Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 181
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Akai GXC-709 decket javítanék, ami tulajdonképp működőképes, csak hálózati bekapcsolást követően pár percbe telik, mire a jobb csatorna is megszólal. Először csak halkan és recsegve, majd végül már teljesen tisztán játszik le ott is. Illetve ugyanez a helyzet felvételkor is.

Arra jutottam, hogy a Dolby IC-ben (NE545) keletkezik a torzítás, és végig is méregettem a lábakat. A baloldalin megvan minden feszültség előírás szerint, de a másiknak a 3-as lába 6,1 helyett kb. 1,8V-ról indul, aztán nagyon lassan eléri az is a kapcsoláson szereplő értéket. A 7-esen pedig felmegy 10V-ig, és onnan csökken. A többi úgy tűnik, ennél is rendben van.

Kérdésem igazából annyi lenne, hogy ez alapján már nekiálljak ilyen IC-t felkutatni, vagy érdemes először a szóbanforgó lábon levő kondit/ellenállást cserélnem? (Egyszerűbb lenne, de én se igazán hiszem el.. )

gxc709.PNG
    
(#) pucuka válasza Sony007 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Ha jól értem, a már a motor sem indul el? Akkor ott súlyos mechanikai probléma van. Nem szorul a tengely?
(#) papacica válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Az ellenállás nagyon nehezen megy tönkre. én kondira gyanakszom ,cseréld ki
(#) csapcsi hozzászólása Feb 28, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy Technics RS BX 747-tel küzdök. Avval került hozzám, hogy egyenetlen a lejátszás. A nyomógörgő kő kemény volt, egyértelműnek tűnt, hogy a cseréjével megoldódik a probléma. Valóban sokkal jobb lett, de nem minden kazettával. 440 Hz-es jelet vettem fel többféle kazettával, és van amivel nincs nyávogás, van amelyikkel pedig van. Nem szalagsebesség ingadozást hallok, hanem mint ha egyes kazettáknál, hiába új a görgő, mégis megcsúszik a szalag, és ugrik egy picit a hang magassága egy-egy pillanatra. A szalagon nem látszik semmi deformálódás ezeken a helyeken. Tény hogy nem újak a kazettáim, de elképzelhetőnek tartjátok, hogy ennyire érzékeny lenne ennek a magnónak a szalagtovábbítása a különféle szalagokra?

Előre is köszönöm a segítségeteket, csapcsi.
(#) zolika60 válasza csapcsi hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
A görgő nyomása megfelelő?
(#) csapcsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
evvel bajban leszek,mert nincs olyan eszközöm, amivel meg tudnám mérni a nyomást. arra gondolsz, hogy a feszítő rugó veszített az erejéből az idők során?
(#) zolika60 válasza csapcsi hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Például az is lehet. Vékonyabb szalagoknál ez gondot okozhat.
(#) csapcsi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
az az érdekes, hogy a vibráló hangot egy 60 perces sony kazettával csinálta, egy 90 perces fujival tökéletes. krómos mindkettő. nekem van olyan emlékem, hogy anno a sony kazetták hamar tudtak nyávogni. és ez a kazetta eléggé az anno korból van meg, nem túl ideális körülmények között volt tárolva, de ugyanott, ahol a fuji. mivel nem tudom mérni a nyomást, felmerül a kérdés: ha hajlítok a rugón, aminek lehet hogy nem csökkent az ereje, a túl nagy görgő nyomás nem okoz-e problémát?
(#) papacica válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Véleményem az volna,hogy alkohollal takarítsál le minden alkatrészt,PL görgő tengely,és szíj pályák , a gumikat meg mosószeres vízben ha lehet,ha nem változik akkor mehanika zsírózás vagy húzz a rugón csak finoman,.Mondjuk a sony szarok csak 70 mikronos míg minden kazi 120,
(#) steelbird válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szia.
5- ös lábon mi a helyzet?
(#) Sony007 válasza eyess hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szia,

Nem ez egy 3 fejes gép. Már megvan a hibaok a Rotary encodert nem állítottam vissza jelre, ez okozta a problémát!
(#) Tomi94 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Péntek este rá tudok mérni, de úgy rémlik máshol nem találtam kiugró eltérést. Az a bemenő jel amúgy, és azt leválasztó kondin át meghallgatva ott már rögtön "hidegen" is tisztán szól.
(#) csapcsi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Bár nincs eszközöm, amivel meg tudnám mérni a nyomást, de megnéztem a service manualt, és nem találtam benne a nyomógörgő nyomásáról semmilyen adatot. Az jutott eszembe, lehet hogy nem véletlen, hogy némely gyártó karral és rugóval együtt árulta a nyomógörgőket. Mivel a kar nem szokott elromlani, ezért az a gyanúm, a rugó miatt árulták együtt az egészet kompletten. Mert a szervizben csak így cserélhették a nyomógörgőt, hogy a rugó is új legyen a szerelvényben, biztosítva a megfelelő nyomást, amiről mint fentebb írtam, nincs semmilyen adat a szervizkönyvben.
(#) zolika60 válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ha a helyedben lennék, valamilyen módon növelnék a görgőnyomáson. Veszteni úgysincs mit.
(#) csapcsi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Sajnos a kazetták közötti különbség a vibrálásban olyan feltűnő, hogy nem hiszem, egy rugó feszítgetéssel a legvibrálósabb kazettát is jól lejátszhatóvá tudom tenni. Meglehetősen sok energiát öltem már ebbe a magnóba, én már csak akkor szeretném azt mondani, most már tényleg a kazetta a hibás, ha sikerült beletenni egy új eredeti nyomógörgőt karral, rugóval. amit beletettem csak görgőt, az nem eredeti, csupán a méretei stimmelnek. viszont eredeti szerelt nyomógörgőt eddig nem találtam
(#) coyote55 válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Azért, mielőtt szétállítod a magnót, én egy másik magnóval meghallgatnám a "legvibrálósabb" kazettát...
(#) csapcsi válasza coyote55 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Amikor kicseréltem a görgőt, és kipróbáltam a magnót, már akkor észrevettem, hogy némely kazettával nem stimmel. Akkor arra gondoltam, biztosan öregek már azok a kazetták. A magnó tulajdonosa kipróbálta a készüléket egy saját kazettájával, és azt mondta rendben van. Otthon több kazettával is kipróbálta, mind jó minőségűek, és visszahozta, hogy nem mindegyikkel jó. Másik deckjei is vannak, azokkal nincs gond, ha olyan kazettát játszik le, amit a technics nem tud lejátszani vibrálás nélkül. Én is kipróbáltam még több kazettával, és volt köztük, amivel tökéletes volt, például egy 90 perces krómos fujival, volt amelyikkel nagyon rossz, például egy 60 perces sony krómossal, ahogy előzőleg már írtam. Ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy amíg nem találok bele eredeti szerelt nyomógörgőt, nem akarom a kazettákra fogni a hibát, és nem akarok elállítgatni semmit. Elég nívós készülék ahhoz, hogy ennyire le lehessen igényes a különféle gyártmányú kazettákra. Csak éppen nem találok hozzá eredeti szerelt görgőt.
(#) papacica válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Ha jól tudom dual kapistanos,akkor ha sok kazival nem megy ,az inkább görgő hiba,üveges felület és repedezett gumi,vedd ki őket ad meg a méretett hátha lesz nekem
(#) Massawa válasza papacica hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Én ist azt néztem, de a leirás szerint nem dual capstanos. Azokkal sajnos szokott ilyen gond lenni.
(#) CHZ válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Hátsó leeresztő orsót is okozhatja. Ellenőrizted már?
(#) steelbird válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
A bemenettől végig DC csatolt az erősítéslánc a 11 -es lábig, a 3-as láb pedig egy opamp kimenete, vagyis valószínűleg a bemenetet húzza el valami bekapcsoláskor (pl. egy sokáig töltődő kondi).
(#) csapcsi válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Igen, megnéztem nem akadozik vagy szorul-e, és nincs baja. A különféle gyártmányú, méretben ide illő, de nem eredeti nyomógörgők próbálgatásával sem szeretnék már próbálkozni. Amit a szervizkönyv ír, avval a cikkszámmal nem lehet szerelt nyomógörgőt kapni hozzá. Néhány weblapon kínálnak egy másik cikkszámmal, szintén szerelt nyomógörgőt, azt írják, megegyezik a kettő. De vajon akkor miért van neki másik cikkszáma? És vajon gyári-e? RXP0004 a szervizkönyv szerinti cikkszám.
(#) CHZ válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Ha túlzottan laza az is lehet gond. Lenkerék csapágyazása rendben van?
(#) csapcsi válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Kotyog fel, le és jobbra meg balra is, ha kézzel megmozgatom. Ez lenne hát a valódi ok?
(#) papacica válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Ez hülyeség minden görgö ami méret még ha 1-2 század is az eltérés ,akkor is jónak kel lennie.Kizárt hogy nem megy,ha minden méret jó,akkor más a baj,nem a görgö.A másik hogy minden kazival kéne mennie,szerény meglátásom az ,hogy ami görgőd benne van az a kicsi,mert egyes kaziknál Félrehúz.A cikszám az csak egy cikszám ,a méret a lényeg nem a cikszám,az le kel szarni
(#) csapcsi válasza papacica hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Nagyon úgy tűnik, CHZ felvetése hozta meg az igazságot, kotyog a hangtengely.
(#) CHZ válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Jobbra balra lötyögés valóban lehet oka.
(#) csapcsi válasza CHZ hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Köszi hogy felhívtad rá a figyelmemet. Lenne egy másik hangtengelyes esetem is, mindjárt felvetem az új témát.
(#) csapcsi hozzászólása Márc 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Volt nálam egy Sony TC-K770ES, dual capstanos deck. Ingadozott a hangja, a szalagpálya nagyon szennyezett volt. Megpucoltam, és természetesen elmúlt az ingadozás. De a próbajáratás alatt azt a kazettámat, amit még semelyik másik magnó nem gyűrte össze, ez a Sony megtette. De nem begyűrte a szalagot, hanem hosszirányban elcsúszott a görgőkön, és így gyűrte meg. Az ékszíj rendben van, a nyomógörgők sem kemények. Viszont a hangtengelyek nem fényesek, ahogy lenni szokott, hanem ahol a nyomógörgővel és a szalaggal érintkeznek, matt a tengely, ezen kívül pedig fényes. Amikor tisztítottam, és rányomtam az alkoholos vattát, visító hangot hallatott. Mint ha érdes lenne. Létezik hogy ennyire lecsiszolódnak a tengelyek a használat során? És emiatt gyűrte meg a szalagot hosszirányban?
(#) Massawa válasza csapcsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
A dual capstan mindig zürös. Annak idején többel is volt dolgom, meg egy otthon is volt ( az akkor legdrágább Sony). Azok mind érzékenyek voltak a szalagokra, föleg azok hátuljára (coating), és ebböl a szempontbol az europai szalagok nem jeleskedtek. Azok elejét (3-5 percig) egyszerüen megnyujtották. Ott elvben a két capstannak kell feszitenie a szalagot ( ezért matt a felülete) a fejeken, ehhez meg a szalag anyagát (felületét) kellene meghatározni. Erre sajnos sohasem került sor.
Következő: »»   106 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem