Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-ek meghajtása 74HC4094 vagy hasonló áramkörrel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) boldivi hozzászólása Okt 28, 2008 /

Sziasztok!

Propeller clock szerű eszközhöz kellene LED-eket vezérelnem. A fenti IC meg is felelne, de nem tudom, a kimenetei bírnák -e a 8db LED meghajtását? Pláne impulzusüzemben nagyobb áramot átfolyatva a LED-eken?

Ha lehet elkerülném külön erősítő IC-k beépítését, esetleg tranzisztorokat alkalmaznék.

Érdekelne még, hogy van -e olyan shift regiszter, melynek jól terhelhető kimenetei vannak?

Előre is köszönöm a reagálásokat!
(#) tiggersoft válasza boldivi hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Az adatlapja szerint 25mA/kimenet de azért én inkább megfejelném egy-egy tranzisztorral...
(#) boldivi válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Köszi!

Határeset. Érdekes kérdés, hogy mekkorára adódik LED-enként az áram megfelelő fényerőhöz? Ebből még egy érdekes kérdés következik: előfordulhat olyan eset, amikor a LED folyamatosan világít.

(Fényújságnál megoldás lehet, hogy minden második ciklusban kikapcsolom a kimeneteket, így teljes mértékben hasonlítani fog egy "szilárd" fényújsághoz a LED-ek közti hézagokat tekintve.)

Ha nincs jobb ötlet beszúrok tranzisztorokat a kimenetekhez, a többit pedig kikísérletezem.
(#) kobold válasza boldivi hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Egyenkénti tranzisztorok helyett talán érdemesebb lenne meghajtókat beépíteni (pl. ULN sorozatból valamit). Kicsit ugyan költségesebb, viszont nem kell bázisellenállás, és smd kivitelben is léteznek.
(#) boldivi válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Épp most illesztettem be a NYÁK-ba egy ULN 2003-at, mert a tranzisztorok sok helyet foglalnak el hosszirányban.
Ám ami bosszantó, hogy ez az IC csak 7 erősítőt tartalmaz.
Vajon van 8 kimenetes is...?
(#) instantwater hozzászólása Okt 28, 2008 / 4

(#) boldivi válasza instantwater hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Köszi!

Elég rondácska lett vele a panel, annyi az amúgy is gyér szimmetriának. Kár, hogy széles az IC tokozása.
Na jó, valójában szép, de a NYÁK fele IC, majd a LED soron túl a másik fele üres. Kíváncsi leszek milyen lesz működés közben!
(#) ciw válasza boldivi hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Hi !

Én pár éve csináltam egy RGB kijelzőt 4094-ekkel ami függőleges sávokból összeépíthető és 16 led van egy panelen + a PIC+6db 4094 és a panel kb 2 cm széles.

Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy propeller clock-hoz is könnyen felhasználható.

Nekem a 4094 azért kellett mert nincs 48 PWM kimenet a pic-en.

Maradt még egy pár panelem meg rgb ledem elfekvőben és éppen a napokban raktam össze egyet, hogy ha odáig jutok akkor közkincsé tegyem.

(#) boldivi válasza ciw hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Kíváncsi vagyok az eredményre! Ha lehet megspórolnám az ULN IC-ket.
(#) ciw válasza boldivi hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Szóval igazából a lényegről nem beszéltem.

A kijelző azóta is hibátlanul megy és a 4094-ek közvetlenül hajtják a led-eket egy-egy előtétellenállással.
(#) boldivi válasza ciw hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Köszi szépen!
Akkor majd veszem a bátorságot és előbb megépítem erősítők nélkül... lehet...
Az enyém kb. 2000 rpm-mel működne. A felbontás kb. 60 pont lenne egy fordulat alatt.
(#) Husla hozzászólása Jan 21, 2010 /

Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni,úgy gondoltam itt kapok választ a kérdésemre...A suliban kaptam ezt a feladatot :

8x8as led matrixal futófényt megvalósítani,több programmal stb...A kapcsolás 2db memóriát kell hogy tartalmazzon,és egy bus drivert (74hc245).Az egészet Proteusban kell csak megvalósítani...A kapcsolásom tulajdonképpen már müködik,de nem használtam a BUS DRIVERT.
Tudna e valaki segíteni,hogyan használjam az említett áramkört a kapcsolásban?

kapcsolas.JPG

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem