Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   400 / 841
(#) Dr.PCB válasza Koree hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Helló Koree!
Amit te megépítettél az nem az amit én építettem. Én a rádiótechnikás tápegységet csináltam meg már régen a TKP-vel együtt, de én ezidáig semmi kapcsolgatást nem tapasztaltam; pedig az első dolgom volt, hogy meglehet-e bolondítani a TKP-t. Amúgy az összes mastech myxxxx tápegységben szinte ugyanez a megoldás van, csak a tápja van ott is máshogy megoldva a TKP-nek. A proli féle kapcsolást még nem építettem meg, úgyhogy érdemlegeset nem tudok segíteni benne, csak én is azt amit Alkotó is mondott, hogy tényleg volt ezzel a problémával kapcsolatosan hozzászólás itt a fórumon is.
Üdv.
(#) Erick válasza Erick hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Ma megint dolgozgattam kicsit, kicseréltem a tápban a feteket is, de megmértem azokat amik benne voltak a skory oldalán leírt alkatrész vizsgálati metódus szerint, egyiknek sem volt baja, de kicseréltem. Meghajtótranzisztornak két db BC557 van benne. Az MBR-t is megmértem, jónak kéne lennie. Tápfeszültségek mindenhol megvannak, ic-ket cseréltem. A TL431 2,47V referenciát állít elő, szerintem ez is jó. Zárlat, szakadás sehol sincsen a panelon. Minden félvezetőt kivettem, megmértem, lecseréltem újra, de egy sem volt kimenve.
De a probléma még mindig fennáll. Rákötöm a segédtápfeszültséget a panelra, úgy hogy vezetékeket forrasztottam a stabkockák bemenetére, és egy másik labortápról kötök rá +-17V-ot, amiből majd a stabok csinálják a +-12V-ot. Ekkor a kijelzőn feszültségmérő állásban 0,26V van, nem 0000, a táp kimenetén pedig mérhető -0,261mV. Tehát a műszer ezt méri, csak előjel nélkül. Árammérő állásban 0000-át mutat a műszer. Az áramkorlát led sem világit, pedig kellene neki. Ha a főtápot is rákapcsolom az áramkörre, akkor először a kijelző 0000-át mutat ahogy kellene neki, majd egy kicsit később ismét beáll a 0,26-ra, és a kimeneten újra -261mV van. Feszültséget nem lehet szabályozni rajta, a kimeneten mindig ez a 261mV van, akármit tekergetek. Nincs semmi ötletem mi lehet a baj.

Ha valaki tudna, segítsen nekem!
(#) storm válasza Erick hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Potmétereket nézted, nem sérültek-e meg?
(#) Erick válasza storm hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Néztem, semmi füst nyom, égés nyom. Egyébként úgy ment tönkre a táp, hogy összekötöttem sorba egy két ugyanolyat, ebből van nekem kettő, meg két áteresztőst, egy gyújtást próbáltam volna, ahhoz kellett volna nagyfesz. Amikor próbáltam, ez a táp átment áramgenerátoros üzembe, és folyamatosan zárlatot jelzett utána. Szétszedtem, és a kimeneten párhuzamosan lévő 100µF/16V-os kondi meghalt, átment zárlatba. Kicseréltem, de azóta sem működik:S
(#) Koree válasza Dr.PCB hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Igen tudom.Épp ezért kérdeztem amit kérdeztem,mert lehet fogok építeni egy másik tápot és akkor azt az RTék-es TKP-t építeném bele majd.
(#) Dr.PCB válasza Koree hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Helló
Nyugodtan megépítheted, ha akarod; nekem ez vált be a legjobban. A 20V/1A-es verzió biztos, hogy jó a leírtak szerint, mert az évkönyv elején is rajt van úgyhogy biztos megcsinálták/kipróbálták a szerzők. Probléma csak a 30V/3A-es verzióval van mert azt biztos nem próbálták mert úgy nem megy ahogy leírták. Ettől függetlenül a főpanelen minden trimmer középállásban van és pöcre indul ha a leírtakat követed. A szerzők szerint egy méregdrága gyári tápegységet honosítottak, azért is hasonlít a felépítése egy gyárira; és szerintem ezért úgy is működik mint egy gyári. Ha gond van szólj nyugodtan.
üdv.
(#) Koree válasza Dr.PCB hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Helló.
Oké, köszönöm. Ez még a jövő zenéje lesz,mert még ezt az 50V-os tápot kell befejeznem.Az előlapot tervezem jelenleg, csak időm az alig van manapság vele foglalkozni.
(#) Molly024 hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Hello mindenki. Szeretnék építeni egy labortápot szabályozható feszültséggel és áramerősséggel. Van egy trafóm ami egy viszonylag régi erősítőből lett kiszedve (sherwood R-925RDS) van vagy 3kg . A trafó több kimenettel rendelkezik, de a lényeg nekem az lenne, hogy mekkora kimenőfeszt esetleg ampert lehetne kicsalogatni belőle mint labortáp.
2x42V-t ad le két piros és két sárga szálon (meg vannak még más kb 5 különböző, kisebb feszültségű kimenetei de ez most sztem nem lényeg). Köszi
Ja?! és ha ezt a tápegységet építeném meg jó lenne e hozzá? http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?fn=fcf30828b9eec46...ys.zip
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 12, 2012 /
 
Helló!
Olyan kérdésem lenne, hogy tud e valaki ajánlani nekem valami jó kis kapcsolást az alábbi igényekhez:

Van egy puskás trafóm ami 2x24V ad le, és 35VA -s.
Az egésznek bele kellene férni egy PC táp dobozba, és kellene +- tápfesz is alkalmanként, tehát alapból 2x kellene megépítenem az adott kapcsolást...a trafó egyik szekundere látná el az egyik tápot a másik pedig a másik tápot... szabályzás tekintetében 0- kb. 30V -re lenne szükség... áram szabályzás tekintetében pedig 0-500mA -ra gondoltam tekintve a trafó kicsi teljesítményét... de amire én használni szeretném arra bőven elegendő lenne, sőt ha a két tápot párhuzamosítom akkor 1A -t is ki tudok belőle venni 30V -re is akár...
Tudom, hogy kicsit szokatlan lehet a kérésem, mert ilyen adatokkal nem éppen szokás labortápot készíteni viszont nekem, most nem lényeg a nagy áram kivehetőség, viszont a méret már annál inkább.
(#) proli007 válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Hello!
Nem szeretem a saját dolgaimat ajánlgatni, de számodra lehet most ez a legmegfelelőbb választás. Ezt kimondottan egyetlen 24V-os egyetlen tekercshez készítettem.
500mA áramot, akár egyetlen Fet végtranyóval is elérsz. De 30V feszültségigi egy 24V-os trafóval aligha tudsz majd felmenni, mert az egyenirányított nyers feszültség csak kb. 32V lesz. Ebből levonódik a brumm feszültség, hálózati feszültség csökkenés, és némi veszteség. De meg lehet próbálni. A táp egyébként jelzi, ha a feszültség nem elegendő, mert kialszik a zöld Led.
A PC-táp dobozba nehezen fogsz beleférni trafóstól.. De ha csak 500mA végáramot szeretnél, akkor a Shunt ellenállást 1..1,2ohm-ra kell cserélni, és a puffer kondi is lehet 2200µF/35V-os. Létezik alacsony profilú is.
üdv! proli007
(#) r3pl4y válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Helló!
Köszönöm a kapcsolást... szerintem ez nekem megfelelő lenne... igen 30V az nem valószínű, hogy kijön belőle ezért is írtam, hogy kb. 30V kellene... épp most nem érek rá átnézni a rajzot... de majd DU. megnézem, és lehet, hogy lesznek majd kérdéseim az iránt, hogy pontosan hogy kellene átalakítani, hogy nekem jó legyen, persze csak ha nem zavarnak a kérdéseim.

Üdv!Péter
(#) r3pl4y válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Megnéztem a kapcsolást... itt akkor nekem lényegében annyit kellene tennem, hogy simán a többi FET -et elhagyom, és csak egyet használok... a sönt ellenállás értékét azonban nem értem miért 1ohm -ra kellene alakítani... ha esetleg hozzá szeretnék tenni a késöbbiekben egy 200mV érzékenységű műszert akkor nekem 500mA -re 0.4Ohm jönne ki? Vagy valamit nem jól értelmezek a sönt ellenállás terén?
(#) proli007 válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Hello!
Alapvetően a Shunt ellenállás "nem a műszerért" van, hanem az áramkorlátozás miatt. Eredetileg 2A a végáram, és 0,3ohm ellenálláson ez 600mV-ot ejt. Ez van beállítva az az áramszabályzó alapjelének, a poti utáni osztóval.
De ha Te 0,4ohm-os ellenállást használsz, akkor 500mA esetén azon 200mV esik. Így viszont a műszer 2000-et mutatna 500mA mellett.. Jó lenne az? Nem.
A műszer kijelzése 0..1999. Feszültségben ez 199,9mV. 500mA esetén 500-at kellene mutasson, hogy a kijelzés értelmezhető legyen. Vagy is a 200mV bementi érzékenységű műszerre 50,0mV-nak kell jutni, hogy 500-at mutasson.
Ha 1ohm-os ellenállást használsz, akkor 500ma esetén, azon 500mV esik. Így két lehetőség lesz. Vagy a műszer elé használsz egy 1:10 feszültség osztót, és akkor ebből 50,0mV lesz, vagy a műszer 100mV-os referenciája helyet 1V-ot használsz. Mert ekkor a méréshatár nem 199,9mV, hanem 1,999V lesz. És így illeszkedni fog az 1ohm-on eső feszültséghez. (Az IC adatlapján megtalálod, hogy milyen alkatrészeket kell cserélni ehhez.
De azt már most elárulom, hogy az árammérő nem fog nullát mutatni, mert a referencia áramkörön kb. 5mA folyik át, amit a műszer mutatni fog. Tekintettel arra, hogy ez az áram itt sajnos átfolyik a Shunt ellenálláson.
üdv! proli007
(#) r3pl4y válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Köszi a választ... most már megértettem... én azt el is felejtettem, hogy nem műszernek megfelelő legnagyobb feszt kellene mérni az ellenálláson 500mA esetén, mert az rossz kijelzéshez vezetne...
Mindenesetre mindegy is, mert áram mérés szerintem nem lesz, csak fesz mérés, és az is úgy, hogy 1db mérőeszközzel és majd annak a bemenetét kapcsolgatom egy 2 ák. -ás kapcsolóval a 2 táp közt... még egy árammérő már biztosan nem fér bele majd a dobozba... ez még talán, de már ebben sem vagyok még teljesen biztos... bár a 2 táp panelt majd egymás fölé akarom elhelyezni és ahogy a méretét néztem ez így jónak kellene, hogy legyen. Azt nem tudom még, hogy mekkora hűtőfelület kellene a FET -nek... mert ugye egy borda nagyon neccesen fog beférni bárhova is... esetleg valami kicsi... vagy pedig a táp dobozon kívül kapna helyet.

Még arra gondoltam, hogy nem szeretnék helipotikat venni, mert elég drágák ezért egy sima 10k -s poti lenne amivel az áram korlátot állítanám, és 2 potival oldanám meg a feszültség szabályzást, mint ahogyan a csatolt képen látszik... gondolom ez így jó megoldás lenne, ahhoz hogy finoman tudjam a feszt szabályozni.

poti.JPG
    
(#) proli007 válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Hello!
A hűtőbordát itt elég célszerű a dobozon kívülre elhelyezni. Fűteni pedig rendesen fog, mert ha belegondolsz, 32V*1A az már 32W hő, amivel forrasztani is vidáman lehet már. Tehát méretes borda kell, nem elég valami kis "hűtőzászló".
A potit meg lehet úgy is oldani, de mindennek van előnye és hátránya. Vagy is így a finom szabályzóval, mindig a pillanatnyi kimenő feszültséget tudod változtatni kb. 10%-ban. Ha pont így szeretnéd, akkor jó lesz.
üdv! proli007
(#) r3pl4y válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Köszi mindent.
Igen a borda az mindenképpen kívül lesz a panelon és már meg is találtam a neki való bordát.
Ennek a kapcsolásnak nincs kész nyákterve ami nem jpg formátumban van? mert így nem tudom mérethelyesen nyomtatni...sehogy nem akar úgy alakulni, hogy méretarányosan ki tudjam nyomni.
(#) orifab hozzászólása Márc 14, 2012 /
 
Sziasztok!

van egy trafóm ami tartósan képes vagy 30 A-t leadni, és építettem belőle labortápot?. Egyszerú 741-es icvel 241-et hajtok meg, amivel párhuzamosan kötött 4 db 3055-ös tranyókat vezérlek de eléggé melegednek, (ami még nem olyan nagy baj) de egy pillanatnyi rövidzár és mind elszáll).

Van kisteljesítményű frankó labortápom, ez arra kellene hogyha kell nagy áramokat tudjak kivenni belőle (akku töltés stb.. ) Fesz szabályozással esetleg áramkorlát

Valakinek valami "primitív" de jól működő ötlete ?
(#) scooby_ hozzászólása Márc 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Ezt a kérdést inkább Alkotó mester felé címezném: ENNEK az előszabályzónak felkerült valahová a nyákterve? A módosított tervet már megtaláltam,de nekem kimondottan ez a régi konstrukció kellene,mert nekem nem kell se a direktbe kapcsolhatóság,se a LED visszajelzés csak az,hogy "előszabályozzon". (Igyekszem igazodni a Suliban használt tápegységekhez.)
(#) proli007 válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Hello!
Akkor pdf-ből biztosan menni fog.
üdv! proli007
(#) tibibalogh520 válasza orifab hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„Valakinek valami "primitív" de jól működő ötlete ?”

Igen.: Felejtsd el!

Akku töltésre, bikázásra, kerítés hegesztésre nem labortápot használunk!
Az más műfaj.

4db 2N3055 tranzisztort, adott esetben a 3-5Amperes tápokba is illik berakni, erre fel Te 30A-es tápot akarsz belőle... Az már egy villanykazán a maga kW-os tartományba eső disszipációjával.
(#) inci88 hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni: Stabilizált labortápegység 0-30V 2mA-3A
Az alábbi kérdésem volna:
Gondot jelenthet számomra, ha csak 24Vac-vel táplálom meg a kapcsolást? Változik ebben az esetben a maximális kimeneti feszültség?
Kell valami fokozottan ügyelnem a megépítés közben?
(Nyák-ot újratervezem, mert az alkatrészeim más méretűek.)
A kapcsolásban (linken) szereplő alkatrészlista hibás: C6, C9 sorban 1db szerepel. Kár, hogy csak rendelés után vettem észre.
(#) barzoj válasza inci88 hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Szia, 24V Ac táplálás esetén semmi különbség nincs.!
(#) intercisa70 hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Sziasztok!
Hosszas fórum olvasgatás, gondolkodás, információ gyűjtögetés, majd tervezgetés után a héten vasalásos technikával elkészültek az Alkotó-féle előválasztós tápegység paneljei. A tápegység panelre rákerült egy ebben a fórumban talált FET-es shunt váltó (mivel én főleg különböző nagy fényű ledek tesztjei miatt gyakran fogom használni az 500mA alatti áramkorlátot), az előválasztóra pedig egy független táp a panelműszerekhez, valamint a relék által kiválasztott feszültség után egy graetz. Még van pár hiányzó alkatrész, de remélem, hogy hamarosan minden a helyére kerül és a trafót is sikerül megtekernem napokon belül. Beszámolok majd az élesztésről, ha nem bánjátok.
Sziasztok!
(#) nagy hoho válasza intercisa70 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
A munkád szemet gyönyörködtető! Kíváncsian várom a fejleményeket.
Üdvözlünk a He fórumán, bemutatkozásod jól sikerült.
(#) satlokk válasza intercisa70 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Csak így Tovább!
(#) pjg hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
Mondjatok már egy jó kis szabályozható tápegység kapcsolást kb. 25V 1,5-2A-re. Az 1974-ben készült kis tápom most már rendszeresen megöli a 723-at. Egy rövidzár biztos áramkör kellene. Köszönöm.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Megvan! Alkotó - Pioneer 2.7.2. a nyerő.
(#) intercisa70 hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a pozitív fogadtatást. Ma elindítottam az előszabályzót, ami tökéletesen működik. Időközben meglett minden alkatrész, a hűtőborda pedig a jövő hétre fog elkészülni, ezután fogom beüzemelni a tápegységet. Mellékelek néhány képet a próbáról, a dobozolásról, valamint egy előlaptervet is megosztok veletek.
Sziasztok!
(#) intercisa70 hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
A többi ígért kép...
(#) pjg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Az az előlap szenzációs!
Következő: »»   400 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem