Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelzős sebességmérő (km/h)
 
Témaindító: Szebence, idő: Ápr 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Saggitarius válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Nem biztos, hogy meg tudnal birkozni vele. A kapcsolasban direkt cimzett 7 szegmenses a kijelzo, mig amit szeretnel, mint kijelzo, az 1., pontmatrixos (ez meg nem lenne gond) 2., nem direkt szegmens, hanem bitcimzesu, mert tartalmazza a meghajtot (mig a kapcsolason szereploe nem)
(#) bbalazs_ válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Az eredeti aramkorhoz kepest igen nagy atalakitas lenne. Az LCD kijelzo egymas utan fogadja a karaktereket (sot, igazabol 4 bitesen szoktak hajtani, ugy kevesebb kanoc kell).
A rajzon levo egy direkt vezerlo, ami a szegmenseket kulon-kulon, kicsi lampakent kezeli. Ehhez nem ertem, minek hattervilagitas? Vagy ez is LCD? Nem derul ki...

A legokosabb az volna, ha felvenned a kapcsolatot a keszitovel, ott az email cime, hogy a programot irja at az uj kijelzore. De szerintem lattad mar a ketto kozott a kulonbseget, a 2x16 soros kijelzo osszesen 32 KICSI szamot tud ket sorban megjeleniteni, az eredeti meg 3 NAGYOT.

Tehat ez az atalakitas igazabol olyan, mint amikor a repulogepet kell helikopterre atepiteni, hogy vegulis meg lehet csinalni, csak rengeteg raforditassal...
(#) villanyipi válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Rendben akkor ez az ötlet eldobva, ellenben az eredeti kijelző alá egy háttérvilágítást beszerkeszteni is ilyen nagy átalakítás volna? Végül is nekem az volna a lényeg hogy nappal is és éjszaka is látható legyen rendesen, mert elég sokat megyek este És igazából láttam hestoron lcd háttér világításokat de nem igazán értem a működését, simán beforrasztom a kijelző helyére bele csatlakoztatom a kijelzőt és megy vagy ez se ennyire egyszerű?
(#) bbalazs_ válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
A kijelzod akkor LCD es valoszinuleg reflexios, ami azt jelenti, hogy egy tukrozo folia van az aljara ragasztva. ELVILEG azt lehuzva es mondjuk egy EL-foliat alaja szerkesztve megoldhato a kerdes. Ha valami speci szerkezetu es a polarfolia is ott van, akkor szivas van. De az altalaban az elejen szokott lenni.
Ha sok helyed van, akkor valami elvilagitasos plexit is odatehetsz.
(#) dB_Thunder válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Csak a print függvényt kellene módosítani, és bármilyen kijelző jó lenne hozzá.
Én a legkisebb átalakítást választanám, 7szegmens led kijelzőt használnék, nagy fényerejűt használva, szinte semmit nem kell variálni, csak 21 ellenállás kell hozzá pluszban.
Nem is kizárt hogy meg is csinálom én is, csak én több módosítással!!
(#) villanyipi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Számomra az a nagy baj hogy még csak olvasni tudom meg írogatni programokat, programozó híjál kipróbálni nem, és így azért nem szívesen vásárolgatok de majd jövőhónapban már elviekben lesz programozóm is és így már neki merek rugaszkodni Mindenki segítségét köszönöm!
Miféle módosításokat eszközölnél ha lehetek indiszkrét?
(#) dB_Thunder válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Az a szép az AVR-ekben.. van otthon valahol egy párhuzamos portod??
Nem elemeztem a programot, de nem kell a programba a refres függvény, az biztos.
Én még adnék hozzá pár funkciót, de az már nem ez a kategória.
(#) villanyipi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Sajnos laptopom van, usb meg vga port van csak így kénytelen kelletlen de csak kell egy usb programozó de ez már nagyon off.
(#) tib12 hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Üdv. Egy ötletemet szeretném megvalósítani a segítségetekkel. Egy sebességmérő a motoromra. Az elképzelésem már megvan amit meg is osztok veletek: a kijelzés több módon lenne megoldva mégpedig 50db smd leddel, majdnem körben, ez mutatná a sebességemet (2km/h ledenként) illetve gombbal vagy kapcsolóval átváltható lehetne a fordulatszámra (200fordulat/led). Következő kijelzés a sebességre az 3 vagy 4 darab, 7 szegmenses kijelző lenne, egy tizedes pontosságig, 4 kijelző esetén 0km/h kijelzése helyett egy órát írna ki(opcionális, ez igazából lényegtelen). Szeretnék még egy LCD-t is ami az összes megtett km-t, az időt és a napi km-t jelezné vissza. Bevitelhez hall jeladó a kerékhez, a fordulatszámot a gyujtásról tudná levenni illetve pár gomb a kerékméret beállítása miatt és a napi km törlésére. Mindezt egy AVR-rel meghajtani. A program már körvonalazódik a fejemben bár még csak tanulom a programozást. Tudom hogy ez nem ideális projekt egy AVR-kezdőnek de elég elszánt vagyok és van időm, erőm és segítségem ezt kifejleszteni. Várom segítőkész és kritikus válaszotokat is. Szép napot mindenkinek.
(#) dB_Thunder válasza tib12 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Hasonló gondolatom nekem is támadt régebben!
A ledekhez rengeteg IO kell, célszerű lenne SPI alkalmazni a portbővítésre. Sőt tovább megyek!
Az órát és a kijelzést csinálná egy AVR (RTCvel), a sebesség fordulat hengerfej hőmérséklet, levegő hőmérsékletet üzemanyagszintet egy másik mérné, és az adatokat átadná az elsőnek.
(#) tib12 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
A ledeket multiplexre tranzisztoron keresztül az AVR 15 lábára be is lehetne kötni. Vagy ha nincs ennyi szabad láb (Atmega128 nak biztos van) akkor ugyan ez a multiplex csak 2db 8 bites shift regiszterrel. Nem rossz ötlet a 2 AVR se bár helytakarékosság szempontjábol nem a legjobb. Köszönöm a gyors választ.
(#) dB_Thunder válasza tib12 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Ja a multiplex miatt meg kapunk egy rendes fényerőcsökkenést, meg a rázkódás miatt "maszatos" megjelenést. Ha csak 3-5 ledet plexelnél azt mondom okés, de itt 50 ledről van szó, plusz az extrák! Olaj(kétütemű) reflektor, index, üres tank...stb
A kétoldalas és smd kivitelt már most elkönyvelheted!
(#) tib12 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Igazad van, a multiplex hátrányaival nem számoltam. Reggel leírtam az ötletem de elfelejtettem elküldeni. Mindenképp SMD lesz. 3-4 darab 80mm átmérőjű kör nyákra csak ráfér tán. Azt gondoltam hogy 2 db ATMega128-assal(2×48 I/O) egyenként lehet vezérelni a ledeket és marad láb a kommunikációra egymással, az LCD-nek, a 7 szegmenseseknek és a szenzoroknak. Elég lenne a programmemória is. Bár mivel nem vagyok jártas annyira az AVR-ek között csak azt mondom amit találtam.
(#) tib12 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Gondolkodtam még kicsit és kitaláltam még plusz funkciókat(izzók ellenőrzése pl). Persze először az alap óra legyen meg. Kerestem még AVR-t de nem találtam megfelelőt. Lassan elkezdem összeszedni hozzá a dolgokat. Esetleg design ötleted van hozzá?
(#) Chipmunk1960 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /
 
Szia, Nekem 2560-as board-om van, azon összedobom, és Atmega 328-at veszek valamilyen boot-loaderrel. panelon megcsinálom már a végleges kapcsolást. Abba Usb-Rx-Tx átalakítóval be tudom írni u.azt a programot. Rengeteg szensort, modult lehet, már kapni hozzá. Most az EFIE correktoron gondolkozok, hogy ne kelljen mindíg a potit csavargatni
(#) dB_Thunder válasza tib12 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Akad elég sok 5letem.
Dizájn kissé a Knight Rider-es lenne, de nekem az illik a gyári helyére: Bal oldalt lenne 16 ledas bar jellegű fordulatszám, kissé jobbra eltolva 3 digit 7 szegmenses sebesség.
alul 2x16-20 karakteres lcd a többi adatnak, plusz ledek: index, olaj, refi,stb.
Legnagyobb gondom hogy hogyan illik majd az LCD a képbe.
És hogy mi miért:
16 led rpm: nemlineáris beosztással a felső hasznos tartományban dupla sűrűségű osztással.
A fordulat mérve lenne az Lcd-n is
Sebesség 3 digit, felesleges, a tizedes pontosságú sebesség, gyújtás ráadásakor az üzemanyag szintet írhatná %-os kijelzéssel.
LCD ide kerülne a többi adat:
megtett kilométer, levegő hő, hengerfej/hűtővíz hő, üzemanyagszint, akkufesz, fordulat, fogyasztás, óra, stopper, meg amit még kitalálunk.

Fontosnak tartom hogy a kijelző, minden része soros kommunikációval menjen, még az Lcd is. A kijelző, mivel mindenkinek egyedi lesz, tartalmaznia kell mindent, plusz egy fotoellenállást, a fényerő beállítására.
A meghajtó oldalon kell minimum 5 csatorna AD, két komolyabb timer a seb. és fordulat méréséhez, még egy a fogyasztáshoz, az óra külön dolog.
Ami szerintem gondot okozhat azok a megszakítások, ezért használnék inkább több procit, és moduláris felépítést. Nem biztos hogy mindenkinek kell minden funkció.

*Nem sletem, hanem ötletem.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) layzi hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy van egy digitális sebbességmérőm, de duplaanyit mutat mint amennyit megyek az autoval. Hogyan lehetne bekalibrálni az autó sebességjelét a müszerhez? Mondjuk megfelezni az impulzusszámot kb
(#) Medve válasza layzi hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Szia, ismerkedj meg a frekvenciaosztókkal. Készíthetsz ilyet például egy CD4013 típusú IC egyik feléből, az épp felezi az impulzusokat. Tápfeszültsége illeszkedik az autóhoz: 3.0V - 15V
Bővebben: Link Én ezt az áramkört közvetlenül az impulzusokat feldolgozó eszköz bemenetére tenném, ha a ki és bemeneti feszültségszintek ezt megengedik.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
(#) layzi válasza Medve hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
És olyat lehet hogy mondjuk valami pótméteres megoldással a finomhangolásra? Mert probáltam 555ösböl de az kisült, valami nem lett jó. Több sebességnél néztem mennyit csal és 3szorosa, szoval harmadolni kellene legalább a jeleket. A linkre csak egy képet dob ki. Tudnál konkrét kapcsolást esetleg?
(#) Medve válasza layzi hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Potméteresen nem lehet, mert feltételezem, hogy digitális a rendszer. De igen, 555-tel is lehet kettes osztót készíteni. Ám ha azt mondod, hogy hárommal kell osztani, akkor készíts olyat, az például egy SN7490-ből megvalósítható. Amit linkeltem az a kapcsolás lényege, a körítés csak a szokásos, amit egy elektronikával foglalkozó emberke tud, tápellátás, szűrés. A linken láthatod, hogy hogyan kell összekötni a 7490-es lábait. TTL IC!
Az osztásarányt jobb lenne előbb tisztázni! Ha nincsenek műszereid, akkor a hálózatból vett 50Hz-hez lehetne viszonyítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem