Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásvezérlés közelítésjelző
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Thomm hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
Sziasztok mindenki!

Segítséget szeretnék kérni, szükségem lenne egy kapcsolásra, jeladó és vevő, ami hogyha megközelitem a vevőt x távolságra akkor kiválthatok vele valamilyen interakciót, pl relé behúz. Az igazi az lenne ha egy potival tudnám állitani a hatótávolságot kb 5-20m között. Gondolom valamilyen rádiófrekis megoldás lenne az igazi de én sajnos ehez nem értek. Egy inteligens lakásvezérléshez kellene, pl világíts bekapcsolásához, vagy kapu, ajtó, zár, kinyitásához. Ha lehet akkor minnél kisseb fogyasztású jeladóval szertném megoldani.

Elörre is köszönöm minden szaki segítségét.

U.i: úgy emlékeztem hogy volt valami téma amiben ezzel is foglalkoztak de 2-3 óra kutakodás után sem sikerült rátalálnom.
(#) Krisz03 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Helló!

Mozgásérzékelő nem felelne meg a célnak? Bővebben: Link
(#) 925 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia
mint ahogy Krisz03 is írta egy sima passzív infra mozgásérzékelő is megteszi, a távolságot az infra megdöntésével leht állítani. elég olcsó kb 1000Ft-tól már beszerezhető. A rádiós átvitelt meg egy sima vezetéknélküli kapucsengővel is meg tudod oldani.

Bővebben: HE oldalon néhány téma
(#) Thomm válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Sajnos nem a legjobb ha minden mozgásra kinyílik a kapu, vagy ha ülök valamelyik szobában rámkapcsolja a villanyt és kinyomja elöttem a számítógépet, tv-t, ect.
Az igazi az lenne ha a személyi azonosítás is megoldható lenne mert akkor ha a család minden tagjánál van egy jeladó, ami meghatározza hogy a ház, vagy kert melyik "szektorában" vannak és vezérlik körülöttük a különböző eszközöket. Apám beáll a kocsival, kinyilik elötte a kapu, este felkapcsol a villany. Hazaérek, bekapcsol a számitógép, a szobavilágítás, a mühelymüszerek.
(#) 925 válasza 925 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
személyi azonosítás nem olyan egyszerű dolog, azt szerintem elfelejtheted hogy mindenkinél legyen egy adó, mert tuti hogy nem lesz miníg mindenkinél, ha csak mindenkibe nem teszel egy azonosító chip-et, de az is csak bizonos távolságról működik.
Szerintem jól át kellene gondolnod mit is akarsz csinálni mielőtt elkezded, nálam már több mint 10 éve van egy lakásvezérlő redszer, ami sokmindent vezérel, figyel, beszél stb.
(#) Thomm válasza 925 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia
Szerintem megoldhatatlan probléma nem létezik, csak kis költségvetés. A jeladó meg csak megszokás kérdése, akinél meg nincs, hát kénytelen lemondani bizonyos extra kényelmi tényezőktől /szegénynek muszály lesz kinyújtania a kezét hogy felkapcsolja a villanyt/. De most első körben nem a személyi azonosítás a lényeg hanem valami könnyen építhető egyszerü és olcsó rádiófrekis adó-vevő pár, kis hatótávolsággal amivel egy relét be tudok húzni. A vezeték nélküli kapucsengő nem játszik mert kb 10db kéne belölle.
A lakásvezérlés már müködik itt is egy jó ideje, ez már csak kiegészítés lenne hozzá.
(#) Thomm válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
A legegyszerübb talán egy 4 csatornás adó vevő páros lenne, ami könnyen utánépithető. Mindenkinél egy adó kiegészítve hogy mondjuk minden 5. másodpercben adjon egy inpulzust, természetesen mindenkinél másik csatornán és a vevő modulbol minden zónában egy, de ehez nagyon kis hatótávolágu megoldás kéne. Van valakinek ehez rajza?
(#) Thomm válasza 925 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Azt hiszem megvan a megoldás olcsón.
MINIRC kisautó, piacon kb 2000ft, mindenkinél egy távvezérlő és zónánként egy vevő egy kis logikai áramkörrel.
Ha levágom az antennákat talán elég kicsi lesz a hatótávolsága, mindenesetre egy próbát megér.
(#) 925 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szerintem azok azonos frekin működnek, nem tudom akarsz-e olyat hogy egy-egy távirányítót le tudj tiltani, ha nem akkor akár az is jó lehet. Ha külömböző jelü jeladókat akarsz akkor vagy állítható kapucsengőt használsz kb 1500Ft/db, vagy építesz egy RF távirányítót és vevőt, de az sokkal többe kerül kb 2-3 szorosa.
A sorozatgyártott dolgokból kiszedett RF adó-vevőnek csak egy problémája lehet, ha esetleg a szomszéd használ valamit ami azonos frekin megy akkor nálad kapcsolgathat mindent (ami nem igazán jó). Ha valami kódsorozatot küldesz ott már ki van zárva ez a probléma, Pl: HT-12E, HT-12D decoder/encoder ic.
A HE oldalon nagyon sok távirányító adó-vevő kapcsolást találsz, sok topic foglalkozott már vele.
(#) 925 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 / 4
 
Vagy vannak kész RF modulok, amihez csak egy decoder/encoder kell, és be kell dobozolni, vagy már dobozoltat veszel.
Bővebben: Link
(#) Thomm válasza 925 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Letiltás nem lényeg, nem "céges" körülmények közé kell.
A szomszéd zavarásától én is tartok de talán nem lesz gáz ha rc kisautót használok és amúgy is csökkenteni akarom a hatótávolságot hogy a szomszéd szobákra ne legyen hatással nem hogy a szomszédból. A csengő is ezért esett ki + az csak egy csatorna bár impulzus alapú logikával itt is lehetne trüközni de egyszerübb az RC. Szerinted le lehet szoritani egy ilyen kisautó hatótávolságát 5 méter alá?
(#) 925 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
A hatótávot nagyon egyszerűen le lehet csökkenteni, az antennát rövidebre vágod, vagy leveszed róla és már is romlik a hatásfok.
(#) 925 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Nem gondolkodtál azon hogy távirányító helyett inkább hangvezérelt áramköröket csinálj? Lehet kapni már elfogadható áron hangfelismerő áramköröket ami néhány betanított szó hatására a kimeneteit kapcsolgatja.
(#) Thomm válasza 925 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Nem, itt épp az a cél hogy csak mozgok és kapcsol a világítás /mögöttem ki, elöttem be/ vagy egyébb készülékek, de más célra ez nagyon érdekelne. Nem találkoztam még ilyesmivel. Tudnál esetleg linket küldeni?
(#) paul64 hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
Neked valami nagyérzékenységű RFID rendszer kellene. Egy baj van vele, nagyon drága.
(#) Thomm válasza paul64 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Épp ezért gondolkozom sufnituning megoldásban.
Egyébként szerintem erre a célra enyhe túlzás lenne egy RFID, akkor már inkább ZigBee de még azt is feleslegesnek érzem.
(#) maxoncom hozzászólása Aug 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Én még új vagyok és nem tudok nyitni témát és ezért írok ide. Én egy olyan műszaki zsenit keresek aki tud nekem segíteni. Ebből az eszközből http://www.hestore.hu/termek_10026473.html. egy elosztó vezérlőt keszíteni.
A cél az lenne hogy Bluetooth-os telefonnal összepárosítva ha érzékeli akkor meghúz egy relét ha a telefon hatósugáron kívül esik akkor elindul egy időzítő pl."60perc" után lekapcsol. Érdekel egyébb megoldás is.
Jelenleg mozgásérzékelővel működik nekem de nemaz igazi.
(#) Thomm válasza maxoncom hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia
Ez a topik pont erről szól. Mármint a más megoldásról.
Írd le hogy kb mire szeretnéd használni, és hogyan, akkor talán könnyebb lenne segíteni. Ha az a cél hogy ha valamitől eltávoldsz x méterre akkor elinduljon egy időzítö és a végén valamien interakció akkor ezt már kitárgyaltuk ebben a topikban csak meg kell toldanod egy akármilyen időzítő áramkörrel. /pl: 555-ös topik/.
Ha ragaszkodsz a Bluetooth-os megoldáshoz az nagyban bonyolít.
(#) maxoncom válasza Thomm hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia! Mint írtam működik egy infra+MW mozgásérzékelős változat ez jól megy csak mindenki tudja aktiválni, de a Bluetooth-os ez ellen védett lenne. Azt írod hogy elég nehéz,én nem nagyon vagyok ilyen mélységekben a témában de ha lehet kapni Bluetooth modult készen nem is vészes az ára akkor mi a bonyolult
(#) Thomm válasza maxoncom hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Megírni azt a programot ami kezeli a bluetooth panelt, kommunikál a telefonoddal és elvégzi az általad kívánt műveleteket.
Amit kinéztél az csak egy modul, a szoftvert neked kell megírnod hozzá. +AVR vagy PIC vagy hasonló mikrokontroller ami a progit futtatja.
Azonban alapos programozói tudás nélkül elég reménytelen.
Én már egy jó ideje AVRezek de ennek ebben a formában nem mernék még nekiálni. Ami elég egyszerü megoldás a problémádra:
Szerezz egy alap egy csatornás rádiós távvezérlő szettet /adó+vevő/
Építs hozzá egy egyszerü időzítő áramkört ami kb 5mp-enként ad egy impulzust, a kettőt kombináld és a kimenetre tegyél egy újabb időzítőt.
Az első időzítő azért kell hogy ne sugározzon folyamatosan, és így ha elég kiss fogyasztású adóra tudsz szert tenni akkor néhány hónapig is húzhatja az elem.
(#) maxoncom válasza Thomm hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Köszi a kimerítő választ,hátha van itt valaki akinek ez kihívás lenne és belefogna. Én magam nem hiszem mert nincs tapasztalatom. De hajlandó lennék megvásárolni a kész terméket. Esetleg tudsz valakit aki profi ebben a témában ?
(#) Thomm válasza maxoncom hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Ha ragaszkodsz a bluetoothos megoldáshoz, akkor úgy emlékszem hogy a tavir.hu -n van kivitelezőt keresek topik.
Nem lesz olcsó mulatság, de vitán felül a legigényesebb.
Ha jó az a megoldás hogy magadnál tartasz kulcstartón egy autóriasztó távvezérlő méretü dobozt, akkor keress meg privátban.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem