Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   409 / 570
(#) konop válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szia,

A membránt öregiti a hő, ezért rakják a visszatérőbe, ha jól tudom.
Ha nem, akkor várom a helyes választ
(#) DeeJayLoj hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Sziasztok!

Akadt egy "kis" problémánk a Baxi duo tec compact 24 típusú kombi kondenzációs fali kazánunkkal. Ma áramtalanítottuk szobai termosztát helyváltoztatás végett, majd ismételt áram alá helyezéskor az alábbi hiba jelenséget produkálja: Nincs kijelzés, de a kazán ventilátora azonnal felpörög, gyújtó láng nincs, kazánt bekapcsolni nem lehet, nyomó gombokra nem reagál.

Bárkinek bármi ötlete S.O.S, mert FÁZUNK.
(#) VIM válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 24, 2019 / 1
 
Szia! Ez a készülék fázis érzékeny azaz a kapocslécen a fázis "L" (barna), a nulla az "N" (kék). Ha helyesen lesz, lett csatlakoztatva akkor nyomjál egy "R"-t hosszan.
(#) DeeJayLoj válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szia! Úgy lett bedugva ahogyan eddig is működött, máshogy nem is bírjuk, mert nem ér másképp oda a kábel.
(#) VIM válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Meddig volt feszültség mentes állapotban? Próbáld meg ismét hosszabb időre (negyed óra) lecsatlakoztatni és újra bekapcsolni ...
(#) DeeJayLoj válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Kb 1 órát volt kikapcsolt állapotban. Először arra gondoltunk, hogy a fagyvédelmi program kapcsolt be, de nem kapcsol be a láng. Annó feszültség alá helyezéskor a kijelző zöld háttérvilágítása felvillant, illetve megjelent a bekapcsolást jelző ikon a kijelzőn, de most semmi. Negyed órás állás után már próbáltuk újra bekapcsolni, de változatlan.
(#) VIM válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ha nem lehet az áramtalanítást követő ismételt bekapcsolás/rest gombbal "előhívni" a kezelő gombokat és háttér világítást, akkor nem sokat tehetsz most így hirtelen. A HMV/fűtés gombbal lehet újra engedélyezni a működési módokat ha a kikapcsoló gomb világít.
(#) Kovidivi válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 24, 2019 / 1
 
Én megpróbálnám ideiglenesen kikötni a termosztátot.
Logikusan gondolkodva ott dolgoztatok, csak ott csinálhattatok hibát. Magától nem mennek tönkre a kazánok, bár vannak kivételes esetek. Ugyanazt a termosztátot raktátok fel más helyre, vagy esetleg másikat (buszos rendszerűt)? Arra célzok, hogy esetleg a bekötésnél valami elkötés történhetett? Ha elkötés történt, akkor lehetséges, hogy rossz helyre jutott a hálózati feszültség. Szóval én ilyen irányban keresném a hibát. Sok sikert.
(#) DeeJayLoj válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Próbáltam már ezt is. ugyan az a termosztát került fel, természetesen ki volt minden kapcsolva, feszültségmentes állapotban történt a szerelés. 2 db kábel, még be is jelöltem, mit honnan kötök ki...
A termosztát először egy relédobozba van bekötve a kazán mellett, ami egy rövidzárat csinál a kazán alaplapján. Teszi is a dolgát, ahogy annó a szaki megcsinálta.
Olvastam egy angol fórumban, ahogy ugyan ez a hibajelenség, mint nálunk, ott egy rövid áramkimaradás okozta a problémát. (nálunk is sűrű az áramszünet)
(#) patexati válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
Lehetséges,hogy a vezérlőpanelen lévő elkók,MKP kondik elvesztették kapacitásuk nagy részét és a mikrokontroller nem képes elindulni olyan zajos a táp,vagy lehet nincs meg a megfelelő feszültség sem ..
(#) Gombszem válasza konop hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Talán van benne valami, de ebben a tartályban nem "lüktet" a víz, csak nagyon lassan mozog.
Ha a tartály kint van (jól tud hűlni), és egy hosszabb csővel van bekötve, még kisebb a hőterhelés.
(#) DeeJayLoj hozzászólása Feb 25, 2019 / 1
 
Sziasztok. Köszönöm szépen mindenkinek, aki foglalkozott a problémánkkal! Sikerült megoldani, nem fagytunk meg Igaz, rá ment egy egész délelőtt, elfáradt a multiméter is, felvásároltam a városban lévő összes VIPer22A IC-t, kicseréltük a kondikat (a bűnös egy 100µF-os volt...), és most már jó meleg van itthon. Volt egy pont, amikor elkeseredésemben felhivtam egy Baxi szervizest, gondolatolvasó volt, tudta, mi a hibajelenség, éppen volt egy vezérlőpanel a fiókjában, kaptam is egy majdnem 6számjegyű árajánlatot... Jobb érzés, hogy 500ft-ból megcsináltuk.
(#) patexati válasza DeeJayLoj hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Ajánlott az összes elkót cserélni jó minőségűre! Jó hír,hogy megy.. Méregdrága az új főleg ha még szakszeríz hozza és szereli be.. Ha muszáj akkor lehet töredékáron bontottat is venni mi zsákbamacska de van olyan aki vállal rá némi garanciát ,hogy működik!
(#) balazsgy válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Szerintem konop azért javasolta a visszatérő ágba történő beszerelést, mert abban az ágban mindig van leeresztőszelep. Ha a Te rendszeredben nem itt van, hanem az előremenő ágban, akkor az érdekes dolog.
(#) Gombszem válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
A leeresztő szelep bent van a vízblokkban, egyben a töltőcsappal, és az átfolyásmérővel. Amikor a belső tágulási tartály meghalt, és kiderült az újnak az ára, felraktam egy külsőt. De a meglévő csövezés és a csapok helyzete ezt a bekötést adta logikusan. A visszatérőbe kötésnél össze-vissza kellett volna kanyarogni a rákötéssel. Minden esetre szépen működik.
(#) Pinkk hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Üdvözlet Mindenkinek. Teljesen laikusként kérek ötletet, segítséget. (semmi hozzáértés, csak „használó” vagyok) Van egy 16 éve alapvetően jól üzemelő Vaillant VuW 240-3 Pro kombi cirkó kazánunk, évente tisztítva, cserélve ezt-azt, évekre elosztva nagyjából apróságok. December elejétől időnként – akkor még csak a fűtés közbeni melegvíznyitáskor észleltük – villogni kezdet az egymásra állított háromszög forma jel. (útmutató alapján gyújtás LED kijelző.) Azt mondták, hogy ez vízhiányt jelez. Szakembert hívtunk – kezdetektől szervízel. Amennyire emlékszem hőcserélő csere (bár lehet, hogy csak tisztította), meg mindenféle „csoda” tisztítást, légtelenítést csinált. Közben „persze” elszállt az elektromos vezérlés, csere. (114ezer… karácsony előtt) Kazán működött utána is, de időnként ugyanúgy jelezve a hibát. Kikapcs-bekapcs, majd ment tovább. Néha éjszaka nem volt fűtés, reggel arra keltünk villog a jel. Néha zuhanyzásra újraindít, mert megint villog. Újraindít, műkszik. Újabb szerviz, beállításokon változtatott. Hibajelenség szintén megmaradt, még mindig ritkán. Közben újabb hibajelenség jelentkezett: ha nincs fűtés, leesik a nyomás fél barig, majd fűtés közben tolja 3-ig. Ezt – mert már anyagilag nem akart terhelni – és mivel a nem’tom milyen 3baros biztonsági szelep csöpögött, annak egy kis tisztogatásával orvosolta. (A szelep nem tökéletes, úgyanúgy van egy kis vizesedés, másfél hét alatt 1 bar-ral esett. ) Hétvégén aztán végképp megmakacsolta magát a kazán. Egész napos ki-bekapcs után szerencsére estére volt egy rövid időre melegvíz. Kazánost hív, azt mondta, lehet szivattyú?? Kijött, átállított a szivattyún valamit, meg elforgatott, hogy ne ugyanott „szívjon”. Ma ébredéskor fűtés még ment, de utána a melegvíz megnyitásakor szokásos leállás. Szivattyú hiba lehet tényleg? Elég borsos, 70ezer ígérettel az eddigi 150 ezer után, már elég félve hívom újra a szerelőt. (aki egyébként nagyon rendes, utolsó két alkalommal már semmit nem fizettem neki) Most megy a kazán, de már félek az esti zuhanpartitól, mert a hazajövetelkor ismét negyedik alkalomra röffent be a fűtés. Nem hiszem, hogy tanácsot adhatnék a szakinak, nem is akarok, de tapasztalt már valaki hasonlót? Köszi.
(#) balazsgy válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Ezek szerint nálad nincs olyan állapot, vagy lehetőség, hogy a kazánból a fűtési kimenő és visszatérő ág lezár, azután a magából a fűtési rendszerből (nem a kazánból) a víz leereszthető külön a visszatérő ágba épített szennyfogóval és egyben ürítő csappal? Én csak erre mondtam, hogy érdekes kialakítás. Persze a lényeg, hogy jól működjön!
(#) mugab válasza Pinkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az én gyanúm a háromjáratú szelep nehezen jár, és/vagy a hőcserélő takarítás alulról és felülről is. A nyomásnövekedés meg arra utal, hogy nem jó a kiegyenlítőtartályod.
(Szerintem)
(#) balazsgy válasza Pinkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Szia! A Vaillant kazánok általában (ez fontos, hogy csak általában!) a fűtési rendszer minimális nyomását hideg állapotban 0,5 bar értékre határozzák meg, de ekkor már hibát jelez,
bár nem mindig.
Ezért hidegen inkább a 0,8 bar nyomást javasolják beállítani. Maximum 2 bar lehet melegen.
Felfűtés esetén a 3 bar nyomás körüli értéknél a melegvízi biztonsági szelep már ki fog oldani, leereszti a túlnyomást.
A típus kézikönyv szerint: "Készüléknyomás: 0,08 ... 0,2 MPa(0,80 ... 2,0 bar)"
Bár tágulási tartályt nem említettél, de csak van a rendszerben, ugye?
Nézd meg alaposabban a kazánod kézikönyvét, hogy abban milyen értékek szerepelnek.
(#) Pinkk válasza mugab hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
szia. Ez a váltószelep lenne? (mármint a háromjáratú szelep). Bocs de tényleg nem értek hozzá.
(#) Pinkk válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Szia, köszi a reagálást.
a kézikönyvben nem találok infót, csak a maximális 3 barra, meg hogy 1-től nagyobb kell legyen, hogy megfelelően működjön a fűtés. (Bocs, de tényleg) Tegnap fél bar körül volt, rátöltöttem, és miután végre beindult, 1,8-ig tolta a nyomást, feljebb nem.
Tágulási tartályra azt írja, hogy 6 literes van benne. Gondolom ez így is van. (legalábbis sose volt megbuherálva a kazán)
Nem látok sehol csöpögést, csak a biztosnsági szelep eresztgeti lassan a vizet. A fő probléma viszont ugyanúgy fennáll. (mármint az állandó leállás)
(#) balazsgy válasza Pinkk hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Az is elképzelhető, hogy a biztonsági szelep hibája, a csöpögés miatti nyomáscsökkenés (vagyis amikor a rendszer nyomás 1 bar, vagy 0,8 bar alá esik) okozza az egész problémát.
Amikor nem indul a kazán és az a vízhiányt jelző LED villog, akkor mennyi a rendszer nyomása?
Ha magasabb, mint az általad írt 1 bar, akkor a biztonsági szelep hiba kizárható.
Ha alacsonyabb, akkor a biztonsági szelepre gyanakodnék.
Ugyanis a Vaillant kazánoknál a gyújtási LED-kijelző, ahogyan írtad, az az egymásra állított háromszög (vagy homokóra) hibajel a "vízhiány a fűtési rendszerben" jelzéssel együtt a "készüléknyomás nem elegendő" hibát is jelenti.
(#) Pinkk válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Szia.
a nyomás most például 1 bar fölött volt valamivel, amikor hazaértem, felvettem a termosztátot (18 fokról 21-re), ment egy darabig a fűtés, majd leállt többször is. De nem érzek most vizesedést a nyomáscsökkentő kivezető részén, száraznak tűnik. A fűtés most már megy kb 20 perce, nyomás 1,5. Közben le is állt, a termosztát hőfok beállítás miatt, és újraindult, és nem állt le újra. De kb. mindig ez a helyzet. Olyan, mintha be kéne röffenteni, többszöri újraindítással, aztán működik.
Most jön az, hogy melegvíz esetén mi van? Most kipróbáltam, ment, és újraindult a fűtés is utána. Teljesen érthetetlen a helyzet nekem így. Este, amikor leveszem a termosztátot, aztán mennek a későn fekvők zuhanyozni, nekik tegnap is többször is újra kellett indítani a kazánt, hogy zuhanyozni tudjanak. Ma szintén arra keltem reggel, hogy megint a homokórázás megy. Aztán kínlódás a melegvízzel, kb 3-4 másodpercig ment, aztán leállt. Végül beindult De volt, amikor azonnal leállt a gyújtás felvillanás után. Nagyjából vasárnap óta ez a rendszer, előtte, csak időnkénti probléma volt. Napi-kétnaponkénti.
(#) Pinkk válasza balazsgy hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Frissítés: a kazán vígan duruzsolt kb. 1 órán át, aztán kb 2 baros nyomásnál, termosztát ki, majd bekapcsolna, aztán megint nem indul.
(#) mugab válasza Pinkk hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Igen, ami vált a fűtéskör és a melegvízkör között.
(#) nandor zsigmond válasza Pinkk hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Üdv.Nézd meg a mikró kapcsolót.
(#) bbalage hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!

Ariston Genus One kazánom van, a melegvíz megnyitásakor a nyomás leesik 1,5-ről kb 0,9 Bar-ra a (csak a kazán kijelzőjén, a kazán alján lévő mutatós nyomásmérő továbbra is 1,5 Bar-t mutat).
Meleg vizet rövid ideig ad (vagy hosszabb ideig, de "hullámzik", azaz a lehűl, majd kb fél perc múlva felmelegszik, ismét lehűl), majd a kövtkező hibaüzenetek: 1P1, 1P2, 105, 103 . Mindegyik "nem megfelelő keringetés".
A fűtés rendesen működik.
Mi lehet a probléma? Esetleg a melegvíz hőcserélő eldugult, vagy a váltószelep? A szivattyú gondolom nem lehet rossz, mert akkor nem fűtene.

Előre is köszi a válaszokat
(#) Pinkk válasza nandor zsigmond hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Köszi a reagálást. Igazából nem tudom mi az a mikrokapcsoló, de tényleg köszi. Tegnap nálunk járt megint a szerelőnk, de semmi hibát nem produkált a kazán. (Mondhatnám, mint mindig, ha itt jár).
Ma hébe-hóba leállt ugyan, de működött, majd olyat produkált, mint még sose. Se fűtés, se vízvétel jel, de ment egyfolytában, a három felső jelzőfény világított csak. Nem reagált se a fűtés kapcsolóra, se a vízkapcsolóra, csak akkor állt le, ha leállítottam a kazánt.
(#) nandor zsigmond válasza Pinkk hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Cseréld le a szerelőd.
(#) balazsgy válasza Pinkk hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Szia! A kazánod leírásában én nem láttam mikrokapcsolót, de lehet, hogy mégis van.
Ez tulajdonképpen áramláskapcsoló, ami érzékeli, hogy a melegvízkörben van áramlás és engedélyez, vagy tilt.
Az én tapasztalatom szerint ennek hibás működése csak azt eredményezi, hogy felfűt a kazán magasabb értékre, mint ami be van állítva, pld. 60 fok helyett akár 80 fokra is, amikor a hőmérséklet retesz már beavatkozik, ezért leáll, visszakeringtet és kezdi elölről.
Vagyis a kazán áramlást észlel, pedig az áramláskapcsoló beragadt és fals jelet ad.
De! Nem áll le a kazán és újra is fog indulni, amikor kapja a vezérlési jelet! A tiéd esetében újra sem indul.
A mikrokapcsoló helyett már reed-relés megoldást is használnak, nézd meg VIM hozzászólását Jan. 23. 2019. dátummal.
Bár szerintem máshol lehet a hiba.
Következő: »»   409 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem