Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop aksi külső töltése
 
Témaindító: miklos66, idő: Máj 2, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) miklos66 hozzászólása Máj 2, 2012 /
 
Probléma a következő. Alapítványunknak adva van egy IBM A31p laptopja, aminek elszállt a töltőáramköre. A gép köszöni jól van hálózatról és aksiról megy, de aksit nem tölt.

Árajánlatot kaptam rá, de több mint amit a gép ér. Javítani nem szeretném ezért, belepiszkálni meg nem mernék....

Mivel nagyrészt helyhez kötött a gép, nagy gondot nem is okoz, de van egy 100%-os aksi feleslegbe. Lehetséges lenne-e olcsón megoldani, hogy ezt az aksit néha külső tápról feltöltsük? Így áramszünet esetén illetve rövid elmozdításokra jó lenne.

Köszönöm ha tudtok segíteni.
(#) speed008 válasza miklos66 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Ehez a szériához nincsen külső dokkoló? Láttam olyat már Asus hoz, hogy töltő kör is volt benne.

Szerintem külső töltő is megoldható lehet, csak tudni kellene az akkumulátor adatait (fesz, teljesítmény).
Egy automata töltő megoldást jelenthet.

Kapcsolásom nincsen hozzá, de remélhetőleg okosabb emberek tudnak rajtad segíteni.
(#) miklos66 válasza speed008 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Nem rossz ötlet. Van dokkolóm, igaz most nincs nálam, de egy próbát megér.

Addig is hátha más is tud valamit.

Aksi adatai: Li-ion, 10,8V 3,6AH; 4,0AH; 5,2AH (több aksi is van) Ha nagyon muszáj az egyiket szétkaphatom.
(#) gkari válasza miklos66 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Szerintem az akkumulátort szétszedni biztos halál, a benne lévő intelligens elektronikával aligha tudsz mit kezdeni(ált. ezek kapcsolása nem publikus-naná!), de már lehet kapni (cca. 9eHUF) laptopokhoz univerzális tápot-jó sok csatlakozóval.
(#) miklos66 válasza gkari hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Mondjuk csak a csatlakozó hozzávetőleges kiosztása miatt gondoltam a megbontást...

(Biztos halál???? Ennyire féltik az elektronikát hogy pokolgépet szerelnek bele??? )

Táppal nincs gond, az van, csak nem tudom hogyan kellene tölteni laptopon kívül az aksit.

Ha nem tévedek (lehet hogy igen) a laptopokban aksin kívül van az elektronika, és így töltőáramkör a töltőnél (vagy normál esetben a laptop töltőáramkörében (ennek javítása a horribilis) van.
(#) neocska válasza gkari hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Nekem is hasonlo problémám van 3különbözö laptopal, de inkább éri meg a laptopba kicserélni azt a páár fetet mint hogy szenvedj a tötlövel.
mindenik akunak kell egy orajel, egy adat be és kimenetje van, meg a töltés s külön merités vagy egybe levö csatlakozok, ezt nehéz megoldani házilag.
Hiába csatlakoztatsz a + és - részére feszültséget me nem tölti, mert a benne levö elektronika nem engedi, plusz az az elektronika egy külön Balncer is. általában a töltö áramkört könyü orvosolni föleg ha a laptop müködik.
A fetek amit cserélni kell kicsi 8lábu tokozásban vannak.
(#) padisah válasza neocska hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Volt alkalmam néhány laptop akkut szétbontani, és a benne levő elektronikáket kicsit megböngészni. A kapcsolási rajz nem is akkora varázslat. Általában van egy Smart Battery töltésvezérlő IC, pl. a BQ2060 és van egy EEPROM. A Smart Battery IC mér egy csomó paramétert, ezeket összehasonlítgatja az EEPROM-ban tárolt értékekkel, amik egy része gyári, más része -éppen ennek az IC-nek "áldásos" tevékenysége folytán folyamatosan változik, és ezt folyamatosan írogatja át, illetve kommunikálja a laptop töltő áramkörével. Így ha külső áramforrásról feltöltenéd az akkut, egyáltalán nem biztos, hogy a SB IC ezt tudomásul venné, és azt kommunikálná a laptopnak, hogy az akku ki van merülve, és nem lenne hajlandó működni.
Ezért csak olyan töltővel érnél célt, ami nem csak árammal töltené az akkut, de az adott laptop kommunikációjának megfelelően el is beszélgetne az akkuval. A Smart Battery szabványból sokminden kideríthető, én egy időben foglalkoztam is a témával akkufelújítások kapcsán, de meg kellett volna vennem egy szoftvert, amire nem volt 160 USD-m így abba maradt a téma.
Ilyen speciális töltőt, ami ezt a kommunikációt tudja, senki nem fog neked gyártani, mert egyszerűen nem éri meg. Fejlesztéssel, beleölt élőmunkával sokkal többe kerülne, mint maga a laptop.
A gyártónak meg nem érdeke külső töltőt gyártani.

Szerintem a topicban hivatkozott ASUS dokkoló is csak a gép "jelenlétében" tudja tölteni az akkut.

Nem a témához tartozik, de emiatt nem hiszek olyanban sem, hogy cellákat cserélnek az akkuban és jó lesz a döglött laptop akku. Mindaddig, míg a Smart Battery EEPROM-ját fel nem töltöd az adott típusra vonatkozó, illetve a szabvány szerinti "új akku" adatokkal, addig a kicserélt új cellákkal sem fog korrektül működni a gép. Itt lép be az a szoftver, amit említettem. Ha olyan műhely csinálja a cellacserét, aki az elektronikát is resetelni tudja (ehhez kell a szoftver) akkor korrekt a cellacsere.
(#) miklos66 válasza padisah hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Sajnos amikor a kérdést indítottam éreztem hogy valami hasonló ármánykodás derül ki a végére...

Közben a dokkolóval is kipróbáltam, valószínűleg zsákutca. Ugyanúgy látja az aksit, ugyanúgy minden adatát ismeri, de egy mikrowattnyi energia nem sok annyi nem csorgott bele. Vagyis az is csak a laptop alaplapján és töltésvezérlőjén keresztül dolgozik....
(#) gaben62 válasza miklos66 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Lehet hogy tudok segíteni, nekem is Asus K50 I netbookom van 11,4V, 4400mA, es Li-ion akkuval szerelve, már elég gyengécske, csak 3éves, félórát bír max.
Szóval gondolom a tied is, 10,8V-11,4V-os lehet, mint általában ezek a cuccok.
Én megpróbáltam külső adapterrel üzemeltetni, 3A 17V,-ról még működött, /kicsit lassúbb volt, kijelző fényerő min.gyengébb/, de még az akkut is töltötte ám.
Mivel ennek a gyári eredeti akkunak, már csak hetei vannak hátra, ezért összeraktam egy 18,6V-os 3600mA/h kapacitású, fúróból kimaradt, akku -packot.
Igaz ezt külső töltővel kell töltögetni, beépíteni nem tudom, /nem is férne be/, de a notebook, tökéletesen működik róla.
Szerintem ez a legjobb megoldás, mert nem szükséges a gépbe beleturkálni, és akinek nem létszükséges hogy a kocsiba a presszóba, vagy menő helyen netezzen, annak ez a legolcsóbb legegyszerűbb megoldás.
Pláne hogy nincs pénze, utángyártott akkut venni, a gépbe 20-23ezer ft.ért.
(#) gaben62 válasza miklos66 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
A gép gyári hálózati adaptere 19V, 3,6A, a csatlakozója 5,5x2,5mm, szabványos, könnyedén beszerezhető.
Az akku a ciklus vége felé 16,5V ra merül le, ilyenkor a gép kezdeményezi a leállítási procedúrát.
(#) miklos66 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Kedves vagy, de nekem nem ASUS laptopom van (ld. legelső bejegyzés) ez csak mint példa merült fel. De nem rossz az ötlet! Külső aksi táp helyett - ha jól értem!
Amire írtad, hogy ha valakinek kell néha, arra viszont továbbgondolást érdemel!

Megjegyzem, nekem gondom volt egy külső HDD-val, ami apró pici áramváltásoknál lekapcsolt, és a router amibe bele volt kötve ezt igen nem szerette. Én fogtam egy megfelelő méretű zselés 12V aksit, és egyszerűen párhuzamosítottam a bejövő táppal, mint szünetmentes áramforrás.....Nincs 12VDC/230VAC+ 230VAC/12VDC átalakítgatás mint egy szünetmentesnél, és még csak nem is csipog feleslegesen, áramfogyasztásról nem is beszélve.
(#) forma3 válasza miklos66 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Nem értem, hogy milyen töltőáramköri szállt el, az akksik (főleg a li-ionosok) töltőáramköre általában magában az akksiban van mint a telefonoknál. Így ha az a 100%-os akksi tényéeg jó akkor töltenie kéne. Az lehet hogy valamiért nem kapja meg az akksi a feszültséget, ilyenkor csak azt kell kitalálni, hogy melyik érintkezési pontra (valószínüleg a két legvaskosabbnak kell ráadni azt a feszkót amit a tápegység biztosít.
(#) neocska válasza forma3 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Mint már irtam, a laptopokban általában 1-2 FET megy el, kicsi 8lábú tokozásban, ajánlott az egészet kicserélni olyankor a táprészen.
90% az eseteknek ez szokott lenni, nem egy laposat javitottam már hasonlo hibákkal.
Laposat szétszedni, 2része van a tápnak, 1 ahol a külsö tápod csatlakozik az alaplaphoz, 2 az az rész ahol az akkupack csatlakozik az alaplaphoz. Mindenik 8 lábut kimérném a közelben miután kikerestem tipusszámszerint a netröl, hogy milyen FET, ezt kicinezés után lehet csak mérni, mivel az áramkörbe sokszor látod azt hogy müködöképes de mégse!
(#) kissi válasza neocska hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Nekem aksicsere segített ( HP ProBook 4520 ) , majd megpróbálom megnézni a belsejét, de a hozzászólások alapján nem sok esély van ?!

Steve
(#) neocska válasza kissi hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Hát mint ahogy irtam az esetek 90% az a hiba, a maradék az vagy az akkupackban vagy máshol lelhetö fel.
(#) sny válasza neocska hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Illetve ha ún. centerpines a töltő, akkor még máshol is lehet a kutya elásva. A csatlakozó közelében lévő P feteket ki lehet mérni, hogy melyik szállt el. Csak a hibásat célszerű cserélni. Centerpines csatlakozás esetén a gép "kommunikál" a töltővel, csak ha minden rendben van, akkor kezdi el a töltést, akkor indítható a gép. A meghibásodásért általában egy komparátor a felelős. Szintés 8 lábú SO tokban bújkál. /LM339 és LM393/

Az akku töltése az előttem szólóval egyetértve nagyon körülményes, illetve nem lehetséges.
(#) mtibi55 válasza miklos66 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Én a magam részéről már többször töltöttem laptop aksit külső táppal csak tudni kell hogy melyik csati a táp. 10,8 V-osnál 14-15V-al simán lehet tölteni semmilyen töltő áramkör nem kell mert ami benne van az aksiba az elvégez mindent.
(#) didyman válasza mtibi55 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Ez sem igaz így, mert eltér töltőről tőltőre, hogy a külső vezérlő csak engedélyezi a 19V-ot az akku sarukra, vagy egy kapcsolóüzemű valamigenerátor. A külsőleges töltögetés meg így könnyen tönkreteheti az akkut.Ha annak valamelyik védelme megszólal, egyszerű módon nem lehet többé működésre bírni még jó cellákkal sem.
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 13, 2013 /
 
Vettem egy laptop akkut a bolha piacon, 11,1 Volt 54 Watt. Egy ledes lámpát üzemeltetnék róla, 72 db 5050-ös ledet.
A kérdésem az lenne, hogy az akkupakkban benne van a töltő is vagy a benne lévő elektronika védelmi célokat lát el és a töltő a laptopban van. Szétszedtem és minden akku 3,74 voltos
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Kösz, ahhoz képest rengeteg alkatrész van benne.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Köszi kipróbálom, jó lenne ha nem kellene töltésnél szétszedni a lámpát.
(#) berez hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Itt egy kűlső laptopakku tőltő:
http://li-ion.unas.hu/spd/li-ion_603937/Intelligens-kulso-laptopakku-tolto
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) zozo1990 hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Itt jelentkezik az én problémám is.

Adott egy halott lapos, aminek elég jó aksija van. A lapos kuka, de az aksi jó lenne nekem egy modell autó tápellátására. Na de akkor hogy töltsem? Az egész aksit bele kellene építenem a modellautóba.
Megvan a lapos töltője is.
Hogy lesz megoldott a töltés?

11,1V az aksi, 20V a töltő.

A cellák melett tény hogy van egy elég komoly elektronika, és sok csatlakozó érintkező is. Az egy dolog hogy megvan a polaritás 2 sarka, de mi szabályozná a töltést?

Lehetséges lenne az elektronika kukába dobásával simán a cellákat tölteni egy külső töltővel? ( Ami a cellákhoz van kalibrálva. )

Merre keresgéljek ha ezen a szálon szeretnék elindulni? ( egyedi töltő építés )

( Mivel kitörlődtek a hozzászólások egy része ami lehet megadná nekem a választ, ezét került ide a hozzászólásom. )
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2018
(#) nedudgi válasza zozo1990 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
A laptop töltő elektronikája kapcsolóüzemű, többek között a bejövö 19V-ból állítja elő a töltőáramot. Ami szerinted a laptop töltője, az a laptop külső tápegysége.
Gyártótól függhet, hogy cellánkénti kivezetés van-e az akkupakkon, vagy beépített balancer - ennek kierítése után érdemes keresni megoldást a töltésre.
(#) Gabó válasza zozo1990 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Jobban jársz, ha szétszeded, és építesz egy saját töltő elektronikát hozzá.
Ali- ebay tele van balancerekkel, és filléres tétel.
(#) Edem631 hozzászólása Nov 10, 2018 /
 
Üdv.Asus laptop töltő normális hogy kihúzás után is világìt egy ideig a kijelző LED?
(#) bbb válasza Edem631 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Persze.
(#) Edem631 válasza bbb hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Kösz.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem