Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1655 / 1672
(#) lobbooo hozzászólása Jún 6, 2023 / 20
 
Sziasztok! Egy év pihentetés után végre megkapta a dobozát a kedvenc házi mozi végfokozatom. A doboz anyaga egy germersdorfi cseresznyefa, ami az udvarunkon állt sok sok évig, még azon lógva nőttünk fel, de 2007-ben kivágtuk. Az anyaga azóta is becsben volt őrizve, most viszont megkapta egy kis része ezt az új "életet". Az alaplemez 2mm-es króm lemez szalcsiszolva, a doboz összes rögzítő csavarja, 80db, rozsdamentes csavar. A doboz minden díszítő és szellőző nyilását CNC geppel martam ki a szoveggel egyetemben.
Az erősítő, maximum 2600W-ot tud felvenni a hálózatból, 12kg-os toroid trafó 14db secunder tekercsel, minden csatornának külön tápegysége van, 7db diódahiddal, és 7x24 400µF tápkondenzátorral, összesen 170 800µF Kemet kondenzátorral, mind a 7 csatornának kulon relés DC védelem, Sinus 202W teljesítményű végfokozatok 8ohm terhelés mellett, 2x2.5kg tömör aluminium borda, és a kereszthuzatért egy 20cm átmérőjű Noctua ventillátor felel. Egy RZ800 a processzora. Nagyon szeretem a "kis picurom"!
Az első képen a jobb oldalán egy mono Sub erősítő látható ami 21kg, igy lehet saccolni a tömegére...
(#) antiktelefon válasza lobbooo hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 3
 
Nagyon szép kivitelezés, belsejéről pár bevilágított közeli kép és esetleg rajz még érdekes lenne.
Így arról sokat nem lehet mondani, a lágyindítő beazonosítható és szépen van kivitelezve és kábelezése is kultúrált.
A feliratok viszont erős olcsó kínai autós erősítő benyomást keltenek, vagy 60-as évekbeli táskarádiót, de arra is tranzisztorszámot írtak csak. Nekem is Noctua ventik vannak sok helyen, de picit túlzásba vitted és a kinézet kárára megy (főleg az elirásokkal, diode, nem dioda és a MOS-t illik nagy betűvel írni, mert rövidítés és a FET-et is). Maga a doboz elegáns lenne és a kivágásokkal modern, a felső feliratokra nem igazán van szükség.
Illetve a venti és a borda közé vastag nem éghető szivacsból vagy 3D nyomtatva érdemes lehet légterelőt rakni, ezek a nagy Noctua ventik statikus légnyomásban elég gyengék és ha pici lehetősége is van kikerüli a bordát a légáramlat és ha hőszabályzott, lényegesen gyorsabban fog menni. (Radiátornál az is sokat számított, hogy a keret és a radiátor közti 2mm-es rést kihúztam gumival.)
(#) lobbooo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 2
 
Köszi! A felirat előírásokat utólag én is észleltem... Most már ilyen, de a mennyisége nekem bejön, saját célra készült igy elleszek a látványával, bár a méretén nem rudok még napirendre térni... A ventilátor és a borda közé azért nem szeretnék semmit tenni, mert az egész házban volt cél a levegő mozgatása, a kivágások is ezen ok miatt kerultek rá az oldalakra és a tetőre. Egész jól sikerült úgy nézem mert a borda ventillátor nélkül 42 fok-on stagnált, ventillátorral 27 fokos ugyan azon szobahőmérsékleten. Fix, ellenállással csökkentett feszültséget kap a ventillátor, igy alacsony fordulaton is bőségesen elegendő a hűtési kapacitása nagy terhelés mellett is, és nagyon csendes emellett.
(#) mek-elek válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 6, 2023 /
 
Az a helyzet, hogy magának csinálta, nem Neked. Gondolom nincs akadálya, hogy magadnak olyat csinálj, ami neked megfelel. Ha bemennél egy képtárba, és nem tetszik egy kép, hát tovább lépsz, és ennyi... Nemde?
(#) antiktelefon válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 4
 
Az a helyzet, hogy baromira nem kell mindenbe belepofázni... De számítottam rá.
@lobbooo Azért ha szétszeded, belsejéről lehetne még pár kép. A ventis dologgal nem érte egyet, ez így szívja a levegőt, gyakorlatilag semmit nem fog a bordán átszívni így, az egy másik dolog, hogy baromi nagy a borda és valószínűleg nem hajtod, de AB osztály max 65% hatásfokot tud, az
"2600W-ot tud felvenni a hálózatból" mellett 910W, azt biztosan nem hűti le így 42 fokra, de még 300W hőt sem.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
(#) lobbooo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 6, 2023 / 2
 
Ez az erősítő csúcson sosem lesz járatva, de egy családi házban még elviselhető és élvezhető hangnyomáson 55 fok fölé nem tudtam vinni. Műterheléseken hajtva elertem vele a 85-90 fokokat, de még nem lépett közbe a hővédelem a végfokokban. Discozásra használva már érdemes lenne az általad javasolt módosítások elvégzése az biztos.
(#) vorosj hozzászólása Jún 6, 2023 / 20
 
Régi nosztalgia csöves rádióhoz építettem egy AM adást szimuláló modulátort. USB-n működik, a PC hangkártyának ismeri fel, így Webrádióként használható az öreg jószág .
Egy STM32F401 alakítja a streamet hanggá, delta-sigma modulátorral. Messze jobb a minősége, mint amire egy középhullámú AM rádió képes. Egy opamp low pass filter szűri ki a delta-sigma impulzusait, majd egy tranzisztor kapcsolgatja a hang jelet az RF vivő ütemében, így jön létre az AM moduláció. Az RF vivő a uC egyik timere állítja elő.
A karikában tekercs van, induktívan, fémes kapcsolat nélkül csatolja a jelet a rádióba. Csak a közeltérben vehető, elhanyagolható mértékű a kisugárzott jel.
Az analóg VU méter LCD animáció.
A firmware lényegi részét készen találtam a Hackaday-en (usb soundcard), csak pár sort írtam hozzá az RF vivő előállítására.
(#) Lamprologus válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 7, 2023 / 2
 
Idézet:
„Az a helyzet, hogy baromira nem kell mindenbe belepofázni...”


Aha!

Idézet:
„Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.”
(#) szendi001 válasza vorosj hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
De jó projekt! Elérhető valahol a rajza?
(#) szendi001 válasza lobbooo hozzászólására (») Jún 7, 2023 / 1
 
Ez nagyon szép munka! Igazi amatőr csemge. Gratulálok!
(#) szendi001 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Botrányos vagy, ne is haragudj.
(#) lazsi válasza vorosj hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Tök jó! Az ötlet is, a megvalósítás is, a célja is!

A VU méterről tudnál egy kicsit nagyobb képet csinálni? Esetleg egy rövid videót...
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Igazad van, nekem első ránézésre fel sem tűnt benne a huncutság.
Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy miért kérdezted, majd megnéztem alaposabban, és rákerestem arra hogy: GMT130 és ST7789.
Nagyon ügyes a mester.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Pedig le is írta:
Idézet:
„Az analóg VU méter LCD animáció.”
(#) mek-elek válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
"Az a helyzet", hogy ez az önéletrajzod volt.
(#) mek-elek válasza Lamprologus hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Gondolod, ha eddig nem fogta fel, most majd igen?
(#) antiktelefon válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 7, 2023 / 1
 
Amit leírtam az tartalmazott bőven pozitív és negatív részt is.
Látom nem sikerült értelmezned, amit írtam:
Kértem plusz képeket, dicsértem a dobozolást és stílust, a hálózati rész biztonságos kivitelét.
Adtam javaslatot a hűtésre -jelentős valódi tapasztalat alapján, sok lég és vízhűtött rendszert építettem az évek során- és valóban leírtam, hogy sok a felirat és el van írva több helyen.
Ha bizonyos ember lennék, akkor kötekednék, hogy miért angolul van írva, meg miért ilyen színű, de mint feltűnhetne nem kötekedésből írtam.
De persze tanácsod alapján tovább kell lépni, nehogy a következő projektjén már helyesen szerepeljen a szöveg...)

A topic nem azért van, hogy felrakja, kapjon 20 mancsot és 0 választ, hanem azzal hogy felteszi elfogadja és remélhetőleg várja, hogy mások véleményt fognak alkotni róla. Csak te érezted úgy bele kell kötnöd ebbe, a tulaj értelmesen válaszolt is rá. Mert ha valami nem 100% pozitív, akkro már elfogadhatatlan.
Persze ha Zsombor rak fel valamit, akkor azt lehet folyamatosan szapulni, mert miért ne. A válaszom hangvételére pedig jelentős ok, hogy a fejhallgató erősítős topicot tönkretetted és áltudományos dolgokról írsz oldalakat.
Idézet:
„ennyi... Nemde?”
(#) vorosj hozzászólása Jún 7, 2023 / 6
 
Az AM modulátor egy STM32F401 uC panelen alapul, pl. Aliexpress. A szoftvert USB hangkártyához írták: https://github.com/sdima1357/stm32f401cdu6_Audio
Én csak annyit tettem hozzá, hogy elindítottam egy nem használt timert az RF vivő előállítására. Szerencsétlen módon a uC órajele nem osztható 9kHz-cel (középhullámon az adók 9kHz raszterben vannak), így egy kis programmal megkerestem, melyik frekvenciát lehet a legkisebb eltéréssel előállítani, ez 1377kHz.
Összetákoltam egy kapcsolási rajzot az LTSpice szimulátor részletrajzokból, az aluláteresztő szűrőt és az egyszerű kis AM modulátort azon próbáltam ki először.
A kimeneti sávszűrőt beépítés előtt a menetszámok változtatásával behangoltam 1377kHz-re.
A 3d nyomtatott dobozt én rajzoltam, ha esetleg valaki meg akarja építeni, felteszem a .stl-eket, meg a módosítot firmware .hex kódot.

A modulátor mobiltelefonnal is működik, nem csak PC-vel.
Van egy felújítandó öreg csöves rádióm, még elég nyekeregve szól, de már működik. Rrendes rádióval maga a modulátor nagyon jól szól, még szebb is a hangja mint a középhullámú adóknak, mert 10kHz-re vettem az aluláteresztőt.
https://vimeo.com/833812513
(#) don_peter hozzászólása Jún 8, 2023 / 5
 
2014, majd 1 évvel később készült bináris órám forrásait osztom meg egyben. Tanuló projektnek kiváló lehet a most becsatlakozó hobbistáknak. Nagyon könnyű és olcsó egy ilyet kivitelezni, szóval ajánlom jó szívvel mindenkinek, aki alkotni szeretne.

Két változat, mind kettő PIC 16F628-as MCU-val szerelt. A diszkrét változat pár ellenállás és kondi, illetve egy stabkocka és már is indulhat a móka.. Az SMD RGB verzió kicsit bonyolultabb, de az is simán vállalható.

A teljes anyag forrással együtt itt: https://github.com/DPTPSystem/BinaryClock

Sikeres utánaépítést.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2023
(#) Jonni válasza don_peter hozzászólására (») Jún 8, 2023 /
 
Tök jó . Doboza nincs?
(#) don_peter válasza Jonni hozzászólására (») Jún 9, 2023 /
 
Köszi, de van mindkettőnek. Ugyanolyan gőzölt bükkfa keretet kaptak. Videóban látszik.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2023
(#) Bakman hozzászólása Jún 11, 2023 / 21
 
Napot!

A pontos idő és a digitális órák iránti fétisem kielégítésére szolgáló műtárgy.
(#) Jonni válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Cool . Wifiről kérdezi le az időt?
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2023 / 2
 
Nagyon tetszik. Már csak egy jó doboz kell neki.
Erről jut eszembe. Nincs valakinek olyan óra rajza amin az is kijelzőre kerül, hogy hányadik hét van éppen az évben?
Jonni-Szerintem inkább műhold lesz az, az antennából itélve.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2023
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
GPS vevő, az látható az öcsipanelen.
(#) Bakman válasza JZoli hozzászólására (») Jún 11, 2023 / 3
 
Nincs doboz, nem is lesz, nekem így tetszik.
(#) Jonni válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Ahhha. Nem tudod véletlen mennyi az idő?
(#) Kari55 válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 / 2
 
Idézet:
„mennyi az idő?”

Hát még a szúnyog!
(#) Jonni válasza Kari55 hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
(#) mnyugger válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Elkérhető a kapcsolási rajza?
Következő: »»   1655 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem