Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   531 / 570
(#) Cini71 válasza VIM hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Nagyonszépen köszönöm !!! Holnap utánnajárok
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Okt 5, 2022 /
 
Nem a hálózati elzárókat én anno kidobtam mert a tömszelence átengedett. Szóval mst direktbe van kötve és egy mofém golyóscsappal tudom a házat kizárni. Lényegében a múltkor tévesen írtam, a zaj akkor kezd előjönni amikor a csapokt elzárom és a kazán pedig utókeringetés módban van.
(#) Georgee válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 5, 2022 /
 
Tegnap készítettem róla egy videót. Némi vízkifolyás van a keringetőnél az nem szivárgás, hanem légtelenítésből van ott kifolyva. A videó készítése előtt légtelenítettem.
Mint írtam előzőekben, de összefoglalom mégegyszer. Két éve jött a szaki átmosta a fűtés rendszert, a hőcserélőket, majd feltöltés után elhúzott. Mosás után kezdte a kazán ezt a nevezzük egyelőre így "levegősödést". Szóval azt mondta kifogja a kazán légtelenítetni magát. Két éve csinálja. Nem érzem hogy gond lenne a hatásfokkal. Ha HMV-t használok, mint ahogy a videón is látszik, a csap elzárása után, amikor a szivattyú utókeringetés módba van, akkor kezd el szörcsögni, majd ha a szivattyú leáll, egyből bugyog is benne a levegő. Ha a HMV hőfokot leveszem 35 fokra akkor is ugyanez történik. A kazán itt lemodulál, majd ha elérem a hőfokot lekapcsolja az égőt. Amíg nyitott csapnál jár a szivattyú nincs gond, de ahogy elzárom a vizet egyből elkezdi megint a szörcsögést. Ha nem hagyom felmelegedni a rendszert, tehát nem gyújt be az égő, de a szivattyú keringetni kezd, szintén ez a folyamat áll be. Fűtésnél semmi gond, utókeringetésnél sincs semmi zaj. A videóban van egy bekapcsolt fűtés utánkeringetéssel és egy használati melegvíz is ahol jön az említett hiba, aminek nem találom az okát. Szivárgás, nyomás esés, emelkedés viszont nincs.
Vaillant kazán hiba
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Okt 5, 2022 / 1
 
A motoros szelep az határozottan áll át üzemmód váltásakor?
(#) jpuskas99 válasza Georgee hozzászólására (») Okt 5, 2022 /
 
Szia! Csak tipp, de az átfolyásmérő és a hidegvíz bemeneti szűrő is okozhat hasonló jelenséget, problémát, szerintem célszerű volna azokat is ellenőrizni.
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Igen, holnap leveszem a szekunder hőcserélőt átmosom, mert már csak az a tippem, hogy "papíron" lett csak átmosva a hőcserélő.
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Nekem lassan 22 éve megy egy Junkers Euromaxx de még egyszer sem kellett kimosnom ezt a hőcserélőt. A Vaillantnak pedig azt írja, hogy nem lehet betölteni a fűtési rendszerbe semilyen adalékanyagot sem:
Idézet:
„Figyelem!
Ne dúsítsa a fűtővizet fagyás- vagy korróziógátló szerekkel! Ha fagyás- vagy korróziógátló szerekkel dúsítja a fűtővizet, akkor elváltozások léphetnek fel a tömítéseknél, és ez
zajt okozhat fűtés közben. Ezért (és az esetleges káros következményekért) a Vaillant cég
nem vállal felelősséget. Kérjük, tájékoztassa a
készülék üzemeltetőjét a fagyvédelmi
teendőkről.
Lágyítsa a fűtővizet, ha a víz keménysége meghaladja a 20 °dH értéket.”
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Már csak azt merem elképzelni, hogy amikor átmosták a rendszert, akkor a szekunder hőcserélőbe ment bele a kosz. Nem szerelte ki csak alul a betáp csöveket bontotta meg és oda tette a mosószivattyút. El akartam kerülni a bontást, de külföldi fórumokat nézegetve valószínűleg a hőcserélő csökkent keresztmetszete miatt adja ezeket a hangokat.

Régi vascsöveken fut a fűtőkör 2"-os cső illetve leállások, így nem feltétlenül van a vas jó barátságban a vízzel. Ezért került bele az adalék. Teszem hozzá, akkor a fene se gondolta, hogy nem kell bele, a srác mondta hogy kell a csövek védelme miatt.

Szintén Vaillant használati VUW 242 széria újabb használatijában meg már ez áll.
Idézet:
„Az alábbi anyagok rendeltetésszerű használata esetén termékeinkben eddig nem állapítottunk meg összeférhetetlenségeket.
▶ A használat során mindenképpen kövesse az adalékanyag gyártójának útmutatóit.
A fűtési rendszer egyéb részeiben használt adalékok összeférhetősége és hatékonysága kapcsán semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Adalékanyagok tisztításhoz (a folyamat végén átöblítés szükséges)
– Fernox F3
– Sentinel X 300
– Sentinel X 400
Adalékanyagok tartós használatra a rendszerben
– Fernox F1
– Fernox F2
– Sentinel X 100
– Sentinel X 200”
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Mindig utólag derülnek ki ilyen dolgok, hogy vascsöves a rendszer vagy vegyessel együtt van használva a gázkazán, mert a vasiszap az így bele fog égni a HMV lemezes hőcserélő primer oldalába és azt onnan elég nehéz kisavazni de nem lehetetlen. Az inhibítort pedig időnként ellenőrizni kellene, hogy a ph értéke megvan e még és vagy le kell cserélni az egész fűtővizet vagy utántölteni megfelelő mennyiséget. Szerintem nem tud többet néhány évnél és már akkor ajánlatos cserélni, főleg ha nagy térfogatú a rendszer.
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Egyetértek a javaslatoddal, de hozzátenném még: Ha vascsöves lenne a rendszerem, akkor először átmosatnám, majd desztillált vízzel tölteném fel a teljes fűtési rendszert. A feltöltés után egy esetleges nyomáscsökkenés után pótolnám a nyomást sima hálózati vízzel, az az arányaiban a rendszervíz mennyiségéhez képest nem okozna lényeges vízkő-növekedést a rendszerben. Láttam ilyen megoldást, úgy 1998. óta működik máig jól Duval kazánnál.
(#) szerviz válasza Georgee hozzászólására (») Okt 7, 2022 / 1
 
Régebben párszor leírtam, elmondtam, hogy kazánt savazni "falon" a totális dilettantizmus. Ez nyilván nem jutott el mindenkihez, meg akihez eljutott, az sem értette meg.
Mert a HMV hőcserélőn keresztül nem tud áramolni a tisztító vegyszer. És itt fontos a "tisztító vegyszer", mert az nem egyszerű sav, mint sokan javasolják.
Sőt, ha a kazán váltószelepe kikapcsoláskor HMV állásban van, akkor a kazánon keresztül semmilyen áramlás sincs.
És még nem beszéltünk a szivattyún átáramoltatott koszos, sokszor darabosan szennyezett sav hatásáról. Meg arról, hogyan is végzik el a fűtési hőcserélő KÜLSŐ tisztítását!! Jó, jó, tudom, hiszen számtalanszor láttam a fűrészlap és a drótkefe nyomait a kazánok belsejében.................
Tehát hőcserélőt tisztítani csak a kazánból kiszerelt állapotban lehet és szabad.
(#) szerviz válasza jpuskas99 hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
A desztillált vízzel óvatosan kell bánni, olvastam véleményeket a fém fűtési rendszerekben kifejtett agresszív hatásáról.
Található erről szakirodalom.
De én , mint (hál'istennek nyugdíjas szervizes), ezzel kapcsolatban is feladtam a szélmalomharcot!
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Ma sikeresen szétkaptam a kazánt, leszedtem a hőcserélőket, ecettel áthajtottam. Szinte semmi extrát nem hozott ki belőle. Összeszerelés után megint előjött a jelenség. Megy a plusz pont. A váltószelep nem zár rendesen HMV állásban, emiatt van a szörcsögő hang. Kérdés már csak az hogy lehet javítani, vagy mindenképpen csere?
(#) Gombszem válasza Georgee hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Az ecet nem elég hatásos. Foszforsavat javasoltak itt régebben. Vissza kellene keresni.
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Nem akarok ötletet adni de ahogy néztem "nyulambulamék" nem akarnak részletekkel foglalkozni (nem aprózzák el), fődarabként lehet kapni motorral együtt, pedig csak a váltó golyót kellhet cserélni. A vascsöves rendszerben lévő víz összetétele is okozhatja a golyó erodálását, felületi érdességét ami az idő előrehadtával nem tömít már megfelelően.
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Sikerült venni fillérekért egy tipusazonos kazánt, legalább most van tartalék alkatrészem, ha bármi baj lenne. Igazából az bosszantott fel, hogy itthon csak komplett váltószelep van házzal, léptetőmotorral, ebayről meg lehet venni csak javítókészletet is. Most eddig úgy néz ki helyreállt a rendszer.
(#) jpuskas99 válasza szerviz hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Szia szerviz! Hát én a desztillált víz káros hatásáról még nem hallottam. Igaz ma már helyette az olcsóbb előállítású ioncserélt vizet használják, ami azért nem annyira tiszta, mert marad még benne ásványi anyag.
A városi TÁVHŐ-rendszerek is ioncserélt vízzel vannak feltöltve, ott a külső korrózió és az áramlás miatti belső kopás okozza az esetleges csőtöréseket.
(#) Rejtő hozzászólása Okt 13, 2022 /
 
Sziasztok!
Baxi Eco 240 Fi kombi kazánom van.
A 3-as led folyamatosan ég, ami elvileg gázleállást jelent.
Hogyan próbálhatom meg orvosolni a problémát?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) VIM válasza Rejtő hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Szia! Ez a hiba az ionizációs láng érzékelésének hibájára utal. A lángérzékelőt lehet megtisztogatni 400-as csiszoló papírral vagy vászonnal és az elektród kivezetését is ellenőrizni kell, hogy megfelelő e a kontaktusa az elektródon és a panelen. A kazán fázis érzékeny, ezért helyesen kell csatlakoztatni a dugvilláját a konektorba.
(#) Rejtő válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Nagyon szépen köszönöm.
(#) Petya4891 hozzászólása Okt 14, 2022 /
 
Sziasztok!

Sauiner Duval F24 a rendetlenkedő! A hiba a fűtésnél, hogy bekapcsolás után kb 10 perc múlva leáll a kazán! Nem mindig villog a piros lámpa, valamikor simán zölden világít miközben fűtenie kéne! A hmv-nél pedig elkezd jönni a melegvíz majd fél perc és abba marad, ha elzárom és újra megnyitom akkor megint jön a melegvíz és fél perc múlva megint leáll, de ez csak a fürdőszoba kádtöltőnél illetve a zuhanyrózsa használata közben fordul elő, a konyhában folyamatosan jön a forró víz, viszont továbbra sem megy a fűtés!
Kiporszivóztam a fúvókákat, megtisztítottam a gyujtó részt smirglivel, kazánban lévő nyomás érzékelő 2,5 bart mutat, ami le szokott esni 1,7 re kb! Elvileg légtelenítve van a fűtéskör!
Régebben voltak hasonló hibák, főleg ami a fűtést illeti, akkor gázszelep csere illetve panel bevizsgálás után működött minden!
Szivattyúra irt ki hibakódot a panel akkoriban, de utána probléma nem volt!
Van egy iszapéaválasztó azt konyitottam, majd után töltöttem a vizet!
Mi lehet a hiba szerintetek?
Köszönöm a segítséget!

Üdv, Peti
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2022
(#) VIM válasza Petya4891 hozzászólására (») Okt 15, 2022 / 1
 
Szia! Ha Semia a kazán amire a ledes hibakijelzője enged következtetni akkor az az érdekes a történtekben, hogy átmeneti a probléma a két kör között és a víznyomás kapcsolóra ill. nyomásérzékelőre nem utal semmi tehát nincs vízhiánytól függővé téve a működés. Az iszapleválasztót megemlítve felmerül a kérdés, hogy milyen rendszerben működik ez a kazán, csak tisztán és egyedül vagy vegyesre rádolgozva leszelektálva? Ezt azért lenne fontos tudni, mert a vasiszap okozta lerakódások beleégnek a HMV lemezes hőcserélőb primer oldalába (oda jobban), de a fő hőcserélőbe is jelentősen kiég a belső csőfalra ami azután keresztmetszet szűkülést okozva túlmelegedéshez vezet ill. az NTC(-k) leszabályoznak de a háromutú szelep motorja sem tudja elzárni megfelelően a járatokat ha ott a vasiszapos lerakódás akadályozza.
(#) Petya4891 válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Szia! Igen Semia a kazán! A vegyesen a vegyes tüzelésű kazán mellett lévő működést érted? Csak ez a kazán üzemel, nincs semmilyen más fűtő berendezés és bojler sincs!
Ma például ment a fűtés is , illetve a meleg víz is a fürdőből rendesen ahogy kellene üzemelnie!
Házilag tudom orvosolni a problémát vagy mindenképp keressek egy szakembert? Budapest 18. kerületében lakom, ha esetleg Te vagy valaki hozzáértő megnézné megköszönnénk! Természetesen nem ingyen szeretném a tudást!?
(#) VIM válasza Petya4891 hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Szia! azt nem mondanám, hogy értek hozzá de próbálok segíteni és olyasmit mondani amit Te magad is meg tudsz csinálni. Valami áramlási probléma lehet a probléma oka. Ezért meg kellene nézni a fűtésköri vízszűrőt, hogy nem szennyezett. A használatiban a 32. lapon van ról rajz, hogy melyik az. A szivattyú kondenzátora is szóba jöhet ha az érték vesztett, de lehet NTC gradiens hiba is de ez utóbbi az előzőleg említettekből adódna. A ventilátor nyomáskapcsoló és annak csöve jól működik ill. tiszta a cső belseje? A tágulási tartály előnyomás beállítása az ugye rendben van?
(#) Petya4891 válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Szia! Ezekhez le kell engedni a vizet a rendszerből?
Hűha, hát jó kérdés! Nem tudom, hogy jól működik e és hogy tiszta! Ha ée van írva hogy kell megnézni, kitisztítani akkor meg csinálom vagyis megpróbálom!
A tágulási tartályon felül megnyomtam a kis szelepet, nem jön belőle levegő és 2 bar a nyomás a rendszerben!
(#) Gafly válasza Petya4891 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
A kondenzátorhoz és ventillátor nyomáskapcsolóhoz nem kell.
(#) pocok5 hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Üdv!
Junkers Euroline keringtetője egy kicsit hangosabban jár,mint új korában.18 éve teljesít nálunk szolgálatot, meg szeretném még tartani egy jó pár évig. eddig megbízhatóan működöt,igaz megkapta az éves karbantartást,tisztítást.
Az lenne a kérdésem,hogy milyen szivattyúval tudom helyettesíteni az eredeti Bosch UPS15-60 CACAO tipusú szivattyút,ha esedékes lesz a csere? Vegyek ugyanilyet(nem nagyon lehet kapni) vagy valami újabbal helyettesítsem,esetleg fel lehet újítani a benne lévőt? Várjam meg,amíg megáll,vagy inkább előre gondolkozzak?
(#) VIM válasza pocok5 hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 1
 
Szia! Lehet ezt kapni vagy ez is megfelelhet.
(#) pocok5 válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Köszönöm a segítséged! Esetleg meg lehetne úszni olcsóbban úgy,ha csak a szivannyú forgattyúsházát(lehet,hogy nem így hívják) és a forgórészét cserélném ki a lapáttal együtt? Az amin a motor légtelenítője stb. van az maradna benn a helyén.
(#) Petya4891 hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Köszönöm a segítségeteket!
Következő: »»   531 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem