Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Káros-nem káros?
 
Témaindító: Gatery, idő: Jún 16, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gatery hozzászólása Jún 16, 2006 /
 
Sziasztok!

Szeretnék éjjeli felvételeket csinálni kamerával, ezért infra ledekkel szeretnék világítani, szóval azt kérdezném, hogy az infra fény mennyire károsítja a szemet? Mondjuk ha egy bazi erős infraleddel belevilágítok a szemembe 1 órán keresztül akkor az károsítja a slátásom?

A másik kérdésem pedig az utrahangos távolság érzékelőkkel lenne, azok mennyire károsak, mondjuk egy olyan szenzor ami 2 méteres tartományban működik, tehát ha én a sugár utjában álok huzamosabb ideig..akkor attól lehet valamilyen bajom? Ezt csak azért kérdezem, mert ugye a szülészeten is ezzel nézik meg a magzat helyzetét, és ott azt mondják hogy valamennyire káros de mivel nincs más...bár gondolom azért azok sokkal erősebbek.

Szóval a kérdésem: Milyen élettani hatással bír a szervezetre, huzamosabb időn keresztül, az infra fény és az ultrahang!

Előre is mindenkinek köszönöm a válaszát!
(#) pakibec válasza Gatery hozzászólására (») Jún 16, 2006 / 4
 
Szia!

Az infravörös sugárzás hullámhossza pl a látható fényhez, UV-hez, Röntgen és gamma sugárzásokhoz képest nagy, az energiája alacsony. Ebből az következik, hogy ha egy IR foton eltalálja a egy sejtedben a DNS-t, a károsodás esélye gyakorlatilag 0.

Tehát mutagén hatása nincs.

Viszont: nagy intenzitás esetén már a keletkező hőmennyiség lesz jelentős, így égési sérüléseket okozhat, és így károsíthatja a szemet. Legfőképpen a retinát, ahová vetül, fe nagy sugárszélesség esetén bármit.

UH: ebben az intenzitásban nem káros. Élettani hatásait vizsgálják, de a tudomány mai állása szerint akármeddig állhatsz benne. Nagy intenzitásnál ez is okozhat hajt, létezik pl UH, ami képes vágni, szúrni.





Üdv
(#) Gatery válasza pakibec hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Nagyon köszönöm a gyors hozzászólást!
Én mondjuk egy mezei infra ledre gondoltam:
http://www.vishay.com/docs/81038/81038.pdf
Hogy ez mennyire lehet káros függ a hullámhossztól, tehát érdemesebb magasabb hullámhosszú ledet választanom?
(#) pakibec válasza Gatery hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Az IR tartományban szerintem teljesen mindegy. Ha nem lézer diódát használsz, akkor veszélytelen. Egyébként, ha egy hőmérőre irányítod és az nem mutat melegedést, akkor megnyogodhatsz. Csak óvatosságból azért én azt javaslom, hogy ha teheted direktbe sokáig ne bámuld.
(#) Gatery válasza pakibec hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Nagyon köszönöm!
Ha valaki még tud valamit témáról azt megköszönöm!
(#) MaSTeRFoXX válasza pakibec hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Én egy conrados katalógusban, meg egy HE ujásgban is olvastam, hogy infra fényszóróval sokáig nem kellene az emberek szemébe világítani... Főleg ha nagyfényerejű
(#) tatabike válasza Gatery hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Én is csak az UH-val kapcsolatban tudok annyit mondani, hogy nagy intenzitással sokmindenre képes, dolgoztam például olyan gépen, ami ultrahanggal hegesztett össze sodrott 1.5-es rézvezetékeket, pl. motortérkábeleknél így oldották meg az elágazásokat a Ford cégnél is, aztán szintén ultrahang hegesztett rá egy átlátszó szigetelőfóliát. A mérésekhez használt ultrahang nem veszélyes, a denevérek sem döglenek bele a saját hangjukba...
(#) Gatery válasza tatabike hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Ez a denevéres tetszett! Az infrán még gondolkodom.....kivéncsi vagyok hogy ezt hogy mérik hogy mennyitől káros...vagy tényleg érdemes egy nagyon pontos hőmérővel megnézni..? Bár nekem nincs olyanom...
(#) Topi válasza Gatery hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Mérd meg infravörös hőmérővel
Az infravörös fényt használják gyógyászati célokra, szóval szerintem nem lehet olyan nagyon káros...
(#) Register válasza Gatery hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Hali!

Én is nézegettem már az ieneket és igazából űgy emléxem egy infra leflektorhoz volt oan irva h ne bámuljak bele. De a conradba meg igy vagy egy cikk:
Idézet a conrad 2005 ös éves katalógusából:
-------------------------------------------------------------
Infravörös fényszóró
Riasztóberendezéseknél és távfelügyeleti kamerás rendszereknél praktikusan alkalmazható, emberi szemre nincs káros hatása.
Műszaki adatok: If=60mA; Ub=kb. 6V DC; W/nm=hullámhossz (a táblázatban).
-------------------------------------------------------------
Rend.sz.: Átmérő LED W/nm db 3+
149241-05 26 mm 15 940 2290,- 1990,-
149233-05 26 mm 15 880 2990,- 2690,-
-------------------------------------------------------------

ez itt a táblázat ha nem ugy jelenne meg. Szal ide csak nem irnak hülyeséget.

Nekem is lenne efféle kérdésem amit még nem találtam sehol:
--Plasma gömb fénye káros é vagy sem. Mert a sima elektromos iv a levegőben az eléggé, de ez igonizált gáz (nemtom mien) szal fene se tuddja.
---A másik a sima uw amit a pénzvizsgálókban használnak az mennyire lehet káros?
Elég nagyenergiájú fény nekem néha fájt tőle a szemem (Vajon mert világos amit nem látok, vagy mer igy jártam? )
Ez jó téma...ha van válasz azt meg köszi!
(#) pakibec válasza Register hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Az UV-val egész más a helyzet. Ha jól emlékszem 235nm-es hullámhosszuságú UV a legkárosabb a DNS-re. Itt van egy elnyelési maximum.

Tehát a károsodás mértéke függ a hullámhossztól is, nézz utána, hogy milyen hullámhosszú a kibocsátott UV.
(#) Gatery válasza Register hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát....én már megvilágosodtam!

Köszi mindenkinek!
(#) Placi84 válasza Gatery hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Az UV fény megfelelő intenzitás esetén retina beégést okozhat, ami nem éppen egészséges...
(#) Dexan válasza Register hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Én is egy ilyen projektbe szeretnék belevágni: egy zseblámpát alakítanék át 1W infra LED-esre, hogy a mobilomra szerelve éjjellátónak használhassam. A conrad-nál én is nézelődtem mit tettek a leírásukba, de eléggé webfordítósnak tűnt: "Vegye figyelembe a gyártó hővezetésre vonatkozó utasításait. A hibás hővezetés károsíthatja vagy tönkre teheti a jó minőségű LED-et! A UV sugárzás a kibocsátott hullámhossztól függően, az emberi szem érzékelési tartományán kívülre esik. Ne nézzen közvetlen a fényforrásba! Retina sérülést okozhat!" (ki beszélt itt UV-ról fiúk? -közben utána néztem miért írhatták oda: a cég egy olyan termékcsoportba foglalta ezeket a teljesítmény LED-eket amikben az UV-sok is benne vannak és csesztek külön a leírás szerkesztgetésével foglalkozni, de hogy külön infrába nézni mennyire gáz nem sok infót találtam róla...)
(#) Bakman válasza Dexan hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Gáz belenézni. Attól, mert nem látod, károsítja a szemet. Sőt, mivel nem látod, a szemed nem reagál rá úgy, mint a látható fényre (pupilla).

Gyakran használunk Fiber optikai kábeleket, azokon is láthatatlan hullámhosszúságú fény megy. Egy napos kiképzések kellett részt vennünk.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem