Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 46
(#) Tomszy hozzászólása Jún 26, 2006 /
 
Sziasztok, arra gondoltam mi lenne ha olcsóbban csinálnánk egyet mint a boltban amiért adják. Elmondom hogy találtam ki: ugye a hűtő is ezen az elven működik. mi lenne ha a hűtő hátsó bordáját kidobnám a ház falára, a többi cucc meg a szobámban kapna helyet. Sztetek működne ? Vagy ti hogy csinálnátok? köszi
(#) Sebi válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Ezt nyugodtan elfelejtheted, alkalmatlan a célra. Csak nézz rá egy klímára, hogy mekkora a kondenzátor (külső) egység, meg az elpárologtató (belső) cucc. A hűtőszekrényben 60...200liter az űrtartalom, ahhoz van méretezve minden.
Számolj utána a szobád térfogatának...
(#) isamisa válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Ugyvan. kicsi a teljesitménye a hütőnek. És amugy sem folyamatos üzemre van tervezve...
(#) kripower válasza isamisa hozzászólására (») Jún 26, 2006 / 1
 
Autóba jó lenne.
A tetejére a rácsot ami szolgálhat csomagtartóként is
(#) gerry válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Üdv!

Mivel nálunk van fúrt kút, majdani kis kúriámnak a hűtését is ezzel valósítanám meg.
A ház menyezetében beépítettek 30cm*30cm likakat minden helységben. A padláson kiépítem a központi klímát, amit autóhűtőkből kívánok megoldani.Alu lemezből, vagy akár műanyag csőből ki lehet építeni a helységekhez a levegő csatornát. a csöveket prsze jól le kell szigetelni. Kell még egy 150L puffertartály leszigetelve. A tartályt felnyomatom hideg vízzel, ami úgy 12°C, majd ezt a vizet keringtetem a hűtő rendszerben.egy venti meg nyomja a radiátorokon keresztül a levegőt. Amint a puffertartályban lévő víz felmelegedett, akkor azt az autómatika leengedi a kútba, majd újra teletölti a tartályt hidegebb vízzel.
(#) babo válasza gerry hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Lehet, hogy én gondolom rosszul, de tanulmányaim szerint a meleg dolgok sűrűsége kisebb, mint a hidegeké -> a visszaküldött víz a kutad felső rétegeiban megreked, és - szvsz - a víz relatív nagy fajhője miatt lassan fog kihülni. Azaz amikor eléri a meleg a kutad szivócsövét, akkor onnatól nem igazán fog hűteni.
(#) damatic válasza babo hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Két kút kell.

Egy kitermelő, és egy "visszasajtoló".

A vassal meg a vízkővel lesz sok bajod.

Nincs véletlenül központi fűtésed?

Mert akkor lezárod a kört a kazánodról, kinyitod a hőcserélődre (kell egy) amin átcsorgatod a kutad vizét. Innentől fogva nem kellenek légcsatornák, ventillátorok, drága autóradiátorok, hanem csak 1 hőcserélő.

A központifűtés radiátorai ez esetben nem leadják, hanem felveszik a hőt, a keringetőszivattyúd átforgatja a kp fűtésrendszer vizét a hőcserélő szekunder körén, ami átadja a hőt a primer körön átfolyó 12 fokos fúrt kútból nyert vizednek. Ami kifolyik, azt meg vagy visszanyomod egy másik kútba, vagy kerti medenkét töltesz vele. Persze puffertartály még így is lehet a körben, akkor nem kell folyamatosan szívni a kútból a vizet.
(#) PiperR válasza gerry hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Én már láttam ilyen vízzel működő gépet. Kb 1m x 1,5m-es alapterületű gép kb. 20l víz kell bele (szóbeli érettségin ez volt bent és elég kellemes idő volt ennek köszönhetően). Hidegebb levegőt fújt mint egy közönséges ventilátor. Ez most hogy is működik?
(#) gerry válasza babo hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Természetes, hogy a kút felsőbb vízrétegében áll meg a melegebb víz. De ha belegondolsz és remélem nem tévedek, mivel magam is vidéki paraszt gyerek vónék, a szivatyú szívócsövét, vagy magát a búvárszivattyút is a kút aljára kell tenni, ill. nem teljesen az aljára, mert akkor felszívja az iszapot. Akkor meg lentről szívhatja a hideg vizet fentre meg folyhat vissza a melegebb, de az sem sokáig lesz meleg, mivel a kút mélysége által hidegebb van lent tehát egyszercsak kihűl. De mivel a puding próbája az evés, meg kell építeni azt ki kell próbálni.
(#) nyulbul válasza gerry hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Idézet:
„autóhűtőkből kívánok megoldani.”

Próbáld meg az autó fűtő radiátrját használni,annak nagyobb a" hűtőképessége",és kissebb is.A maradék vizet meg ne a kútba engedd vissza hanem a "fű"-re locsold.
(#) Tomszy válasza Sebi hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Akkor mit tegyek, hogy nagyon olcsón hideget tudjak csinálni a szobámban, mert itt egész nyáron rohadt meleg van...ugye légkondit nem akarok venni, mert rámegy a gatyám is.. szoval a keringetős ötlet tetszene de az az egész házra frankó lenne, de most egyelőre a saját szobámat szeretném megoldani. Akkor a hűtős megoldásnak semmi hatása nem lenne? valami ötlet?
(#) babo válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Dehogynem! A villanyszámlára rámenne a gatyád
(#) Thom válasza babo hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Mintha a légkondira nem menne rá...
(#) damatic válasza Thom hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Nem megy rá a kondira.
Split klíma már 30-é van.
Csak győzzön a forgó-morgó számolni...

A hűtőszekrényes dologra visszatérve: A kompresszora - bár nem arra tervezték - elképesztő üzemidőt kibír még egyhuzamban is. Gondoljatok a vendéglátósokra. Szinte soha nem a kompresszor hibája miatt dobják ki a hűtőt. Vagy szétrohad, vagy az ajtószigetelő megy tönkre, vagy a hőfokkapcsoló, vagy az indítórelé, vagy egyszerűen elillan a hűtőközeg.

A gond az vele, hogy ki fogja a szétbontott és újra összetákolt hűtőkört feltölteni???

Meg a hőkapcsolója nem 17-30 fok közé van kalibrálva, tehát kell egy másik.
(#) Tomszy válasza damatic hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
nem szeretnék 30-ért split klimát venni, klima vásárlás nélkül egyedül a hűtő lehetséges nem? vagy más lehetőség??
(#) creative válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 / 4
 
Hello!

Sajnos 30nál olcsóbban nem tudod megoldani mert ha hutőből csinálod egyszer kell a hűtő szét kell szedni meg kell csinálni a hőleadó külső rácsot arra kell egy jó nagy ventillátor ami hűti a rácsot aztán kell a belső radiátor am lehet egy autóé de azt is fujatni kell egy ventivel a kettő között kell a rézcső ami szintúgy nem olcsó akkor kell a vezérlés ami pic-el meg hőmérővel megoldva se két forint ehhez még hozzájön a külsö belső burkolatok elkészítése és az, hogy ujra kell tölttetni a hűtőkört gázzal ami talán 10 körül lehet.... Kicsit számolj... sztem csak akkor csináld ha van ezekből mind otthon és csak tölttetni kell
(#) Tomszy válasza creative hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
hát akkor lehet hogy spórolok de köszi a segítséget
(#) (Felhasználó 1542) válasza creative hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
A hőcsöves hűtés elvén nem lehetne megcsinálni?
Akkor nincs villanyszámla,de szerintem nem lenne annyira hatékony,mint egy rendes klíma.
(#) Tomi20 válasza creative hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Hi!
Én is sokat agyaltam már klíma készítésen.
Én a Peltier elemekből indultam ki. Pár ezer forintért lehet vásárolni 100W-os peltier elemeket. Úgy gondoltam, hogy két vizes blokk közé befogatni egy pár darab peltiert, (kb 5 db) és az egyik blokk hűtené a peltier elemeket, a másik meg elvezetné a hideget. Mindkét körbe kell radiátor, meg szivattyú. Ennek a hátránya, hogy sokat esznek a Peltier elemek. Ki kellene próbálni, hogy egyáltalán hatásos lenne-e. Valaki nem tudja, hogy egy hagyományos, 1,5kW áramfelvételű klímának háhy W a hűtő teljesítménye??
Készítettem egy ábrát is.
A: Hideg vizes blokk
B: Peltier elem(ek)
C: Meleg vizes blokk
D: Hideg kör szivattyú
E: Meleg kör szivattyú
F: Hő leadó radiátor
G: Hideg radiátor

Peltier.JPG
    
(#) MaSTeRFoXX válasza damatic hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Egy hónapja szereztem egy hűtőgép kompresszort, és elkezdtem kísérletezni, vele ... Eredetileg festékszórót akartam vele csinálni, csak a szállított levegőmennyiség eléggé kevés, de nagy nyomást ad. Indító relé helyett az elején egy kondenzátort raktam be nyomógombbal, de a végén a kondit kiszedtem és maradt a nyomógomb. A neten láttam fényképet a belsejéről, és úgy gondoltam hogy folyadékot is tud szívni... Ráraktam egy csövet, és a biztonság kedvéért belenyomtam az 1 literes motorolajos kannába (víz helyett). Bekapcsolom, látom hogy szívja, a kanna oldalán nézve szép lassan csökken a szint. CSak a másik oldalon nem jön ki semmi Szerintem felszívattam vele vagy 2 decit mire beláttam hogy ez így nem működik. A neten talált fénykép alapján, a kompresszorban található motor aljáig ér benne a kenőolaj. De valószínűleg nekem már a tekercsek, meg a forgórész is olajban van . Ráadásul jobban melegszik...

Szerintem ha valaki hűtőgép kompresszort akar használni légkondihoz, akkor valamelyik hűtőgép szerelőre kell szép szemekkel nézni (meg egy kis pénzzel segíteni), és megkérni arra hogy töltse fel a hűtőközeggel...

Hőfokkapcsolónak meg építeni valamilyen áramkört, esetleg mikrovezérlőset...
(#) vicsys válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Bocsánat, hogy laikusként beleugatok...
ez mind nagyon szép meg jó de
senki nem nyilatkozott a házi készítésű klíma hatásfokáról....szvsz itt van a kutya elásva.
az a kis hideg nem a semmiből születik, márpedig ilyen árak mellett nem mindegy mennyi pénzt nyomunk bele a hosszú forró napok során....Tehát talán ebben az esetben mindenképpen egy gyári kiforrott technika talán előnyősebb-és kompaktabb.
(#) Satterhand válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Szia!

Van egy lehetőség!
Igaz hogy nem klíma de arra jó hogy hűtse a levegőt...
Magát a hűtőszekrényt szétszeded és "lekicsinyíted" és beépítesz 1-2 ventillátort ami kifele fúj... és hűti a levegőt.
Az 5let maga a brico stroe-ból lestem el mert ott volt egy ollan lemezdoboz amibe ha beleteszel 1-2 hűtőaksit akkor hűti a levegőt és távirányítható...
(#) nyulbul válasza Satterhand hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Idézet:
„beleteszel 1-2 hűtőaksit”

Ez igaz,csak azt nem láttad hogy az aksit min.3 óra alatt hűtötték le, ellenben 1/4 óra alatt kiolvatt,azaz KB 4 hűtő tudná adni azt a teljesítményt (folyamatosan) mint a jégaksi:no:
(#) szabi83 válasza nyulbul hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
hódban van 15 ezer ért valami 90W-os mobil hűtő..

de most nem tom mit paráztok még 1 hétig lesz ez aztán jönn a lehűlés,hóesés akkor megfűteni kell majd :nyes:
(#) deguss válasza vicsys hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
Az én véleményem, hasonlóan a többiekhez, a következő:

Ha nincs kút, vagy egyéb "egzotikus" hőforrás a közelben, a következőket érdemes szem előtt tartani:

-) Megfelelő hatásfokú klímaberendezést nem lehet házilag építeni, vagyis nem gazdaságosan.

-) Nagy hűtőteljesítmény elérése érdekében sok energiát kell invesztálni, amivel csak a villanyszámlád nő. Így ott tartasz, mintha vettél volna pl. egy jó hatásfokú split-klímát készen.

-) Hűtőszekrényt és Peltier-elemeket szerintem el lehet felejteni, ha csak nem 10 köbméteres a helység, és csak 2°C-t akarsz lehűteni. A hatásfokuk mellett a teljesítményük is elveszik a hűtés teljesítményéhez képest.

Ha egy kicsit utánanézünk és számolunk, megtudhatjuk, hogy 1 köbméter levegő fajlagos hőkapacitása nem túl nagy! A hűtőberebdezéseknek nem csak a levegőt kell lehűteni, hanem az adott helység minden tárgyától, elvonni azt a hőenergiát, melyet a felmelegedés során nyert.
Ha csak pl. 10 liter vizet szeretnénk 5°-al lehűteni, a következő energiamennyiség szükséges:
E=4200 J/(kg*K) * 10 kg * 5° -> E= 210kJ
És ezt a mennyiségű vizet 10 perc alatt 5°-al szeretnénk lehűteni: P=W/t -> P= 350W
Szerintem nem képes komolyabb feladatokra egy hűtőszekrény ill. Peltier-elem.
Noh, de ez csak az én véleményem.

Üdvözlet minden lelkes klímafabrikálónak!
(#) csibe2002 válasza Tomszy hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy nem a legjobb ötlet , de én is halonlón gondolkodom.
tuningnet.hu Oldalán van egy fényhűtés nevű cikk, ez alapján lehetne készíteni valamit, ami nekünk is jó lenne!

Üdv.: csibe2002
(#) welger válasza gerry hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Hali!

A kút vízével való hűtésnél a vizet, ha van, akkor le lehet engedni a csatornarendszerbe, így nem okoz gondot otthon. Ha nincs akkor tényleg marad a medence vagy a fű locsolása. Vagy ha még spórolni akarunk akkor egy nyitott tartályba érdemes engedni a felmelegedett vizet, arról megtáplálni a villany (gáz) bojlert.

A ház becsövezése esetén számolni kell azzal, hogy, ha, asszony pajtást rendezgeted éjszaka, akkor az, az összes helyiségpen hallható lesz!!!
Ezért talán jobb megoldás lehet minden szobában egy külön hűtőradiátor+ventilátor (persze megfelelő esztétikai csomagolásban). Ebben az esetben nem a padlás nagyon magas ( álltalában az udvaron mért hőnél is magasabb) hőmérsékletű levegőjét hűtöd a vízzel, hanem a szoba levegőjét.

Saját véleményem, hogy tényleg gazdaságosabb egy gyári klíma.......
(#) Thom válasza welger hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Szerintem összességében elmondható, hogy aki klímavásárlásra adja a fejét azt igazából nem is az a 30-40eFT tartja vissza amiért a klímát megveszi, hanem az utána következő 10-20eFt-tal több villanyszámla havonta (2-3 hónapig)
(#) Frankye válasza Thom hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Idézet:
„aki klímavásárlásra adja a fejét azt igazából nem is az a 30-40eFT tartja vissza amiért a klímát megveszi, hanem az utána következő 10-20eFt-tal több villanyszámla havonta”


Ez viszont akkor is fennáll, ha home-made klímával hűt... És akkor még anyagbeszerzés, gyártás, kivitel, felszerelés, üzembe helyezés, hadd ne soroljam... Ha mindent összeadunk, olcsóbb, ha veszünk egyet, készen. Ha már a havi 10-20e HUF-ot nem sajnáljuk a komfortérzet növeléséért!
(#) gerry válasza Frankye hozzászólására (») Jún 27, 2006 /
 
Üdv!

Idézet:
„Ebben az esetben nem a padlás nagyon magas ( álltalában az udvaron mért hőnél is magasabb) hőmérsékletű levegőjét hűtöd a vízzel, hanem a szoba levegőjét.”


Nem is a padlás forró levegőjét kívántam hűteni, hanem a lakásból összeszedett levegőt+keverve a kinti levegővel.
Következő: »»   1 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem