Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED RGBW szalag probléma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) daviid hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
Sziasztok!

Otthonunkban az elmenyezetbe szereltem 17,5-18 meter LED szalagot. SMD 5050 RGBW 12V-os tipusu.14,4W/m a teljesitmenye. 2-3 meterenkent vezetekelve a szalagok, igy nem nagyon tudtam kalkulalni, hogy mennyi lesz a tobblet teljesitmeny. 360Wattos tapegyseg es a vezerlo melle egy jelerositot is telepitettem. Jol mukodik a rendszer, azonban aramot akartam merni, hogy a tapegyseget mennyire terhelem igy ki. Van egy olcsobb multimeterem, ami elsonek tapegyseg ele kotottem be, de amit lattam nem tudtam hova tenni. 0,3 A erteket mertem maximum, ami 230-as halozaton kb. 70 watt csak. Ramertem 12V oldalon is, ott ugye meg kisebb teljesitmenyt mertem a tap vesztesege miatt. Szerintetek a multim ennyire gagyi, hogy nagysagrendileg mas erteket mert, vagy mi a fene lehet? Meg se kozeliti a 14,4W/m teljesitmenyt ezen a hosszon.
(#) CIROKL hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
Full világit mind három szin ,vagy villogtatva,vezérelve van?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2019
(#) zolee1209 válasza daviid hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
Szia!
Mivel és hogyan próbáltad mérni AC oldalon az áramot? Kapcsolóüzemű táp (?) bemenetén az áramot mezei multiméterrel nem tudod korrekten megmérni. Az már gyanús, hogy a kimeneti oldalon sem mértél megfelelő áramot, itt már számításba jön az is, amit CIROKL kérdezett.
(#) Tomi111 válasza daviid hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
Van még a szalagból? Ha van, próbáld meg pl egy méterre fixen bekötni a 12V-ot. Mind a négy színre egyszerre és így mérj áramot! Ilyen vezérlővel még nem volt dolgom, de gyanítom, hogy ha fehér fényre állított akkor a led chipekben csak a W ledek világítanak, habár az RGB-ből is tud fehéret kikeverni. Vagy mind a négyet kivezérli? ( eddig csak sima RGB-t szereltem )
(#) daviid válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
RGBW radios vezerlot raktam bele. Szinte mindegy, hogy szineket villogtatom vagy csak feheren vilagitok vele, kicsi az aram kilengese, nem szamottevo.
Hat a multit sorosan polaritas helyesen bekotottem a tap fazisa ele.
(#) daviid hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
https://akcioswebaruhaz.hu/termek/hornbill_digitalis_multimeter.html

Ilyen keszulekem van. Csak arra tudok gondolni, hogy nagyon gagyi az arammero resze. Feszultseget amugy teljesen jol mer.
(#) daviid hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
RGBW szalag olyan hogy az egyik led szines a kovetkezo feher es a szalagon igy valtakozik vegig. De van olyan (RGBWW ha jol irom), ami vegig szinessel van es abbol keveri ki a feheret is.
(#) dB_Thunder válasza daviid hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
... meg van olyan is ahol az RGB ledben van W is azaz fehér.
(#) daviid válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
Utobbirol irtam en is.
(#) nedudgi hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Sajnos, nagyon gyakran elfelejtjük, hogy a LED (szalag) fő felhasználása a világítás. A világításnál pedig lux, lumen. kandela mértékegységek használatosak. Az, hogy az adott világítótest ehhez mennyi energiát használ fel, műszaki szempontból másodlagos kérdés. Ennek a beidegződésnek az az oka, hogy a hagyományos villanykörtéket fogyasztás alapján különböztették meg a kereskedelemben. Mint a KRESz esetében, ahol emlékeim szerint az izzó fogyasztását írták elő, bár lehet, hogy mostanra ez már megváltozott.
A LED igen kényes a hűtésre. Nem mindegy, hogy alumínium, fa, vagy valamilyen műanyaghab felületre ragasztjuk, más-más réteghőmérséklet alakul ki, ami ugye jelentősen befolyásolja az élettartamot. A kereskedelemen egyszerűsítik a 12V tápfeszültség értelmezését, nem különböztetik meg a stabil 12V tápfeszültséget egy ólomakkumulátor névleges 12,6V, és az autók fedélzetén előforduló 15V körüli feszültségtől. A ledszalagnak bírni kell az utóbbit is, legalább garancia végéig. Ezek után ne csodálkozzunk, ha a gyártók/tervezők egy kellően biztonságos határon belül igyekeznek a munkapontot beállítani.
A kereskedő általában nem elektromos/világítástechnikai szakember, így a termékleírásba azt írja le, ami ismeretei alapján jellemző. Én megizzadnék, mire elfogadható szintű termékleírást írnék egy ledszalagról, még akkor is, ha minden adatlap a rendelkezésemre állna. Egy LED adatlapja a terhelhetőséget a gyakorlatban kivitelezhetetlen körülmények között adja meg, így igen nagy szórás lehetséges. A gyártási szórás miatt feszültségtartománnyal kel számolni, amit az ismeretlen tulajdonságú hűtőfelület, a gyakran változó környezeti hőmérséklet tovább bonyolít.
Mit értünk 14,4W/m alatt? Túl sok ismeretlen tényező befolyásolja az értelmezést. Még az is lehetséges, hogy egy ilyen teljesítményű izzólámpa fényteljesítményére gondolt. Ezek után lehetne foglalkozni a vezérlővel.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2019
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 19, 2019 / 1
 
És még jön az hogy a fényerő szabályzás miatti PWM összezavarja az egész mérést, rosszabb esetben még a rádiót is.
(#) truffle hozzászólása Nov 2, 2020 /
 
Jó estét kívánok!

Elektromosságban teljesen analfabétaként kérdeznék.
Konyhaszekrény aljára és tetejére szeretném felszerelni a képen látható alkatrészekből a megvilágítást.
(Tartozik hozzá még egy távirányító is). Első kérdésem, hogy megfelelő lesz-e így a bekötés? Második, hogy állítólag 5 méterenként "meg kell táplálni". Nekem pedig 2x320 cm-es a szekrény. Kell még ehhez valamilyen alkatrész, vagy ezekből "megtáplálható"? És főleg, hogy mit hova kell kötni ennél a megtáplálásnál?

Köszönöm a segítséget és a szakértést!

DSC05492.JPG
    
(#) uniman válasza truffle hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Egy fontos "alkatrész" lemaradt: maga a LED-szalag, meg a hozzá tartozó teljesítményfelvétel (W/m).
Előfordulhat, hogy ez a tápegység "gyengécske" lehet ehhez az összeállításhoz.
(#) truffle válasza uniman hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Kapásból rossz tápegységet fotóztam, itt van az igazi és a szalag adatai is.
Még az is lehet, hogy a válaszodból (és egy kis utánanézésből) sikerült kikombinálnom, hogy 7.1 m szalagot köthetnék erre a tápegységre és talán így nem kell semmiféle "megtáplálás".
(#) uniman válasza truffle hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Nem 5 méteres tekercsekben kaphatók a ledszalagok? Toldani fogod? A 7 méteres szalag mindkét végére kötném be a 4-4 párhuzamos vezetéket.
(#) truffle válasza uniman hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
De igen, két db 5 méteres szalagom van. Ezt a bekötést nem értem. Abból tudok kiindulni, hogy az elszívó feletti szekrényből van kivezetve csempe alatt alulra és felülre két cső, amibe behúzhatok vezetéket. Ez már meglévő kialakítás, csak a régi "sima" ledet szeretném most lecserélni erre.

DSC05494.JPG
    
(#) uniman válasza truffle hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Így OK lesz...
(#) truffle válasza uniman hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Rendben, köszönöm!
(#) truffle válasza uniman hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Valami nem jó, nem világít. A jelölt pontoknál(mindkettőnél) világít a fázisceruza.
Szerinted?

LED.JPG
    
(#) Bakman válasza truffle hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
A fázisceruza avatatlan kezekben inkább árt, mint használ, egyelőre tedd el.

A tápegység 60 W-os, a 2x5 m-nyi LED szalag viszont 140 W. 1x5 m LED szalag 70 W. Kösd le az egyik szalagot és próba szerencse, lehet, hogy elindul a tápegység (vezeték veszteségek csökkentenek egy kicsit a felvett teljesítményen).

szerk.:
Tulajdonképpen melyik tápegységet kötötted be? Két kép, két különböző tápegység...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
El kellene, hogy induljon. A 14W/m az összes LED eszygszerre világító teljesítménye. Ezt az Slight-ot nem ismerem, de eddig az összes vezérlő ami a kezemben volt egy színnel indult el ami nem fehér volt. Biztos meg lehetne találni a leírását az slight oldalán.
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Lehetséges, ilyenekkel nem foglalkozom.

Az a baj hogy a hibát, már ha van, két-három méréssel fel lehetne deríteni, csak kellene egy szinte bármilyen multiméter. Nehézkes tud lenni a távgyógyítás.
(#) uniman válasza truffle hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Itt még egy 100 wattos tápot mutattál !?
Persze "világít" a fázisceruza, de nem ráz...

Meg aztán annak a vezérlőnek kétszer 12V-os a bemenete. Van hozzá leírásod? Abban le van írva mit kell tenned, ha csak 12V-ról járatod? Lehet a másik 12V-os bemenetet át kell kötni?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020

SCHx.JPG
    
(#) truffle válasza uniman hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Köszönöm, megoldódott.
Igen, két garnitúra van, eredetileg fürdőszobába terveztem egy kisebb és egy nagyobb kört. Valakivel be akartam építtetni, aki -ezek szerint- elcseszte. Csak a két táp jó, az egyik vezérlőt és ledet lefüstöltette. Este kijátszottam. Még egyszer köszöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020

DSC05506.JPG
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem