Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kettős áramforrás 230V > 230V
 
Témaindító: KGery, idő: Jún 24, 2013
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) KGery hozzászólása Jún 24, 2013
Több eszközt szeretnék meghajtani kettős betáplálással. Két Szünetmentes adná az áramot, melyet közösíteni szeretnék egy elosztóba, ami meghajtaná az eszközöket, melyeknek csak egy betápjuk van.
Tehát, ha szervizbe kell vinnem az egyik szünetmentest, akkor nem kell leállítanom egyik eszközt sem.
Az eszközök nem igényelnek szinuszos betáplálást (router, switch, stb...).
A legegyszerűbb megoldás egy háromfázisú relé. Csak nem tudom, mennyire megterhelő egy relének, hogy 230V folyamatosan bekapcsolva tartja, illetve a kapcsoláskori kiesést lehet-e csillapítani?
Illetve nem tudom, hogy lehet-e kapni ilyet a "piacon"?

Előre is köszi a segítséget
KGery
(#) Gabi válasza KGery hozzászólására (») Jún 24, 2013
Szerintem ez a témakör hasonló a bojlerek éjszakai-nappali átkapcsoló automatikájához, van ilyen témakör, nézz szét ott.
(#) kameleon2 válasza KGery hozzászólására (») Jún 24, 2013
A szünetmentesek általában tudnak redundáns és párhuzamos üzemet is...
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) KGery válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 25, 2013
azaz ha van két szünetmentesem, amik bemenete esetleg eltérő fázist kap, akkor a kimeneteit galvanikusan közösítve tudom használni?
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) erbe válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Csak a komolyabb, szinkronizálható szünetmentesek párhuzamosíthatóak. Azok is csak akkor, ha a bemenetüket fixen be lehet kötni, nem állhat fenn annak a lehetősége, hogy valaki elfordítva dugja be a dugót, és ami eddig Nulla volt, Fázis lesz és fordítva. Ennek megfelelően eltérő fázisról üzemeltetett szünetmenteseket sem lehet párhuzamosítani. Kivétel lehetne a galvanikusan leválasztott szinkronizálható online szünetmentes, amilyennel eddig még nem találkoztam (ami nem jelenti, hogy nem is létezik ).
Relés átváltó lehetséges.
(#) KGery válasza erbe hozzászólására (») Jún 25, 2013
Tehát visszatértünk az eredeti felvetéshez.
A relés (mágneskapcsolós) átváltó nem elég gyors, lekapcsolhatja a routert. A kiesést hogy tudom csillapítani? Esetleg tekercsel?
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Idézet:
„Az eszközök nem igényelnek szinuszos betáplálást (router, switch, stb...).”

Tehát az egyenáramú (DC 12V vagy 48V) részét megtámogatod akkumulátorral ami miatt a szünetmentesek is feleslegessé válhatnak...
(#) kameleon2 válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Nem. Általában eleve csak L1 fázis közösíthető ilyen módon emlékeim szerint. Egyébként a gyári bypass mágneskapcsolóknál is van "repülési idő" tehát valami minimális áramszünet mindig van. Maximum a tápegységekben lévő kondik kikompenzálják... Azaz lehet minimális időkiesés egyikről a másikra váltás közben. ..és igen fontos nemcsak az azonos fázis, de az is, hogy szinkronban legyenek...
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) kameleon2 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 25, 2013
Idézet:
„Tehát az egyenáramú (DC 12V vagy 48V) részét megtámogatod akkumulátorral”
Ez is megoldás... Van rá gyári megoldás is, páldául a Phoenixcontactnak. 12, 24, 48V-os.
(#) KGery válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 25, 2013
És kapjam szét a garis routert? hogy hozzáférjek a tápegység utáni részhez?

A szinuszos nem azt jelenti, hogy nem 230V, és nem váltóáram, hanem azt hogy a váltóáram karakterisztikája nem kell hogy szinuszgörbe vonalát kövesse, hanem lehet négyszögjel is.

Én is örülnék, ha a routereknek, switcheknek, szervereknek lenne gyengeáramú betáplálási lehetősége is. Egyszerűbb lenne a szünetmentes ellátásuk is...
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) kameleon2 válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Ha nem adapteres a router - nyilván kénytelen vagy a 230V-al gondolkodni.. És igen ezekhez jó a négyszög inverter is. Sok helyen az a megoldás, hogy egy, vagy két fogyasztó meg a egy kis szünetmentesről. Így csak egy-egy fogyasztó esik ki, ha elmegy a szünetmentesekből az az egy. Bár elkanyarodtunk az eredeti témától. Ugyanis, ha csak a szerviz a kérdés, arra a bypass azaz a kerülőág való. Mi sok rendszert csináltunk és ott bizony szerviz ideje alatt a hálózatra volt bypassolva direktben minden - nyilván ez kockázattal jár - ezért volt helyszini szerviz és tervezett 1-2-4 órás leállás...
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Az otthoni dugasztápos eszközök általában 12V-ról mennek, ott ez egyszerű.
A profi távközlési eszközök mindegyike -48V DC-ről megy, ott is egyszerű.

Ha neked valami gagyi TP-Link eszközöd van 230V~ közvetlen dugóval akkor rossz berendezést választottál magadnak erre a célra.
(#) KGery válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 25, 2013
Csak egy gagyi FortiGate (tápos, de csak gyárival garis), Cisco, Linksys, T-System eszközei (2db), illetve Datanet Micro.
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 25, 2013
Hogy mit vásároltatok ahoz nincs közöm. Ha nem azt rendeltétek ami kéne, az utólag valóban problémákat okoz. Ami nem a ti tulajdonotok (hanem más szolgáltató cégé) azokkal eggyeztetni kell(lett volna). Mutatok adatlap-részleteket FortiGate-től. Cisco-nál ugyanígy.
Linksys szerintem dugasztápos, vagy van DC tápos, vagy könnyen helyettesítő; a mikró szerintem nem a ti tulajdonotokban van, de egyértelműen -48Vdc-ről megy.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Van még egyszerűbb tipus is:
(#) KGery válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Mondom a fortigate tápos, azaz külön tápegységes, 12V. De a garancia csak az eredeti tápegységgel él. Igaz vehetünk gyári 12V-os szünetmentest hozzá, melyhez esetleg köthetünk párhuzamosan egy másik akksit is a szervizek, cserék stb.-re.

Amúgy a mi eszközünk listaára: 900$
600C: 8000$

Szerinted ha tudásra elég az olcsó, miért vennénk 10x drágábbat?

A mikrónak két része van. Egyik az Antenna doboza, másik a "modem". A modemnek 230V-os a bemenete.

Az általam felsorolt eszközök közül csak a fortigate 12V, illetve a Micro beltéri egysége 48V. A többi, 5db eszköz közvetlen 230V betáplálású, integrált tápegységgel.

Amúgy a probléma nem is a fortigate routerrel volt áramszünetnél, hanem a Cisco Switchel, mert az volt a meghibásodott szünetmentesbe csatlakoztatva.
(#) KGery válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Amúgy szerintem nem az eszközparkot kell lecserélni redundáns tápellátáshoz, több 100eFt-ért, hanem a redundáns tápellátást megoldani 2 - 20 eFt áron. De lehet hogy rosszul gondolom.
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 26, 2013
Idézet:
„Szerinted ha tudásra elég az olcsó, miért vennénk 10x drágábbat?”

Bocsi lehet hogy félreértettelek. Úgy értettem a topic arról szól hogy az eszközöknek nincs megfelelő tudása, azaz nincs redundáns táp.

Idézet:
„nem az eszközparkot kell lecserélni redundáns tápellátáshoz”

Teljesen eggyetértek. Már eleve olyat kellett volna rendelni ami redundáns táppal felszerelt, mégha nem is az a legolcsóbb, de eszerint az olcsó nem teljesíti az elvárt követelményeteket (redundáns táp).

Ezután egy dolog marad: ha tönkremegy a UPS akkor gyorsan odaszalad valaki és előveszi a tartalék dobozban heverő másik UPS-t és lecseréli a meghibásodottal. Ezt az 1perc szolgáltatás-kiesést pedig ki kell bírnod. Ez volt az ára az olcsóságnak.

Egyébként mennyire HOBBIelektronika kategória ez?
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 26, 2013
Ha pedig valami ehez hasonló 12V-os dugasztápos eszközöd van, ne mondd hogy nem tudsz 200Ft -ból kihozni pár diódából álló zselésaksis backup tápellátást (a garanciára hivatkozva).
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) KGery válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Annyira amennyire az "Nappali / éjszakai (bojler) áram átkapcsolása" is!
És ha ott nem mondták azt a Bojler vásárlónak, hogy miért nem veszel ipari bojlert, melyhez van duál betáp... akkor azt hiszem, én is jogosan szeretnék egy olyan kütyüt, ami egy simpla tápellátásos berendezéshez biztosít kettős tápellátást. Persze ha ez kis költségből (max 20 eFt) nem megoldható, akkor igen lehet, hogy kicserélem az 5 eszközt duál betáposra.

És mint mondtam nem a FortiGate-el van a fő problémám!
(#) Doky586 válasza KGery hozzászólására (») Jún 26, 2013
Ha a redundáns nagy megbízhatóságú eszközt ráfűzöl egy megbízhatatlan UPS-re akkor az valóban értelmetlen pénzkidobás. Még a feladata is más a redundáns tápnak és a UPS-nek. Bármi meghibásodhat (csak van ami ritkábban hibásodik meg), de ha sorbafűzöd az eszközöket (UPS után) akkor ne a legolcsóbb eszközt tedd a legkritikusabb helyre. Válassz megbízhatóbb (de drágább) eszközt, pl. egy drágább UPS-t..
(#) KGery hozzászólása Jún 26, 2013
Ha esetleg valaki fikázás helyett segíteni is tudna, akkor szívesen meghallgatom...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem