Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LattePanda (Raspberry PI, Arduino alternatíva)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Elektro.on hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Sziasztok!

A napokban nézelődtem az Arduinók és a Raspberri PI választékok között. Rátaláltam egy eddig általam nem ismert kis eszközre. A lényege, hogy teljes értékű Win10 Hom fut rajta, és az eszközre illesztve van egy Arduino chip is aminek Visual studio -ból elérhetőek a ki és bemenetei. És az ára sem csillagászati.

Esetleg valakinek ha van tapasztalat, vegy ezek után szerzi meg, ebben a topikban közzé teheti.
Link az eszközhöz:
http://www.lattepanda.com/
(#) STamás válasza Elektro.on hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Szia, hátha segít:
LattePanda v Raspberry Pi 3 https://www.youtube.com/watch?v=Y6Tjfrrp9SI
(#) Elektro.on válasza STamás hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Köszi már néztem korábban.
Eddig nem szántam rá magam a vásárlásra. Az tetszik, hogy w10 re olyan programot írok amit akarok.
De engem zavarna ha például valami lakásokosításhoz, vagy valami egyedi eszköz vezérléséhez távezérléséez használnám és folyton fríssíteni akarna.
Ideális lenne egy 3d nyomtató vzérléshez például.
Atz hiszem még hagyom egy kicsit érlelődni a gondolatot magamban.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2017
(#) jeges válasza Elektro.on hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
szia!
Én is hasonló platformot kerestem lakás automatizálásra pi3 win10 iot nem jött be (gyerek játék szintű) ez amit ajánlasz ok lenne de kinábol is min 50E és még kellenek kiegészitök alap müködéshez pl toch lcd + 10..15E !
Én win megoldásra legegyszerübnek használt win8..win10 tabletet (15..30E) találtam legjobb megoldásnak minden benne van szinte a meglévö I/O külsö mcu lehet rajta megoldani usb/bluetools/wifi.....környezet win allá node_red!
Kár hogy ilyen drága Lattepanda pedig lenne bene lehetöség aki nem linuxos pl!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
(#) jeges válasza jeges hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
(#) jeges válasza Elektro.on hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Ezek szerint Win10 fizetös rá.....
LattePanda 2GB/32GB - A Powerful Windows 10 Mini PC (Unactivated)
LattePanda 2GB/32GB - A Powerful Windows 10 Mini PC (activated)
(#) Elektro.on válasza jeges hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Igen, van aktíválós verzió is van. De fórumokon olvastam olyat aki w7 et rakott rá, és talán Xp is volt. Bár lehet, hogy az xp -t mással kapcsolatban olvastam. Viszont egy ssd vel párosítva kisfogyasztású és csendes torrent kliens is éehet belőle, vagy média center. TeamViewerrel lehet távírányítani is és HDMI vel tv re kötni.
Azért én még rágódom rajta.
De megmondom őszintén, lehet, hogy nekem jobban tetszik mint amilyen hasznos.
Az árát azért megfelezhetnék...
(#) jeges válasza Elektro.on hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Lesz ez olcsobb is csak kikel várni 2 éves a proci intelné pont ennyi a technologiai váltás!
win7 elképzelhetö de xp nem hiném 8300 proci arhitektura miat is müködne rajta ....
Médiára s905x....s912 olcsobb megoldás ha erre a célra eszközt szeretnél...
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2017
(#) eSDi hozzászólása Júl 27, 2018 / 1
 
Sziasztok!

A "Számítógép hiba, de mi a probléma?" témában volt szó a pandáról, nekem épp úton volt és megegyeztünk, hogy írok pár szót róla. Nos megérkezett!
Nekem az első tapasztalatok alapján sokkal szimpatikusabb mint a Pi3.
Szépen rádugtam mindent (kijelző, touch, HDD, stb) és a táp ráadása után minden úgy működött, ahogy kell. Nekem a legújabb verzió jött (CR200) a 2G/32G változatból, tehát a Z8350-es proci van benne. Meglepetésemre 64bit-es windows van rajta, holott elvileg nem ennek kellene rajta lennie és sajnos eléggé korai verzió.
A hozzá adott WiFi antenna egész jó, ha műanyag dobozban helyezzük el a szerkezetet. Egyéb esetben érdemes beszerezni egy botantennát, illetve mint ahogy én tettem, egy notebookból bontott antenna került rá. Mivel a windows elég régi verzió volt, ezért hagytam frissíteni magát, de két délelőttöm ment rá és nem lett tökéletes az áprilisi frissítés után (Start menü --> jobb klikk --> eszközkezelő, parancssor, stb nem indulnak, máshonnan igen. Már jártam így.). Ezért úgy döntöttem, hogy USB-ről újratelepítem a MediaCreationTool-al letöltött friss Windows-al. Minden úgy ment, mint egy asztali gépnél. Viszont a driverekkel volt egy kisebb probléma. Github-on fent van minden, ami kell, csak kicsit furán. Külön van választva 2G/32G és 4G/64G változatra. Itt jött a meglepetés, a saját változatomból egy csomó mindent nem tudott felrakni, mert nincs benne, vagy rossz a platform. Itt jött a csavar, mivel eredetileg ez 32bit-es, ezért abban a könyvtárban csak 32bit-es driverek vannak. Kicsomagoltam mindent a másikból is és láss csodát, minden a helyére került. A beépített Arduino Leonardo is minden gond nélkül megy és tök kényelmes, hogy az eszközön lehet közvetlenül programozni.
Médialejátszónak (Csak zene + DLNA + BT Audio) lesz használva egy-két kisebb plusz dologgal kiegészítve, erre a célra a JRiver MC23-at tettem rá, mert HTPC-n már bevált nálam. Ez is kifogástalanul megy, szinte ugyan olyan gyors mint a HTPC-n. A kiegészítő programokat Visual Studio-ban írom, ez is teljesen kényelmes, mert remote debuggerel közvetlenül a pandára fordítja le a programot.

Beszerezhetőség!
Én a németországi noDNA-tól rendeltem, de nem ajánlom. Drága, nincs ingyen posta, +3% felár a PayPal-ra, vásárlói kontakt egy rakat kaki. Egy levelemre tudtak válaszolni nagy nehezen és gyors berakták a netes felületen, hogy postázták. Ráadásul csomagkövetési számot sem adtak meg, pedig kértem és volt is a csomagon.
Közben megláttam hogy a Mouser-nél is van, kicsivel olcsóbban, a szállítás 15eFt felett ingyen van. Igaz egy raktáruk van Texas-ban, de a csomagot FedEx International Priority-vel küldik és rákérdeztem, minden plusz VÁM és ÁFA terhet vállalnak. Sajnos mikor már átverve éreztem magam és PayPal-on keresztül lemondani készültem a noDNA-s rendelést, csöngetett a postás és meghozta a csomagot.

Ha bárkinek van valami kérdése, szívesen válaszolok.
(#) Elektro.on hozzászólása Júl 27, 2018 /
 
Örülök a hozzászólásodnak!
Kíváncsi leszek a további tapasztalataidra is.
Ezekszerint ha például w7 et szeretnék rávarázsolni bármi okból, akkor az arduinós driverekkel gondba lennék.
(#) david10 válasza eSDi hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
Köszönjük a gyors tesztet!

A fogyasztását megtudod-e mérni vagy megtudod-e saccolni?

A ház automatizálós projektbe gondoltam, hogy egy ilyent szerelek be, (mert lusta vagyok Linuxra átírni az egész Delphi programot + a sorosport kezelő AsyncPro nem létezik egyáltalán Linuxra, legalább 1 évbe telne a több millió sorból álló kódot átportolni Linuxra, annyi szabadidőm meg sajnos nincsen) az árát tekintve nézegettem a Dell Wyse mini PC-ket, amik használtan sokkal olcsóbbak a Pandánál, és egyszerre több Arduino-t is rá lehetne kötni.

Milyen projektbe fogod felhasználni?
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2018
(#) eSDi válasza Elektro.on hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Arduinoval nem lesz gond, az sima soros porton kommunikál. A többivel viszont lehet. Nem tudom, hogy a driverek mennyire jók W7-hez, de olyat olvastam, hogy VGA driver nem létezik W7 alá. Ráadásul a W7 telepítőt is meg kell bűvölni, mert csak UEFI van.
(#) eSDi válasza david10 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Most hirtelen nem tudom megmérni, de a HWinfo64-el megnéztem egy 4k videó lejátszása közben 1080p beállításban, 1024x600-as felbontás mellett. Összességében (CPU Core + IA Core + GT Core) a max kb 6,5W. A gyártó minimum 2A-es áramforrást ajánl hozzá, szóval kb stimmel is. Sokkal több nem hiszem hogy lenne.
Idézet:
„Médialejátszónak (Csak zene + DLNA + BT Audio) lesz használva egy-két kisebb plusz dologgal kiegészítve, erre a célra a JRiver MC23-at tettem rá, mert HTPC-n már bevált nálam. Ez is kifogástalanul megy, szinte ugyan olyan gyors mint a HTPC-n. A kiegészítő programokat Visual Studio-ban írom, ez is teljesen kényelmes, mert remote debuggerel közvetlenül a pandára fordítja le a programot.

Itt jönne a válasz: "De hát ezt egy Pi3-al is meg lehet csinálni!" Igen, LibreElec és OSMC, stb. Ezek általában zárt rendszerűek, nekem pedig kell I2C és UART hozzáférés. Vagy, ha nem zárt rendszer, akkor lassú és döcögősen megy. Ha nem, akkor más nyűgje van. de egyébként is, a WiFi és a BT siralmas. A Linux mindig keresztbe tesz az embernek, ha megírsz valamit Python-ban és kell valami új amihez frissíteni kell egy-két dolgot, akkor az eddig megírt dolgaid nem működnek. A KODI-ból is kiábrándultam már, pedig sok-sok évig használtam. Nekem ebből elegem lett, az utóbbi pár napban többet haladtam a dologgal mint az elmúlt egy évben.

Egy céges tanfolyamon, az oktató azt mondta, ha házautomatizálás a cél, akkor egy jó megoldás egy régi, vagy kisfogyasztású PC, TwinCAT PLC szoftverrel, kábelt úgyis kell behúzni, szóval még egy UTP kábel nem oszt, nem szoroz. A vezérelni kívánt helyekre, pedig a WAGO EtherCAT moduljai menjenek. Erre aztán csinálhatsz minden féle vizualizációt, a programot is több fél nyelven (IL, ST, FBD, LD, CFC, SFC) írhatod, amelyik éppen szimpatikus.
(#) david10 válasza eSDi hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Remélem, hogy éveken belül nagyobb választék lesz a Win10-es miniPC-k terén, mert amiután a WinUpdate-et a főrouterből tiltottam le és egy i5/8GB RAM PC-re tettem fel, kezdtem megkedvelni.
A Windows Update mennyire zavaró? Nem tölti tele szeméttel a 32 GB-os eMMC-t?

Amit én szeretnék összerakni, az nem muszáj atom stabilitású rendszer legyen, szellőztető rendszert, fűnyírót, néhány lámpát kellene vezérljen, a 3 fázis fázisonkénti terhelését és az időjárás adatait (páratartalom, hőmérséklet, nyomás, szél erőssége/iránya stb.) kellene mérje. Ezeket elvileg SonOff modulokra is bízhatnám, de annál valamilyen profibb rendszert szeretnék, ami egy nagy felbontású kijelzőn megjelenne és úgy nézne ki, mint a filmekben.
Ennek a sablonnak az átírásának fogtam neki, nagyjából már megvagyok vele, most jönne az a rész, amikor az Arduinot ötvözöm a Windows-al, de ez még várat magára, mert vannak fontosabb projektek ennél.

A WAGO EtherCAT moduljai túl profik ide.
(#) Lucifer válasza eSDi hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Idézet:
„Igen, LibreElec és OSMC, stb. Ezek általában zárt rendszerűek”


Muwaahhahahaa!

Idézet:
„LibreELEC (short for Libre Embedded Linux Entertainment Center) is a non-profit fork of OpenELEC as an open source just enough OS (JeOS) Linux software appliance distro for Kodi.”


Idézet:
„OSMC is a free and open source media center”
(#) eSDi válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Kösz a böfföt!

Az hogy a forrás ingyenes, nem jelenti azt, hogy az OS-re bármikor bármit fel tudj telepíteni! LibreELEC-nél pl kapod a KODI-t ilyen-olyan formában, de alá semmit nem tudsz telepíteni, mert védett az OS. Csak úgy tudsz bármit is bele csempészni, ha minden alkalommal újrafordítod a forrást a módosítás után.
(#) eSDi válasza david10 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Az áprilisi nagy frissítésig valahogy elintézte, mindig volt elég hely. De azt már a rácsatlakoztatott vinyóra töltötte le és onnan telepítette. Másrészt, ha jól emlékszem 30 nap a türelmi idő, utána törli ami nem kell, így nem is tudsz ezen idő letelte után visszaállni az előző verzióra.
Tiszta telepítéssel pedig kb 15GB hely van.
(#) eSDi hozzászólása Aug 6, 2018 / 1
 
Win 10 frissítések kikapcsolása, ha még valakinek aktuális. Bővebben: Link
(#) Elektro.on válasza eSDi hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Ez valóban hasznos lehet egy ilyen jellegű készüléken.
(#) tbarath válasza eSDi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Az open/libreelec alapvetően readonly image, az egy kodi lejátszós célszerszám. Nem tudsz rá bármit telepíteni, de ez nem hibája, hanem tulajdonsága neki. Ha ez kevés, akkor OSMC-vel lehet próbálkozni, az kb. egy teljes értékű raspbian, csak van rajta alapban egy kodi UI-ként.
(#) eSDi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Üdv!

Így van, de nem mondtam, hogy ez hiba (alapesetben jó, mert ki van gyomlálva rendesen alóla a felesleg). Az én esetemben még egy nyűg, amit le kell kűzdeni, ha valami pluszt akarok bevinni a dologba. A többivel próbálkoztam eleget. Szerintem a Pi3 kevés egy teljes értékű Linux OS-hez is.
(#) david10 hozzászólása Jún 10, 2019 /
 
Sziasztok,
LattePanda Alphat-t melyik magyar forgalmazótól lehet vásárolni?
Kizárólag olyan hely jöhet szóba, ahol tudnak számlát is adni.
A DigiKey-nél csak sima LattePandát láttam.
A választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2019
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem