Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 46
(#) Boci0123 válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Egy jó rendszerrel le lehet,de nem úg, és semmiképp nem annyira mint egy gyári klímával.Én azt tudom mondani amia sajat tapasztalatom,20nm szoba ,1 oratol egedzen estig tűzi a nap. Ma fel 10 kor indítottam a rendszert ,zart ablak zart ajto,felig felhuzott redőny,fel10 kor 27,3 rol indult ,egy ora alatt 24,5 re lement. Ezt egész nap képes volt tartani olyan 19 fokoa kifúvott levegővel.ez úgy ment h nem teljesen nyitott csappal,ugyanis sokszor kapcsolt volna a hidrofor,tehat legjobb esetben tobb vizzel 18 fokot fujna ami szerintem egy 24 fok biztos a mai nagy melegben. A kútvíz kb 15 fokos nalam.szóval a te esetedben egy 23 at simán el tudok képzelni.Én azt ajánlom építsd meg,nem fogod megbánni
(#) Pixi válasza ha6qt hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Szia,
Havernál kiépítettünk egy fan coil rendszert, és két 1,5 méter hosszú fan coil került fel. Kocka háza van, egyik felében két szoba van a kettő közt egy 1,1 méter széles ajtó, ott van az egyik fan coil, a ház másik fele a konyha étkező előtér, nincs fal, csak keretek, itt a másik fan coil. Összesn kb 90nm szigeteletlen még a ház. A két fan coil 13 fokos vízzel simán csinál 25 fokot a házban, és mivel ásott kút, így egy orosz vibrácios szivattyú látja el őket. Neki már most megy a 3. szezon és nagyon bejött neki. A fan coil esetén sokkal jobb szerintem a hatásfok mint egy klíma beltéri esetén, és könnyebb szerelni.
üdv
PIXI
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Fűtéskörbe elektromos szelepre van valami ötletetek? 15 ezer alatt nem találtam!
Akár házi megoldás is érdekel!
H hidas motorvezérles plusz egy gömbcsap nagyon meredek??
(#) JZoli hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Milyen méretűre gondoltál? Motoros- vagy sima mágneses szelep kellene, mert ez eléggé felhasználásfüggő!
De itt egy példa mindegyikre (Kina verhetetlen ezen a téren is):
Motoros
Mágneses
(#) ha6qt hozzászólása Jún 24, 2018 /
 
Sziasztok,

Kútklíma:

Amire a kútvíz felér a hűteni kívánt helyiséghez, kb. 18 fokos lesz. Egy 30 négyzetméteres, tetőtéri, kb. 32 fokos szobát kellene lehűteni. Érdemes ezzel a vízhőmérséklettel bármit is kezdeni?
Nagyjából mekkora vízmennyiséget kellene átfolyatni óránként egy átlagos klíma beltérin, hogy érdemleges hatást érjek el?

Még nem vettem meg a beltérit. Akkor veszem csak meg, amennyiben érdemes foglalkozni vele, ilyen adottságok mellett

Köszönöm,
Attila
(#) Boci0123 válasza ha6qt hozzászólására (») Jún 24, 2018 /
 
2-300 liter max/óra. Lehet közepes venti fordulaton lesz szerintem érdemes járatni ,akkor 1-2 óra alatt simán csinál 24-25 fokot. Nemtudom mi a célod , de 32 fok helyett abba már vígan lehet aludni. Nekem 20nm es szoba , 4kw beltéri percenkent kb 2-3 liter ,28 fokról kozepes ventin, 1-2 óra alatt 24 fok. 15-18 fokos víz . Idén nem mértem , mert megnyitom a csapot ,gombot nyomok aztán hűs lesz. Szóval igen , érdemes! Nekem ezer éves beltérim van , burkolat zorog kattog meg még nem is szép, de teszi a dolgát. Azt ajánlom erre figyelj mert kozepes fordulaton az enyem mar olyan zajokat csinal hogy nagyon zavaro is tud lenni , szval erdemes jo ventiju belterit beszerezni. Meg ami egyben van. jo husolest.
(#) ha6qt válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Köszönöm szépe, pontosan ilyen becslésre volt szükségem
(#) Busz hozzászólása Jún 29, 2019 /
 
Elég meleg a kútvizem, 20-21 fok. De 3,5kWh-os klíma beltéri leglassabb fordulaton 23 fokos kifújt levegőt produkál 29 fokban.
20nm-ert érdemes ezzel próbálkozni hűteni?
(#) Tomi111 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 29, 2019 / 1
 
Mutatok egy gányolást. Ronda, olcsó volt(nekem), de működik. Egy zsalumozgató motort használtam anyósoméknál 3 db golyóscsap mozgatására. Kettő elzár, közben egyet kinyit és fordítva. kettőt rudazattal mozgat, a harmadik messzebb volt, ezt bovdennel oldaottam meg(csak a két bovdent kellett vennem) A motor helyett használható szerintem akkus csavarozó trafóról hajtva egy menetes szárat hatva. Ez olcsóbb, de nekem volt zsalumozgató itthon. Csatoltam képeket. (tényleg gányolás!!!) Egy kombi átfolyós gázkazán melegvíz ellátását helyettesítettem. Megúntam az állandó vízkövezést, kis nyomás - nem gyújt csapot kinyitva, stb. Így egy bontott hőcserélős tartályt fűt fel. Melegvíz készítéskor radiátorokat elzár, hőcserélőt kinyit. A kazánt átvertem. Melegvízkor a vízhőfok 80C-ra áll, szobatermosztát maxon, így fűti a tartályt. Fűtéskor(radiátor) minden visszaáll.
(#) xNorbi hozzászólása Aug 21, 2019 /
 
Üdv.

Kútvizet sikerült bevezetnem a házba. Tudna valaki olyan klíma beltéri egységet mondani ami kültéri egység nélkül is működésre bírható? Köszi
(#) kaqkk válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Elvileg bármelyik régebbi tipusú ON-OF rendszerű beltéri jó (akár még kapcsolhatja is a szivattyút a beltéri elektronika ) De azt tudnod kell hogy kb fele hűtőteljesítményt tud produkálni vízzel a beltéri mint amit eredetileg tudna a saját kültérijével ..
(#) xNorbi válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Igen tisztában vagyok vele, hogy a telejsítménye kisebb lesz.
Az inverteres változatok miért nem jók?

Akár régebbi ON-OFF típusúak akár az újabb inverteres típusúak beltéri és kültéri egysége elektromosan össze van kötve? Úgyértem van köztük valamelyine kommunikáció?
(#) kaqkk válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 21, 2019 / 1
 
Az on of os gépeknél a beltéri kapcsolta a kültéri kompresszort és ventilátort (egy egy relével és kész) Az inverteres gépeknél a kültéri -beltéri elektronika kommunikál és a beltéri csak parancsokat ad a kültéri elektronikának és figyeli a visszajelzést a végrehajtásról .. , a beltéri elektronika ha nem "látja" a vezetéken a kültéri elektronikát nem is hajlandó elindulni ...
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
(#) fpali53 hozzászólása Aug 21, 2019 /
 
Nálam az emeletes házam felső szintjén van az előtérben. Egy darab gyári fan-coil. 200l/óra 14 fokos víz, megmelegszik 20-21 fokra. 5 fokot jelent, és még a kert is locsolva van.
(#) xNorbi válasza fpali53 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Egy ilyen fan-coil rendszernek milyen előnye van a klímával szemben? Persze mindkét esetben kúti vízről való működést értem.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) JZoli válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szerintem leginkább az energiatakarékosság a legfőbb előnye. Esetleg még a kültéri egység zajának elmaradása is lehet ok.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) xNorbi válasza JZoli hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Miért energiatakarékosabb egy fan-coil? Ugyanaúgy ugyanaz a hőmérsékletű kúti víz megy mindkettőbe és a kiáramló hőmérséklet is csak beállítás kérdése mindkettő estében.

Arra a helyzetre gondoltam amennyiben a klíma beltéri egysége és a fan-coil is kúti vízzel van "táplálva".
(#) xNorbi hozzászólása Aug 30, 2019 /
 
Üdv.

Közben beszereztem egy 12000 BTU/h hűtőteljesítményű beltéri egységet (Midea MSC-12CRN1).

Hogy tudom ezt a csatlakozót összehozni egy metrikus vagy colos gumi vagy műanyag csővel?
Sajnos nincs közelebbi képem róla.
(#) habazutty válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Leginkább az, hogy teljesen más hőmérsékleti és nyomás viszonyra vannak tervezve, pláne más hűtőfolyadékhoz/közeghez. Ezért szokták a klímák hőcserélőjét megmókolni kúti vizes alkalmazáshoz, úgy, hogy több párhuzamos ágra szedik a hőcserélőt és az eredeti 6-ős csövet (kvázi nyomó) szintén cserélik legalább tizesre. Tekintettel arra, hogy ebben az alkalmazásban már nem lesz 40 bar, elég a lágyforrasztás is.
A berendezésed, hacsak nem új, biztos, hogy tartalmaz hűtőgép olajat. Semmiképp ne engedd a kútba! Használat előtt alaposan ki kell mosni. Vannak speciális szerek, de van aki a nitrohígítóra esküszik.
A hűtőteljesítményed sajna közelében sem lesz a 3,5 kW-nak...
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) xNorbi válasza habazutty hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Köszönöm a választ! Mindenképp kimosom nitrohígítóval (legalább egy fél flakont beleöntök). A kimenő víz a kertet öntözné, nem terveztem visszaengedni a kútba, erre nincs is kialakítva a megfelelő csövezés.

A kúti vizet a pincébe főleg azért vezettem, be hogy az ott erjedésben levő szőlőmustot egy acélspirál és termosztát segítségével hűteni tudjam. Erre tökéletesen alkalmasnak fog bizonyulni.

Ez egy kb. 20 - 30 m2 helyiség a klíma inkább csak kíváncsiságból kerül ide. Nyáron felmelegszik a pince úgy 22 fokra, talán ezt lenne jó lehűteni 18 - 20ra. Az egész nagyrészt a föld alatt van és csak egy aprócska ablak néz ki a szabadba. Azt valószínűsítem hogy egy ilyen földalatti helyiség hűtésteljesítmény igénye azért alacsonyabb mint egy egy szobának a nagy melegben. Ha megfelelően fog teljesíteni a klíma jövőre esetleg felkerülhet a lakóhelyiségbe is.

Sajnos nem volt időm ezzel foglalkozni, így nem sikerült még semmit se rákötni a klímára. A képen látható csatlakozót kellene összehoznom egy kerti slaggal vagy műanyag csővel. Tud ebben valaki segíteni? Megoldható ez anélkül le kéne vágnom a rézcsövet vagy hegeszteni kéne rá valamit? Köszi
(#) kaqkk válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 14, 2019 /
 
Idézet:
„Tud ebben valaki segíteni? Megoldható ez anélkül le kéne vágnom a rézcsövet vagy hegeszteni kéne rá valamit?”
Merre laksz ? Keress egy klímást-klímaszervízt és vegyél 6-12 es hollandert és kérd meg őket hogy egy egy 20cm es csövet peremezzenek bele mindkettőbe , ezekre már egszerűen ráhúzod a "slaugot" és avab bilinccsel rábilincseled .
Következő: »»   46 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem