tápegységben ami a villogásért felel, egy esetleges zárlattól köss egy 56 Ω / 1 W -os ellenállást sorba a tápágba az egész füzérrel.

Idézet:
„...képes felváltva is világítani. (Esetleg polaritás váltással oldották meg?)


Igen a LED-eket párhuzamosan kapcsolják egy adott csoportban ellentétes polaritással. Így a mikrokontroller polaritás váltassál villogtatja a LED-eket.
(#) antiktelefon válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 23, 2021 / 1
 
Én mennék a másik végétől visszafele, egy ideig 2 vezeték van, aztán hirtelen 3. Azt a kettőt kikeresed, amelyik nem megy be minden ledhez, majd áramkorlátos labortápról adj neki egyik polaritással 30V-ot és nézd meddig kezd világítani. A kábeleket nagyon vékony gombostűvel meg tudod szúrni méréshez (csak kisfesznél!), vagy ha a sodort szálakat tudod követni, akkor egy ahány ledbe 2 kábel ment, pontosan annyit leszámolsz még pluszba és ha n ledhez tartozik a végén 2 kábel akkor n+1 és 2n ledeken lesz a két tápbuszra menő vezeték, ahol a ledbe dupla vezeték megy be.
Ezeknél a törésgátló is szeret megtörni amúgy, esélyes a másik oldalról betáplálva az egész füzér működni fog, pontosabban dcről csak minden második led a polaritásváltás miatt, de tesztre az is elég.
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Való igaz amit te írtál az is egy járható út lehet.
(#) msandor77 hozzászólása Dec 23, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, ha lesz eredmény, jelentkezni fogok.
(#) VIM válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Szia! Ha volna egy MS-18 kéznél akkor csak egy fázist kell adni a vizsgálandó szálnak és húzni mellette a ceruzát. A többi magától értetődik.
(#) msandor77 válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
A fázisceruza nem csak fizikai kontaktkor jelez? Én így tapasztaltam. Ellenben van olyan multiméterem, ami 1-2 cm-ről jelzi az elektromos erőteret (NCV).
(#) Gafly válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Többféle van, itt linkeltem két cikket, ki kell ismerned/tapasztalnod a tiédet.
De akkor is csak tájékoztató jellegű információ...
(#) VIM válasza msandor77 hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Ez nem egy mezei fázisceruza hanem gombelemekkel működő jelerősítő van benne.
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Szerintem az érintésmentes fáziskereső nulla nélkül nem működik. Pontosabban működik, de a füzér teljes hosszában jelez, mert a párhuzamosan futó vezetékeken kellő mennyiségű "információ" átszivárog. A hibás leden is átmegy valamennyi, mert másként nem világítana haloványan a sor. Nullát meg elég veszélyes lenne adni neki.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Ebben a bemutatóban is demonstrálják azt amiről beszéltem. Működik az nulla nélkül is és ráadásul utánépíthető. Nekem is meg van valahol a sematikus rajza, abban az "antenna" kimenete felé talán 1MΩ-os ellenállással csatol ki és úgy is tökéletes. Egy melévő fázisceruzába is beépíthető. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2021
(#) antiktelefon válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Itt azért korrektebben megcsinálták, de valóban működödik elvileg, de kisfeszültségű füzérre nem biztos, hogy fázist raknék csak ezért...
(#) VIM válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Vezeték szálfolytonosságot vizsgálni teljesen tökéletes. Nem kell hozzá a saját tápja, hogy vele összeköttetésben legyen. ITT egy másik is.
(#) Macsek71 hozzászólása Dec 23, 2021 /
 
Üdv Mindenkinek !

Led szalagnak látszó (karácsonyi dekornak is használható) "dolog" táplálását szeretném megváltoztatni

A dolog elemtartó (3*AA ceruza) benne kapcsoló*, kb. 5050 ledeket tartalmazó led szalagnak látszó "valami". Darabolható mezőnként egy led, semmi ellenállás ... Érdekessége, hogy sorban piros, zöld, kék fényt bocsátanak ki

Jó lenne elemek helyett egy powerbank usb kimenetéről megtáplálni . Egyszerűbb módon mondjuk egy előtét ellenállással korlátozott árammal, vagy esetleg egy-két sorbakötött diódán leejtett feszültséggel hajtva életképes lehet néhány hónapig ?

*nem villog,nincs semmi trükkje, egyszerűen világít, gondolom a dobozban nem sok elektronika lehet
Következő: »»   25 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem