Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD panel vezérlése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) rkrisztian hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Kedves Fórumtársak!

LCD panel vezérléssel kapcsolatban sok téma van már nyitva, de úgy érzem az én esetem egyedi, ezért nyitottam új témát.

Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy van néhány LCD monitorom, amelyek már működésképtelenek, de az LCD paneljük sértetlen és a vezérlésük is működőképesnek bizonyult, ezeket a panelokat szeretném felhasználni PL fényújságra vagy digitális képkeretnek. Megodható-e az hogy ezeket a panelokat, ne a számítógép monitorkimenetéről hajtsam meg hanem ezt a részt kihagyva mindjuk egy AVR-el SD kariról beolvasott képeket jelenítsek meg?
Mival a képkezelés megbonyolíthatja a dolgot kezdetnek megteszi ha síma szövegkiirásra sikerül rábírni a kijelzőket.

Ehez valakinek van-e valamilyen ötlete?

Tudom hogy kellene még infó pl monitor kislánykori típusa, etc., de egyenlőre az érdekelne hogy szerintetek az elképzelésem megvalósítható?

Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást!
(#) kobold válasza rkrisztian hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Korábban én is törtem már a fejemet ezen, de a leghasznosabb infó talán az, amit a linken láthatsz: link.
Vagyis be kell azonosítani a panel vezérlőjét, és ha szerencséd (na meg némi pénzed) van, 30-40 $ körüli áron szerezhetsz egy meghajtót, amit aztán a hagyományos (és sokkal jobban dokumentált) módon, VGA-ként (vagy akár DVI-ként) kezelhetsz. Biztos meg lehetne csinálni mindezt házilag is, minimum egy jó logikai analizátor, és kitartó fejtörés kíséretében, kemény munkával, de nem lehet véletlen az, hogy igazából egyetlen találatot sem adott ilyesmire a gugli.
Ja, a téma címét LCP-ről átírtam.
(#) El_Pinyo válasza rkrisztian hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Amikor olvastam a témanyitó hozzászólásodat, nekem az jött le, hogy a kijelzők rendelkeznek működőképes VGA interfésszel, de kobold válasza elbizonytalanított. Csak a tisztánlátás érdekében légy szíves írd le, hogy van-e avagy nincs.
Ha van akkor a helyzet nem annyira reménytelen. Több lehetőség is van, például ezen az oldalon van néhány példa, de azt azért tudni kell, hogy nagy felbontást nem lehet elérni direktben a kontrollerrel. Ez nagyobb méretű monitor esetén már zavaró. Komolyabb felhasználáshoz már legalább 1024x768-as felbontás kell, amit már egyszerű kontrollerrel nem lehet megvalósítani. Viszont FPGA, Video DAC és SDRAM segítségével már az sem reménytelen, csak nehezebb megvalósítani. Szerintem az egyik legkényelmesebb megoldást egy régebbi ISA buszos videokártya mikrokontrollerrel történő vezérlése jelentheti, erre a korábbi linken is van példa.
(#) proba válasza rkrisztian hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
A panelen lévő ic-k típusa nélkül reménytelen (szerintem) egy régi talán laptop kijelzőn még fellelhető ic-k ből felépített panel volt.Ezen rengeteg soros léptető regiszter csücsült.Tehát relatív kevés lábbal ,egyszerűen vezérelhető lett volna.A sebesség ,meg a kijelzőhöz tartozó memória mérete viszont elgondolkodtató .Egy levetett régebbi akkuhibás laptop egyszerűbb olcsóbb jobb.("utánépíthetőbb")
(#) rkrisztian válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Köszönöm a linkeket és a segítségeiteket!

Konkrétan az a felállás hogy van 2 db laptom minitorom, minden ICvel és csatival, a noti videokaria ment tönkre és onnan maradtak a kijelzők, illetve van egy LD LCD monitorom az 100% ban működőképes.

A monitorhoz jó lenne a VGA vezérlő, de a notikijelzőkhöz már nem. Az ICk típusát természetesen lelesem, ha szükséges, de addig nem akartam elővakarni a műhely aljáról amíg nem láttam valami reményt

Meg azért is erőltetném annyira ezt a közvetlen panelvezérlést, mert alkalmanként hozzá tudnék jutni olyan TV-khez, amelyeknek sértetlen a panelja, meg a tápja esetleg megy a többi hibás, de ha ezeket sikerülne működésrebírni akkor a nappaliban milyen frankó lenne kiszögelve és a poszter helyén néhány képes diavetítés menne, mint egy bazi nagy digitális képkerettel
(#) proba válasza rkrisztian hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Erősen reménytelennek érzem.A képkeretekben kevés pixelhez is már izzad némely processzor.(legalábbis rengeteget gondolkodik ,még emberi időben nézve is.)
(#) rkrisztian válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Hát igazad van, bizonyos képkeretekhez képest egy lajhár tomboló idegbetegnek minősül, de El_Pinyo által linkelt oldalon van pár megoldás ahol régi SD ramokat használnak fel képtárolásra illetve gyorsításra, abból meg van kilószámra, ugyan is alapvetően számítástechnikával foglalkozok. Meg AVR-ből is valami feledathoz valót választanék. Csak az elektronikát hobbi szinten nem űzöm olyan magas fokon hogy ehez hozzá merjek fogni egyedül, ezért kértem ki a véleményeteket.
(#) kutyaütő hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Szevasztok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy laptop monitort be lehet-e kötni úgy hogy PC képernyőkén működjön. Mekkora feszültség kell a világításnak? A laptop egy fujitsu siemens típusú gép volt aminek tönkre ment a videó kártyája és iszonyatos drágán javítják és nem is tartós. Sajnos ennek a típusnak állandóan tönkremegy az Nvidiás videókártyája a melegtől. Ha valakinek van valami ötlete szívesen venném. Előre is köszönöm.
(#) Dinamik hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Nekem is van egy ilyen monitorom darabokban de ha a világitása nem megy dobhatod el... 650 V kell a Neonoknak fent van 2 db és lent is 2db ezek össz fogyasztása nem sok max 15 mA nekem a trafo zárlatos és ezért nem mennek a neonok és igy az LCD-n sem látszik semmi probáltam mással megvilágitani sikertelenül.. szóval sok szerencsét
(#) kutyaütő válasza Dinamik hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Maga a monitor az jó semmi baja megy a világítása is. Ezért is gondoltam, hogy át kéne alakítani monitornak. Csakhogy az a bajom, hogy nem tudom mekkora feszej kellene a háttérvilágításhoz és hogyan lehetne megoldani, nem beszélve a csatlakozók összepárosításáról. De ha valami jó ötletet kapok valakitől érdemes lenne megpróbálni mert van több LCD kijelzőm is.
(#) viktor0312 hozzászólása Ápr 28, 2012 /
 
Van 3 db AM320240nc típusú lcd panelom. és ebből szeretnék pc-re monitort vagy házi projektort építeni. ebben szeretném a segítségeteket kérni. Mi kell hozzá stb vezérlés stb. Totál new vagyok még a video technikában!! A kijelzőkhöz tartozik egy touch screen is de erre nincs szükségem. vagy is 2 db touch és egy glass touh. A válaszokat köszönöm.
(#) Szasza9668 válasza rkrisztian hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Hali!

Szétkapod a monitorokat és a tipus számra rákeresel a www.panelook.com oldalon. Utána ha szerencséd van akkor kínábol tudsz rendelni vezérlő panelt. Laptop kijelzőkhöz egyszerübb, monitorokhoz neccesebb. Én samsung 19" tv paneljét hekkeltem egy fujitsu siemens 17" kijelzőjére legutóbb. De laptop lcd vezérlőt is rendeltem már. Lassan meg is jön remélem.
(#) uniman válasza Szasza9668 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Hello! Ugye nem láttad, hogy több mint 6 éves hozzászólásra, 38 hónapja a HE fórumát hanyagoló "tagtársunknak" írtál...
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
(#) weak hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Sziasztok,

volt egy régi macbookom, aminek a kijelzője minőségileg mindig nagyon tetszett. A fejembe vettem, hogy építek belőle egy kis portable monitort, meg is rendeltem a vezérlőt, ami ma megérkezett, amikoris szembesültem vele, hogy a csatija nem olyan, mint amilyenre emlékeztem.(lsd. fotó) (Ne mondjatok semmit, tudom )
Van esetleg ötletetek arra, hogy mit kezdhetnék vele? Nem várnék újabb 2 hónapot egy másik vezérlő megérkezésére, ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy van-e tippetek esetleg.

Nagyon hálás vagyok minden infóért!
köszönöm!

IMG_6814.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza weak hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Nagyító (mikroszkóp) alatt vékony, szigeteletlen vezetékkel összeforrasztani, leellenőrizni, utána leönteni kétkomponensűvel. Kartonpapírt szoktam használni alátétnek, arra jól köt a ragasztó.
Bontóból lehet szerezni esetleg a kijelződnek megfelelő csatit és akkor bontható is lesz azon a végén.
Viszont ezekben az esetekben a fóliakábel csatlakozóját mindenképpen szét kell bontani.
(#) weak válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Köszi a választ! Gondoltam erre abszolúte, egyetlen problémám az, hogy a controller alapvetően 30 pin-es csatis, a panelen meg 20-as... ez túl mutat a skilljeimen :/
(#) bbalazs_ válasza weak hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A kiosztás mindenképpen kell mindkét csati esetén. Utána lehet egyáltalán foglalkozni vele.
Valószínűleg mindkettő lvds-es, csak a 30-asnál van több föld és táp, esetleg teszt és ID pin is.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem