Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   422 / 570
(#) Bali972 hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket kérem!
Junkers Euroline kazánt használunk. A következő meghibásodás alakult ki.
A fűtés tökéletesen működik, használati melegvíz nem kapcsol be. A hiba kb 1 éve jelentkezett először, akkor a HMV kimenő csövén levő NTC kicseréltem, kb 2 napig tökéletesen működött, majd egyre hidegebb lett a víz, végül már a gázláng se gyújtott be. Akkor ez mostanáig így maradt mert nem latunk ott. Pár napja kivettem az NTC visszatettem, háromjáratú szelepet kitisztítottam. két napig megint tökéletesen működött. Majd egyre langyosabb, most már megint nem kapcsol be. A víz indításakor a szivattyú bekapcsol majd semmi, hibaüzenet nincs. A fűtés tökéletesen működik.
Ha valakinek van jó ötlete szívesen veszem mielőtt az alaplapot kiszerelem.
Köszi Balázs
(#) VIM válasza Bali972 hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szia! Nem a vízáramlás kapcsolója nem kapcsol ami reed relés? Az a fekete kis hasáb ferdén felfogatva a vízházra? A működtető mágnes pedig belül van.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Akkor nem indulna be a szivattyú se a víz nyitására
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Azt is írta, hogy már megint nem kapcsol be ... de azt nem, hogy mi ... a szivattyú vagy a főégő.
(#) Bali972 válasza VIM hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
szia!
A szivattyú bekapcsol a főégő nem kapcsol, szikrahang sincs
(#) Bali972 válasza VIM hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szia!

Jó ötletet adtál, a kifolyó NTC cserélgetése után javult meg, de most lehet, hogy a vízáramlás kapcsoló ment tönkre, azt még megnézen4

Köszi
(#) Bali972 hozzászólása Aug 20, 2019 /
 
update

megnéztem a Reed relé úgy tűnik, hogy működik, a sarut lehúzva a vizszívattyú nem indul, visszadugva igen, de ezt követően semmi sem történik,
Szerintetek okozhatja ezt a hibát az NTC. Milyen ellenállásokat kellene mérnem rajta?
Holnap kimérném.

Üdv Balázs
(#) VIM válasza Bali972 hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Ha lehúzod az NTC-ről a csatlakozót akkor be kellene kapcsolnia ha HMV vételezés történik. Az NTC fehér színű volt ami a nálunk lévő készülékben volt és tönkrement. Az értéke 10kohm volt szoba hőmérsékleten.
(#) Bali972 válasza VIM hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
igen ezt csinálja, egy pillanatra elindul majd hibaüzenettel leáll.
néztem a NET -en más gyártótól NTC t,/harmadába kerül/ annak is 10kilohm a szobahőmérsékleti értéke és 900 ohm a 100 fok.

akkor ezek szerint ez az érzékelő lehet a hibás?
(#) katzen válasza balazsgy hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Ígértem, hogy megírom a fejleményeket:

Két hete nem ment a kazán (mivel nem voltunk otthon). Kijött ma aki legutóbb karbantartott és végignyomta az automata kalibrációt és minden jól működik. Nagyon érdekes, mert mikor telefon távsegítséggel én csináltam ugyan ezt, akkor mindig hibára futott. A válasz az volt, hogy biztos elnyomkodtam, vagy rossz gombot nyomtam. De most tökéletesen működik.

Ezek után én arra gondolnék, hogy mégis valami páralecsapódás/vizesedés lehetett a háttérben, csak két hét alatt kiszáradt. A kazán végig be volt dugva és be volt kapcsolva az elmúlt két hétben, egyrészt, hogy látszódjon a hibakód, másrészt ne az legyen, hogy az áramtalanítás miatt ideiglenesen megjavul egy időre.

Kíváncsi leszek, hogy tartós marad-e a javulás...
(#) balazsgy válasza katzen hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
Jól tetted, hogy nem áramtalanítottad. A pára belejátszhat a működésbe - de csak szerintem.
Legyen tartós a javulás!!!
(#) masta_dry hozzászólása Aug 26, 2019 /
 
Szevasztok!

Kombi-kazánon az égéstérre rögzített elektróda felfekvő felülete alá szánt hézagkiegyenlítő/hőszigetelő? "alátét" lemez elöregedett, több darabra tört. Lehet ezeket önmagukban (elektróda nélkül) venni? Esetleg kivágni azonos alapanyagú, nagyobb lapból? Mi ezeknek az anyaga?

Egyéb gondolatok:
Az elektróda kiszerelésére tett próbálkozásom során sikeresen beszakadt mindkét rögzítőcsavar a kazántest fedőlapjába, kénytelen voltam újrafúrni, menetelni, de átmenő furat lett a gyárilag zsákfuratból.
Jelenthet-e ez bármi problémát? (közvetlenül az égéstérrel érintkezik a csavarok vége)

Nálam is vízforraló módjára dorombolt a kazán működés közben, úgyhogy a szekunder hőcserélő savazásának neki is láttam. Ecetsavval áztattam egy fél napon át, de gyanús volt, hogy a 20%-os ecetsavval való feltöltés után nem indult meg a reakció, mint ahogy pl. egy vízköves vízforraló esetében szépen pezsegni kezd szinte azonnal. Annyi történt, hogy kékes színbe fordult a művelet végén a háztartási melegvíz ágból kicsurgatott sav (gondolom megdolgozta egy kicsit a réz alkatrészeket).
Annyi haszna volt a dolognak, hogy alaposan kitrombitáltam a fekete morzsalékos üledéket belőle.
A vicces az, hogy újraindítás után jobban duruzsolt a kazán működés közben, mint előtte (lehet, hogy megkavartam az állóvizet???).
A másik jelenség pedig az, hogy melegvíz vételezés után még elég sokáig ventilál (20-30 mp.), mire kikapcsol. Ezt korábban nem csinálta. - Gondolom az áramtalanítás nem okozhatta a beállított működési paraméterek törlődését.

Burkolat nélkül hallgatva a kazánt nem sikerült lokalizálni a forró víz sistergésének zaját. Azt hittem, a szekunder hőcserélőből jön, de nem úgy tűnik.
Érdemes a fűtőkör vizét cserélni tisztulás végett? (Normál esetben kihordja a rendszer a fűtökör működése során az iszapot a kazán "ülepítőjébe"?)

Bocs a szakkifejezések hiányáért, de remélem valamennyire érthető vagyok.
(#) VIM válasza masta_dry hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
Szia! Azt azért megírhattad volna, hogy milyen kazánról van szó és azt is, hogy vegyes tüzeléssel van összeapplikálva. A szekunder hőcserélő primer oldala rakodik el ha elrakodik, mert az van kapcsolatban a fűtési oldallal. Ha sikerült kimosni a hordalék nagyját a szekunder hcs. primer oldalából akkor jobb lesz a keringés a kis körön HMV vételezéskor.
(#) Gombszem válasza masta_dry hozzászólására (») Aug 26, 2019 /
 
A szigetelőt csillámlemezzel (méretre vágva) tudod pótolni. De megteszi az azbeszt lemez is. Bár ez már be van tiltva, így nehezen fogsz venni, de én tudok adni, ha vállalod a szabálytalanságot.
(#) masta_dry válasza VIM hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Bocs, Ariston clas 24 kombi kondenzációs kazánunk van. Félreérthető voltam, nincs vegyes tüzelésre csatolva. Igen, a szekunder cserélő primer oldala volt trutymós.

Egyébként tapasztalatotok szerint a fűtési oldal szennyeződéseit az ülepítő(leeresztő) tisztításával elegendő-e kezelni?
(#) masta_dry válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Szuper, köszönöm szépen! Kerítek csillámlemezt.
(#) balazsgy válasza masta_dry hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
"
Idézet:
„Az elektróda kiszerelésére tett próbálkozásom során sikeresen beszakadt mindkét rögzítőcsavar a kazántest fedőlapjába, kénytelen voltam újrafúrni, menetelni, de átmenő furat lett a gyárilag zsákfuratból.
Jelenthet-e ez bármi problémát? (közvetlenül az égéstérrel érintkezik a csavarok vége)”

Én is jártam már így, nem gond, de a fedőlap maradjon ott. Jól tetted, hogy újrafúrtad! Bár az én kazánomnál már eleve átmenő furat, az a majdnem önmetsző csavar volt, ami egyszerűen elégett, vagyis tönkrement. Speciál méret, nem találtam hasonló csavart. Még nem fúrtam utána, várom meddig bírja.
(#) masta_dry válasza balazsgy hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Kösz az info-t, jó tudni, hogy nem egyedi a problémám!
(#) praad hozzászólása Szept 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy Ariston kombikazanunk TX-23 MI.

A hibajelenség, hogy néha nem gyujt be a kazán. Naponta kb 1-szer.
Ilyenkor, ha megnyomjuk a reset gombot akkor gond nélkül működik megint.

Mi lehet ennek az oka?

Sajnos félek, ha szerelőt hívok akkor csak babrál vele valamit horror áron és miutan elmegy majd megint előjön a hiba.
(#) JZoli válasza praad hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Azt kellene megfigyelni, hogy egyáltalán szikrát ad-e olyan esetben, ha nem gyújt be. Igaz ezt elég nehéz lesz megfigyelni, ha csak napjában egyszer csinálja, de sok más választásod nincs. Ha szikráztat akkor valahogy a gáz szelep működését kell megnézni, ez még nehezebb, mert nem minden esetben hallani, hogy működik. Maximum a "szagát" lehet érezni. De még így sem merült ki az összes hibalehetőség, mivel az is előfordulhat, hogy be is gyújt rendesen, csak nem "érzi", hogy sikeres volt a gyújtás, és kiáll hibára ezért. Ilyen esetben is azt jelzi ki, hogy nem sikerült a gyújtás!
Én a helyedben először a tűztérben lévő elektródák megtisztításával kezdeném, mert annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy elszennyeződtek, és ez okozza a hibát. Ráadásul ez még ingyen is van, ha Te, vagy valamelyik haverod csinálja.
(#) praad hozzászólása Szept 3, 2019 /
 
Köszi a hozzászólást. Nincs gázszag bár lehet, hogy már felhigult mire odaértünk. Ami furcsaság, hogy elég sokszor tovább szikráztat miutan már begyujtott. Olvastam, hogy gyakori hiba a láng érzékelő. Ez hogyan működik? Mivel érdemes megtisztítani az elektródát? Polírpapír vagy drótkefe?
(#) JZoli válasza praad hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Ezt szaknyelven ionizációs lángérzékelésnek hívják. Elve a következő: nagyobb (200V) feszültséget vezetnek egy lángba benyúló elektródára, és ha ég a láng szénszemcséi vezetik az áramot, az elektródán ennek hatására lecsökken a feszültség, amit egy áramkör figyel, és engedélyezi illetve leállítja a gázszelep vezérlését. De ez csak az elv, gyakorlatban a működés még néhány egyéb dologgal ki van egészítve. Ezért van az, hogy ha koszos, szennyezett az elektróda, vagy nem ér bele rendesen a lángba, akkor nem érzi az ionizációs áram kialakulását, és leállítja az egyébként rendesen ég.
Drótkefe a jobbik megoldás a tisztításra. Azt is nézd meg, hogy rendesen bele ér-e az elektróda a lángba!
A gázszag nem feltétlen érződik, ha a kémény felé távozik a gáz.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2019
(#) karesz25 hozzászólása Szept 3, 2019 /
 
Sziasztok, olyan problémám van ecosy condens F28as kazánnal, hogy begyújtás után, mikor elkezd felpörögni a ventilátor, elalszik a láng. Ezt megcsinálja 3-4 alkalommal, majd egyszer csak jó lesz.
Köszi a segítséget előre is.
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Idézet:
„a láng szénszemcséi vezetik az áramot,”

Tulajdonképpen ez, ebben a formában kiragadva, igaz is.
(#) bitmixer válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Ok, hogy poénkodsz, de jó lenne, ha folytatnád komolyan is. Bizonyára sokan tudjuk, hogy mire gondolsz, de ha már egyszer Te szóltál hozzá, hadd tudjuk/tudják meg Tőled a helyes műszaki magyarázatot. Végülis itt sokan szeretnek tanulni. Ne vedd cikizésnek, komolyan gondoltam
(#) bbalazs_ válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Gondolom, arra akart rávilágítani, hogy eléggé valószínűtlen az, hogy a lángban lebegő szénszemcsék láncot képezve az elektród és a test között vezessenek

A szénszemcsék külön-külön igen, de ezek nem kapcsolódnak folyamatos vezetővé, még a láng forrón kavargó kaotikus poklában sem.

Sokkal inkább az eleve gerjesztett gázmolekulák magas(abb) feszültség hatására létrejövő ionizációja teszi lehetővé, hogy létrejöjjön egy ioncsatorna, ahol kis áram folyhat.
Hasonlóképpen, mint a fénycsöveknél a gyújtás.
(#) JZoli válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Teljesen igazad van, pont ezért is nevezik ionizációs lángőrzésnek. Nem is tudom, hol járt az eszem amikor ezt a szén dolgot írtam.
(#) bitmixer válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Értem én, meg magam is így tudtam a magyarázatot, csak azt szerettem volna, hogy Ő fejtse ki. De hát megtetted helyette .
(#) zoszka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Hát nem egeszen, de majdnem jó..
Bár, ha a jobb érthetőség a lényeg, akkor nincs benne kivetni való..
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2019
(#) Gafly válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 4, 2019 / 1
 
Idézet:
„de ha már egyszer Te szóltál hozzá, hadd tudjuk/tudják meg Tőled a helyes műszaki magyarázatot.”

Van egy olyan hegyes izé bal oldalt hátul, amit évente 15..16 ezerért megsmirgliznek, vagy reszelővel/bicskával megkaparnak éves karbantartás címén...
Következő: »»   422 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem