Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   2 / 71
(#) Medve válasza (Felhasználó 12183) hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Hello, az a szoftvertől függ, hogy hogyan kezeli az LPT-t....De szerintem ha többet irnál a problémádról, több segítséget is kapnál! Ennyi infóból senki sem fogja megmondani, hogy mit mivel kell összekötni...
(#) (Felhasználó 12183) hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy lcd-m, amit lpt-n használtam. Viszont az új lapomon nincs lpt. Valaki tudna nekem csinálni egy USB-s kütyüt hozzá? Vagy le tudná írni valaki, hogy pontosan hogyan kell csinálni ilyet?
Elöre is köszi a segítséget!
(#) RolandKiss hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy L2432-es LCD-vel ügyködöm.
LCDsmartie5.4-et használom.
Egy kicsi probléma lenne. A kijelző mindkét sorában egy-egy karaktert megdupláz vagy tripláz. Ez eléggé zavaróan hat az olvashatóságra...
A smartiban próbáltam a beállításokkal, de sikertelenül.
Egy észrevétel: Ha a smartiban a Display settings felületén beállítom a 2x24 karaktert, de ennek ellenére az LPT port a1=1x16 adressing marad. Ez nem lehet gond?
Köszönöm leendő válaszaitokat...

smartie.jpg
    
(#) edgaar hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Hali !

Lomtalanítás volt a kerületben, és szó szerint belebotlottam egy Panasonic telefonba. Olyan okos fajta, amivel a titkárnénik kapcsolgatnak. Volt is rajta egy LCD, gondoltam az nekem pont jó lesz !
Szalagkábellel csatlakozott az "alaplaphoz", 25 eressel méghozzá. A nyákon van 5 nyomógomb, az egyiknek SMD LED-es világítása is. Így szeretném használni PIC-cel, a gombokkal együtt ! Gugli most nem volt jó barátom, semmi infó.. egy külföldi valaki is pont ebbe a darabba botlott, és ő se járt sikerrel.
2 IC van rajta: a rendes HD44780, meg egy LC7930. Azu utóbbinak van valami nyulfarknyi leírása de semmi extra. Viszont a modul pinoutjára nem leltem.
Valakinek valami ötlet ?

Edga'r
(#) aflmor válasza edgaar hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Tudod, mennyi telefont gyártott(?) a Pana? ...legalább egy típust adj meg.
(#) edgaar válasza aflmor hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
nem tudom mennyit, te ?
jó tudom hogy kéne a típus de nincs meg... ez a baj többek közt.. törött volt arra fele a kaszni, nem volt rajta......

a kis LCD-n van két sorszám:
GCMK-C2X de erre nem csak LCDket dob ki hanem csomo tök másféle dolgot is..
és: PQUP10161ZA

sajna ennyi...

Edga'r
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Hali mindenkinek! lenne egy sűrgős kérésem! Ha valaki tudna segíteni akkor nagyon örülnék! Lenne egy SHARP touch 3,5" LCD a tipusa LQ035Q7DH01 és az lenne kérésem hogy egy olyan áramkört szeretnék megcsinálni ami a kompozit jelet dolgozná fel (NTSC régió) és ez jelenne meg a képernyőn! (nem tom a lábkosztást taálzam pdf-et róla de hiányosan jeleni meg sok üres oldal és az elejn és a végén van néhány rajz, meg találtam egy oldalt ahol dupla semmivel találkoztam mert ott sem tudtam meg semmit erről a kijelzőről! Keresek de egynlőre sikertelenűl!

Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) _ampervadasz_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
itt van a másik link csak rosszul adtam meg

Bővebben: Link
(#) unicorn hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Egy kis problémám lenne, előre bocsátom, hogy tegnap éjszaka 2-ig próbálkoztam, mire úgy döntöttem, hogy végre megkérdezem.
Próbálok életem első LCD paneljába életet lehelni. Hát nem sikerült. Elvileg egy HD44780 LCD (ilyennek vettem). 4x32-es.
16 kivezetés van rajta (egyébként kétszer, mert a kijelző alatt és fölött is megvan tükrözve). Már sikerült azonosítani azt, hogy balról jobbra nézve a lábak:
1.: LCD kijelző GND
2.: LCD kijelző +5V
3.: Kontraszt állítás
15.: háttérvilágítás GND
16.: háttérvilágítás +5V

És itt meg is akadt a tudományom. Próbáltam azt, hogy a Topi által írt cikk szerint legalább az első utasítást beadjam neki. Hát semmi reakció.
Sőt: nem tudom, hogy az normális-e, hogy a kontraszt állítás közben a karaktereknek csak egy része sötétül. Sőt a végére már csak a karakterek egy részének a fele! Lehet, hogy rossz az LCD?

(Még rátett egy lapáttal ma reggel, hogy próbáltam lefényképezni, de a gépem valamiért nem veszi fel a kapcsolatot a fényképezővel.)

A kérdésem:
Hogyan tudom azonosítani a lábakat és mi a legegyszerűbb kapcsolás, amivel meggyőződhetek róla, hogy a lábak valóban úgy vannak-e.
(#) Medve válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Tokozott a HD44780? Az adatlapja segítségével azonosíthatók a panel kivezetései.
(#) ccs válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
15.:háttérvilágítás +5V
16.: háttérvilágítás GND
Legalábbis a HD44780-on

A kontraszt, +5V, GND-re tettél egy 10k-s potit ?
A háttérvilágítás +5V-ra pedig egy 10 ohm-os ellenállást ?
Milyen PIC-el próbálod?
(#) unicorn válasza Medve hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Medve:
Azt hiszem, hogy tokozott, de nem találtam rajta olyan jelzést, ami típusra utalna. Biztos, hogy van rajta, csak nem tudom, hogy melyik az. Egyik se tűnt olyannak. Hogyan szokott az kinézni? Milyen formátumú? Hogy mit keressek...

ccs:
A háttérvilágítást sikerült azonosítani, úgyhogy azzal nem bíbelődtem tovább (ez a jobb szélső két kivezetés). A bal szélső kivezetést csont nélkül rákötöttem a GND-re, a mellette lévőt a +5V-ra, az a mellettit pedig a poti szabályozott lábára (nem tudom, ezt hogy hívják), a poti másik két lábát GND-re és +5V-ra.

Ezek után azt próbáltam, hogy:
4. láb (gonolom, hogy Vee): egyenesen az 5V-ra (ellenállás nékül)
5. láb (gondolom, hogy E): egyenesen a GND-re
6. láb (gondolom, hogy R/W): ez egyenlőre a levegőben volt
7.,8.,9.,10. láb (gondolom, hogy D0-D3): egyenesen +5V
többi láb (D4-D7): egyenesen GND

Amikor ez megvolt, akkor a 6. lábat +5V-ra tettem.

Na és nem történt semmi. Topi cikke szerint csináltam, ez lenne elvileg a 00001111, azaz a Kijelző Ki/Be.

Egyenlőre még nem tettem PIC-re, ki akarom próbálni, hogy működik-e egyáltalán, jól gondolom-e a működést. Ha ez megvan, akkor csinálok neki v.mi PIC vezérlést.

Szerintetek mit rondottam el?
(#) bbalazs_ válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Ugy emlexem, hogy az altalad E labnak nevezett pinen tulajdonkeppen az orajel megy, a fel- vagy lefuto elre aktivalodik, tehat azt nem kotheted fix szintre, mert akkor mintegy 'befagyasztod' a kimenetet.
(#) Medve válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Ird meg, hogy mit látsz az IC-n...
Balázsnak igaza van, az "E" lábon lévő szintváltás hatására íródik be a parancs vagy az adat az LCD-be, ha azt fixen tartod, nem tudsz vele kommunikálni.

lcdpinout.jpg
    
(#) ccs válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Nos. Feszültség (+5V) alá helyezed a kijelzőt, a potival pedig a kontrasztot maximumra tekerve sok-sok fekete téglalapot kell látnod egymás mellett az 1. és 3. sorban.
Elvileg ekkor már jó is.
De mégegyszerűbb ha rákötöd a párhuzamos portra és egy LCDSmartie programmal kipróbálod...
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A cikkben az Enable fixen testen van, az igaz, ám az adatlap szerint, (lásd melléklet) az adat az Enable lefutó élénél kerül beírásra. Szerintem az RS és az E láb fel van cserélve! TOPIIII!!!!
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Na már én is összekeverem, helyesen: R/W van felcserélve az E-vel
(#) szilva válasza unicorn hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A kijelző modulod valószínűleg egy teljesen szokványos modul, aminek a bekötése itt lentebb be is volt téve.

Mivel egy 4x32-es kijelző, az is nagyon valószínű, hogy két, teljesen egyforma vezérlés van a panelen (a HD44780-ban 80 byte "képernyőmemória" van), az alsó és a felső 2-2 sorra egy-egy (esetleg az LCD jobb és bal felére egy-egy). Ezért is van a két kivezetéssor a panel két oldalán.

Ez a drótkötözős próba nemigen fog menni, a kijelző inicializálása ennél sokkal bonyolultabb. Esetleg lehet építeni egy kapcsolósort az adabitekhez és az RS bemenethez, valamint egy hardveresen pergésmentesített(!) nyomógombot az EN-hez, és úgy próbálgatni, de ez elég macerás. Az RW-t fixen GND-re lehet kötni, mert nem szükséges olvasni az LCD vezérlőt ahhoz, hogy működtetni tudd.

Az LCD kontrasztszabályozására (VO láb) egy 10k-s trimmeren (nem baj, ha kisebb, vagy nagyobb, 1k-50k között gyakorlatilag bármi jó) keresztül GND és VCC közti feszültséget kell kapcsolni, VO-t GND felé tekerve sötétedik a kijelzés.

A használat során a parancsok és karakterkiírások után be kell tartani az adatlapban lévő időzítéseket, amik alatt a modul feldolgozza a kapott információkat. Kapcsolós próbapadnál ezzel nem lesz gond, de PIC-es vezérlésnél nagyon fontos dolog. Az egyik leglényegesebb pontja a használatnak a kijelző iniciálása, arra is van folyamatábrával szemléltetett szekvencia az adatlapban.

HD44780 adatlap


A kapcsolós próbát az alábbi linken lévő szimulátorral megteheted virtuálisan, én anno ezen tanultam és próbáltam ki az adatlapból kiolvasottakat az első kijelzőm felélesztésekor:

LCD simulator
(#) unicorn hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Na rájöttem, hogy mi is a típus: DISPLAYTECH 204B. ma sajnos nem volt időm próbálkozni, de gyanítom, hogy így már könnyebb lesz, mert kicsit ránéztem az adatlapjára és úgy látom, hogy nem úgy vannak a lábak, akogy én azt gondoltam.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. Én is gyanítottam, hogy valami gond van Topi cikkével, de nem tudtam, hogy a jó.
(#) unicorn válasza ccs hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Sajnos az elején valóban így volt, de egy idő után felhagyott azzal, hogy azt a két sort kockáknak írja
(#) komisa hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Sziasztok!!Egy samsung s600 fényképezőhöz keresek lcd kijelzőt
aki tud segitsen lécci!!bontott is érdekel!
A kijelző tipus. sz:LTV236WQ-f9
(#) Dav1d hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék működtetni egy LCD kijelzőt, amit egy nagy fénymásolóból szedtem ki.
Elsőre egyszerűnek tűnt, hogy ott a 14 kivezetése, és azokat kell használnom, de jobban megnézve csak 12 kábel van bekötve a 14-es csatlakozzójába, és a nyákon is a számozás 1-12ig van.
Segítséget szeretnék kérni, hogy találkozott-e már valaki ilyennel, vagy hogyan tudhatnám meg melyik kivezetés melyik. (Ha jól néztem a 11,12es számú lehet a föld, +5 volt, mert azok futnak a nyákon vastagabb vonallal.)

Előre is köszönöm a segítséget
Dávid
(#) SzervízMacska válasza Dav1d hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Szia!

Gondolom, úgy kellene kezdeni, hogy a Hitachi weblapján megkeresed a kijelzőmeghajtód adatlapját ( IC3 ), és a lábkiosztása alapján kisípoltatod a panelt.
(#) Dav1d válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Azt a kisípoltatást, ha megkérlek le tudnád írni nekem hogy pontosan hogyan is csináljam? (gondolom multiméterrel kell valamit valahogy, de eddig azt csak feszültség vagy ellenállás mérésére használtam)

Köszönettel:
Dávid
(#) Master006 hozzászólása Máj 19, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!Lenne 1 LCD kijelzőm ami fogalmam sincs miböl származik, és hogy lehet e valamire használni.
A kijelző valószinűleg színes,vagyis még valamikor találtam róla adatokat és az alapján tudom, hogy színes.
Szóval a lényeg, Az eszköz 2 panelböl épül fel, az egyiken a kijelzuő maga van, a másik pedig elméletileg a vezérlő panel.
Kép: Hivatkozás
ez a vezérlőröl 1 kép.
Szóval ha tud valaki segíteni,jó lenne.
Amúgy a pc-be szeretnék valamien kijelzőt építeni belőle.
Várom a válaszokat, és előre is köszönöm!
(#) SzervízMacska válasza Dav1d hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Pontosan a multiméterre gondoltam. Egy ilyen kijelző több ezer forint, én mostanában kettő hasonlót is vettem: 2x16-os kb. 1500.-, 4x16-os 4000.- körül volt. Ezért érdemes vele molyolni, főleg, ha konkrét elképzelésed is van a felhasználásáról. A "kisípoltatás" alatt a folytonosságvizsgálatot értettem, ami azt jelenti, hogy a műszer hangjelzéssel adja a tudtodra, amikor az általad mért két pont közös potenciálon van. Általában nem csak rövidzár esetén sípol, hanem - műszere válogatja - 0-50...200 ohm-ig. Ezért nem árt közben a kijelzőre is rápislogni. Ha nincs ilyen funkció a multimétereden, akkor használhatod az ellenállásmérés legkisebb tartományát is ( pl. 200 ohm ). A csatlakozón nem baj, hogy csak 12 láb van bekötve, hiszen ha 4 bittel hajtották meg akkor max. ennyi lehet. Vagy ha nincs háttérvilágítása, R/W láb testen + kontraszt a panelen fixen beállítva, akkor is elég a 12 láb. Gyakorlatilag Neked majd az IC-nek azt a 16 lábát kell vizsgálnod, melyek a kijelző működtetéséhez szükségesek: GND ( test ); VCC ( pozitív tápfesz ); VEE ( kontraszt ); RS, R/W, E ( üzemmódválasztás, írás/olvasás, engedélyezés ); LED-A, LED-K ( háttérvilágítás anód+katód ) és végül, de nem utolsó sorban D0...D7 ( adatvonalak ). Előbbi lábak 1 gyakori HD44780 alapú kijelző adatlapja alapján, lehet más elnevezés a Te IC-d esetében, de valami egész hasonlónak kell lenni.
(#) Dav1d válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Köszönöm a segítséget! Sikerült is beazonosítani a 12 kimenetet. Sorban: RS, E, D0...D7, GND, Vcc.
Rá is kötöttem a nyomtatóportra, a D0...D7 -et az LPT 8 adatbitjére, az E, RS-t az 1, 14-es LPT kimenetre, a Vcc-t +5 voltra, ekkor világítani is kezdett az elős sor.

De hiába küldök bármilyen parancsot (figyelembe véve, hogy az 1, 14-es LPT-re kiküldött érték negáltja jelenik meg, parancsnál az RS=0 legyen, és hogy a parancs észleléséhez az E-re először 1, majd 0 kerüljön) a kijelző nem reagál semmit.

Mi lehet a baj? Előre is köszönöm:
Dávid
(#) source2 válasza Dav1d hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
egyik lehetséges ok:

a "világító" sor eltünik az inicilizálás után? Ha igen akkor a kontraszt miatt nem látod a karaktereket.

Másik ok ha esetleg megosztod a programot velünk, lehet ott nem jó valami, ha már így benne vagy LCDsmatie nevű programmal próbáld ki! Link. A kapcsolási rajz lehet más, az oldalon az is van fent, de asszem lehet választani a programban is melyik bit hova tartozzon.

Harmadik: ha 98 feletti windózt használsz akkor az alapból nem engedi "használni" ezeket a portokat. Rakd fel EZT a programot, és utánna már a saját programoddal is fog működni az LPT port.

üdv
(#) VrGakos hozzászólása Máj 21, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni hogy mit változtassak az lcd.c ben hogyha 4 soros lcd-m van?

Üdv.: Ákos
(#) Dav1d válasza source2 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Nem tűnik el sajnos. A program:
main(){
const int LPT = 888; //LPT port címe

/* Port nullázása */
outportb(LPT, 0);
outportb(LPT+2, 3); //így lesz az 1 (E), 14 (RS) kimenet 0

/* Kijelző be, villogó kurzor aláhúzással (00001111) */
outportb(LPT, 15);
outportb(LPT+2, 2); //E=1, RS=0
delay(100); //0,1s várakozzás
outportb(LPT+2, 3);
}

Próbáltam az LCDsmartie-t de sehol nem találtam olyan beállítást, hogy melyik bit mihez csatlakozik, de természetesen az enyémmel nem működött. De a honlapján kapcsolási rajzot se találtam. Ha tudnál segíteni megköszönném.

Dávid



Következő: »»   2 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem