Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC szűrő meddőkompenzálása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gusi hozzászólása Dec 26, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy Class-D kimenet, azaz egy sínfeszültségből valamilyen szinuszt akarok előállítani.
A kapcsolókon megjelenő négyszögfeszt LC-szűrőkkel szokás eltorzítani, amelyet ugye maximális terheléshez méretezünk. A terhelés növekedése (ohmosan) esetén vadrezgés jelenik meg a hatalmas meddőteljesítménytől, amely 0V kimenet esetén is kering a komplex alkatrészekben (LC).

A PWM-jel értéke minden időpillanatban kötött, mivel Ubus/Uki minden pillanatban előre meghatározott, ezért ennek változtatására nincs lehetőség.
Mellesleg azért sincs, mert a meddőt folyamatosan kontrollállni kell...nade mindegy is.
A meddő csökkentésére tehát csak az időkkel (alapfreki) játszhatom, ami elég fejfájós történet, mondjuk 1/100 átfogás esetén.

Van-e valakinek még ötlete a meddő csökkentésére wattos veszteség (ohmos tag) beillesztése nélkül?
Relét is lehetőleg kerülném
Thx!
(#) dara válasza Gusi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Na kiváncsi leszek ebből mi sül ki.Egy D osztályú erősítöt akarsz valamilyen színusz jellel meghajtani,hogy valamilyen színuszt kapjál.na itt kezdődik a hadi titokA kapcsolókon megjelenő négyszögfeszt LC szűrőkkel szokás eltorzítani.Mit akarsz torzítani?Itt semilyen torzításról nincs szó,hanem a vivő frekvenciát válasszuk le a bemenő frekvenciáról.A bemenő jel torzulása a kostrukción és az alkatrészeken múlik.Hogy ebből a meddő teljesítmény dologból hogy mit akarsz kihozni,az abszolult nem világos.Talán le kéne írnod hogy mit is szeretnél csinálni.Így értelmezhetetlen az írásod.
(#) Gafly válasza dara hozzászólására (») Dec 27, 2016 / 1
 
Szerintem meg frekvencia váltót akar csinálni
(#) diamik válasza Gusi hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Nem egy hangolt színusz szűrőre gondolsz? Szokás ilyet csinálni, hogy a kapcsolófrekvenciát és a felharmonikusait kivegyük a jelből.

Legalább is most ez ugrott be az írásod alapján.
(#) Gusi hozzászólása Dec 27, 2016 /
 
"Mit akarsz torzítani?Itt semilyen torzításról nincs szó,hanem a vivő frekvenciát válasszuk le a bemenő frekvenciáról."
Vizuálisan. Persze, leszeded az fnégyszög (és x3, x5, ... járulékos rezgések) frekit, oké. Legyen akkor szűrés.

"A bemenő jel torzulása a kostrukción és az alkatrészeken múlik."
Itt elmentél vadvizekre

"Hogy ebből a meddő teljesítmény dologból hogy mit akarsz kihozni,az abszolult nem világos."
A frekiváltó közel áll, legyen az.
Tehát, frekiváltót akarok csinálni, amin a motor ohmosa változik 1/100 arányban, ezért a tekercsein megjelenő feszültség (nem áram) irtó ronda ALAKÚ lesz. Igen, valójában nem lesz benne csak a 2 pigyöklc, plussz a terhelés ugyanezen összetevői, de ez most nem lényeg.

A lényeg: azt a ronda feszültség alakot (nevezzük túllövésnek) az illesztetlenség okozza.
Hogyan lehetne megvalósítani mondjuk a motor nélkül (terhelés nélkül) azt, hogy a kiterhelt és a terheletlen feszültség jelalak ne legyen eltérő?
(#) sdrlab válasza Gusi hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Egy L és C alkatrész sohasem tisztán csak L és C értékeket képvisel valósan, hanem parazita tulajdonságokkal mis bír! Ez azt jelenti, hogy az LC szűrődben a tervezetten kívül még egy halom más rezgőkör is jelen van. Ezek, négyszög gerjesztés esetén elég könnyen berezeghetnek, akár számottevő mértékben is...ha nincs a rendszerben némi csillapítás. Olykor még akkor is, ha van, vagy nem megfelelő helyen. Tehát ha azt szeretnéd, hogy terheletlenül se legyen rajta nagy méretű parazita összetevő, nem nagyon úszod meg a passzív alkatrészekkel való csillapítást.
(#) Gusi hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Igen, erre jutottam én is. Egy class-D kimenetén normál üzemben komplex terhelésnél (pl. hangszóró) azért nincs jelentősebb eltérés, mert utána tud kompenzálni. Tehát, a kimeneti szűrőnek jóval kissebb frekijűnek kell lennie, mint amit a visszacsatolással az erősítő követni tud. Így lesz a hiba a = 40log(frez/fgainbw). Ha jól gondolom, más nem nagyon van. Passzívval csökkenteni lehet, de hiba az maradni fog benne.
Hmm...nagyságrendi különbséggel lehetne jól megoldani, az meg veszteséges...
(#) Pafi hozzászólása Feb 6, 2017 /
 
Gusi!

Még mindig nem tudni hogy valójában mi a problémád. Jobb lenne hasonlatok helyett konkrétumokat írni. Tehát: PWM freki értéke, moduló freki, LC szűrő határfrekije. Netán modulációs mód, ha nem sima két állapotú. És hogy milyen a topológia. Meg a lengés frekije. Stb...

Idézet:
„A lényeg: azt a ronda feszültség alakot (nevezzük túllövésnek) az illesztetlenség okozza.
Hogyan lehetne megvalósítani mondjuk a motor nélkül (terhelés nélkül) azt, hogy a kiterhelt és a terheletlen feszültség jelalak ne legyen eltérő?”


Habár jó lenne tudni, hogy nálad mi okoz torzítást, hiszen állítólag szinuszos alapjellel gerjesztesz egy lineáris rendszert (egyedül a motor lehetne talán torzítás forrása, de...), de végeredményben a válasz az, hogy szabályozni kéne azt a PWM jelet.

Idézet:
„A PWM-jel értéke minden időpillanatban kötött, mivel Ubus/Uki minden pillanatban előre meghatározott, ezért ennek változtatására nincs lehetőség.”


Ez egy hibás kiindulási alap, amit maga a tapasztalatod cáfol meg. A végcél, ami kötött, a kimeneti fesz, nem pedig az impulzusszélesség. Ha a szűrő más kimenő feszt "gyárt" az előre kalkulált PWM jelből, mint amire szükség lenne, akkor nem célszerű ragaszkodni hozzá. (Vagy az előre kalkulált értékekhez, vagy a rosszul méretezett LC szűrőhöz.)

Alapfreki alatt - felteszem - vivőfrekit értesz, mert az alapjel (a szabályzandó mennyiség célértékét meghatározó bemeneti jel) nem szabad változó.

Egy modern IGBT számára 20 kHz nem jelent semmi gondot. Mekkora frekivel akarod hajtani azt a motort?

Az is teljesen kimaradt, hogy az ismeretlen frekijű és okú lengésednek vajon milyen a módusa. Ha maradunk a megszokott 3 fázisnál, akkor van közös módusú fesz, előre forgató és hátra forgató komponens. Ha pl. a lengés csak közös módusú, azt eleve másként érdemes kezelni.

A részletek ismeretében lehet konkrét megoldást keresni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem