Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   407 / 570
(#) sanyi50 hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Termomax amica gáz kazán időjárás szabályzót szereltem fel a kazánhoz
Balról 1-2.forgató gombbal mit tudok állítani??
Másik kérdésem nyári szezonba HMV. fűtöm ,DE a radiátor felé is el indul a meleg mi okozhatja??
(#) masta_dry hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Szevasztok!
Jó ég, hogy pörög ez a téma!
Ariston Clas 24 kombi kondenzációs kazánunk van. A háztartási melegvíz készítése rendben van.
A következő a problémánk:
50°C-ra van beállítva a fűtőkör vízhőmérséklete. Termosztát jelet érzékeli, bekapcsol, gyújt. Gyújtás után 10mp alatt emelkedik 57°C-ra a vízhőm. a kijelzőn (C57°) - majd ezt elérve csak keringet, nem fűt (és a keringetett víz hőmérséklete lassan csökken - c56° >> c55° >> c54° ... egészen c30°-ig). 30°C-os hőmérsékletre kb. fél perc alatt hűl vissza, és kb. másfél percig keringeti a vizet, úgy hogy a kijelzőn c30° felirat olvasható. Ezt követően újra kezdi a ciklust, azaz 10mp fűtés, 57°C-ig, keringetés 2 perc...
Ez így megy folyamatos ciklusban, ami valahol érthető, de mindezzel csak az a baj, hogy a radiátorok által leadott hőmennyiség elég karcsú, nem éri el a szoba levegő hőmérséklete a termosztáton beállított értéket, és gyakorlatilag egész éjjel megy a kazán.
Hajnalban gondoltam egy bátrat , és felemeltem a fűtőkör vízhőmérsékletét 60°C-ra.
Gyakorlatilag ugyanez a helyzet ismétlődött meg, csak magasabb hőmérséklet-értékekkel. Azaz gyújtott, 76°C-ig felfűtötte a vizet 10mp alatt, majd átállt keringetésre. A különbség az volt, hogy mivel ekkor még a keringetett víztömeg hőmérséklete 30-35°C volt, nem oltotta ki a lángot addig, amíg a víztömeg hőmérséklete meg nem emelkedett magasabb hőmérsékletre; de utána magasabb hőmérsékleten beállt ugyanez a ciklus.
Meló után azt fogom ma tesztelni, hogy 60°C-os vízhőmérséklettel is egész éjjel megy, vagy a lekeringetéskor forgatott víz elég hőmennyiséget ad ahhoz, hogy a termosztát kikapcsolja a fűtést, mivel elérte a kívánt hőmérsékletet a szoba levegője.
Valahogy fokozatosan alakult ki ez a helyzet, nem egyik napról a másikra, csak tegnap vettük észre, hogy hűvös van a szobában.
Mi lehet az oka?
Megj: kicsit vízköves a hőcserélő.
(#) zsuga44 hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Sziasztok,

Új vagyok a Fórumon, keresgéltem, de az eddigi hszekben nem találtam választ a gondomra. Adott egy Westen Star Condens 24 (ledes, nyomógombokkal a kép szerint). Időnként 53 hibakódot(akadály a füstgázelvezetésben) ír ki, amire a megoldás - gépkönyv szerint - áramtalanít majd visszakapcsol. Ez működik is, de változó sűrűséggel/ritkasággal (néha napokig jó, majd naponta 2x is) a hiba újra előjön. Szerelő elvégezte a karbantartást, tisztítást és a kéményszellőzés is rendben. Kinek van ötlete, javaslata a hiba megbízható orvoslására?

Köszi

zsuga
(#) JZoli válasza masta_dry hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Ez a helyzet hasonlít arra amikor levegős a rendszer. A kazán felfűti a vizet a beállított hőfokra, de túl hamar, olyan mintha nem lenne keringetés, vagy levegő miatt nem tud keringeni a víz. Igaz ilyen esetben elég sok idő mire lehül a kazánba a víz. Azért annyit megérne, hogy kilégtelenítitek első körbe a fűtésrendszert. A kazánban lévő autómata légtelenítő nincs elzárva? Valamilyen munka miatt nem lett valamelyik csap elzárva?
(#) harakaly01 hozzászólása Feb 12, 2019 / 1
 
Meg találtam a hibát ! A kazánba bejövő hálózati víz volt lefojtva!
(#) masta_dry válasza JZoli hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Köszi szépen, ez bizony lehet az oka. Otthon futok egy kört vele.
A csőhálózatban van két-két (a lakás 2 pontján mind az oda, mind a vissza ágon) automata légtelenítő, de elvileg ugye azokat megnyitva lassan gyöngyöznie kellene a kicsurgó víznek. Ez a jelenség telepítés óta nem tapasztalható, és szétszedni nem mertem őket. Gondolom ez azt jelenti, hogy kb. dísznek vannak ott.
A kazán saját légtelenítőjét meg kell keresnem.
3 hónapja volt karbantartása a kazánnak, akkor volt az égéstér takarítva; más baja nem volt a fűtésnek. Elképzelhető, hogy akkor történt valami.
Próbálok keríteni egy robbantott ábrát a készülékről, hogy végig lehessen mazsolázni, hogy mi micsoda, és üzemszerűen milyen állapotban kell lennie.
(#) CirkoUser hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy Junkers Euroline kéményes kombi cirkóval kapcsolatban.

A jelenség, hogy a HVM simán megy - van gyújtás, elindul a gáz, folyamatos a láng. Ugye ilyenkor nagy teljesítménnyel indul a fűtés, azonnal maxilánggal megy, amíg vissza nem szabályoz az elért vízhőfok függvényében.

Viszont, ha a fűtés indulna el, akkor van gyújtás, be is lobban a láng, de ~5sec múlva elalszik a láng, kétszer megpróbál újragyújtani, majd hiba (középső, 60°C-os led, plusz a piros ledes gomb)
Ha megnyomom, újrapróbálkozik. 1,2, ... 3, 5, 8 próbálkozás után még elindul, de ez nem túl bíztató, mert eddig 1-2 naponta jött elő, de most már egyre sűrűbben...

Ugye ebben az esetben eleve kis lánggal indul, tehát elképzelhető, hogy nem érzékeli, hogy lenne láng, és letilt? Ennél mi érzékeli a lángot? Mit mérjek meg/ellenőrizzek le? Gondolom, ha szerelőt hívok, akkor panelcsere - ha egyáltalán van még ehhez a 15 éves kazánhoz. Ha viszont csak egy kiszáradó elkó, vagy egy rossz érzékelő okozza, azt ki tudom cserélni én is.

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Üdv, Gábor

(Ui.: csatoltam egy képet a kazánról, mert úgy tudom legalább két verziója van)
(#) VIM válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Szia! Tisztogasd meg a lángőr elektródát 400-500-as csiszoló vászonnal és ha ez sem vezetne eredményre akkor valószínű, hogy a főégőt egészében ki kellene takarítani, hogy a legszélső fúvókáknál kis lángmagasságnál is legyen megfelelő ionáram.
(#) CirkoUser válasza VIM hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Szia VIM!

Köszönöm az infót, egy cirkotakarítást mindenképpen terveztem ma este. (Legutóbb másfél éve szedtem szét, és fújtam ki mindent rajta kompresszorral)
Amatőr kérdés: a lángőr elektróda az ugyanaz, ami a gyújtóívet is adja?

Más kérdés, ez nem annyira sürgős. Olvastam egy régebbi hozzászólásban, hogy van ennek egy szerviz módja, ahol a lángteljesítményt lehet állítani. Be lehet állítani a HVM-hez tartozó legkisebb lángot is? Vagy ezt úgyis addig szabályozza vissza, amíg lehet? (A probléma az, hogy ha csak kicsit nyitom ki a meleg vizet, akkor túl forró lesz a víz, majd le is kapcsol, vár, majd újra bekapcsol. Így vagy ömlesztem fölöslegesen a vizet a zuhanyban, vagy forró víz, hideg víz kombó jön, és egyik véglet sem kellemes... )

Mégegyszer köszönöm
(#) balazsgy válasza masta_dry hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A JZoli hozzászólásához annyit tennék hozzá, hogy a legtávolabbi, legmagasabban lévő radiátor saját légtelenítőjét is tudnád talán használni, ott a légtelenítő nyitásával. Ott nem gyöngyöznie, hanem prisszolnia kell a víznek annak nyitásával. Ha víz jön, akkor már nincs levegő a rendszerben. Persze, előbb a kazán saját automata légtelenítőjét kell megnézned, hogy jól működik-e. JZoli jól mondta, én is ennek a hibájára tippelnék először.
(#) VIM válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Jobb oldalon van egy szál vezeték megy rá.
(#) CirkoUser válasza VIM hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Köszönöm, miután szétszedtem, nekem is az tűnt a nyerőnek. (Az a világoszöld porcelános).
Kiszedtem az égőfejet, kifújam kompresszorral - bár annyira nem volt poros - polírpapírral megtisztítottam mindhárom elektródát, lefújtam féktisztítóval is a zsírtalanítás miatt. Leszedtem a port mindenhonnan, összeraktam. Indítom (fűtés) jelenség ugyanaz, vagyis rosszabb, mert még a gáz sem jött...
(#) CirkoUser válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Hm, megette a hozzászólásom másik felét...
(#) CirkoUser hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Aha, ha mobilról küldöm, a soremelést nem szereti... Szóval most már működik HVM és fűtés miatt is, remélem így is marad! Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel, Gábor
(#) CirkoUser hozzászólása Feb 13, 2019 /
 
Sajnos reggel megint nem indult el...

Akkor mégis leírom, ami elveszett az előzőből: Amikor összeraktam, akkor nem akart beindulni - gyújtás volt, de nem is jött a gáz. Majd többedik próbálkozásra HVM-el beindult, utána ment szépen, így is úgy is. Tehát a jelenség annyiban módosult - vagy az elején nem figyeltem meg jól - hogy és vagy nincs gáz, vagy csak rövid ideig. Viszont, ha beindul, onnantól folyamatosan megy, amíg kell neki, illetve ha csak rövid időre áll le, akkor simán újraindul. Mivel éjszaka a termosztát visszaveszi a hőfokot, így reggel hosszú állás után nem tud begyújtani.
Tehát - csak teóriákat gyártok - vagy megtapad/megszorul a gázszabályzó szelep, vagy a szabályzása akadozik (ez gondolom elektronika hibára utal) Mivel nem tudom, hogy milyen elven működik a szabályzószelep (szervomotor, léptető van benne? négy vezeték megy rá) mit kéne mérni a rámenő vezetékeken (analóg jel, kitöltési tényező?) A szabályzószelepet már lehet, hogy nem merném szétszedni, de az elektronikán kicserélnék akármit - főleg, hogy ez még jó kis furatszerelt panel, nem smd. Ha tudtok segíteni jellemző értékekkel, amit mérnem kéne adott helyeken, vagy tippel, hogy mit kéne még lecsekkolnom, azt nagyon megköszönném!

Köszönettel, Gábor
(#) masta_dry válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
OK, úgy teszek majd.
Beugrott, hogy volt már, hogy a radiátornál szuszogtattam le a rendszert, mert akkor sem dolgoztak a csőhálózatba szerelt légtelenítők.
Más: ha elveszem a nyomást a rendszertől, majd megpróbálom szétkapni az automata légtelenítőket, akkor azokat elvileg ugye meg lehet tisztítani, nem monoblokk kiszerelésűek (bedöglik >> kuka)?
Gondolom érdemes leszerelni őket tisztításhoz. Az esetben pedig egy kicsit le is kéne engedni a rendszerből vizet, nehogy Kis-Balaton legyen belőle.
Nem vennék rá mérget, de jellegre ilyenek:
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019

kicsi.php.jpg
    
(#) balazsgy válasza masta_dry hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Az automata légtelenítőknél általában, ha nem spóroltak vele, akkor van egy olyan anya-apa kinézetű közcsavar, közdarab alatta, ami a légtelenítő kicsavarása esetén olyan rúgós golyóscsap-szerűen elzárja a nyílást, visszacsapószelep-szerűen működik, tehát a légtelenítő a fűtési víz leengedése nélkül is kiszerelhető.
Szerintem egyszerűbb a radiátoroknál légteleníteni, mert gondolom, azoknál is van légtelenítő szelep.
Minden egyes radiátornál is elvégezheted, nem kell a nyomást leengedned, nem kell azután a rendszerbe sok vizet pótolnod, az csak minimális.
De! A kazán keringtető szivattyú környékén, talán a Te kazántípusodnál azzal egybeépítve is kell lennie automata légtelenítőnek (hasonló arra, mint a képet, amit feltettél) és amennyiben magának a rendszernek a légtelenítését már megcsináltad és az nem vezetett eredményre, akkor kell ezt a légtelenítőt elővenned. Ennél is kell lennie annak a közdarabnak, mely a nyomás leengedése nélkül lehetővé teszi a légtelenítő kiszerelését. Remélem, nem spóroltak ezzel sem.
(#) VIM válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Hát ez már panel vagy gázszelep hiba lesz. Ha a gázszelepet kissé megkocogtatod akkor nem indul el véletlenül? A szakik közül talán tud majd segíteni valaki hogy mit érdemes ilyenkor kicserélni. Bővebben: Link Ebben a pdf-ben benne van a kérdéses gázszelep a 40. oldalon, hogy mi micsoda rajta.
(#) VB555 hozzászólása Feb 13, 2019 /
 
Hello van egy Baxi ecoflour 1.24 kombi kazànom ès E02 hibakódot ír ki. Ez a leiràs szerint termosztàt hibàt ír, de Màrti koràbban ki lett kötve a termosztàt mert tönkrement. A hiba hogy nem ad gyujtàst nincs szikra ès hiàba részét elem ki nem gyűjt ès hibakódot ad. Ötletek esetleg hogy mit csináljak.? Köszönöm előre is
(#) VIM válasza VB555 hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Szia! Az mit jelent, hogy ki lett kötve a termosztát? Mi lett a rá csatlakozó vezetékekkel? Ez ugyanis egy záró kontaktust ad alap helyzetben és ha az ide csatlakozó vezetékek nincsenek összekötve, akkor nem fog menni a kazán. A másik dolog pedig, hogy "resetelni" kell ha lehetséges, így kell eltörölni a hibát.
(#) VB555 válasza VIM hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Rövidre van kötve a termostát, ( őssze van kötve a vezetèk) , resetelem de visszajön a hiba. Nem ad szikràt
(#) CirkoUser válasza VIM hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Köszönöm a linkeket! A Honeywell szelep leírását megtaláltam, a hibajelenséget nem is írhattam volna le jobban... Egy-két kondit megnéztem, kapacitása, ESR-je jó volt, de most össze kell szerelnem, ha fürödni is akarok... Szkóppal megpróbáltam rámérni a szelep tekercseire, de olyan kerregést csapott a szelep, hogy gyorsan levettem... Holnap megpróbálok szerezni egy akkus szkópot, hogy biztosan földfüggetlen legyen...
( Meg egy jobb pákát, mert a panel másik oldala full smd-s
(#) fiatbravasx válasza VIM hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Üdv! Megtörtént a mikrokapcsoló csere ami először úgy tünt megoldja a problémát. Az idő teltével viszont ismét jelentkezett a probléma igaz talán ritkábban mint a kapcsoló csere előtt. Van e még valami tippje amit érdemes megnéznem megnézetnem (kollégám hobbi műszerész vezérlőpanelt szabad szemmel átnézte durva hibát nem talált) esetleg vezérlőpanelen próba képpen kicseréltetnem?
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
(#) sanyi50 válasza VIM hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Nagyon jó varga-term link.
(#) VIM válasza fiatbravasx hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Szia! Még mindig azzal a mikró differenciálkapcsolós presszosztáttal lesz a gond. A differenciál nyomáskapcsolóban lévő rugós szelep szerkezet és a tömszelence rúdja nem éri el a véghelyzetét, nem tudja átállítani a mikrókapcsolót. Ezt végül is le tudod ellenőrizni, hogy ha HMV vételezés van akkor ha erre a műveletre kijön a kis rudazat, átállítja-e a mikrókapcsolót egyáltalán vagy rá kell segíteni a mikrókapcsoló szárára és akkor kapcsol.
(#) masta_dry válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Az egyik légtelenítő működik, ott egy minimális mennyiség távozott, légköri nyomáson kb. 2ml levegő...
A radiátoroknál pedig azonnal víz jött, nem szisszent egyik sem.
Ha a kazánban is hasonló lesz, azt fel fogom ismerni. Hétvégén meglessük.
Most (60 fokos fűtőkörrel) élhető a lakás, bár kint sincs hideg.
Köszönöm a választ!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
(#) balazsgy válasza masta_dry hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Szia! Jól csináltad! Akkor már csak a kazánban lévő légtelenítő szeleppel lehet a gond.
Az nem annyira szokott elromlani, de minden megtörténhet.
A nyomást nem kell leengedned (3 bar lehet rajta), bár biztonságképpen le is engedheted,
ez biztosabb lehet. Csak a nyomást, nem a vizet, ürítés nem kell.
A kazán saját légtelenítőjén lazíts kicsit a kicsavarásánál és látni fogod, hogy az alatta lévő visszacsapó zár-e.
Csak óvatosan csináld, de úgy is látni fogod, hogy mi történik.
Valószínűleg levegő jön először, azután a víz, ha a víz jön akkor már készen vagy.
(#) qut88 hozzászólása Feb 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott egy Biasi M90 típusú jó 15 éves kazán... A problémája az volt, hogy nem adott elég meleg vizet a kazán. A fűtés oldal rendben volt. Erre megtörtént a kitisztítása, a hőcserélő kisavazása, gázszelep beszabályozása. Minden nagyon jó lett, csak erre most nem indul a fűtés.

Pontosabban elindul 5 másodperce utána leáll... A fűtési rendszer egy régi alu lapradiátoros légtelenítő nélküli rendszer. Én levegősödésre tippelnék, de a kazán szivattyúján lévő automata légtelenítő nem sziszeg már.. Érdekes mód, ha menetközbe kitekerem a szivattyú csavarját az elején hirtelen beindul, megy egy ideig - visszatekerem a csavart majd egyszercsak leáll ... - ... majd újragyújtani nem tud - hiba jel nincsen. Mi okozhat ilyen problémát ?
(#) CirkoUser válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Megnéztem - mostmár - földfüggetlen szkópon a tekercsekre menő jelalakot. A kisebb jelszintű elég kusza, a másik - ez tűnik a szabályzásnak - félperiódusonként négyszer kapcsolja a kétoldalasan egyenirányított, leválasztott 230V-ot. Az egyik kép minimumon, a másik mximum lángnál készült, de itt éppen működött a cirkó. Reggel kiderül, hogy amikor nem indul, milyen lesz a jel...
Üdv, Gábor
(#) konop válasza qut88 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Szia,

Ha van benne váltószelep, akor először azt nézd meg.
A savazás után leválhattak később szennyeződések, ami eldugithatja
Következő: »»   407 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem