Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 46
(#) Emberke válasza Emberke hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Egyébként Erre gondolok.Ez valamire jó lehet.Ez is a víz felhasználásával hűt.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
(#) zosza18 válasza Emberke hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Leírják az oldal alján, hogy mennyit is ér ez a "klíma". Annyit hűt, amennyire a víz hideg. 40 fokban a kocsiba, hamar elillan ez a kis hideg, nem sok vizet zavar. Én nem ezen azt úton haladnék. Peltier elemmel már megspékelve, mindjárt barátságosabb volna a helyzet. Nem engedné felforrni a vizet, szerintem úgy jobb volna a helyzet már.
(#) sprofan válasza Emberke hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Alapvetően az a gond az egésszel, hogy nyáron ha meleg a nap is süt, már pedig ha süt akkor éri a műszerfalat, kárpitot, stb... Ezért ha fel van húzva az ablak akkor kész üvegház az egész, ha viszont le van engedve akkor meg nem ér semmit a rendszered. Egy igencsak kilowattos teljesítményű autó klímát bekapcsolva ha csak nem nyomod a fejed a kiáramló levegőhöz, nem érzel érdemi változást hosszú hosszú percekig, akár 5-7 perc is eltelhet mire érzel valami érdemi változást a belső több mint 40 fokban. Gondolj bele egy kicsit logikusabb, ahhoz hogy a párolgásos hűtött kicsit is érezd, közvetlen rád kell fújni lehetőleg közelről, viszont hiába kinyitva a hátsó ablak, üvegház hatás akkor is lesz valamilyen szinten, megéri ez neked? Nyugodtan vedd meg, próbáld ki, mi csak a kipróbálás utáni felismeréstől akarunk megmenteni hogy "na a fenébe semmit sem ér, pedig ők ezt előre megmondták én meg kiadtam érte ennyi pénzt"....
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Hagyd! Ne akard meggyőzni majd rájön a saját kárán Egy egész oldalon keresztül leírtuk neki (tök fölöslegesen) az összes hátrányát a dolognak .Ja és előnyt senki látott a "rendszerben"
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
(#) Emberke válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Ezzel csak egy gond van.A peltier elem nem az én pénztárcámhoz van szabva és szerintem gyöngyösön nem is kapok.Néztem a youtub-on róla videókat.Elgondolkodtatott az is de kevés lenne 1 darab.Szerintem legalább 3-4 darab kellene.
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Fő a pozitív hozzáállás.
(#) Emberke válasza sprofan hozzászólására (») Jún 21, 2014 /
 
Üvegházhatás mindenképp lenne.Csak kellemesebb érzetet keltene.Nem azt mondom hogy 10 fokot csökkentsen.Csak érzetet nyújtson.De amúgy nem akarom én megvenni.Isten ments tőle.Mert ha meg nem válik be akkor a kocsi ablakán dobtam ki 7000 forintot.Valamire biztos jó lehet,csak nem axiál ventilátorral és nem azzal a fordulatszámmal.Amit ma elkezdtem annak kb 5-6000 fordulatszáma van és radiál ventilátor.A motor mentségére szóljon attól hogy nagy fordulatú a csapágyazásnak köszönhetően halk.Kísérlet már volt és 12 nm-es kb 26 légköbméteres szobában 15-20 perc elteltével másabb a levegő (tetőtéri szoba).Holnap fixálom a házat a tengelyt és mehet élesben.Sajnos olyan hőmérőm nincs ami pillanatnyi hőmérsékletet mutasson.De 5-6 fokot csökkent a szoba hőmérséklete.Mindez 1 liter (nem jég és jéghideg víz) csap víz.A radiál venti a motortól szippantja a levegőt (így azt is hűti).És két terelő lapát a kiömlő csatorna végén így 3 irányba megy a hűvösebb levegő.De tervezem 2 kis (mini helikopter) motorral a lapátokat mozgatni fel-le és jobbra-balra mozgatni.
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Ha 20 perc alatt 1 liter víz került a levegőbe ,belegondoltál hogy ha csak egy órát "klímázol " az 5 liter víz , ez mind ki fog csapódni a bútorokra falakra ha este lehűl a levegő . Ja tudom kiszellőztetsz !
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
1. Ez a vízmennyiség még csak teszt volt.
2. Időkapcsoló a konnektorba.
3. Régebben készített páratartalom szabályzó (lekapcsolja a motort,a szüneteltetésre sok megoldás van)
4. Nem kell hozzá szivattyú,porlasztó stb.Mert az a venti már 20 centiről szippantja a vizet örvényben.Ha nem emelem el akkor már szórná is.Vagyis az autó porlasztó elvét fogom követni.A víz szabályozás már a legkevesebb (úszóház és tűszelep ami épp ma szabadult fel rossz szivattyúból).

Vázlat.jpg
    
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Idézet:
„Fő a pozitív hozzáállás.”
Csinálj pozitívan penész tenyészetet a lakásodból ,és rozsdatemetőt az autódból , én már nem akarlak meggyőzni . Majd a saját károdon rájössz arra hogy miért akartunk lebeszélni a dologról. A TV a számítógép kifejezetten igényli a 80% os relatív páratartalmat és ez csak két példa ....
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Hát nem egy szivattyút rakok a lakásba és nyomatom be a vizet, csak ez a venti bizonyos időközönként ad egy vízpermet löketet.De amit leírtál,azzal is tisztában vagyok.Nyáron 34 % a pára a szobában.Az autóban nem tudom mert soha nem mértem.De ha felmegy 60 %-ra sztem az sem káros.A saját lakásomban még ilyenkor (nyáron) is 62-68 % a pára.Ahol most vagyunk ott 34-39 %.És a saját lakásban sem ment tönkre semmi.5 éve megy a tv stb. az albérlőnek.De ugye amikor valamilyen elektromos eszközt bekapcsolunk akkor az hőt termel.A hővel a pára felfelé száll.És egyben szárad (már ha lecsapódott a pára) a panel is.
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Jó ! Ha melegben megemeled a páratartalmat , aztán később (estefelé )lehűl a levegő mi fog történni? De tudod mit ? Építsd meg használd a nyáron várjuk a tapasztalatokat ! (A tett halála az okoskodás)
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Ha már légkondi a topik elnevezése akkor javasolj valamit.Persze ami működik,olcsó és nem termel párát .Valamint mehet autóban és szobában egyarányt.
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Lakásba "kútklímát " javasolnék (én is arra gyúrok ) Egy 400w os szivattyú egy fúrott kút és egy vagy több klíma beltéri egység az anyagszükséglet . Autóba csak a bele való klímát tudom javasolni más értelmes megoldásról nem tudok ....
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Membrán szivattyúval? Ha van valami régebbi darabod (valami orosz az igazi) én azt javaslom azt használd, ismerősömék 3év alatt 4-et dobtak ki a kukába pedig nem is olcsót gazdaságos típusokat vettek. Napi kb 5-9 óra üzem heti 7x, ez így soknak tűnhet de a tizen fokos víznek elvileg elég jól kelle hűtenie, ehhez képest mind leégett. (Végig fél colos csőrendszer bypass-al így nem a nyomás volt a bűnös)
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Nekem van kicsi pedrolló szivattyúm (tán 500wos ) ez centrifugál szivattyú és már vagy15 éve megvan azóta működik....És 4 beltérit akarok majd rákötni , meg persze a kerti locsolórendszert ....
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Az autóval az gond hogy a helye ki van alakítva,de gondolom az előző tulajnál történt törésnél totálkáros lett így kikapták.Lehetne hozzá szerezni de drágább lenne mint maga az autó.15 m-es kút van az udvaron de amikor nem volt még szennyvíz csatorna akkor az volt a derítő így az nem igazán használnám (bár már tisztának tűnik a vize). Akkor szerzek egy ipari ventilátort ,ja meg a kocsiba egy invertert. És a peltier egység mennyire lenne jó?Mert a hűtőtáskám azzal van szerelve és ki be szerelhető.Azt tudom hogy kicsi egység van benne (kb 4x4 cm).
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
A peltier elemmel van pár baj , 1 : a hatásfoka kb 5% .. 2 : a hideg és a meleg oldalt el kell választani (hogyan oldod meg autóban?) 3 : nagyon kicsi a hasznos felület (ez mondjuk növelhető nagy hűtőbordával) de akkor hová építed be ? De a nehézségek ellenére még mindig okosabb megoldás mint a vízpárologtatás ....
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) Emberke válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Csak egy valamire való peltier 10000 ft.Az elválasztáson én is gondolkoztam (szinte lehetetlen).És igen a hatás fok.Egy 40 fokos autóban nem érne szinte semmit.
Hűtőbordáim vannak sok méretben, azt hiszem 15x15 cm-es is van.Meg apró 3x3-as.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) zosza18 válasza Emberke hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
A peltiert én csak egy megoldási formának írtam, nem pedig konkrét hűtési módszerre autóba, bár ez a megoldás még mindig humánusabb, mint a gázkamra elképzelésed. Egy szó mint száz, a vizes megoldás kuka, a peltier nem a mi pénztárcánknak való, így maradt más alternatív megoldás, ami életképes.
(#) Emberke válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Hát azért "gázkamrának" nem nevezném.Ez csak egy tapasztalat még a tavaly nyári hőségből meg az udvaron elhelyezett ventilátor 4 porlasztó fejjel.A szobában a nagy hőségben amikor 36-38 fok volt akkor víz permetet nyomtam a venti elé és kellemes hűvös lett bent 2-3 ilyen befújás után.Azért is gondolkoztam ebben a variációban.De hát én is tudom hogy a pára lecsapódás miatt ez nem nyerő ötlet.De hát kis ember,kis pénzből nagyon találékony.Motorom van 3-24 voltig.Ventilátorom 4-22 cm-ig.Ezért gondoltam erre.A peltier baromi drága és nem hatékony egy 40 fokos autóban.
(#) kadarist válasza Emberke hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Csináld már meg ezt a permetezőt és számolj be a tapasztalataidról! Kicsit kezd értelmetlenné válni ez a össznépi diskurzus.
(#) Emberke válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Most nem azt mondtam hogy megcsinálom.Csak belekezdtem és a prototipus tökéletes volt.De a sok ellenérv meggyőzött.Alternatívát keresek.
(#) kadarist válasza Emberke hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Klímaberendezés az igazi alternatíva, ami nem is alternatíva, hanem a valódi megoldás.
(#) Boci0123 hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Üdv!
Szétszedtem a klíma beltérim, ilyen csövek vannak benne, a kérdésem az lenne,hogy ezeket ki lehet melegíteni a helyükről? 4 körösre akarom megcsinálni, csak nem tudom ,hogy egy kézi-kisgázpalackos forrasztóval kitudnám-e szedni.

Mellékeltem képet, ezekről lenne szó, remélem nem úgy van odasajtolva.

Előre is köszi a helpet!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) kaqkk válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
A "könyökök " forrasztva vannak (kemény forrasztással) de nem ajánlom a "kimelegítést" megfelelő gyakorlat nélkül , csak tönkreteszed a beltérit, nagyon vékony falú a cső és könnyű szétolvasztani megroppantani a könyököket is.
(#) Boci0123 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Köszönöm! Akkor nem kockáztatok, valószínűleg elvágom középen a felső áthidalót , és 3 körösre csinálom , a mostani 2-ből ennyi a max, amit biztonságosan meg lehet tenni.

Minden jót!
(#) zolika60 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Ez nem kemény forrasztás.
(#) laccika77 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 28, 2014 / 1
 
Ez kemény forrasztás.
(#) kaqkk válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
10 éve szerelek javítok klímákat talán láttam már egykét beltérit kibontva... Ipari ezüst- vagy szilfox a forraszanyag (gyártótól függően)
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Következő: »»   43 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem