Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kétirányú árammérés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) DJ Tacki hozzászólása Júl 27, 2009 /
 
Üdv! Motorkerékpáromon szeretném mérni söntellenállásal a töltőáramot, és emellett a fogyasztást is, tehát külön a 2 áramot, ami az akksiba folyik, illetve ami onnan a motor felé. Az első(és egyetlen) ötletem eddig, hogy a söntellenállásokkal sorosan rakok egy diódát, ellentétes polaritással, igy elvileg az egyik irányba folyó áram az egyik söntön, a másik a másikon ejt feszültséget, ami mérhető lenne.(csatoltam egy képet).
Kérdésem lenne, hogy jól közelitem meg a dolgot, vagy milyen egyéb megoldás létezik a problémámra? Köszönöm a segítséget!

söntök.JPG
    
(#) potyo válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 27, 2009 / 4
 
Vannak ilyen ACS754 és hasonló integrált szenzorok, amik mindkét irányba mérik az áramot. Talán olyan jó lenne neked is.

A diódás megoldás sem rossz, de a diódán eső feszültség miatt egyrészt a diódát hűteni kell, másrészt az akku felé ez feszültségesést jelent, ami a töltésnél nem jó dolog.
(#) DJ Tacki hozzászólása Júl 27, 2009 /
 
Köszönöm szépen, azthiszem még szenvedek kicsit a diódás dologgal, aztán a vége úgyis az lesz hogy veszek egy ilyen IC-t
(#) gg630504 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Talán moszkvicsban volt olyan analóg árammérő, amely középnullás. Azaz nyugalomban a skála közepén van a mutató. Onnan tér ki balra és jobbra. Mint az iskolai nagy műszereken.
(#) Sebi válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Így nem lesz azonos a GND, ez gond lehet...
Ha betennél egy söntöt a töltőágba is és az akkuról elmenő szálba is, akkor mindent láthatsz akár egy (vagy kettő) panelműszerrel. A töltőből csak az akku felé folyhat áram, visszafelé nem, a fogyasztóknál is hasonló a helyzet: azok nem táplálnak vissza.
Amennyivel nagyobb a töltő oldalon mért áram a fogyasztói oldalon mértnél, az a töltőáram.
(#) DJ Tacki válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
ezzel 2 gond lenne, egyrészt a töltő/kisütő áramot átlagolja, tehát külön-külön nem tudom hogy mennyi, másrészt a söntellenállás után egy ADC-jön, mert digitálisan kell az eredmény.azért köszi
(#) Sebi válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Igen, a Csepelekben is ilyen volt...
A panelmérő is tudja ezt: helyes bekötéssel a fogyasztás negatív előjelű, a töltés pozitív.
Autóknál az önindítót azért nem vinném át a söntön.
(#) Sebi válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
A-ha.

Akkor megteheted, hogy a söntöt egy féltápfeszre ültetett kimenetű műv.erősítővel fogadod.
0V=max fogyasztás, +2,5V=nulla,+5V max. töltés...
(#) patexati válasza Sebi hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Szerintem mi megy az akkura vezeték oda simán beteszem a söntös panelmérőt,hogy töltésnél ne legyen - előjel és ekkor mindíg azt méri mennyi a töltés ha meg nincs akkor - előjellel a fogyasztást! Indítómotort természetesen kihagyva! Traktrokon van volt ilyen sokat csináltam régebben!
(#) Sebi válasza patexati hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
A nullpont-eltolást azért írtam, mert AD-vel akar mérni. A PIC,AVR, meg az egyszerűbbek csak pozitív tartományt tudnak.
(#) bgsf válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Szerintem is ez a legegyszerűbb megoldás. Ha nullát mutat, a töltés és a fogyasztás egyforma. Ha negatív irányba tér ki, akkor több a fogyasztás mint a töltés és a másik irányban az aksit tölti mikor kevesebb a fogyasztás.
Előnye ennek a dolognak hogy csak kevés alkatrészt használ. Igen csekély a meghibásodás lehetősége, és hőmérséklettől függetlenül nagy az üzembiztonsága. Szerintem ez az utolsó két dolog egy járműnél elég fontos! A harmadik pedig az hogy nagyon egyszerű!
(#) patexati válasza Sebi hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Ja nem olvastam el figyelmesen
(#) DJ Tacki válasza bgsf hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
értem amit írtok, és bizonyos körülmények között tökéletesen meg is felel, csak én ugy képzeltem el, hogy nem csak arányokat tudok számolni, hanem pontosan kiiratom(avr) hogy pl 1A a töltőáram, és 200mA a pillanatnyi fogyasztás. Hogyha a Sebi álal felvázolt dolgot csinálom, akkor csak arányt tudok számolni, de elgondolásom szerint ahhoz hogy konkrét áram-értéket zsámoljak, kell tudnom legalább az egyik mennyiséget(vagy a tölt, vagy a kisütő) áramot, és az alapján lehet számolni előjelesen. De szoljatok ha rosszul gondolom, vagy lehet hogy én értettem félre/nem értek valamit. Mindenesetre köszi mindenkinek a segtséget!
(#) potyo válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Ha a töltőáramot és a terhelést külön méred, akkor két olyan szenzorral, amit írtam, egy LM324-el meg néhány ellenállással építhető olyan kapcsolás, ami GND-hez képest az árammal arányos feszültséget ad ki. De ez esetben két sima sönt is jó, nem értem, hogy mit akartál a diódás dologgal az elején? Abból azt vettem ki, hogy az akku áramát akarod mérni, nem pedig a generátor és a terhelés áramát. Mert az akkun folyhat mindkét irányba áram, de a generátorról csak egy irányba, illetve a fogyasztók felé is csak egy irányba folyhat az áram.
(#) DJ Tacki hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
most én is belekavarodtam.. szóval iagzából az akksin szeretném mérni a terhelés és a generátor áramát.nem szeretném a söntöt a töltőelektronika elé tenni, ezért gondoltam arra, hogy az akksi valamelyik(pl negatív) ágába teszek 2 söntöt, forditott polaritású diódákkal(lásd első hsz kép), igy az egyik ellenálláson az akksiba folyó áramot mérem, a másikon pedig az akksiból "kifolyó" áramot. elképzelésem szerint...igy az egész árammérő elektronikát csak sorba kell kötni az akksival.
(#) potyo válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
De úgy nem tudsz két külön áramot mérni, mert egy vezetéken csak egyféle áram folyik...
(#) DJ Tacki hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Igen, ezért a felismerésért irtam a HE-re! Akkor marad a 2 különálló sönt, és köszönöm a segítségeteket!
(#) patexati válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Az úgy nem lesz jó szerintem! A generátor töltőáramát a generátorvezetéken tudod mérni és ez csak egyirányú a kisütést az akkuról jövő szálon lehet mérni de az után ahol a generátor vezeték rácsatlakozik mert ot oda vissza van áram (a töltés és a terhelés függvényében) de a csatlakozási pont után itt is csak egyirányú az áram!
(#) DJ Tacki válasza patexati hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Elég hülyén volt bekötve a motoron töltés/fogyasztók/akksi, nem láttam át eddig, de egy kis átrendezéssel, patexati módszerével végre úgy megy ahogy szerettem volna! köszi
(#) Auth Zsigmond válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Kétirányú árammérés... Egyéb megoldások...

A felvetett kérdésre nem ad teljeskörű megoldást a javaslatom, de a témához kapcsolódóan gondolatébresztőnek talán elmegy, ha a kérdést "kétirányú áramjelzés"-re módosítom.
Sok esetben nem kell tudnunk egy vezetéken folyó áram pontos értékét, elegendő ha az áram(folyás) irányát tudjuk. Pl. akku felé megy (töltés), akkutól megy (fogyasztás). Ehhez pedig elegendő egy kisellenállású vasmagos tekercs sorbakötve az akkukörrel, és egy begyógyult PC ventillátorból kibányászott (elektronikus kommuntációt "végző") hall IC. Típus célszerűen ATS276 vagy ATS277.

Ez a négylábú, tranzisztorszerű tokozású alkatrész a két szélső lábain kapja a tápfeszültséget (6V-os és 12V-os motor esetén is használható), a tekercs vasmaghoz rögzítve (pl. fegyverzet helyére) a tekercsen átfolyó áram irányától (aksiba, aksiból) függően a rajta áthaladó fluxus iránya változik (É-i vagy D-i pólus lesz), a hall IC 2-es vagy 3-as lába válik aktívvá. A kijelzés a tekercsek helyére (cil1, coil2) kötött 1-1 LED-el (ellenállással sorbakötve) megoldható.
(#) Massawa hozzászólása Okt 10, 2016 /
 
Egy érdekes feladat vár rám. 3 PWM áramkörben kell egy méröegységgel ( azaz egy Voltméter meg egy Amperméter) átkapcsolással mérni a kimeneti feszültséget és áramot. Keresem az optimális kapcsolást. - PWM hatásfoka miatt elég lenne a felvett áramot mérni (azaz a PWM fokozat elött). A 3 PWM 3 külön traforol kapja a 12V-t, a kimenetükön van egy-egy polaritás kapcsolo, de a kapcsolo után az egyik polus közös mind a 3 PWM-re nézve. Azaz van 1 közös polus GND, és 3 PWM táp A,B,C kimenet aminek változhat a polaritása.
Mit javasoltok hogyan lehetne ezt a legkevesebb kábellel és kapcsoloval megoldani.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem