Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   26 / 188
(#) xerox66 hozzászólása Nov 14, 2009 /
 
Sziasztok!
A PIC programját hol találom meg,én a cikkben nem látom.
Üdv:xerox66
(#) deguss válasza xerox66 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Szia!

Mivel senki nem tudja kinek címezted, ezért gondoltam válaszolok. Ha az LCM3 műszer forráskódjára gondolsz, akkor olvasd át még egyszer alaposan a cikket, különös tekintettel a 7. oldal alját.

Üdv. deguss
(#) denon888 válasza deguss hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
Szia!
A csomagban 1 UF4001 és 1 BA234 dióda van. A leírásban pedig ezekre a D1-D2 helyekre 1N4148 dióda van írva minden leírásba. Most akkor melyiket hová rakjam?
(#) tubby válasza denon888 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /
 
A D1 - 4001
a D2 - BA234
(#) Hp41C válasza deguss hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a műszert, nagyon jól működik. Köszönöm a programot... Az alkatrészek túlnyomó többségét (pic, lcd, stb..) a fiókokban megtaláltam.
Két helyen végeztem apró változtatást:
A relét egy npn tranzisztor kapcsolja.
Az LCD háttérvilágítása polaritásvédett, áramgenerátoros táplálást kapott.

Majdnem minden elektrolit és tantál kondenzátoromra (régire, használtra és most vásároltra) szivárgást jelez, pedig ugyanolyan alkatrészeket építettem be, mint amik a kitben vannak.

Sziasztok
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia! Itt is összefutunk Én is meg akarom építeni ezt a műszert meg is vannak az alkatrészeim igaz kondikat valami régi vidiből vagy ITT-ből talán tudok kitermelni Szerinted nekiálljak vagy várjak még jobban kiforrja magát Nekem meg van építve az LCF mérő és megy is rendesen igaz a nagyobb kondiknál csal de tökéletes a pc tápok, tv készülékek elkóinak a szűrésére egy gond,hogy ki kell forrasztani. Csináltam már ESR mérőt két fajtát is egyik nem megy szerintem elhalt bent a műveleti erősítő a másik meg pontatlan de előnyük a nagyon alacsony mérőfesz lenne mert akkor nem kell kiszedni a cuccokat! Szerinted ebben a kapcsolásban nem lehetne levinni 300mV alá az ESR mérés feszültségét?
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szervusz!
A legújabb programot használod?
Abban már csökkentve van a szivárgás
érzékelés érzékenysége.
Nekem úgy látszik jobb tesztelkóim vannak, úgyhogy csak a visszajelzésekre tudok hagyatkozni a határ kijelölésénél.
Üdv. P István
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!

Mindkét verzióval ugyanazok a kondenzátorokra jelez szivárgást.
A mérési eredmények:
MM magyar 84-es gyártmányú 1000µF/40V szivárgó,
MM magyar 81-es gyártmányú 220µF/16V szivárgó,
használt 33µF/25V tantál szivárgó
- ezeket el tudom hinni.
Jamicon 023KO gyártmányú új 1µF/100V szivárgó,
Jamicon 119KO gyártmányú új 470µF/16V szivárgó,
új 1µF/35V tantál szivárgó,
Yageo 05/08 gyártmányú új 2200µF/25V nem szivárog,
G-Luxon 809 gyártmányú új 1000µF/25V nem szivárog.

Sziasztok
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!

A kérdéseidre nem tudok válaszolni, én itt utánépítő vagyok. Más műszerekkel összehasonlítva, ez a műszer a legjobb a minőség / ár mutató szerint.

Szia
(#) gerenk válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!
Egy hasonló 1000-es osztót készítettem U664-gyel és
ttl osztókkal. 30 MHz-körül kezd dolgozni. Problémám vele csak az hogy sokszor a mért frekvencia 3. 5. felharmónikusát méri jobban mint az alapfrekvenciát.
Talán a jelszintet kellene csökkenteni.
(#) xerox66 válasza deguss hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!
Megtaláltam köszönöm,bocs figyelmetlen voltam csak simán a filét kerestem!
Üdv:xerox66
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szervusz!

A mérés egyszerűen úgy történik, hogy a kb 1V-ra töltött elkón feszültséget mérek majd 0,1 másodpercig magára hagyom, utána ismét megmérem a feszültségét. Ha nagyobb a feszültségesés 20mV-nál akkor jelzek.

A régebben gyártott, vagy sokáig üzemen kívül tárolt kondenzátorokat formázni szokták, főleg a nagyobb feszültségűeket, mert a szigetelőréteg leépül az elkókban, és megnő a szivárgásuk. Ha tudod teszteld úgy, hogy néhány órára feszültség alá helyezed, és ismét megméred utána.

Majd én is keresek ilyen kondenzátort és letesztelem, hogy reagál némi formázásra. Ha elég visszajelzés lesz róla akkor majd lehet 30-50 mV-ra emelem a küszöbszintet.
Üdv.
(#) Norberto válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Idézet:
„A régebben gyártott, vagy sokáig üzemen kívül tárolt kondenzátorokat formázni szokták, főleg a nagyobb feszültségűeket, mert a szigetelőréteg leépül az elkókban, és megnő a szivárgásuk. Ha tudod teszteld úgy, hogy néhány órára feszültség alá helyezed, és ismét megméred utána.”


Egyébként ezt átlagos, kisebb feszültségű, eddig felhasználatlan, de fiók mélyén tárolt kondenzátoroknál is érdemes megtenni? Pl. 16V-os, 25V-os ELKO-k...
(#) p_istvan válasza Norberto hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!
Kisfeszültségű elkóknál, nem annyira vészes a helyzet, nagyobb feszültség esetén sokkal több hő fejlődhet és ez károsíthatja az elkót, főleg ha nem 85 vagy 105 fokos kivitelű. Kisebb feszültségnél majd használat közben "formázódik".
Üdv.
(#) ekkold hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
A nagyobb elkókat mindíg feltöltve szoktam tárolni. Nem kell nagy feszültség (10....40V). Ez így nem engedi leépülni a szigetelést - tapasztalat. Persze használat/mérés előtt ki kell sütni.
A jelenleg aktuális szoftver milyen verziószámú? (V1.??)
(#) DJ Tacki hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
Üdv!
LCM3-ról kérdeznék, mégpedig hogy 30-50uH tartományban milyen pontosan mér? A dokumentációban csak azt találtam, hogy 5%, de mihez képest 5%? a 20H végálláshoz képest? Milyen méréshatár-tartományok vannak,amelyek között automatikusan vált? Előre is köszi!
(#) p_istvan válasza DJ Tacki hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szia!
- Elvileg a 30-50 uH körül jóval 5% alatt kell lennie a pontosságnak. Jó minőségű mérendő tekercs esetén akár 1% is lehet.

- Az 5% pontosság a tényleges értékhez képest értendő (de nem igazán értem a kérdést)

- A teljes sávot két méréshatárban fogja át és valahol 80mH körül vált át, amiből csak az látszik hogy nagy induktivitásoknál nem írja ki tekercs parazita kapacitását.

- Az induktivitás mérés pontossága függ a tekercs veszteségeitől, a mérőfrekvenciától, a gerjesztés nagyságától és parazita kapacitásoktól, -ez utóbbit amennyire lehet, kompenzálja a műszer- ezért nem lehet garantálni minden esetben az 5%-nál nagyobb pontosságot.

- Ennél pontosabban induktivitást mérni, csak jóval bonyolultabb és drágább impedancia analizátorokkal lehetséges ilyen széles sávban. Vagy esetleg precíziós mérőhidakkal.

Üdv. István
(#) DJ Tacki válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Köszönöm szépen a kielégítő választ!
Az nem volt nekem világos, hogy azoknál a műszereknél,amiket eddig néztem, minden méréshatárhoz külön megadták a tűrést, még ha ugyanannyi is volt, pl 0-200uH 2,5%, 200uH-2mH 5%, stb... Igazából valószínű hogy én nem gondoltam á eléggé, de igy már tökéletesen értem köszi
(#) MAGA VAN válasza gerenk hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Üdv.gerenk.
Az érzékenység mérése során mindig csak a minimális határszinttel , és a bemeneten kezárt 50 ohm-al mértem. Ilyet nem tapasztaltam , igaz nem mértem végig nagyobb jelszinttel, csak néhány frekin. Háttár anyagként meg fogom mérni nagyobb jelszinttel is, erre figyelve.
( frekimérő projekt is kialakulóban van, legalábbis erre tudok következtetni) Az elején 50 ohm lezár soros 68 és bat 54 van túlvezérlés ellen. A panel minden eleme SMD.
\\\M-V
(#) Hp41C válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Sziasztok!

A frekvencia mérésnek nagy hibája van alacsony frekvenciákon. A mérendő jel számlálásánál a számláló egy kapuzott órajelet kap. A kapujel és a bemenő jel fázishelyzetéből kiadódhat, hogy a számláló még egyet számol, pedig a bemeneti jelben nem volt váltás. Az nagy frekvencián nem okoz problémát, de alacsony frekvencián már jelentkezik:
  1. Frekvencia   Hiba 1s kapuidőnél
  2. 10KHz         0.01%
  3. 1KHz          0.1%
  4. 100Hz         1%
  5. 10Hz          10%
  6. 1Hz           100%

A táblázatból látszik, hogy alacsony frekvencián a hiba nagyon megemelkedik.
A kapuidő emelésével a hiba csökkenthető, de a mérés kellemetlenül lassú lesz: 1Hz 1% hibával való méréséhez 100s kapuidő kellene (majdnem két perc).
Az ilyen alacsony frekvenciákon a frekvencia helyett inkább periódusidőt kellene mérni, és a mért értéket átszámolni frekvenciára. Ha az 1Hz-es jel periódusidejét (1s) mérjük 10kHz órajellel, a mérés csak 1 másodpercig tart és a hibája is csak 0,01%.
Az átkapcsolási határt itt is a számláló maximális frekvenciája fogja meghatározni. A periódusidő frekvenciára történő átszámítása a mikrokontrollerrel megoldható.

Sziasztok
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Üdv. HP41C
A jelen fázisban csak az előosztó problémákról van szó. A 10kHz-ig tartó pontos frekimérést a jó öreg DFM128-ban egy PLL-es árakör szorozza fel. Ez feltehetően a p_istván részére jelent majd információkat, hogy ne fusson fölesleges köröket. (az itt folytatott beszélgetésből legalábbis erre következtettem ,hogy szándékában áll egy későbbi időpontban ezzel foglalkozni. p_ istván kérek erre választ. ) Én nem akarok építeni , legfeljebb segíteni tudok.
\\\M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!
Kösz az információkat, valami egyszerű frekvenciamérőt majd tényleg össze akarok, rakni kb. 1GHz-ig. Ezért is érdekelt az előosztó. Igazából a bemeneti erősítő/jelformáló fokozat amire koncentrálok.
Az LC mérőben már mérek frekvenciát, a nagy-felbontású alacsony frekvenciák mérését is megoldottam a PIC-kel.
A PLL is egy jó dolog, de ma már a PIC-kel is megoldható a probléma.
Üdv. P István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Üdv.
Amikor van egy kis ráérő időm a felmerülő kérdéseket HW-oldalról próbálom segíteni. Ma megmértem több azonos UB891-et . Csodák nincsenek , 16 Mhz-n 230mV ,de már 15Mhz-en nem oszt. 26Mhz-en 100mV 30Mhz -en 40mV ,ezt tartaja kb 400-500-ig , majd emelkedni kezd 600Mhz-nél 100mV és 1 G-n éri el a 300mV-ot. (a mérés során az addig került növelésre a szint , hogy a frekimérő stabilan álljon.) Ez szabványosan lezárt kábelek között. Ezt több példányon megismételtem , jelentős változás nem volt. Ezeknél sok lehetőség nincs.( bonyolítani lehet , de van e értelme?) A bemenő szokásosan kialakított. Az osztó kimenete egykapus AHCT- HCT 14- el van ellátva. (sajnos ez csak SMD-s ben van. ) Amint ismét lesz időm , kivesézem az MB501L-t is. Ez HW oldalról bejártabb és könnyeb műfaj mint a LC mérő.
(#) MAGA VAN válasza gerenk hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Üdv.gerenk
Az U664-ről nincs tapasztalatom de az biztos, hogy a mindennapi gyakorlatban szokásos szinttel történő mérésnél nem lehet "túlvezérelni" ha van a bemeneten védelem. 1V-os kimenő szinttel mértem , de nem tapasztaltam ilyet. Ha viszont a mért objektum nem kellően tiszta szinuszos, vagy parazita rezgések keletkeznek , rosz , vagy rosz helyen lévő hidegítés miatt akkor előfordulhat az ilyen jelenség. Lehet hogy dolgozna lejebb is, csak nagyobb szint kellene?
(Az U891-es mérésem ezt támasztja alá. Nem hiszem hogy olyan nagy különbségek lennének .)
\\\M-V
(#) janocsi válasza deguss hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia Deguss!
Elkészült az LCM3, köszönet az új kezelőprogramért. Nem a KIT-tet épitettem meg, csak klónoztam.
-Már jól méri az ESR értékét is!
Néhány felvételben az eszköz működéséről.
Mégegyszer köszönet, szia.
(#) gerenk válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia!
Valószínű a jelszint lehet magas, mert pár menetes csatolótekercses szondát használok koaxkábel végén,
és a csatolás szorosságától függ hogy melyik felharmónikus frekit mutatja a mérő.
A párosak kisebb szintet adnak, a páratlanok nagyobbat.
Igaz a bemeneten nincsenek ellenkapcsolt BAT xx diódák
(#) deguss válasza janocsi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Köszönjük a fényképeket! Szép dobozolás, még pár felirat és a diagramm, és már teljes értékű. Ügyes!
(#) janocsi válasza deguss hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia Deguss!
Az ESR mérés már szépen megy, íme egy tényleg jó mérés 2200mikró 105 fok, JAMICON 35V új :
(Azt a diagramm matricát le lehet valahonnan tölteni?)
Szia.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Háát... Nem éppen jó érték!
Az ESR mérés előtt összezártad a két hüvelyt?
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia Mex!
Igen, összezártam. Akkor itt valami mégis csal. Mostmár kiváncsi lettem. Mennyi lenne a jó érték szerinted? Valami gond van, mert összezárva csak pár tized Ohm -nak kellene lenni, ez helyből 987 M Ohm
Szia.
Következő: »»   26 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem