Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 83
(#) pjg válasza kapcsrajz hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Az már nem sűrű.
(#) luluzulu válasza Signal hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Zárt helyiség, tégla falak, 6-7 méter magasan, azzal nem lesz gond.

A gyári reflektorok most úgy próbáltam kitartóvá tenni hogy az 50W-os LEDek helyet 100W-osakat tettem, majd meg láttam ér-e valamit bár kétlem, annyira rosszul vezeti a hőt a lámpa test hogy hihetetlen.
(#) Mindenhova hozzászólása Márc 13, 2017 /
 
Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni. Vásároltam korábban egy több ágú spotlámpába LED "izzókat", és szerintem az elektronikájuk ment tönkre. A hibajelenség, csak halvány fénye van. A hiba kezdetekor még néhányszor kis várakozás és újra ki-be kapcsolás után még működtek, majd lassan egyesével mind elhalálozott. Nem mertem külön tápról meghajtani a LED-eket mert nem tudom az áramkorlátját, így csak találgatni tudok és tapasztalt építőt keresek ill. kérném ki a tanácsát. Mielőtt az utolsó is tönkre ment volna, szétszedtem és annyit sikerült kiderítenem, h. 20.5V feszültség ment a LED-re. Eredetileg 7W-os izzókról van szó, legalábbis így forgalmazták. Meg tudok építeni egy áramkört ha valaki tud tanácsot adni az ügyben, fiatal koromban építettem jónéhány elektronikát, bár nem vagyok szakértője az elektronműszerész szakmának semmilyen szinten de azért a műszert ismerem és számolni is tudok Ezt azért írtam le, h. hátha valaki ennek ellenére is megbízik bennem így látatlanban és hajlandó segíteni az ügyben Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
(#) kameleon2 válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Szia! Nálam még sok ilyen van használatban. Nem feltétlenül a driver a ludas, hanem a Cree ledek. Én jól letakarítottam a paneleket ónharisnya+ folyasztószerrel. Megmostam isoprophyl alkohollal. Újra felpasztáztam és Epistar gyártmányú ledeket raktam vissza helyettük úgy, hogy a felpasztázott felületre krokodilcsipesszel szorítottam fel a ledet, és úgy forrasztottam. Ennek már több éve. Azóta nincs velük gond. Akkor van nagyobb baj, ha sokáig megy a hibás leddel, mert akkor elviszi magával a drivert is. Upsz... - most látom, hogy ez a COB ledes változat. Ez javíthatatlan.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
(#) Mindenhova válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Szia! Úgy érted, h. a LED és a driver is tönkrement? Hogyan tudom kideríteni, h. a mi ment tönkre? Egyébként ez alatt nem volt hővezető paszta, a kis kínai megelégedett annyival, h. odaszorította egy menetes karikával és egy nagyító lencsével a hűtőhöz a LED-et.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017

led3.jpg
    
(#) kameleon2 válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Csodák nincsenek. Ha nem volt megfelelő hűtése - simán meghalhatott a LED chip.
(#) Mindenhova válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Annyit azért még hozzáfűznék, h. az utolsó még működőképes drivert átforrasztottam a másik két ledbe is, és a ledek működtek. Ezért is gondoltam eredetileg, h. a driver halhatott meg.
(#) Ge Lee válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Volt nálam is egyszer egy ilyen kipróbálásra. Ebben a teljesítményben fizikai képtelenség ezt a konstrukciót úgy megcsinálni, hogy a LED is megfelelő hűtést kapjon, és az elektronika is bírja. Tény hogy egyszerű a dolog, mert nem kell házilag barkácsolni semmit, csak megveszi az ember, beleteszi a foglalatba és világít. Egy darabig...
Ettől jobb az az E27-es foglalatba való izzó alakú amit az előző oldalon linkeltem, fényben is meg élettartamban is, de hosszú élettartamra attól sem számítok. Arra a haverom beszélt rá, nála már fél éve megy, eddig nem volt vele baj. A lidliben árulták kétezer pénzért.
(#) nedudgi hozzászólása Márc 14, 2017 /
 
Amikor a lakásban lecseréltem az izzólámpákat, ilyen alapra szereltem 1W LEDeket. Egy akcióban megcsíptem 120 Lm/W Epistar LEDeket, vettem is pár marékkal. Ezeket csak olyan foglalatban/búrában szabad használni, ahonnan el tud távozni a hő (felfelé). A 7W veerzió optimális, a konstrukció ekkora teljesítményt elvisel.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Jól mondod a konstrukció jellege a legfontosabb. Ez a COB ledes változat az egyik legrosszabb. Bár újonnan szépen világít.
(#) Kovabe hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Sziasztok

A minap hozzám került egy geberit tompa hegesztő visszajelző elektronikája (persze hogy hibássan). A kérdésem az lenne hogy milyen alkatrész hiányozhat beölle? A szakrajz nem az erösségem de egy moricka rajzot összehozok.

Névtelen.jpg
    
(#) Kovabe hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Bocsánat lemaradt a kérdés, a piros négyzettel jelölt rész.
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szia!
Egy, a betáp feszültségéhez méretezett ellenállás biztos kell oda, jobb oldali ág.
Viszont a vezérléshez ugyanaz az ellenállás van a rajzod szerint. Az a kérdés, vajon nagyjából egyforma-e a két fesz, mert közös ellenállással csak úgy lenne jó.
A "vezérlés" mit takar egyébként?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Kovabe válasza ferci hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A fogyasztó nincs nálam de feltételezem hogy valami nagyon kis ellenállású fűtőkábel.
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A feszültség az érdekes, hány volt - a kapcsolásból ítélve váltót kaphat.
A jobb oldali ág betáp jelenlét esetén világít, a bal oldali pedig ezzel együtt addig biztos, ameddig a vezérlés ( pl. egy nagyteljesítményű kapcsoló ) nem aktív és a fogyasztón keresztül.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Kovabe válasza ferci hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Igen váltó 230V
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Ebben az esetben, a rajzod szerint elég oda 33...47 k-s ellenállás, 3 wattos célszerűen, hogy ne melegedjen túlzottan. Ha sokat megy üresben, vezérlés nélkül, 5 wattos is lehet, mert dupla áram menne át rajta.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A fogyasztó helyére átmenetileg betehetsz egy 60-100 wattos izzót, a vezérléshez pedig egy kapcsolót vagy mikrót.
(#) Mindenhova válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Nem éreztem különösebben melegnek a lámpát. Persze ez relatív, a csillárban nem fogdosom őket, így nincs összehasonlítási alapom igazából. Két kérdésem lenne. (Bárki válaszolhat)
1. Ezek a COB LED-ek áramkorláttal működnek, vagy csak annyit vesznek fel amennyi szükséges? Úgy értem, h. a driver eredetileg szabályozza az átfolyó áramot is? Magyarul ha meghajtom egy 20V 90W-os laptop táppal akkor elfüstöl vagy sem?
2. Ha ez a típus nem jó akkor milyet vegyek (mit tartsak szem előtt) úgy, h. nem szeretném a foglalatot cserélni. (GU10)
(#) nedudgi válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Ez az alap 5W-nál nagyobb teljesítmény esetén finoman fogalmazva kétesélyes. Vagy tönkremegy, vagy elromlik.
1. A COB LED nem tartalmaz áramkorlátot, feszültséggenerátorra kötve elszáll, ha nem korlátozod az áramot.
(#) Ge Lee válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Ha a GU10-et kérdezed - de bármelyik másik is - áll egy LED-ből (ha COB (chips on board) akkor több ledből amik sorba vannak kötve) és egy előtétből, ami egy kapcsolóüzemű áramgenerátor. Áramgenerátor (konstans áram) nélkül a LED tönkremegy, tehát egy sima tápra nem kötheted rá. Hogy mekkora a ledet működtető táp feszültsége az lényegtelen, az a lényeg hogy mekkora áramot enged át a leden, feltéve hogy a feszültség nagyobb mint a sorba kapcsolt ledek nyitófeszültsége.
A GU10 esetén is a konstrukcióval van baj, sok mindent nem tudsz vele csinálni. Az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy ha bele lehet nyúlni az áramgenerátorba akkor csökkented az áramát, és akkor talán hosszabb életű lesz az egész.
Haveromnak hiába mondtam látatlanban majd megnézve is hogy ez egy vicc, 2 évet szívott ezekkel. Most vett E27-est az már jó, de még annál is gond van a melegedéssel. Az örökös megoldás az ami már egy párszor le lett írva, hogy egyedi hűtést kell csinálni a COB lednek, és kondenzátoros előtétről kell használni, a teljesítményének a 65-70%-án.
Jóval nagyobb lesz mint az, meg jóval rondább is, de lehet hogy 10-15 évig nem kell hozzányúlni.
(#) Mindenhova válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
És mit gondoltok egy ilyen áramgenerátorról miközben kibelezem a ledet és felpasztázom rendesen. (PC-m 9 éve nem volt újrapasztázva cseppet sem melegszik. Ezüstpaszta)
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Ge Lee válasza Mindenhova hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Ezt nehéz lesz belepasszírozni a GU10-es foglalatba. Nem csak a paszta hiányával van baj, hanem hogy az adott teljesítményhez kevés a hűtőfelület. Ha kevés a hűtőfelület akkor a LED melegebb lesz, csökken az élettartama. Ebben ha jól emlékszem 80-90 fokos is lehet a lapka, ami már nagyon nem jó, az lenne az optimális ha nem menne 50-60 fok fölé.
(#) Mindenhova válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Nyilván nem akartam belepaszírozni, de a lámpatestben sorba köthetem és talán belefér a driver is. Ez egy falilámpa egyébként. Jó, nem tudom mennyi volt a lapka hőmérséklete és már megmérni sem tudom. Talán passzolom is a történetet, de az biztos, h. az 50W-os halogének nem kerülnek vissza. Időközben rendeltem smd ledeket, ha az sem válna be, majd keresünk más típusú lámpát.
(#) Mindenhova hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget és a segítőkész hozzáállását
(#) Horvath65 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Üdv mindenkinek! Volt itt szó a 230V-al meg hajtott "smart" COB LED-ekről. Ma beépítettem egy ilyen ledet egy reflektorba 30W-os. Csatoltam egy-két képet. Az érintésvédelme nem győzött meg, nagyon gyengének látom. A leszorítócsavar alá tettem műanyag szigetelőgyűrűt(remélem látszik a képen). Le földeltem, ez látszik a képen. Viszont a házon mértem a fáziskeresővel feszültséget, ami nagyon nem tetszik! Már nem volt időm tovább méregetni. De megfogtam nem rázott, de további méréseket akarok készíteni, és beszámolok róla. Viszont nem tudtam készíteni róla világítás közben fotót mert lilán bevillogott, gondolom a hálózati freki látszott meg a képen. Nem tetszik ez a "smart" cob led. ui: A modiktól elnézést kérek előre is,ha nem jó helyre tettem fel a hrsz-t. De itt volt róla szó és 230v-al van ez is meghajtva. Szép estét mindenkinek!
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 15, 2017 / 1
 
Hello! "Az érintésvédelme nem győzött meg, nagyon gyengének látom." Minket sem, főleg ahogy az érintésvédelmi földet bekötötted, vezetéket átvezetted, kábelt rögzítetted...
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Nem értem, a kábelrögzítése a fedél tömszelencéjével történik, mi a gond ezzel? Az át vezetés tudom nem szerencsés, de nem fér át a kettős szigetelésű kábel. Egyenlőre nem akarom furkálni a lámpa testet, mert lehet vissza kerül az eredeti led+meghajtó.(először bizonyitson a "smart" COB LED) Konkrétan mire gondoltál? Szép napot!
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 16, 2017 / 1
 
- A kábelátvezetésnél én nem látom a tömszelencét a képen, csak a ragacsot.
- A vezeték átvezetésénél még egy "falonátvezető" szigetelő gyűrűnek illene lenni. De nem kötelező a meglévő furaton kereszetül vinni a vezetékeket. Egy furat, nem tragédia.
- A vezeték mechanikai rögzítését nem illik egy forrasztásra bízni, ha elmozdítható az alaplemez.
- A földelési pontot fémtisztára kell pucolni és sarut használni. Még cupal (vagy semleges) anyag is illene közé, valamint koronás alátét.
- A készülékház és az alaplemez földelését nem lehet a rögzítőcsavarokra bízni. A kettő közé is földelő vezeték kell.
Mert így a lámpa érintésvédelmileg tulajdonképpen elfogadhatatlan. De a felelősség a Tied, tehát azt teszel, amit jónak látsz..
(#) Horvath65 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Mint írtam, nem akarom össze vissza furkálni. A saru hiánya valóban bűn! Mea culpa, maxima mea culpa!!! (mentségemre nem volt itthon) A vezetékeket lefogom rögzíteni. Még megpróbálom a védőharisnyát.
Következő: »»   73 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem