Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   530 / 570
(#) antiktelefon válasza Deniti hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
3bar az a fűtésnek a biztonságija, HMV az 6-8 bar lenne szerintem. De egy kép pontosítaná.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
(#) Cini71 válasza VIM hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Az lehet gond hogy nincs a radiátor rendszeren tágulási,csak a padlófűtésen?
(#) VIM válasza Cini71 hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
A kazánban csak van egy ami elegendő a radiátoroknak, vagy nem?
(#) F1eshibakód hozzászólása Okt 1, 2022 /
 
Sziasztok!

Sanier Duval SD30 KLZ kombi gázkazán nyáron tökéletesen működött, viszont fűtési szezonban heti 1-2-szer F1-es hibakóddal leáll. Ilyenkor kézi újraindítás után ismét napokig hiba nélkül üzemel. Szerelőt nem tudunk kihívni, viszont lenne villamosmérnök (hibakereső mérnök, de nem gázkazánban van otthon), aki meg tudná nézni a vezérlőpanelt/átforrasztani, ha ki tudnánk szedni, de nem sikerült felnyitni, vagy megtalálni, hogyan kell.
Illetve kérdés, hogy egyáltalán mit nézzen még meg? Vagy mit lehet/ajánlott cserélni? F1 hibára a használati ezeket adja meg okként: Kód Leírás Lehetséges ok
F1 Gyújtási hiba
Nincs gáz bemenet / Nem elegendő a gázhozam.
A gáz mechanizmus rossz beállítása.
Hibás az ionizációs (indítási és lángőrzési) elektróda.
Hibás a gyújtás.

Nem szeretnénk fűtés nélkül maradni, de a jelenség rejtélyes, szerelőt nem annyira lehetséges most kihívni. Előre is köszönjük a segítséget, vagy meglátást!
(#) mark.budai válasza F1eshibakód hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Szia!
A kazán tetejét hátrafelé tolva meg fogod látni a műanyag fedlap rögzítőcsavarjait, azokat kitekerve lehet előre billenteni az egészet, és hozzáfértek a panelhoz.
Mikrovezérlő van benn, a program ismeretének hiányában a panel javíthatatlan, itt átforrasztás nem segít, ha egyáltalán a panel a probléma forrása, de előbb a hibakód leírásában szereplő dolgokat kell átnézni, ehhez meg csak jó lenne a gázszerelő.
A nem annyira lehetséges azt jelenti, hogy nem szeretnétek kihívni? Egy gázkazán azért nem játék-kategória, és most nem azt mondom, hogy azért, mert felrobbantjátok vele a házat, mert azt még akarattal is marha nehéz megoldani, de ha nagyobb kárt okoztok benn, ennek a kazánnak nem lesz olcsó a javítása, nem mellesleg amíg nem ér ki a szerelő, fázni fogtok.
(#) 444Tibi válasza F1eshibakód hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Nekem SD kondenzációs, pár éve elkezdte szórni az F1-et.
Egy fórumon segítettek, a gázmotornak nevezett modulációs szabályzóegység kezdett szorulni.
Darabokra szedtem, kis takarítás, szilikonzsírral leheletvékonyan meg lett kenve.
Ez felelős a gáz szabályzásért, ez végzi a modulációt, érdekes szerkezet amúgy. Íves tárcsák forognak benne és így szabályoz.
Azóta sose volt F1, illetve de, de akkor elfelejtettem ősszel kinyitni a gázcsapot

Lehet a tiédnek köze nincs ehhez a hibához, leírtam hátha pont segít.
(#) F1eshibakód hozzászólása Okt 1, 2022 /
 
Szia!

Köszi a leírást.
Hát én nem találtam olyan szerelőt, aki ért hozzá és ki is jön. Gyakorlatlag feküdtem a telefonon egy hétig, de semmi. A márkaszervíz közölte, hogy nincsen kapacitásuk. Eddig kétszer nézte át gázkészülékszerelő fél év alatt, kipucota, karbantartotta, de ők azt mondták, hogy az ilyen hibához nem értenek és a hiba maradt is (heti szinten jelentkezik, nem állandóan és csak fűtési szezonban, ezért nehéz megfogni, hogy mivel függhet össze). Ha valaki tud olyan szakemert, aki ehhez ért és ki is jön a Bp 2. kerületbe, akkor én annak is örülök, én élő embert nem találtam eddig.
(#) uniman válasza F1eshibakód hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
"Saunier..." ?
F1...máshol meg ezt írják: Ha az üzemzavar a kazán hosszabb üzemelése után ismétlődik meg, égéstermék elvezetési probléma lehet.
(#) Nándee30 hozzászólása Okt 1, 2022 /
 
Sziasztok. Junkers zs 23 fali gázkazán csak fűtésre van használva, pár napja felfűti a vizet, de a keringető, alig birja róla elvinni a meleg vizet. Minden nyitva, légtelenítve. Létezne hogy a 3 járatú motoros szelep rossz állásba van!?
(#) F1eshibakód válasza uniman hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Köszönöm az infot, akkor lehet, hogy kihívjuk a kéményseprőt, mielőtt ízeire szednénk a kazánt .
(#) Cini71 válasza VIM hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Nem,nincs benne a kazanban ez biztos.
(#) VIM válasza Cini71 hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Minden cirkó kazánhoz trtozik egy tágulási tartály. Az más dolog, hogy ha ezt már valami úton-módon ki kellett iktatni a rendszerből de így látatlanban nem nagyon lehet megállapítani, hogy hol lehet a hiba ha azt is úgy kell kitalálni, hogy nincs tágulási a kazánban. Ha véletlenül a radiátoros kör(ök) visszatérőjéből vannak letekereve a padlókörök akkor elképzelhető, hogy a kazán tágulásija kevés lett volna de ha ez a megoldás lett kiépítve ez így megeszi a kazánt.
A padlókörben nincs véletlenül külön egy szivattyú?
(#) jpuskas99 válasza Cini71 hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Szia! Ebben a kazánban gyárilag beépített TÁT-nak kell lennie. Vagy esetleg valaki ezt kiszerelte? A kazán gépkönyve is utal a tágulásira, a 25. tételszám alatt van:

1240fi.jpg
    
(#) Nándee30 válasza Nándee30 hozzászólására (») Okt 2, 2022 / 1
 
Megoldódott:a 3 járatú szelepbe van egy rudazat, amit kitolt volna a tekercs, de meg volt szorulva. Zsírspray neki, máris járt könnyen. Csak körülményes kiszedni, de nem lehetetlen. Mostmár fűt
(#) Deniti válasza VIM hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Idézet:
„A modulátor áramkörhöz tartozó elektrolit kondenzátort is ki kellene mérni, hogy nem e értékvesztett (de a többi elkóra is ez vonaatkozik).”


Erre tudtok valakit vagy céget Szegeden vagy a környéken ?

HMV kifolyási helyén olyan áramlással jön, mint a hidegvíz (hálózati nyomás), de forró alap hőfokra véve is. Ezért gondolom kevésbé, hogy a fűtéskörben keringető a hibás, de persze azzal is lehet gond. Arra megint tudtok esetleg céget ? Kiszerelem, beszerelem, de bemérni nem tudom.

A házhoz kijövő szakemberekben (dedikált Beretta szervízhálózat) ez nem merült fel, csak, hogy cserélgessünk fő alkatrészeket (hőcserélő, vezérlőpanel, rendszerátmosás stb).
(#) Fats Domino válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Szia! Biztosan nem jól csinálok valamit, ezért is kérdezem a hozzáértőket. Jelenleg 1,2 atm a nyomás alaphelyzetben a fűtéskörben a mérőműszer szerint. 1,5 –re fújtam fel a kiegyenlítő tartályt , (ezt majd megcsinálom újra leeresztett rendszernél),de amit most írtál,hogy fűtés közben 0,1-0,2 bar értékkel nőhet a nyomás, ez a mi cirkónknál kicsit nagyobb: 2,4-2,8 atm –ig is felmegy és valóban,ahogy „uniman” is írta,már kissé csöpög a biztonsági szelep. Ez ad okot némi riadalomra, vagy a 2,5 atm még elviselhető? Ha leeresztett rendszernél fújom fel a kiegyenlítő tartályt és a fűtéskör nyomást is az általad megadott értékre állítom be, nem kell hogy ilyen magas nyomásérték legyen ha elindult a fűtés? üdv
(#) Fats Domino válasza uniman hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Köszi! Értem a példádat, Legözelebb majd figyelek a linkek bemásolására. üdv
(#) jpuskas99 válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Így van, leeresztett rendszernél kell elvégezni a TÁT pumpálását! Illetve a fűtővizet nem kell leereszteni, csak a fűtővízrendszer nyomása legyen 0 bar körüli értékű.
(#) Georgee válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Sziasztok! Nagy nehezen sikerült foglalkozni a kazánnal. Az automata légtelenítőt kicseréltem így a légtelenítési program lefut (az előző szelep be volt ragadva). A vizet leengedtem a kazánból, majd töltés programba kapcsolva feltöltöttem. A helyzet továbbra is fennáll. Fűtésnél nincs semmi gond csendesen dolgozik a kazán, de ha melegvizet használok, akkor valahol visszalevegősödik a rendszer. Ha légtelenítés program alatt nyitom meg a melegvizet, akkor nincs semmi gondom, a víz átáramlik a szivattyú teszi a dolgát. Viszont ha a program lefut, csap megnyit, majd elzár, utána a következő használatnál már lehet hallani, hogy valahol beszívja a levegőt a rendszerbe a primer és szekunder hőcserélő körbe. A rendszer töltő nyomása nem változik állandó 1.4Bar, nem ingadozik és sehol nem látok szivárgást és csepegést sem. Illetve ha már levegő jutott a rendszerbe onnantól többet már nem szív be magába. Lényegében működik a kazán, csak idegesítő ahogy szörcsög a hőcserélő, ha melegvizet használok. Olvastam valamelyik gépész oldalon, ha a szekunder hőcserélő ereszt át, akkor a HMV betápot el kell zárni és a melegvizes csapokat ki kell nyitni, ha a hőcserélő a ludas akkor a rendszer töltőnyomásnak esnie kell, ha pedig nyitva van a betáp akkor a rendszertöltő nyomást megemeli. Kipróbáltam, de nekem állandó marad a nyomás. Hibakódot se dob a kazán. Valakinek ötlete hol juthat be levegő? Illetve ha levegőt szív be, akkor ha a hőcserélő lenne a hunyó valahol szivárgásnak is kéne lennie?!
(#) mugab válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Esetleg vízköves a hőcserélőd?
(#) 444Tibi válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Vízköves, eltömődött hőcserélő=pillanatnyi megforrás, mikrobuborékok keletkezése.
Vagy, de ez szinte lehetetlen, le van darálva a szivattyú járókereke és hideg vízbe nem de melegbe meg kavitál de ez is szinte nulla esély.
Más tippem nincs.
Egy nyomás alatt lévő rendszerbe ahol a fűtéskör 1,4bar, a hálózati víznyomás meg 3-5bar, fizikai képtelenség a légköri levegőnyomás behatolása.
(#) Georgee válasza mugab hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Két éve át lett mosatva a rendszer azóta csinálja, ahogy a "szaki" lelépett. A fűtésnél abszolút semmi gond nincs, halk a kazán. Ezért nem is értem, hogy légtelenítés után miért kezd el szörcsögni a használati meleg víz. Délután csinálok róla videót.
(#) Georgee válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
De akkor fűtésnél miért nem csinálja? Nekem is ez a nagy kérdésem. 70 fokos a fűtővíz (most csak 40 az enyhe idő miatt), a használati melegvíz meg 55°C. Az kizárt, hogy a szivattyú le lenne darálva, mert ez lesz a harmadik fűtési szezon, vagyis már lassan egy hónapja megy a fűtés. Illetve napi használatban van a melegvíz is. Egyből forró víz jön, tehát még csak nem is érzem hogy romlana a hatásfok. Illetve a nyomásnál én is azt néztem ha a szekunder hőcserélő lenne átlyukadva akkor a rendszernyomásnak emelkednie kéne, mert akkor a hálózati nyomás töltené a fűtőkört vízzel. (mint a töltőcsap a kazán alján, a bemenő hidegvíz után egy csappal fordul rá a fűtőkörre, itt lehet tölteni.)
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) 444Tibi válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Nem mechanikus zörgést hallasz?
Fiam Aristonja 2 évesen zörögni kezdett HMV módba, nemtudom honnan válhatott le 10-12 darab picike műanyagdarabnak/kemény kosznak látszó valami ami megállt a hőcserélő elejébe.
Kiszedtük a hőcserélőt, meglepődtem, kiütögettük-kivertük belőle a kis darabkákat és azóta csöndbe van.
Nálad lehet a mosatás felszabadított ilyen mechanikus szennyeződéseket ami megállt a hőcserélőbe.
(#) 444Tibi válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Mert fűtésnél közvetlenül a radiátor/padlófűtés körbe nyomja a melegvizet, HMV-nél meg a hőcserélőn keresztül adja át a hőt a fürdővíznek.
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Szia! A kazán szervízcsapja(i) ki lettek nyitva teljesen miután a szervízes végzett? A hálózati elzáró csap az nem ilyen véletlenül, mert ennek a belső tömítése képes begyűrődni és keresztmetszet szűkülést okozni a HMV körben amitől az következhet be amit "444Tibi" említett. Én most fogom kicserélni ezt a sz..t, mert használhatatlan.
(#) Cini71 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
A kazánt én vettem újjonnan előttem szerelték fel 17 éve.De ebbe akkor se találom a tartályt.
(#) Cini71 hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Lehet ezert veszett el a nyomá mindig?Utólag ha az osztóhoz fel rakatok egyet az járható út? Köszönöm a segítséget.
(#) antiktelefon válasza Cini71 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Fölülről nézz bele, ott lesz az égéstér mögött. Aztán amikor rossz, nagy ívben dobd ki és rakj külsőt helyette 17 év után meglepne, ha jó lenne.
Egy nagy szürke vagy piros frizbi. Azért ha az autoszelepet benyomva levegő jön ki vagy semmi (főleg víz nem), akkor meg lehet próbálni felpumpálni névleges értékre a levegőoldalt a fűtési kör nyomásának 0-ra eresztése után.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) VIM válasza Cini71 hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 1
 
Szia! ezen a képen ott hátul a gázszelep mögött a perforáción átnézve ott látszik a piros tartály alja. Ennek a tetején kell majd keresni a szelepet.
Következő: »»   530 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem