Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-ek meghajtása 74HC4094 vagy hasonló áramkörrel
Témaindító: boldivi, idő: Okt 28, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Propeller clock szerű eszközhöz kellene LED-eket vezérelnem. A fenti IC meg is felelne, de nem tudom, a kimenetei bírnák -e a 8db LED meghajtását? Pláne impulzusüzemben nagyobb áramot átfolyatva a LED-eken? Ha lehet elkerülném külön erősítő IC-k beépítését, esetleg tranzisztorokat alkalmaznék. Érdekelne még, hogy van -e olyan shift regiszter, melynek jól terhelhető kimenetei vannak? Előre is köszönöm a reagálásokat!
Az adatlapja szerint 25mA/kimenet de azért én inkább megfejelném egy-egy tranzisztorral...
Köszi!
Határeset. Érdekes kérdés, hogy mekkorára adódik LED-enként az áram megfelelő fényerőhöz? Ebből még egy érdekes kérdés következik: előfordulhat olyan eset, amikor a LED folyamatosan világít. (Fényújságnál megoldás lehet, hogy minden második ciklusban kikapcsolom a kimeneteket, így teljes mértékben hasonlítani fog egy "szilárd" fényújsághoz a LED-ek közti hézagokat tekintve.) Ha nincs jobb ötlet beszúrok tranzisztorokat a kimenetekhez, a többit pedig kikísérletezem.
Egyenkénti tranzisztorok helyett talán érdemesebb lenne meghajtókat beépíteni (pl. ULN sorozatból valamit). Kicsit ugyan költségesebb, viszont nem kell bázisellenállás, és smd kivitelben is léteznek.
Épp most illesztettem be a NYÁK-ba egy ULN 2003-at, mert a tranzisztorok sok helyet foglalnak el hosszirányban.
Ám ami bosszantó, hogy ez az IC csak 7 erősítőt tartalmaz. Vajon van 8 kimenetes is...?
Köszi!
Elég rondácska lett vele a panel, annyi az amúgy is gyér szimmetriának. Kár, hogy széles az IC tokozása.Na jó, valójában szép, de a NYÁK fele IC, majd a LED soron túl a másik fele üres. Kíváncsi leszek milyen lesz működés közben!
Hi !
Én pár éve csináltam egy RGB kijelzőt 4094-ekkel ami függőleges sávokból összeépíthető és 16 led van egy panelen + a PIC+6db 4094 és a panel kb 2 cm széles. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy propeller clock-hoz is könnyen felhasználható. Nekem a 4094 azért kellett mert nincs 48 PWM kimenet a pic-en. ![]() Maradt még egy pár panelem meg rgb ledem elfekvőben és éppen a napokban raktam össze egyet, hogy ha odáig jutok akkor közkincsé tegyem.
Kíváncsi vagyok az eredményre! Ha lehet megspórolnám az ULN IC-ket.
Szóval igazából a lényegről nem beszéltem.
A kijelző azóta is hibátlanul megy és a 4094-ek közvetlenül hajtják a led-eket egy-egy előtétellenállással.
Köszi szépen!
Akkor majd veszem a bátorságot és előbb megépítem erősítők nélkül... lehet... ![]() Az enyém kb. 2000 rpm-mel működne. A felbontás kb. 60 pont lenne egy fordulat alatt.
Sziasztok!
Nem akartam új témát nyitni,úgy gondoltam itt kapok választ a kérdésemre...A suliban kaptam ezt a feladatot : 8x8as led matrixal futófényt megvalósítani,több programmal stb...A kapcsolás 2db memóriát kell hogy tartalmazzon,és egy bus drivert (74hc245).Az egészet Proteusban kell csak megvalósítani...A kapcsolásom tulajdonképpen már müködik,de nem használtam a BUS DRIVERT. Tudna e valaki segíteni,hogyan használjam az említett áramkört a kapcsolásban? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Kár, hogy széles az IC tokozása.