Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   5 / 841
(#) Kocska hozzászólása Dec 2, 2006 /
 
Találtam 2 hibát BC337 helyett az eladó BC327-et adott azt kicseréltem BC182-re. Meg 2n3054-et nem vettem volt egy régi, de az se volt jó ,tettem be egy kisseb áramú tranzisztort. Így ment de valamikor csak 5,6V-ig lehet állítani a feszt valamikor pedig jó lehet állítani 0-24V-ig.
(#) PCB válasza Kocska hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
Szia !

Szabályzást nézd meg, ott valami még nem ok.

Poti ? Z1 ? .....stb

Üdv !
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
Szia !

Egy oldalas

Üdv !
(#) Kocska hozzászólása Dec 2, 2006 /
 
A Z1 ok a poti is jó. Az IC elég meleg szerintem ez nem túl jó jel
(#) szabi83 válasza Kocska hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
bocs, nincs fordítva az lm324?
(#) Kocska válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 2, 2006 /
 
Elvileg nincs, úgyvan ahogy a panelterven. Lehet, hogy az első élesztéskor ment tönkre a rosz alaktrészek miatt, az áramkorlát se működik
(#) Kocska hozzászólása Dec 4, 2006 /
 
Hello!
Ma vettem új LM324-et meg BC337-et. De még mindig nem működik , csak 33V van a kimenetén, amikor kikapcsolom a led elkezd világítani. A nyákterv lehet rossz, vagy mi?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) szabi83 válasza Kocska hozzászólására (») Dec 4, 2006 /
 
ok, akkor nem szóltam...

(#) szabi83 válasza Kocska hozzászólására (») Dec 4, 2006 /
 
tegyél fel képet a panelről, több szem többet látt.

üdv
(#) Kocska válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 4, 2006 /
 
Pár hozzászólással előbb már tettem fel egy képet a paneltervről.
üdv
(#) Kocska hozzászólása Dec 4, 2006 /
 
Hello!
Átnéztem újra az egészet, az egyikhelyen rosszvolt a forrasztás, öreghiba tudom . Már tökéletesen működik.
Üdv.
(#) Stanford válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 7, 2006 /
 
Sziasztok!

Én is megépítettem ezt a kezdőnek való tápegységet, de az égnek nem tudom az áramkorlátját működtetni.

A feszültséget lehet állítani úgy ahogy az elő van írva, de amikor rárakom a műterhelést, nem tudom lekorlátozni a feszültséget. Az egyetlen különbség a leírás és a kész alkatrész között az, hogy a második tranzisztor nem bfy34, hanem 2n1613.

A működés közben a collector-bázis feszültsége 8 V körül van, az emiter-bázis feszültség pedig 0.1V.

És az IC szabályozó lábán nem jelenik meg a 0.2 V, de a led ami az áramkorlátot jelzi, az világít. Ezért gondolom, hogy a T2 lehet a ludas a dologban...

Segítenétek, egy kicsit?

Mi lehet a baja ennek a tápegységnek?
(#) PCB válasza Stanford hozzászólására (») Dec 7, 2006 /
 
Szia !

Nem véletlen, BFY34 !

Üdv !
(#) Stanford válasza PCB hozzászólására (») Dec 8, 2006 /
 
Szia!

A probléma csak az, hogy nem én akartam a cserét, hanem a boltban szó nélkül ezt adták a másik helyett, és csak otthon jöttm rá, hogy nem azt kaptam, amit kértem .

Mivel lehetne helyettesíteni? Mondjuk bfy56?
(#) vadasz hozzászólása Dec 8, 2006 /
 
ez a "boltban nem szólnak semmit de adnak valamit aminek semmni köze azhoz amit kértem" dolognak már igencsak elejét kéne venni.. ...én mostmár csak neten veszek akármit is.. általában nem is éri, mivel az az 1000 forintos postaköltség rájön, de legalább feleannyiba kerül minden mint boltban, és egy átlagos projektnél az összérték simán 2000 fölött van. ....javaslom ezt az eljárást másoknak is....

.. ami velem történt: 4148-as helyett 4153.. nem nagy a különbség, csdak annyi hogy a tranzisztoraim nem tudták egymást kapcsolgatni 0.25Wos ellenállás helyett 1W osok... áramkorlát elbaxva ( nem labortápról van szó) a ledben benne volt valami villogó áramkör, énmeg nézem, eebben az üzemmódban nem szabadna villognia, és nem rétettem hogy miért ( mert üzemmódváltásnál villognia kellett volna,( persze akkor nem villogott).. kondikat meg sem néztem 4.7µF helyett 47uF.. úgyhogy a hétvégére tervezett barkácsolásnak lőttek is ( volna) ha nem lett volna még maradék cuccom. 100% -os haszonkulcs mellett miért nem lehet korrektül eljárni.. ...

.. huhhh. sorry.. de most le kellett engednem a gőzt
(#) uli hozzászólása Dec 9, 2006 /
 
csá. a labortápegységhez tudna valaki küldeni egy kapcsrajzot? egy ilyen cucc mennyi zséből hozható ki kb? mennyire tartós?
üdv
(#) FatMan hozzászólása Dec 9, 2006 /
 
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁhhhhhhh
(#) Sebi válasza Stanford hozzászólására (») Dec 9, 2006 /
 
Lehet h. rossz a T2, de ide szinte bármit betehetsz, a 1613 biztosan megfelel, kissé fiatalabb típus mint a BFY, de a konstruktőrnek volt még a fiókjában (ahogy az enyémben is vagy 200db...).
Tehát: az áramkorlátot (CC-mód) jelző LED világít - kérdés: mikor? mindig, v. csak ha a beállított értéket túlléped a terhelésel? A második eset a jó, akkor a BC212 teljesíti a rárótt feladatot. Világító CC-led esetén az ő kollektorán tápfeszközeli értéket lehet mérni, ezt kapja 15k-n keresztül a (Nálad) 1613 bázisa, amin ebben az esetben 0,7V körüli értéket kellene mérned. Mivel ez nem így van, lehet elkötés (nem oda megy a 15k ahova kellene), v. B-E zárlatos lett a T2-d (amúgy ennek a 1613-nak elég érzékeny a B-E átmenete, de az itt fellépő 1mA-t ki kell bírnia).

Méerj a 15k egyik, majd másik végén: ha a BC-re menő oldalon ott a tápeszközeli érték, a másikon pedig nincs meg a 0,7V, akkor (ha nincs elkötés) akkor a T2 kuka. Tégy oda bármilyen NPN-t.
(#) Stanford válasza Sebi hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Szia Sebi!

Az első beállító rész azt hiszem jól vizsgázik, mert ha az áramkorlát potmétere le van tekerve teljesen, akkor a műterhelésre (3 sorba kötött 1n4001) szinte azonnal bekapcsol a led, tehát az a tranzisztor átenged. A baj csak ilyenkor az, hogy nem a leírás szerint 1.5 V-ra állítja be a kimenetet az lm317 beállító lábán, hanem valahol 2 és 3 volt közé, (ez kb 2-2.5 A), ami szerintem az lm317 belső áram korlátjának felel meg.

Megmértem már a feszültségeket ott, ahol mondtad, és a következőket kaptam. A 15k előtt kb 8-10V, utánna viszont csak 0.1V persze csak akkor, ha az áramkorlátozó led működik.

Mégegy kérdés, ez ma este jutott eszembe. Bár a cikkben azt írták, hogy annyira nem számít, hogy mekkora feszültségvan egyenirányatás után, legfeljebb nem lesz 24 V a kimenő. Én azomban kb 17 V simított fesszel dolgozok (pusztán azért, mert ez a trafó volt éppen bekötve. ) Nem lehet az a gond, hogy nem elég nagy a bemeneti feszültség a tranzsztoroknak. (ugyanis, már legalább 8 féle npn tranzisztort kipróbáltam, és mindegyikre ugyanezt csinálja a kapcsolás, csak a minimál áramkorláthoz tartozó feszültség változik egy kicsit.

Üdv!
(#) Stanford válasza Sebi hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Na újra üdv!

Most sikerült felrobbantanom, (illetve lerobbantanom) a puffer kondenzátort a nyákról, egy kis extra feszültséggel!

De az általad említett 0.7 voltot még ekkor sem sikerült elérni. Nem lehet, hogy az ellenállás osztóban kéne módosítani (úgy értem mondjuk nem 470 ohmosra kéne a B-E ellenállást, hanem mondjuk 1K ra)?

Ja! és vissza fogok állni a 17V os simított feszre. Nincs kedvem még egy kondit felrobbantani! (Bár tök buli volt! :eplus2: legközelebb azt hiszem valami nagyobbat kéne pukkantani! )
(#) fazksg hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
Sziasztok!
Lenne egy problémám amiben szeretném a segítségeteket kérni. Építettem egy labortápot, egy L200-as ic-vel. Az első bekapcsoláskor egy kis szikra pattant ki a dióda-híd negatív pólusától (24 volt váltót kapott), ezután se kép, se hang (se feszültség)... Ez után kiszedtem a pufferkondit, és közvetlenül az ic-re küldtem 12 voltos egyenfeszültséget tesztelésképpen. És csodák csodájára, működött! szépen lehetett a potival szabályozni. És most nem tudom mit csináljak, azaz milyen egyenirányító hidat tegyek az árakörben. mert gondolom, ha egy elfüstölt, akkor a másik is elfüstöl majd. Szerintetek??? a dióda híd tipusa FAGOR B40 C3700/2200. Úgy kértem a boltban, hogy minimum 2 amper és 50 volt legyen, és ezt adták. Kapcsolási rajz mellékelve, ehhez jön még hozzá az egyenirányító+puffer. Segítségeteket előre is köszönöm,
Üdv: FG.

L200.JPG
    
(#) Tomi20 válasza fazksg hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Milyen típusú diódákat kaptál? Biztos, hogy jól forrasztottad be a diódákat?
(#) Stanford válasza fazksg hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
Szia!

Véletlenül nem zárlatos (vagy van nagyon közel egymáshoz) a pufferkondi két sarkánál a nyák?

üdv.
(#) uli válasza fazksg hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
Hi.Tudnál küldeni pufferkondival mindennel kapcsrajzot? egy ilyen ic kb mennyibe kerül?
üdv: uli
(#) villanyos hozzászólása Dec 13, 2006 /
 
Sziasztok!

fazksg! Én úgy tudom, hogy a B jelzés utáni szám a feszültségtűrést jelenti. Tehát, ha Te 50V-ra kérted, akkor jól átvágtak, mert csak 40V-ost kaptál. A C jel utáni szám első fele az ohmikus terhelésre vonatkozó áramérték [mA]-ben, a / utáni a kapacitív terhelésre vonatkozik, szintén [mA]-ben.

Ha jól tudom, 4 lábú, a + kivezetése távolabb van a többitől. A két középső a ~ bemenet, a fennmaradó a -.

Én azt javaslom, B80C5000/3300-as egyenirányítót használj. A költségnövekedés nem túl nagy, de lesz benne tartalék.
(#) uli hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
Hello! van itthon egy 230/24 voltos trafóm. ehhez szeretnék építeni, egy szabályozható labortápegység szerűséget. nekem az a lényeg, hogy fokozatmentesewn tudjam a feszültséget állítgatni 0-24 voltig. és az áramerősséget is. Aki tud segíteni egy egyszerű kapcsolásirajzzal, kérem segítsen. magy szükségem lenne rá!
köszi
(#) isamisa válasza uli hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Használd a keresőt:Link
(#) pixels válasza uli hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
használhatsz egy lm317-es ic-t

nézd meg az adatlapot, ott van rá kapcsolás

Az IC 1,5 ampert tud.
Az alsó feszültséghatár viszonnt 1,2 volt.
(#) Prinner válasza uli hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Vagy például ez is megteszi neked.
[pic]http://www.elektronika.iweb.hu/pwrs1.gif[/pic]
(#) Prinner válasza Prinner hozzászólására (») Dec 20, 2006 /
 
Ja, bocs talán ez lesz az...

ps.jpg
    
Következő: »»   5 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem