Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 150
(#) skoda555 válasza dilan hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Köszi a választ! Én pc tápról hajtanám... ott viszont csak "plusz" és "földpont" van, amennyire én tudom. Tehát akkor arról nem megvalósítható.
(#) dilan válasza skoda555 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Sztem van azon -12V is. A régieken asszem volt, mert pl. az RS232-höz kellet. Bár lehet, hogy másképp oldották meg.
Ha nagyon muszáj, egy 555össel lehet "-" tápot csinálni.
(#) ZPKing válasza skoda555 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Nekem van egy kettős tápom az erősítőbe a szűrőhöz meg. azon megvan a +- táp amúgy 16Volt körül kap.
nem rosz kis kapcsolás meg egész könnyü legyártani.
Most mondtatok jó pár dolgot én egy dologra gondoltam. az 50k- poti középső lába után (470nf elé) tennék be egy 20k körüli ellenálást. sorba tehát ha mazra tekerem akkor 70k lenne az ellenállás.
Szerintetek?
(#) dilan válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Az miért lenne jó? Csökkentenéd vele az erősítést így még kisebb lenne az érzékenysége.
(#) dilan válasza ZPKing hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Ha LM324-et használsz, annak a +-16V-os táp már necces; ha csak körülbelül annyi - és esetleg lehet több is, akkor célszerű azt csökkenteni (pl. 7812-7912es párral).
(#) ZPKing válasza dilan hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
TL084 et használok amúgy
(#) bancsi15 hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Mélynyomóhoz szeretnék egy kivezérlésjelzőt építeni.
Valakinek valamilyen ötlete lenne-e?
(#) Skip válasza bancsi15 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
a topicban visszaolvasva találsz nem egy félét! van IC-s vagy tranzisztoros. válogass
(#) zoka hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Sziasztok!

Az LM3915 típusú IC-vel építenék kivezérlésjelzőt, úgy tudom, ez egymagában (3dB/lépés) 12 LED-et hajt meg.:yes:
Ehhez szeretnék további 3 LED-et csatolni, de a 2 IC kaszkádolása nem jó, (nem azért, mert 9 kimenet nincs kihasználva) hanem úgy szeretném megoldani, hogy azok már 1dB/lépéssel világítsanak.
És a dot/ bar üzemmód továbbra is működjön ezekre a LED-ekre nézve is, ha lehetséges

Szóval a kérdéseim: mit, hova, hogyan ...

Ja és még egy kérdés: a "futkározás" sebessége, hogy pl.: egy dobütés után milyen gyorsan aludjanak ki a LED-ek, azt hogy lehet befolyásolni?

Köszi

vu.JPG
    
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Hello!

Azt hozzá tenném elsőnek, hogy nem építettem még ilyennel kijelzőt. De..
- Az IC a RefHi és RefLo referencia feszültség közötti értéket jeleníti meg, csak logaritmikus osztás alapján. A felső IC-nek a RefLo feszültségének kellene leni az alsó IC RefHi pontjával közös feszültségen. Ha az alsó IC referencia differenciális feszültsége nagyobb mint a felső, akkor a felső csökkentett, de logaritmikus arányban fog jelezni. (Tehát a felső IC kisebb feszültséget fog logaritmikusan 12 részre osztani, ez sűrűbb osztást jelent.)
- A "futkosás sebességét", az határozza meg, hogy a szűrőkondenzátort milyen töltő és kisütő áramokkal működtetjük. Tehát alapvetően neked a csúcsdetektor felel meg a legjobban, ahol kis ellenállással gyorsan feltöltjük a kondit, és kisütést egy nagy ellenálláson keresztül végezzük. (T=R*C)

Szerintem az adatlap szinte minden előforduló problémára kitér, ezt kell olvasgatnod. De töpizni kell az kétségtelen.

üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
Oké, köszi a gyors választ
Az adatlapot meg még tanulmányozom
(csak lehetne magyarul is, de talán megbirkózok vele
(#) m.joco hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Hello
Vettem LM3915-el felépített kivezérlésjelzőt, amelynek a bemenetén van egy soros dióda és egy kondenzátor.
Bővebben: Link
Ha megváltoztatom az R1 értékét úgy, hogy az utolsó LED pl. 150W-nál gyulladjon ki, akkor az a LED akkor fog felvillanni nekem, ha az erősítőből kijövő jel sinus hullámainak a csúcsán éri el a teljesítmény a 150W-ot?
És egyébként is, ha megadják egy hangszóró teljesítményét, akkor is ugyanígy azt a teljesítményt értik ez alatt, amit akkor ad le a hangszóró, amikor éppen a kapott jel a sinus hullám csúcsánál jár (vagyis a jelben lévő sinushullám csúcsfeszültség * a hangszórón átfolyó áram)?
Remélem azért nagyjából érthető :yes:
Üdv.
(#) And válasza m.joco hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Azt a 150W-ot egy erősítő esetén effektív kimenőteljesítményre értik. De ennek nincs igazán jelentősége, mert ha azt a kapcsolást megnézed, akkor láthatod, hogy az LM3915-ös bemenetére (csúcs)egyenirányított és viszonylag nagy RC-időállandóval szűrt egyenfeszültség kerül. Meg aztán egy lednyi lépésköz 3dB-t (kb. 2x-es teljesítményt) fed le, tehát nem valami sebészi pontosságú a kijelzés.
Hangszóróknál is effektív (RMS) teljesítményt értenek maximális terhelhetőség alatt, folyamatos üzemben. Ha meg is adnak csúcsteljesítményt, azt akkor is egy rövid itőtartamra értik, de semmiképp sem egyetlen impulzus csúcsára.
(#) m.joco válasza And hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Szóval akkor nekem a kivezérlésjelző nagyjából az effektív teljesítményt fogja mutatni, és nem az impulzuskor lévő csúcsteljesítményt?
Üdv.
(#) And válasza m.joco hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
A bemeneti egyenirányító dióda a vezérlőjel csúcsértékével arányos jelet ad vissza, de ezt az utána következő RC-tag integrálja. Ezért az IC bemenetére kerülő és ledsorral megjelenített amplitúdó nem követi a csúcsokat még 10ms-os időskálán sem, nemhogy minden egyes hanghullám esetén. Az impulzus vagy 'csúcs' fogalma itt kizárólag attól függ, hogy az integrálás időállandója mekkora. Például a zene ütemét még másodpercen belül is bőven követni fogja (a szemnek ez is bőven elegendő), de egy szál, kHz-es frekvenciájú hullámot biztosan nem, ilyenek a jelben sem nagyon fordulnak elő. Mivel nem periodikus audiójel esetén az effektívérték fogalma is az alkalmazott időskálától függ, szerintem ennek a kérdésnek kár ekkora jelentőséget tulajdonítani. Eleve a bemenőjel feszültségével arányos a skála, az pedig csak a hangszóró impedanciájának ismeretében konvertálható teljesítmény-kijelzéssé. Erre a leírás is utal. A megadott R3 és R4 értékekkel az IC 5-ös lábán mérve 10.3V-os szintnél lesz a kijelzés teljes skálájú.
(#) m.joco válasza And hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Azt gondoltam én is, hogy a kondenzátor miatt a kapcsolás nem tudja pontosan követni a jelet(gondolom ha még nagyobb kondi lenne, még annyira se tudná, mivel több idő kéne neki a feltöltődéshez). Azt olvastam én is, hogy az IC-nek az 5-ös lábánál ha 10V jelenik meg, akkor kezd el világítani a 10. LED is.
Szóval a kapcsolást én egy 8 Ohm-os mélynyomónál használnám. Tételezzük fel, hogy nagyjából kb. 150W körül villanjon fel a 10. LED, akkor: 150W / 8 Ohm = I négyzet. I = 4,33A ; U = I * 8 Ohm = 34,64V.
Ha R2 értékét hagyom 10kOhm-nak, akkor ==> R1 = 24,64 Ohm. Szóval akkor elméletben ha az R1-nek 24,64 Ohm-ot állítok be, akkor nagyjából 150W körül fog felvillanni nekem a 10. LED?
Üdv.
(#) And válasza m.joco hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
A teljes skálához tartozó 10V a referenciaosztó (R3, R4) beállításától függ, tehát nem kőbe vésett érték. A linkelt kapcsolásnál véletlenül éppen 10,3V.
A számításoknál pár dolgot nem vettél figyelembe. A kiszámolt 34,64V a 8Ω/150W-os szinthez tartozó effektív érték, U=sqr(P*R). A kapcsolás viszont csúcsra egyenirányít, ezért szinuszos vezérlésnél az előbbi értéket sqr(2)-vel meg kell szorozni, ill. a dióda nyitófeszültségével is számolni kell. Tehát 150W/8Ω-os meghajtásnál az R1/R2 osztóra kerülő DC feszültség: Udc= kb. 34,64V*1.41 -0,6V= 48,3V lesz. Ezt kell 10,3V-ra osztani, ehhez 10kΩ-os R2 esetén névleg R1= 37kΩ tartozik.
(#) proli007 válasza And hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Hello!

Azt tegyük hozzá, hogy ez a kapcsolás, kissé hiányos.
- Ekkora teljesítmény esetén, a diódára jutó záró feszültség megközelíti a 100V-ot. Az 1N4148 nem fog örülni neki. Tekintve, hogy egy basszus ládához lesz alkalmazva, nyugodtan használhatunk 1N4002..4007-es diódát.
- Tekintve, hogy a kondenzátor töltőáramát, csak az erősítő, a dióda, a kondi "belső" ellenállása és a jel futási ideje határozza meg, (az ellenállások igen kis értékűek lehetnek), a csúcsegyenirányító áramlökése elvileg szinte bármekkora lehet. Minden esetre bőven meghaladhatja az 1N4148 maximális áramát. Így illik a diódával egy korlátozó ellenállást sorba kapcsolni. Ez jelentősen nem módosítja a kondenzátor töltődési idejét, viszont korlátozza a kialakuló csúcsáram értékét.
A dióda esetleges meghibásodása esetén, nem kapcsolódik a 10µF-os kondi az erősítő kimenetére. 47ohm-os ellenállás használata esetén, a töltődési idő, még 0,47msec marad.
- Az R1 és R2 összege (és a kondi nagysága) fogja meghatározni a kondi kisütési idejét (azaz, hogy a feszültség mennyi ideig fog még "tárolódni", hogy a csúcsérték a Led-en látható legyen)
üdv! proli007
(#) And válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Jogos felvetések. Egyébként az adatlapon látható példa arra is, hogy a nyers AC bemenőjel egyetlen ellenállásosztón keresztül kerül az inputra. Az 5-ös lábra közvetlenül legfeljebb +/-35V kapcsolható, de ha oda soros ellenálláson vagy feszültségosztón át adunk jelet, ezek bemenetére még nagyobb jelszint is mehet. Kijelzés csak a pozitív félhullámra történik, de ennek szemre nincs jelentősége. Az ott megadott 18kΩ / 10kΩ osztót effektív értékre számolták (100W / 8Ω terhelésnél).
(#) Noja hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Hali!

Naszóval, az lenne a kérdésem, hogy az elektret mikrofont(2 kivezetéses) hogy kell bekötni??

A történet röviden annyi, hogy tervezek egy univerzális kiv. mérőt, aminek van vonal-bemenete, de ha nincs csatlakozási lehetőségünk, akkor mikrofonról szedné a jelet. A táp egy mezei 9V-os telep...

Köszi: Noja
(#) m.joco válasza And hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Hello
Idézet:
„Az ott megadott 18kΩ / 10kΩ osztót effektív értékre számolták (100W / 8Ω terhelésnél).”

Vagyis akkor valójában rosszul számoltak, mert a 18kohm / 10kohm osztónál így a 10. LED 50W effektív teljesítménynél villanik fel, ha jól gondolom?
Üdv.
(#) proli007 válasza m.joco hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello!
- Ha mindent tüzetesen elolvastál, akkor már magad is ki tudod számolni, mit szeretnél mérni és látni.
- A hozzászólásokban az is benne volt, hogy ez az IC logaritmikus skálával rendelkezik a nagyobb átfogás érdekében. Ha teljesítmény jelzésre akarod használni, akkor ez nem a legjobb választás. Ez az IC legfőképpen kivezérlésjelzésre ("penyózó kalimpálásra") készült.
Mint már tudod a teljesítmény a feszültség négyzetével arányos. Tehát, ha tényleges csúcsteljesítmény kijelzést szeretnél, akkor a lineáris IC megfelelőbb számodra.
Üdv! proli007
(#) proli007 válasza Noja hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello!
(Mikrofonnal kivezérlést mérni, elég vicces, lévén, hogy a térerő a távolság négyzetével csökken. Tehát leginkább egy adott fizikai pontban a hangerő detektálására való, vagy csak a látvány kedvéért.)

- Az Elektred mikrofonban, az érzékelő piezzo fólián kívül, egy Fet tranyó is van. Minek a kollektor ellenállását már a tokon kívül kell biztosítani.
- Tehát azt a lábát, ami közös a házzal, leteszed a GND-re, A másikat meg felhúzod egy 4,7kohm-os ellenállással egy elég jól szűrt plusz feszültségű táppontra.
- A mikrofon kimeneti feszültségét, egy kondin keresztül veszed le, mert a mikrofon ellenállás felőli lábán (Drain), egyenfeszültség is van.

üdv! proli007
(#) Noja válasza proli007 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Értem, köszi szépen!

Üdv: Noja
(#) kalmangabi hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Helo! élpítettem egy erölködőt tda2030 ból:

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...l.html

Meg egy kivezérlés jelzőt:

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_kivezerlesjelzo.html

Az erősítőt 16 v os tápról hajtom. z lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne erről hajtani a kivezérlés jelzőt is ha annak meg 12 v kell? mit rakjak elé? (naon kezdő vok) A válszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza kalmangabi hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Hello!
A legegyszerűbb, ha egy 7812 stabilizátort használsz hozzá.
üdv! proli007
(#) Lyuwos válasza kalmangabi hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
én sajnos ezt nem tudom neked megmondani... DE!
Honnan a bánatból vettél TA 7666p IC-t és mennyiért?
Köszi szépen!
(#) kalmangabi válasza Lyuwos hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
HElo! Van itt szegeden egy satellit kft nevű BOLT ahol minden ilyen kütyüt meg lehet kapni. ami nincs abból rendelnek. De ha nem szegedi vagy akkor amúgy jó ic szerzési MÓD hogy vannak olyan gyárak holnapjai *************
Üdv Gabi!

Majd akkor kezdj el írogatni a fórumba, ha ismered a szokásokat! Addig figyelj és tanulj! Rád fér! Frankye
(#) kalmangabi válasza Lyuwos hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
http://*********************.htm


Itt le van írva az egész hogy hogyan kell a rendelésig!
Az ic t 500 ft ért vettem!

Ja és még annyi hogy az oladalon írt "********" helyett "********" a menüpont neve.

Ezen a fórumon az ingyenes alkatrészküldést nem reklámozzuk! Frankye
(#) brezinajanika válasza Lyuwos hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Én még a hestore-on vettem hozzá az ic-t de amint rendeltem utána egyből kifutott lett...
Következő: »»   33 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem