Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   758 / 840
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A kinézetük is kritkán aluli. Hol lehet ilyet szerezn?
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Ezt adják a kínai 0-30v/3A-es tápegység Kit-hez
(#) Egri Frédi válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Meg ...
A "kínai" csodatáppal jött. 1 évet pihent a polcon, jól átjárta a "műhelyszag". Mint mondtam korábban, újra elővettem és babráltam vele kicsit.
Először beraktam egy szabályozható toroidot a trafó elé, levettem a feszt olyan 20V -ra, majd kicseréltem a 3 IC -t Texas -ra. Tökéletesen működött. Azán a másik KIT használatlan IC -it betettem a Texas helyére. Semmi. Ugyan úgy halott ... Vissza a Texas. Tökéletes - már ugye amit mondtak/írtak róla, azt tudja.
És ekkor " ráhúztam a 19 -re". Kivettem a toroidot a trafó elől. A 24V ( 26,4 V !!! )-al is jól működik. Igaz, az IC 4 - 7 lábán 37,4V van, ami kicsit sok - de műkszik !
Még mondja valaki, hogy nem hamisítják az alkatrészeket ...
(#) Egri Frédi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A kinézetével semmi baj ( bár lenne !!! ), tökéletes a mérete is.
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Én még ilyen gyatrán feliratozott IC-ket nem láttam. A tok alsó és felső fele mintha eltérő méretű lenne.
(#) Ódenka válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Amikor én kaptam, vagy vettem, nem emlékeszem, de nem lehet idősebb alkatrész 40 évnél. Kevesebb sem. Biztosan eredeti. Betettem a családi ezüst mellé.
(#) Egri Frédi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Az csak a fényképezés miatt van. Állvány nélkül kézben olyan képet készíteni, ami nem mozdul el és olvasható a feliratozás is - marha nehéz !!!
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Én meg nemrégen vettem eredeti TI meg ST IC-ket. Gyönyörüen voltak feliratozva, csak pontot sporolták ki a tokbol ( az egyik 14 a másik 16 lábas), semmi jelzés nem volt rajtuk, hogy honnan kezdjem a lábak számolását.
Még szerencsére volt régi tartalék, igy ki tudtam mérni..

Ugy látszik a DIL tokozásra már mindenki fütyül...
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Háááát, fordítva nem próbáltam berakni az IC -ket, de most beraktad a bogarat a fülembe.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Nem tudom, nektek kimondottan pechetek van azzal a tápegységgel. Én 3-t épitettem ( két szállitásbol különbözö helyekröl), egyikkel sem volt soha semilyen gond.
Csak a trafo feszültségére kellett vigyázni, de ez alapvetö dolog.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A tiedén ott a jelzés ( U mélyedés).
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Tudom. Én jól építettem be. De ezek után már bármit el tudok képzelni.
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Ez így nem teljesen felel meg a valóságnak.
Én először 1 db. -ot rendeltem, ami 30 napon belül megjött és gond nélkül elindult.
Ezen felbátorodva vettem még 2 KIT -et ( itt hirdette valaki az Apróban. A 2 KIT ára kevesebb volt, mint az alkatrészek összessége darabonként, még postával együtt is. Sőt a 3 bakelit darab pótlása is belefér: Bővebben: Link ) Ebből 1 -et raktam össze, ami nem indult. Ezek után hanyagoltam egy kicsit a dolgot és most vettem elő.

Én azt látom ebben problémásnak, hogy ha valaki olyan rendel/vesz egy ilyen pakkot, aki nem tud segítséget kérni hiba esetén, akkor egy életre el mehet a kedve a szerelgetéstől. Pedig egy kezdőnek tényleg jó kis cucc.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Idézet:
„nektek kimondottan pechetek van”

Bocsánat, nem lehetett kihagyni, ha már így felkonferáltad:
Járőrpáros beáll a gyorsétterem autós sávjába:
- Kérünk két Megaburgert!
- Pechetek van, pont elfogyott.
- Őőő, akkor kérünk két Pechetet.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 / 1
 
Azért ez a táp nem éppen kezdöknek valo, és sok fiatal titánnak még az sem jut az eszébe, hogy megmérje a trafo kimenetét, mielött ráköti az áramkörre. Ez sima tanulopénz. (Pedig a leirás meglehetösen kimeritö ehhez a konstrukciohoz)

Mi amikor kezdtük még internet sem volt és bizony az elsö erösitöm nem müködött, megett egy féltucatnyi tranyot..... nem volt segitség, ki kellett találni miért. Azután a zenész barátom beállitott egy Regent Bass erölködövel, orosz végtranyokkal és holtan ( ugy látszik a profiknak sem mindig sikerült jot épiteni). Ekkor tértem vissza az erösitömhöz, ami harmadik nekifutásra már 100 W-t adott a második meg már 150W-t és Regent uj elektronikát kapott. Soha többé nem hallottam rola, hogy baj lenne. Azota minden (több tucat) erösitöm elsö kapcsolásra müködött....
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Hol lennék, ha akkoriban lett volna net! Nem kellett volna tranyó, meg ic katalógust a könyvtárban fénymásoltatni! Kapcsolásokat vadászni! HE, meg az RT-ben is direkt elrontott kapcsolások, félrevezető információk voltak!! Volt olyan kapcsolás, ami azért nem ment, mert az ic lábkiosztását rosszul adták meg!! Ami még aljasabb húzás volt, még a nyákterv is a hibás kiosztáshoz készült!!
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Internet …
Az Ezermester boltban, ha lehetett venni ZÖLD LED -et, futottunk és vettünk 1 db. -ot. Piros szinte mindig volt. Sárgát egy évben talán 2* láttunk. Azért csak 1 db. ot vettünk, mert 32Ft 40 fillér volt az ára. ( 2 kg kenyér 7 Forint 20 fillér volt - micsoda pocsékolás volt ez akkor !!! )

Egy KIT -et összerakni, szerintem nem nagy durranás. Némi érzék egy kis hajlam és egy forrasztópáka mindenképpen kell hozzá. De olyan ez, mint a felvételi az iskola előtt: aki átmegy az bent marad, aki nem az kihullik.

Én pl. mindig rühelltem, ha olajtól, zsírtól volt mocskos a kezem. Nem is szerettem autót szerelni, legfeljebb megcsináltam. Más meg abban érzi jól magát ...
(#) dB_Thunder válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Kesztyűt szoktam húzni..
Rajtam ne keressenek több ezret, pár csavarkötés oldásáért, egy kúpos illesztés kipréselésén... De motort is vettem ki, meg raktam is vissza jópárszor, de az olajat én sem szeretem. Nem vagyok én gép!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) Egri Frédi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
A haverrel egy Trabantban, ketten 1 óra alatt motort cseréltünk.
Próbáld már meg ezt, egy mostani, legegyszerűbb kocsival

A DAEWO Matiz nem egy bonyolult szerkezet, de nem tudtam benne gyertyát cserélni, mert nem volt hozzá tört T kulcsom. Az olaj és szűrő csere még ment ...
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Hát igen, akkoriban nekem az a szerencsém volt, hogy legalább a katalogusokhoz hozzájutottam. Volt is fél könyvtárnyi - akkoriban akár több ezer oldalasak is voltak. A minap dobtam ki az utolso 1200 oldalasat. Az alkatrészek beszerzése meg a leirások viszont elég balhésak voltak. Szinte nem volt leirás, ahol nem lett volna hiba. Még a menö nyugati lapokban is ( hol vannak már azok????). Sajnos ez manapság még rosszabb lett. Ma már a szerkesztöségek nem is reagálnak, ha valaki jelzi nekik a rossz kapcsolást vagy veszélyes megoldást. (Trafok szekunderének a párhuzamos kapcsolása, kerti berendezésekben 70 V egyenfeszültség stb még a válaszra sem kényszeriti a kiadot, nemhogy javitásra). Ahhoz képes ma szinte paradicsomban él a kezdö, amivel sajnos vissza is élnek. Nemrégen a fiam tanára Arduinobol, nem tudta minek hivják a potenciométert, konzekvensen tekerönek nevezte....
Ma ha nem megy valami a világhálon pillanatok alatt egy sereg kérdés jelenik meg, és legalább tizszer annyi válasz. Mi kell még?
És meglepöen megbizhatok a kitek is. A fiamnak régebben vettem mindenféle olcso kütyüket tanulni, mind elindult nála minden segitség nélkül, mégsem akar az elektronikával foglalkozni...
(#) dB_Thunder válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Kollégám mondta, szerszám nélkül nincs ipar!
Egy Skyline GTR nekem okozott némi fejfájást, a 8as anyacsavar sem esett át a motortéren!
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Idézet:
„. Még a menö nyugati lapokban is ( hol vannak már azok????).”


Erről jut eszembe: a papír mentes irodák ötlete.
Meg ami nálunk van … Az automatizált berendezés minden mérhető részét PLC -ken keresztül érzékelők, hőmérők, jeladók mérik és egy tükrözött Winchesterrel ellátott központi számítógépen rögzítik évekre visszamenőleg is. Jön a "főnök" a vendégekkel és mutatja, mondja, dicsekszik Európa egyik legjobb technikájával.
Majd megemlíti mellékesen: De mi a fontosabb dolgokat külön vezetjük papíron, füzetbe

Köpködünk is miatta rendesen … Ráadásul minden ilyen lapra rá van nyomtatva, hogy a cég szellemi tulajdonát tartalmazza és a nyilvánosságra hozatala: TILOS !

Pedig a sok NATÓ/KGB -s kémet úgy érdekli, hogy ki és mikor tisztította meg az égőket ...
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Azért az irott dolgoknak is megvan a varázsa. Ha az ember megszokta pillanatok alatt elö tudja venni amit keres. Az elektronikus könyvtárban ez sokszor sokkal bonyolultabb, és már olyan is volt, hogy amit ma pillanatok alatt megtalált a keresö, másnap meg már nem vagy valami mást.
A legjobb amikor egyes cégek a dokumentáciot csakis elektronikus formában adják ki ( a rajzok nem ritkán A3-A2 méretüek). A berendezés meg valahol keservesen hozzáférhetö helyen van. Cipeld oda a laptopot ami, ha nem sürü a rajz, akkor az 1/4-t megmutatja, ha sürü akkor talán 1/8-t, azután dolgozz ilyen anyagbol. Ha volt lehetöség kinyomtattuk, de sajnos nem mindig volt ilyen lehetöség.
(#) pisti89 hozzászólása Jan 5, 2020 /
 
Segítsetek

Napok óta nézegetem a témát, már majdnem minden tiszta.
Átnéztem az összes képtalálatot is, amikor ezt az előszabályzót/előválasztót megleltem, de sajnos elfelejtettem hanyadik oldalon volt...stb
Ennek egy kicsit bonyolultabb verzióját leltem meg Alkotó+Proli007 egyik tápleírásában (jól magyarázza a működést és a méretezést is (16. oldal).
Nekem egyszerűsítenem kell majd, mivel 2x24V-ot akarok kapcsolni (felezni)
(#) molnarf válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Van ilyen tápegység Velleman neven ismert ide a listára PSU 30V10A neven volt megosztva .Valahol nekem megvan az eredeti méretű és egy román gyerek által elkövetett kicsinyített nyákja, ha érdekel akkor megkeresem neked.Ha jól tudom akkor nem 2x24v hanem 2x15 V tafoval működik.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
(#) xitibi hozzászólása Jan 6, 2020 /
 
Sziasztok. Ugyan nem sok köze van a labortáphoz de egy kezdőnek szerintem nagyon jó lehet még...
Kíváncsi lennék az építőjellegű kritikákra...
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
(#) pisti89 válasza xitibi hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Akkor már inkább L200al csináld.
(#) pisti89 válasza molnarf hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Köszönöm, de már van egy elég konkrét elképzelésem
(#) xitibi válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Mit csináljak l200 al?
(#) pisti89 válasza xitibi hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Építő jellegű kritikát kérték, én linkeltem egy olyan tápot, amit már megépítettem.
Illetve az L200-at műszerekben is használják.
Nálam az L200 egy kapcsolási rajzra mutat a BSS Elektronia oldalon (kattints rá és nézd meg!
Az általad linkelt LM2576T-vel csináltam már tápot, de közel sem bírta azt, amit írtak róla, már 3A-nél elpukkant, pedig 5A-es volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2020
Következő: »»   758 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem