Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   3 / 28
(#) Balu válasza source2 hozzászólására (») Nov 6, 2006 /
 
Nem tudom, de az jónak számít??? mer ha veszel egy pirosat+zöldet+kéket, olcsóbban megúszod... (nekem olcsóbb) ha nincs igazam javítsatok!!!
(#) source2 válasza Balu hozzászólására (») Nov 6, 2006 /
 
ööö izé két dolog nem tom hol veszel vörös, zöld, kék ledet 100 FT alatt :S

próbáltam és sokal többe jön ki, anno 40 FT vettem darabját 2CD körülit. és nem valmi szép a keverés + 5mm lesz az átmérője

de térjünk visza a témára, meg lehet csinálni HD44780-al hogyha valmivel megspékelem a kimenetét?
(#) Albundy válasza source2 hozzászólására (») Nov 6, 2006 /
 
nem lebeszélni akarlak hidd el , de azzal nem fogod megcsinálni....
(#) source2 válasza Albundy hozzászólására (») Nov 6, 2006 /
 
én nem akarom megcsinálni csak tudni akartam, hogy meg lehet-e csinálni, de már tom hogy nem. a maxim IC-és ből talán megcisnálok egyet, csak az a bibi hogy elég komoly a vezérlése van (16bites :S)
(#) phc hozzászólása Nov 9, 2006 /
 
Ne kispályázzunk!
(#) phc hozzászólása Nov 10, 2006 /
 
Ez megteszi?

lmatrix.zip
    
(#) source2 válasza phc hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
nicns HEX fájl, meg szerintem meg van bonyolítva, mér kellene bele egy 18f877 szerintme egy 16f628 (egy 4017 számláló, vagy sok számláló attól függ hány karaktert ¤CLK bemenetére 1 láb, 7bit az 5X7 karakterformárumhoz (vagy nyolc, ha aláhúzást is akarsz), 8-as bit meg a RES nek)bőven megtesze főleg az olcsósága és másodszempontból kicsinsége miatt

apropó egyébként valamki írta hogy grafikus kijelző:
5x7 formátumúakat egymás mellé és alá raksz úgy hogy ne legyen köztük hézeg, az úgy fog tűnik mintha grafikus lenne vezérelni viszont úgy kell mintha kakrakteres lenne .

ha sokat tévedtem szójjatok és javítsatok ne kíméljetek
(#) pbalazs válasza source2 hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
Idézet:
„5x7 formátumúakat egymás mellé és alá raksz úgy hogy ne legyen köztük hézeg, az úgy fog tűnik mintha grafikus lenne vezérelni viszont úgy kell mintha kakrakteres lenne”

Ennek így nem sok értelme van. Az 5x7 modul alapvetően grafikus (mint minden pontmátrix). Ha te csak karaktereket írsz ki rá, az a te dolgod, ez ettől még grafikus marad.
(#) source2 válasza pbalazs hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
félig igazad van, de ha modjuk 64*32-es kijelzős akar az ember (csak példa mert ezt meg lehet csinálni, meg a többit is csak bonyolult), akkor egy 16f628 nicns 32 lába!
(#) pbalazs válasza source2 hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
Na, ezt megint nem értem, lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk.
Ha pontmátrix kijelzőt hajtasz, akkor nem függ a kijelzett ábra a vezérlő lábak számától. Mindenképpen mindegyik sort és oszlopot meg kell hajtani, akár karakteres módban használod, akár nem.

Ha nincs elég láb a kontrolleren, akkor nagyobb kontroller, vagy portbővítő, vagy külső dekóder, vagy shift regiszter, vagy valami, de ez független a kirajzolt ábrától, csak a méretétől függ.

Egyébként én az első ilyen kijelzőmet kontroller nélkül csináltam, mert nem tudtam, hogy létezik kontroller.
(#) source2 válasza pbalazs hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
na jó nem egyről beszéltünk, illetve nem mondtam el a terveimet. apropó kontroller most PIC-re gondolsz? akkor mivel cisnáltad? EPROM én is gondolkodtam már, csak akkor ilyen futószöveg meg ilyenek nem lehetnek, vagyis legalább nem tom elképzelni, de van ötleted megdobhacc vele

egyébként nem nekem volt problémám
(#) pbalazs válasza source2 hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
Semmilyen kontroller sem volt benne, csak EPROM, meg az oszlop kijelölő logika.
Úgy kellett programozni, hogy volt egy RAM, amivel próbálgattam az állóképeket (nyomógombos léptetés, sok sok türelem), és amikor jó volt, akkor átmásoltam a RAM-ból EPROM-ba egy kis logikával (ezt is kontroller nélkül természetesen).

Lehet mozgóképet csinálni, csak érteni kell a működést.
A kövtkező kép mindig csak egy kicsit térhet el az előzőtől. Ha gyors a mozgás, akkor ugyanazt a képet kell kirakni még egyszer.

El lehet ezzel játszani, mindenesetre (manapság) érdemesebb kontrollerrel csinálni.
(#) source2 válasza pbalazs hozzászólására (») Nov 11, 2006 /
 
na átgondoltam még1x meg lehet csinálni, csak tárhelyigényes (pl Hello szöveg, megadunk a képernyőnek 50Hz- es frisítést, és ha azt szeretnénk hogy félmásodpercenként lépjen a kiírás akkor 25X kell ugyazt a dolgot beleírni.)

(jah a többi része , Ne555 50Hz-re beállítva (de az se baj ha lehet állítani akkor csak gyorsabb vagy lasabb lesz a kiírás) 4017- ét az oszlopoknak, bináris számláló, EPROM. )

ez hellós dolog durván 400 bájtot foglal el.
(512-ben van 64Kb, még bőven fér bele szöveg vagy animáció)

van ithon egy 16 bites EPromom is cska azt nemtom hogy hogy programozzam fel
(#) _JANI_ válasza source2 hozzászólására (») Nov 11, 2006 /
 
ROM helyett RAM-ott kellene használni ! Csak azzal az a baj, h. bekapcsolás után fel kell tölteni adatokkal . DE utána ugyanúgy kezelhető, mint a ROM (EPROM), és így nem kell az eprom pirításával bajlódni... Persze még az az előnye is megvan a RAM-nak, h. KORLÁTLANUL ÚJRAÍRHATÓ, meg nincs UV-s sütögetés. STB. Léteznek olyan FLASS RAM-ok is, amik normál üzemben az SRAM paramétereit tudja, CSAK kikapcsoláskor a cellatartalmat egy FLASS cellába menti el, és visszakapcsoláskor innen visszaírja a tartalmat és mehet tovább a munka. Aszem notebookoknál alkalmazzák vagy fogják alkalmazni...

Az igán jó megoldást a KÉTPORTOS RAM hozná (videó ram). Ezeket egyszerre lehet írni és kiolvasni a két független adatkimenetén. De ezek tudtommal elég drágák :rinya: ... De ha elég gyors a kiírás, akkor egy sima SRAM vagy Dinamikus-RAM is elég lehet.

Megoldás lehet még egy kis kapacitású átmeneti tár alkalmazása (pixelenként egy bites), és ebből történne a kijelés egy független címvonal segítségével, és így el lehet szeparálni a kijelzést és a RAM frissítését. Míg a kijelző az átmeneti tárból szedi ki az adatokat, addig a RAM-ot független címzésessel fel lehet tölteni a következő adattartalommal. Amikor kész az átmeneti tár helyett a feltöltött RAM kapná meg a vezérlést (ROM EMULÁCIÓ).

De ez lehet, h. csak a dolgok agyonbonyolítása!?
(#) source2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 11, 2006 /
 
jani amire te gondolsz az ez az IC (F el kezdődik asszem, az öcsém nem találta meg a műhelybe, nem elektrós úgyhogy fekete téglalapot keresett ) Static Ram with biult in battery, kikapcsolás után sem felejti el tartalmát, meg lehet csinálni ezzel is valóban. egy fénymásolóból szedtem ki de már többe is láttam ilyet. (DIP28 asszem vagy 32, 512 vagy 1Mbit-es)

de ilyet mi is tudunk csinálni egy sima RAMból, nem?

valóban nem hülyeség jani (mármint a duálportos RAM) nem is annyira bonyolítod túl most jutott eszembe, a pl gépre kötöd, akkor nem kell a gépnek csak eccer elküldeni az adatokat és nem folyamatosan (pl párhuzamos port), csak ha változtatás tölrtént akkor küldi el.

videóram? ami a régi videókártyákon van az nem olyan? (10/9 hez nincs semmi leírás)
(#) _JANI_ válasza source2 hozzászólására (») Nov 11, 2006 /
 
Nagyából IGEN. :yes:

Idézet:
„de ilyet mi is tudunk csinálni egy sima RAMból, nem?”

Ha SRAM-ot használunt és egy akuval biztosítani tudjuk neki az energiát, valamint a RAM kimeneteit is nagyimpeganciás állapotba tudjuk hozni, AKKOR IGEN.

Valóban! A duálramos megoldással értékes proc.időt szeretnék megtakarítani... Azaz (ahogy írtad) egyszer kiírni és csak a változásokat átírni.
Viszont dinamikus grafikai üzemnél lehetnek problémák - ütközések, mert elég sok adatot kell kilökni a ramoknak, a lehető legrövidebb idő alatt szűk keresztmetszeten...

Kétportostárnak még utána kell nézni, de biztosan létezik.
(#) source2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 12, 2006 /
 
én valami ilyesmire gondoltam, ugyazt a képernyőt! 20X kell beírni és a teljes frissítésnek 40Hz kell lenni így egy hello szöveg átúszása 5K memóriát foglal (elég sok, de lehet csökkenteni, a a frissítés variálásával 30hz(fps) alá nem szabad menni ugye? )

ne555 valmi kondi meg ellenálás érteket adhatnátok mert nem tom hogy kell kiszámolni
(#) gtk válasza source2 hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Sziasztok.

Picit elmelkedtem en is.
Az en elmeletem a Topiehoz hasonlo.

5X7 -es matrixot hasznalnek.(7sor,5oszlop formaban; egyelore 5db-ot.)
Az oszlopok ugyanarra a buszra lennenek kotve.
A sorokat latchel hajtanam meg ugy,hogy amelyik matrixhoz tartozo latch be van kapcsolva,annak szolna a kijelzendo adat.

Tovabba az oszlopokra es a sorokra is raknek BC6** vegfokot.
Namost ha 5V-rol hajtom akkor aramkorlatozo ellenallas is kell.
Itt elakadtam ,ugyanis minel tobb ledje aktiv a matrixnak,annal nagyobb az ellenallasra eso terheles,igy egyre nagyobb a rajta eso fesz.

Ebben segitsetek legyszi!

Topi:
Idézet:

Az oszlopokat 10-esével érdemes összefogni. Vagyis tulajdonképpen két modul van egybe.

Nem ertem miert elonyos osszeofgni kettessevel?

Idézet:

Kirakod az adatot a buszra, megrántod az első latch-et, akkor a kijelzőn megjelenik (és ami fontos) úgymarad a kijelzés.
Kirakod az új adatot, és megrángatod a második latch-et.
És így tovább amiíg vannak modulok. Ha végeztél utánna növeled egyel az oszlop számot és kezdődik minden előről.

Hogy bontod fel a kiirando karakternek a leirojat 5 reszre?
Van erre egyszerubb megoldas,mint minden allapotot kidolgozol,eltarolod valahova,majd kiolvas/megjelenited?


Koszi elore is mindenkinek.
(#) Tomee válasza gtk hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Idézet:
„Tovabba az oszlopokra es a sorokra is raknek BC6** vegfokot.
Namost ha 5V-rol hajtom akkor aramkorlatozo ellenallas is kell.
Itt elakadtam ,ugyanis minel tobb ledje aktiv a matrixnak,annal nagyobb az ellenallasra eso terheles,igy egyre nagyobb a rajta eso fesz.”

=> használj a ledek meghajtására áram generátort!
(#) gtk válasza Tomee hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Az hogy nez ki?
(#) Tomee válasza gtk hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
pl így.
De ha rákeresel a googleban akkor elég sok találat lesz.
(#) gtk válasza Tomee hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Ok.
Koszi!
De ugyerted hogy LM317-el hajtsam meg a LED vegfokokat?

A tobbivel kapcsolatosan senkinek semmi velemenye?
(#) Albundy válasza gtk hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
A legegyszerűbb megoldás ha áramgenerátoros kimenetű shift regisztert használsz, amit direkt ledmátrixhoz készítenek, van toshiba,allegro,maxim,texas stb.
constant current latched led driver néven lehet megtalálni őket. Általában 16 oszlopot tud meghajtani egy, és kaszkádolják őket...
(#) gtk válasza Albundy hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Az 'tul egyszeru' lenne

Az este rajzoltam egy picit (papiron),egy 5db-bol felepitett 5X7 matrixos rendszert.A szoft idevago reszet megirtam C-ben avr-re,ami elvileg mukodne egyszeru szovegkiirasra.

A matrixok meghajtasara kellene egy jo megoldas.
Picit tobb annal hogy: aramgenerator .Bovebben.
(#) _JANI_ válasza gtk hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Sziasztok.

A LED-MÁTRIXOT fel lehet úgy is fogni, mint egy - több párhuzamosan kötött LED-csoport-ot.
Ezek a LED-csoportok oszlopokat alkotnak.
Amikor az (egyik) oszlopra vezérlést adsz, akkor csak annak az oszlopnak a ledjeit tudod "egymástól függetlenül" aktív (világító) állapotba hozni.
Több "LED-csoport" párhuzamos kötésénél ezeket a pontokat SOR-oknak nevezzük, és mivel ezeket a pontokat FÜGGETLENÜL vezérelhetjük ezért ide célszerű az áramkorlátozó ellenállást vagy az áramgenerátort kötni!!!
Lásd példa. -V-

Szándékosan kerültem az olyan kifejezést, mint ANÓD + KATÓD! Mert az 5*7 -es LED-mátrixnál léteznek közös anódos és közös katódos kivitelűek, és csak a vezérlés módjukban térnek el egymástól. Az elmélet ugyanaz...
(#) _JANI_ válasza source2 hozzászólására (») Nov 16, 2006 /
 
Igen. De az 50 és 100Hz közötti képfrissítés sokkal jobb eredményt ad...

555-tel kapcsolatban nézz bele a Gyűjtemény - programok-ba, vagy a Linktár - Időzítők és oszcillátorok-ba, esetleg a Fórumkeresőbe írd be az 555-töt. Biztosan találsz megfelelő progit.

Esetleg gugli
Idézet:
„555 Timer PRO”
...
(#) gtk válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 16, 2006 /
 
Szerintem mindegy hogy hogyan heleyzzuk el a maitrxot,ugy,hogy fuggolegesen van tobb LED,vagy vizszintesen van tobb LED.

En pl ugy szeretnem csinalni ,hogy 7x5 matrixnak az oszlopait kotnem ugyanarra a buszra vegfokkal.Az oszlopok kozott multiplexelnek.A sorokra menne az 'adat'.

Na most akkor,hova kell ez esetben aramkorlatozo ellenallas?
Nyilvan nagyobb az oszlopok meghajtasara eso terheles,akkor ide kell,nem?

A masik amin gondolkodom az az ,hogy az emlitettel ellentetesen epitenem fel az egeszet:
Sorok kozott muxolnek,oszlopra menne az adat.
Igy egy karakter leirasahoz kevesebb adatra lenne szukseg
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Nov 16, 2006 /
 
Rajottem,hogy minegy hogy 5biten irom le egy karakter 8 allapotat,vagy 8 biten irom le egy karakter 5 allapotat

Na akkor mar csak a vegfok a kerdes.
Mondjuk szoveggorditeshez meg elmeletem sincs,de a kiiras ugytunik mukodne
(#) gtk válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 16, 2006 /
 
Ha sorokra megy az adat,es az oszlopok kozott muxolok,akkor a sorokra elegengo aramkorlatozo ellenallas,az oszlopokra meg akar BC327 is.
Ha tobb matrixot kapcsolok ossze,ugy hogy a sorokra megy latch ,akkor sztem oda is kell vegfok tranyo,bar nem tudom hogy mennyit birnak a latchek.
A karakterek kozott mindig ki-be kapcsolom a hozza tartozo latchet,meg kiirom a hozza tartozo adatot.Igy a sorokra eso terheles max egy LED ,az oszlopokra max 7 led (7x5 matrix eseteben).

?
(#) _JANI_ válasza gtk hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
Idézet:
„Ha sorokra megy az adat, és az oszlopok között muxolok, akkor a sorokra elegendő áramkorlátozó ellenállás, az oszlopokra meg akár BC327 is.”

Igen. :yes:

Idézet:
„Ha több mátrixot kapcsolok össze, úgy hogy a sorokra megy latch, akkor sztem oda is kell végfok tranyó, bár nem tudom hogy mennyit birnak a latchek.”

Át kell nézni az IC adatlapját (74373)... DE érdemes tranyót tenni, mert hiba esetén csak azt a tranyót kell cserélni ami tönkrement... De ha csökkenteni kell a méreteket akkor lehet használni egytokos tranzisztorhidat is...

Idézet:
„A karakterek között mindig ki-be kapcsolom a hozzá tartozó latchet, meg kiírom a hozzá tartozó adatot.”

:yes: Ja.

Idézet:
„Igy a sorokra eső terhelés max egy LED ,az oszlopokra max 7 led (7x5 mátrix esetében). ?”

Igen :yes: ahogy mondod...

Lehet, h. ez az adatlap többet mod mint a fenti linkelt.
Következő: »»   3 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem