Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   361 / 841
(#) proli007 válasza Koree hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hello!
Alapvetően Alkotó megválaszolta a dolgot. Lehet használni, "-GND-s táphoz" is, de az előválasztónak külön galvanikusan elválasztott táp kell. A "nulla" és "-U" jelzésű pontot csatlakoztatod a tápod "-GND" pontjára, a "+U" pontot, pedig a tápod plusz kimenetére.
üdv! proli007
(#) Koree válasza proli007 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat.Akkor nincs semmi akadája a dolognak,ha megvan a neki dedikált szekunder a trafón.
(#) havranarpi hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogyha ezt a kapcsolást szeretném megépíteni : Bővebben: Link
és van egy 24V 5A/3.15A -es trafóm akkor nagyon a határon vagyok és terhelem vagy keressek egy kisebb feszültségű trafót?
(#) Alkotó válasza Koree hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Igen, megfelelő trafó az kell hozzá, de még labortápból is "megfelelő" kell.
(#) kistotti01 válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Arra figyelj, hogy az ismertetés szerint ebben a labortáp panelben nincs rövidzárvédelem. Ami egy labortáp esetében elég fontos szempont lenne.
(#) Ge Lee válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nem ismerem ennek a kit-nek a rajzát, de nem lennék meglepve ha egy az egyben ugyanaz lenne mint amit itt többen építgetnek.
Ha nem akarod feltétlenül kivenni a tápból a maximumot akkor jó lesz hozzá a trafód.

Mivel az áramkorlátja állítható, ezért hogy rövidzár védett-e vagy sem csak nézőpont és hűtés kérdése. Néhány másodperces rövidzárat el kell hogy viseljen.
(#) Alkotó válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 23, 2011 / 1
 
Az én gondolatmenetem általában elég egyedi, de nem tudom együtt értelmezni a pirossal írt: nem védett rövidzár ellen feliratot, és az állítható áramkorlátot.
Vagy van benne áramkorlát, és akkor mindegy neki a rövidzár, hiszen úgyis csak egy adott árammaximum folyhat. Vagy nincs benne zárlatvédelem, de akkor áramkorlát se!
Másik furcsaság a 3A-es kimeneti áram, Mert ehhez a fotón -ha jól látom- 1N400x típusú diódák vannak a panelon, amik max. 1A-t tudnak.
Végül egyetlen TO220-as tokozású félvezető 24V/3A-re az durva. kis tartalékkal számolva is közel 90W-ot kéne hőként leadni a környezetnek. Én az áteresztő tranyó helyében biztosan nem bírnám ki, és tönkre mennék.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Az áramkorlát és a zárlatvédelem nem ugyanaz.
Ha rádugsz a tápra egy darab vasúti sínt - arra jó a zárlatvédelem. De ha pld. egy ledet meg akarsz hajtani és nincs kéznél előtét ellenállás, akkor egy szabályozható áramkorláttal és egy (akár a beépített digi) műszerrel be tudod lőni a LED-en folyó áramot úgy, hogy a zárlatvédelmet még ne aktiválja. Nálam a zárlatvédelem egy LED-del is kivan egészítve, így ha az áramkorlát kézzel beállított értékét a tápegység elektronikája a karakterisztika alapján már nem tartja határértéken belülinek - bekapcsol a zárlatvédelem és kigyullad a piros LED fény. Amíg azonban a beállított értékeken belül marad az amit táplálok - csak az áramkorlát működik. Ha egy táp áramkorláttal el van látva de zárlatvédelemmel nem, akkor folyt áramot akár a vasúti sínen is, de nem határol le, azaz nem veszi el a táplálást a belső alkatrészek védelme érdekében. Remélem érthető volt.
(#) kameleon2 válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Szia!
Ez - nemlabortáp, csak egy tápegység. Ez labortáp! > Bővebben: Link. < Nekem 1989 óta megy és még soha nem szállt el. Igaz a kapcsolói már elkoptak 2x, és egyszer a banán aljzatokat is le kellett cserélnem, mert a folyamatos szállítások miatt letört róluk a műanyag. De az elektronika hibátlan.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Én továbbra sem értem miről beszélsz. (Ha a linkelt tápodra gondolsz, abban van áramkorlát, én is sokat foglalkoztam ezzel a táppal, de nálam nincs benne sehol "kopó" kapcsoló. Csak egy DC-OFF kapcsolót aplikáltam bele, meg az árammérőnek van méréshatárváltója.)
Az áramkorlát szempontjából teljesen mindegy miért akarna nagyobb áram folyni a kimeneten mint a beállított maximum. Akár egy sínnel zárod rövidre, akár bármi más terhelés hatására éred el a beállított áramértéket, onnantól átmegy áramgenerátoros módba, és a feszültség automatikus csökkentésével biztosítja az állandó áramot. És mivel a feszültséget nulláig le tudja szabályozni, ezért bármilyen terhelést, akár a rövidzárat is kezelni tudja egy labortáp.
Azt a fogalmat, hogy "zárlatvédelem", egyáltalán nem tudom értelmezni egy labortáp esetében. Valami olyasmit sugall, mint egy kismegszakító, de arra mi szükség lenne, ha van áramkorlát.
(#) csikben hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy labortápegység kapcsolására (és lehetőleg nyáktervre is) lenne szükségem.

A kikötések (inkább irányelvek):
- Szabályozható feszültség
- Szabályozható áram
- Lehetőség szerint valamilyen védelem integrálva

Már egyszer készítettem egyet, csak sajnos 2x is tönkrement az "alaplap". (LM 334 volt a lelke.) Szóval nem vált be túlságosan az a kapcsolás.

A doboz adott, műszerek megvannak, trafóm is van (~30V egyenirányítás után és kb 10A).
Tényleg már csak egy kapcsolásra van szükségem

A viszonylag egyszerűbb dolgokat részesítem előnyben, de jöhet minden féle spéci megoldás is. (PIC vezérelt dolgokat kivéve).

Várom a válaszotokat!


EDIT: valószínűleg ilyet már más is kért, elnézést, egyszerűen nincs energiám végignézni a 369 oldalt.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hello!
Ha szabad javasolnom, akkor használjunk inkább két fogalmat.
- Áramkorlát, ahol a beállított áram értéknél, a terhelés növelésére, az áram határolódik, avagy állandó értéken marad.
- Túláram védelem, ahol az beállított áramérték elérésekor a kimeneti feszültség lekapcsolódik, és úgy is marad. (gyakorlatilag ez egy "elektronikus biztosíték")
üdv! proli007
(#) proli007 válasza csikben hozzászólására (») Jún 23, 2011 1 /
 
Hello!
"egyszerűen nincs energiám végignézni a 369 oldalt"
Ez indulásnak nem túl szimpi.. (Ha Te alapból lusta vagy, akkor mások miért törjék magukat helyetted?)
Kicsit azért megerőltethetnéd magad, vagy a keresővel, vagy legalább a képek megnézésével.
üdv! proli007
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2011 1 /
 
Picit off leszek. 369 oldalt nem hipp-hopp olvas végig az ember. Mire én is átrágom magam akár több nap is lehet. De ott is igazság van, kedves proli007, hogy egy kérdés már lehet ezerszer elhangzott és csak keresni kéne... Hmmm... Hol az igazság...
(#) Ghoost válasza csikben hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nekem se kis idombe kerult a kifogasolt oldalszam atolvasasa.
Kozben nagyon sok jo es erdekes dolgot olvashattam. Sot a szambeveheto kapcsolasokat le is mentettem. Ajanlom neked is
Olvasd at a topikot, valassz kedved szerint az aramkori rajzokbol. A megepitesben segitseget kaphatsz ha esetlegesen gondod akadna az elesztessel.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Szia Alkotó!
Nálam a DC ON-OFF, a távérzékelés, és a V/A váltó kapcsoló ment tönkre - nyilván azért mert sokat használtam és nyilván azért mert annak idején a táphoz RAFI nyomókapcsolókat építettem be - nem nyomógombot és reléket. Mai fejjel bereléztem volna, de ezt a tápot építettem életemben másodikként. Tehát nem annyira tönkrement, mint inkább elkopott. A "zárlatvédelem" lényege a visszahajló karakterisztikában érhető tetten - mert ennek a tápnak olyanja is van Azaz, ha már elérte a határértéket - letörik- majd visszahatárol és hiába változatlan a terhelőáram - nem adja vissza a kimenetet addig, amíg ismét az áramkorlát tűrési határértékén belülre nem kerülsz. Ez egy automatikus megoldás. A régebbi FOK-GYEM tápegységeknél ezt egy RESET nyomógombbal oldották meg és egy kontroll izzóval. Sajnos mivel nem volt benne áramkorlát funkció, ezért a zárlatvédelem ha bekapcsolt, mindig nyomogatni kellett a RESET gombot, hogy visszaadja a kimenetet. Sokszor szívtam vele anno, mert ha kiégett a kontrollizzó - nem vetted észre, hogy zárlatba ment és nincs kimeneti feszültség - csak anyáztál
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hello!
Lehet én vagyok vak, de ebben én nem látok egy árva visszahajló dolgot sem..
üdv! proli007
(#) csikben válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Bevallom, kicsit sajnálom az időt csak a keresgélésre. Miért tenném napokig, ha valakinek csak két kattintás lenne belinkelni valamit?

Ráadásul amúgy sem szeretek egész nap a gép előtt ülni... Inkább ha annyi időm van elmegyek futni, vagy konditerembe, netalántán egyéb programok.

De most annyi időm sincs, hogy neki tudjak állni tanulmányozni a kapott kapcsolási rajzokat, nemhogy napokon át még keressem is...
Sajnos vagy szerencsére tanulnom kell, most lesznek vizsgáim.

Sajnálom, ha valakit ez "zavar", de ez van, minden ember más, így más az értékrendje is.

Ha van esetleg valaki, aki ezt így elfogadja és segít, annak köszönettel tartozom.
Aki nem, annak nem kell fárasztania magát.

Üdv!
(#) germany22 hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
sziasztok érdeklödnék hogy valaki megépitette azt a labortápt ami ezen a képen van ? müködik ez a labortáp? segitségeteket elöre is köszönöm!!!
(#) Koree válasza csikben hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nagyon nem szeretek Off-olni,de van egy javaslatom.Ha nincs időd olvasni akkor bízd a PC-re.A program neve SpeakBoard magyar a cucc szóval elég tűrhetően olvas fel.
Ha viszont ennyire nincs időd akkor, hogy lesz a táp megépítésére?
Amúgy a #1012623 hsz-ben is fel vannak sorolva, egy lappal visszább,hogy kiknek az alkotásit javasolják fontolóra venni.
Ha csak a keresőbe beírod bármejikük nevét és a mellékletekben keresel már is lesz "ööm és bodotááá".
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Ennek a kettőnek együtt látod a létjogosultságát?
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Nincs is benne de attól még lehet hogy úgy működik. Egyszer terveztem egyet, hasonlít ahhoz mint aminek a rajzát nemrég csatoltam. Az is úgy működött hogy a max. határáram átlépése (pl. zárlat) esetén teljesen lekapcsolta a kimenetet, mintha a műveleti erősítő átment volna "komparátor üzemmódba". Csak a táp újraindításával lett újra feszültség a kimeneten. Azóta sem értem hogy miért csinálta, nem is tetszett, de a végtranyót legalább megvédte a melegtől.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Hello!
Számomra ez biztonság filozófiai és nem elektronikai kérdés.. (Ahol meg ideológia van, ott meg már bármi lehetséges..)

A kettőnek együttes alkalmazása, alapból nem célszerű, hiszen csak biztonsági célja lehetne a túláram védelemnek. Vagy is azt csak magasabb áramra állítva lehetne használni, mint az áramkorlátot. De ha a "végrehajtó eleme" (kapcsolója) ugyan az a tranyó, nincs értelme a dolognak. Csak ha fizikailag más módon alakítjuk ki a korlátozást és a védelmet.
Egy kapcsolás tervezésénél abból indulunk ki, hogy az nem megy tönkre. Ha meg nem ebből indulunk ki, akkor mit mondjunk a védelem biztos működéséről..
Tehát be lehet tervezni egyszerre mind kettőt, de el kell dönteni, mikor melyik alkalmazása a célszerű.
Hasonló jellegű, egy hőfok védelem is, csak az nem ugyan azt a fizikai paramétert veszi figyelembe, mint az áramkorlát. Tehát ott lehet kettős a védelem.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Hello!
Ilyen dolgot okozhat egy hibás tervezés is, vagy akár egy földhurok is. De tapasztalatom szerint, a legtöbb esetben az OPA reteszelődése okozza, a paramétereken kívüli bemeneti feszültség tartomány vagy munkapont miatt. (Már itt is volt rá több példa.)
üdv! proli007
(#) mesyboy hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Ez egy pofás darab (megépítése A-tól Z-ig):0-30V 2mA-3A
(#) tib12 hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Üdv elkezdtem a Pioneer féle labortáp nyákját, sajnos elfelejtettem a rajzot tükrözni, és nincs több nyákom, azt szeretném tudni hogy így fordított állapotban mit hova kell(esetleg az IC-t a másik oldalra?) Szerencse nemsok 3 vagy több lábú alkatrész van benne. Köszi előre is a segítséget
(#) sanykaraj hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Üdv kérdés hogy a enél a labortápnál kell-e a gréc után szűrni ha igen akkor mekkorávalö az
(#) storm válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Ott van a C4 4700uF. Minden egyenirányítás után szűrni kell
(#) storm válasza tib12 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Az IC-t beforraszthatod a másik oldalra, a kis tranyókat meg megpróbálhatod belehajtogatni a lyukakaba, ha nem megy, akkor aztis a másik oldalra. Nem lesz szép, de valószínű, hogy működni fog.
(#) tib12 válasza storm hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Csak 1 kicsi tranyó van benne, a többi nagy(másik nyákon lesz). Követhetem a beültetési rajzot? Köszi a segítséget
Következő: »»   361 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem