Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1335 / 1677
(#) havranarpi hozzászólása Nov 20, 2015 / 3
 
Sziasztok!
Tegnap készült egy kis gitár torzító Ezt szeretném megmutatni
uA747-es IC és ECC82-es cső felhasználásával.
A mérések eddig azt mutatják ,hogy szuperül működik, aztán dobozolás után majd meglátjuk ,hogy mit mond rá a zenész
(#) Bakman válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Érdekes csőrögzítés. Szép, igényes munka, egy apró bakival: A csőfoglalat lábait én zsugorcsöveztem volna, egyébként tetszik!
(#) havranarpi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Az áramkör méreteivel kapcsolatban meg volt kötve a kezem, magasság szempontjából, ezért azt a csőtartót használtam ami a csöves rádiókban tartotta a varázsszemeket az előlapon így el tudtam fektetni és a fém része a foglalatnak elviszi a hő nagy részét így nem kell aggódni a körülötte lévő alkatrészek épségéért. A foglalat vezetékeit valóban le lehetett volna zsugorozni , köszi a tippet , meg is fogom tenni
(#) Kovidivi válasza lajos1969 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Szép utánépítés! Én is kedvet kaptam egy ilyen projekthez!
(#) uv142 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Ügyes, ahogy megoldottad az átkötést és az előtétet egyszerre!
(#) papus51 válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Szia!
Nyomtam Neked egy felfele mutató ujjat, de áruld el kérlek, miért jó összeházasítani egy 747-es IC-t egy triódával?
(#) havranarpi válasza papus51 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Köszönöm
Csak egy Dual műv. erősítő kellett és erre esett a választás.Bemenet jelet erősít a csőnek illetve a kimenetet is erősíti. A 2 poti is tulajdonképpen csak ezeket módosítja
(#) dk1 válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Szerintem Papus kolléga arra próbált célozni, hogy talán nem a legjobb házasítás egy szerény minőségű 747 a triódával. Legalább egy TL072-t megérdemelne az amúgy tetszetős áramköröd
(#) Gránátalma válasza dk1 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
A tl072-t is csak 1:1 es bufferelésre használnám.
(#) Mircsof hozzászólása Nov 22, 2015 / 8
 
Sziasztok!
Végre összeállt a füstgépem! Igaz a potméter gombok még hiányoznak, de sajnos nincs kéznél, sem a közelemben megfelelő. A tápegység Skory rezonáns kapcsolóüzemű tápegysége, az általa tervezett védelemmel kiegészítve.
Az időzítő áramkört külön köszönöm Proli007 fórumtársunknak!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 22, 2015 / 12
 
Hát, én ezt nem értem... mindenki attól fél, hogy füstgép lesz a kütyüjéből, te meg direkt ilyet építesz?...
(#) Mircsof válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Nos igen a másik alternatívát már próbáltam.... Abban az a rossz, hogy komolyabb "javítás" nélkül csak egyszer füstöl!
(#) 187BodyGuard válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 22, 2015 / 5
 
Nagyon jól néz ki! Jó Katt kommentje!
Amúgy egy Pc Alaplap 24V AC-ről elég sokáig füstöl, az is jó lehet!


Én is építettem egy szép kis hangfalpárt a hétvégén. Ez egy mini TL hangdoboz pár, dobozonként 2db E-bay-es NEO szélessávú hangszóróval szerelve. A doboz teljes mértékben ragasztott kivitelű, belül csillapítással. Szerintem egész korrektül szól, szépek a mélyei is a hangszórók méretei ellenére!
Az alapkoncepció az volt, hogy könyvespolcra fel kell férnie, de ugyanakkor jól is kell megszólalnia. Már csak az előlap legyártása van hátra, és utána van egy pár szép kis mini TL hangdobozom! Méretei: 8 cm széles, 28 cm magas és 18 cm mély. Gyakorlatilag akkora kb mint egy nagyobb lexikon vagy szótár, és jobban szól mint a Videoton D93 Musical Encyklopedia hangfala, ami nagy szó!

Itt a tesztvideó is:
Mini TL Hangdoboz teszt Videó... (Jó füles vagy hangfal ajánlott hozzá)


Aki esetleg megpróbálkozna hasonlóval, ezt a hangszórót vettem meg:
2db (1 pár) 2" mini Neo hangszóró 10W 16 ohm (Ezt raktam ebbe is)
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) Buvarruha válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Ez nem csillapítva van belül, hanem totálisan bedugaszolva. Szerintem jelenleg egy nagyon kis térfogatú zárt doboz inkább. Miért van teljesen betömve az egész??
(#) kameleon2 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
A külalak abszolút ok. De a csillapítás kicsit túl sok lett. Nem ártott volna kis hely a levegőnek is, ami még szebb mélyeket tenne lehetővé...
(#) 187BodyGuard válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1
 
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett

Látom nagyon foglalkoztat mindenkit miért van így csillapítva. Nos, ha valaki olvasta a Klinger hangdoboz építés című könyvet annak nem lehet idegen a dolog. A zárt doboz úgy viselkedik ha elkezdjük megtölteni lazán vattával vagy akármilyen csillapító anyaggal, mintha nagyobb lenne. A maximális elérhető térfogat változás a doboz térfogatának max +20% lehet. Itt a kép nem adja vissza, de nem agyon van tömve, hanem ki van szépen lazán töltve a vattával. Ennek következtében a hangszóró mögötti tér jóval nagyobbnak hat. A labirintus rész pedig azért lett kitöltve mert így egy "akusztikus mocsár" jön létre ami egyrészt mélyáteresztő szűrőként is funkcionál. E nélkül a láda a 250Hz környéki frekvenciákat erősítette volna ki így a mélyek idegesítő kopogások lettek volna, mivel nem elég hosszú a tölcsér. Ezzel a kis trükkel viszont szépen szólnak a frekvencia átvitelből kiemelkedő idegesítő csúcsok nélkül. Igazából élőben jó meghallgatni, akkor adja vissza azt a teret meg hangzást. Mellékeltem egy képet egy másik ilyen felépítésű hangdobozról (Nem én építettem), de ha megnézitek ez is szintén így van kitöltve. Gyakorlatilag az adott doboz finomhangolása végezhető el azzal hogy mennyi csillapítóanyagot teszünk bele vagy veszünk ki belőle....

05[1].jpg
    
(#) pont válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Üdv! Azt meg lehet kérdezni mi az előnye a két hangszórónak oldalanként, mert én úgy olvastam, hogy a széles sávú azért jó, mert hogy egy pontból szólhat minden, itt ez elvész.
(#) Buvarruha válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Idézet:
„A zárt doboz úgy viselkedik ha elkezdjük megtölteni lazán vattával vagy akármilyen csillapító anyaggal, mintha nagyobb lenne”


Nem a zárt doboz viselkedik úgy, hanem a hullámokat lassítja a laza kitöltés, de már kiderült, hogy nem igaz az, hogy ettől olyan lenne, mintha nagyobb lenne a doboztérfogat.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
(#) gerleimarci hozzászólása Nov 23, 2015 / 1
 
Már egy ideje készen van a kapacitív meghajtású ledes lámpám, de, csak most sikerült felrakni.
A csatlakozási pontra még menni fog egy kötésdoboz és egy kis darab kébelcsatorna.
(#) kameleon2 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
A szöveges részét úgy-ahogy értem, de a vatta eleve egy levegős anyag éppen ezért alkalmas hangcsillapításra. A hang hol reflektálódik, hol terjed??? Nézz hülyének, de meghallgatnám a kitömetlen változatot és a jól, vagy alig csillapított változatot is.
(#) Buvarruha válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1
 
A tények felsorolása nem kötözködés.
(#) llaczo válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Szia.
A vattához nem szólok hozzá mert nincs nagy tapasztalatom, de nekem nagyon tetszik. Főleg a mérete és a precíz munka. Rögtön felmerült bennem a kérdés hogy miként van a magashang? (mert ugye a membrán csillapítva van)
(#) 187BodyGuard válasza llaczo hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Köszi szépen! A Membrán előre felé leadja a magasat, és egyébként szépen szólal meg. Amikor teszteltem vatta nélkül akkor olyan hangja volt a mélynek mint amikor egy vödröt ütnek meg. A vattázással sokkal jobbak lettek a mélyei, és olyan természetesen szól, de nem tudom így elmondani, ezt hallani kell élőben. Ma rendeltem gyorsan még 4 pár ilyen kis hangszórót mert fogy a készlete a fickónak, és csinálok még két ilyen ládát! Volt vagy kemény 870Ft a két doboz anyagára!
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Egész jónak tűnik fényerőre is! Milyen színhőmérsékletű LED-ek vannak benne? 4000K vagy 6000-6500K? Nem félsz attól a kapacitív táptól? Nekem az az általános tapasztalatom hogy bekapcsoláskor pillanatok alatt eldurrantja a rá aggatott LED-eket, pl ha egy pillanatra "be prelleg" a kapcsolója amire rá van kötve.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
(#) papus51 válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Szia! Szóval, nekem lenne néhány kérdésem, észrevételem.
Jól látom, hogy a hangszórók egyformák és inkább mélysugárzóak? Jól veszem ki, ebben a ládában nincs sávváltó szűrő?
Mi a helyzet a keresztmodulációval? Ha az egész hangfrekvenciás sávot egy (jelen esetben két egyforma) hangszóró viszi, akkor jelentős a doppler effektus, vagyis az intenzív mély hangok által előre, hátra mozgatott membránra ráülő magas hangok frekvenciája ilyenkor eltolódik, mint a közeledő majd távolodó mentőautó szirénája. Miként van ez itt kiküszöbölve?
(#) 187BodyGuard válasza papus51 hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Jogos a felvetés, ezek szélessávú hangszórók, bár valóban mélynek néznek ki de szélessávúak. Nagyon eltolódást nem tapasztaltam a hangban, ezt már be kéne méretni, de egyelőre nincs időm elvinni.
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 24, 2015 /
 
3200K volt írva, de szerintem valamivel több. Félni nem félek, monjuk az a kapcsoló, ami kapcsolja lehet hogy idősebb, mint én
(#) gajdossmd hozzászólása Nov 24, 2015 / 14
 
Sziasztok!

Készítettem egy 1db 2-ős triódás gitár előfokot egy kis reverb-el és fejhallgató erősítővel fűszerezve. Tökéletesen meghajt egy sima végfokot is igazából ez is volt a lényege meg, hogy másfél nap alatt elkészüljön. Tudom nem a legszebb lett a belseje, de tökéletesen működik.
(#) don_peter hozzászólása Nov 24, 2015 / 22
 
Mostanában csak kevés időm van e szép hobbival foglalkozni, de azért próbálkozom amikor tudok..

Most egy elektromos kerékpár fedélzeti kijelzőjének prototípusát mutatom meg, ami még nagyban változhat, főleg, hogy lefelejtettem róla pár dolgot, és mivel a puding próbája az evés, biztosan kelleni fog még jó pár dolog rá.
Nem egy nagy dolog, de hasznos lesz mindenképp.
A projekt egy kis része ez, hiszen az egész kerékpárt a 0-ról saját magunk tervezzük és készítjük.

És egy már elkészített kerékpár ami szintén egy prototípus és aminek már egy másik változatához készül ez a fedélzeti.

Funkciókat tekintve egy átlagos elektromos kerékpárhoz fog hasonlítani.
Lesz benne, naptár-óra kijelzés, motor és akku hőfok kijelzés, sebesség kijelzés, aktuális áramfelvétel, aktuális fogyasztás kijelzése, akkuszint kijelzés, összes elhasznált áram...stb.
A beállítások még nem fixek és nyilván bővülni fog, egyelőre csak az naptár-idő és kerék méretének beállítására van lehetőség.
Itt egy kis videó is egy még korábbi lebegő állapotról: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
(#) nagym6 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Ügyes munka, pont ment. Valószinűleg ez a kijelző napfényben nem lesz látható.
Következő: »»   1335 / 1677
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem