Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 46
(#) mikrokapcsolo válasza Gafly hozzászólására (») Feb 26, 2016 /
 
2,025, hogy pontosabb legyek. 2,5m belmagasság, 90x90 centi alapterület. Spájznak indult valamikor, de nem lett befejezve, félig nyitott volt. Nekünk egy fagyasztó lakott bent, de azt kitettem a műhelybe, ezt pedig befoglaltam "szerver szobának". Tényleg pici, megfordulni alig tudok benne, ezért nem kellene nagy hűtőrendszer
(#) kaqkk válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Ezt a csepegtetős-ronggyalterigetős dolgot nyugodtan elfelejtheted semmi értelme ...
(#) mikrokapcsolo válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Értem. Van valami olyan megoldás, ami működhet? Milyen rendszeren érdemes gondolkodni? Esetleg csak szellőztetés? Fentről valami elszîvóval kifele tolni a levegőt, az ajtó aljába meg befele tenni ventiket?
(#) habazutty válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Ha a lakásban hűvös van (tán még légkondi is), akkor ajtószellőző az ajtóba, alulra, a helyiségbe meg fentre egy ventillátor amit egy termosztáttal kapcsolsz. Ez már elég kellene, hogy legyen.
Hideg víz hijján a két hőcserélős ötlet nem igen fog működni, nem lesz meg a hőlépcsőd ahhoz, hogy kivond a hőt a helyiségből.

Ha van pince, onnan lehet még hűvös levegőt szerezni.

Szerintem.
(#) mikrokapcsolo válasza habazutty hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Légkondi nincs a lakásban, pince meg a lakás másik vége alatt van, ami kb 15m lenne, és szét kéne vésni a tetaszt hozzá.
(#) mikrokapcsolo válasza habazutty hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Elkezdtem tervezni a lehetőségeimmel. A helyiségből levegő kijárat szembe középen van. Ide teszek egy könyökcsövet, amire egy egyenes részt teszek, hogy az egyik fenti sarokból szívja el a levegőt. Az ajtó aljába pedig szellőzés. Ide kell ventilátor, vagy szívja magának a levegőt?
Nyáron, amikor kint 45°C van árnyékban, mennyit segít, ha bent a padlószintről szívok fel levegőt? Az mennyivel hidegebb?
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) habazutty válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
A padló és a mennyezet közelében lévő levegő hőmérsékletkülönbsége szerintem max. 3°C.
Sajna nincs mit tenni, ki kell próbálni. Elég ha egy ventillátort teszel a kidobott levegőhöz.
Értelemszerűen, ha nem oldja meg a problémát, akkor marad valami klíma jellegű hűtés.

Még az az elvetemült ötletem támadt, hogy egy hőcserélőn a hálózati hidegvizet át lehetne engedni. Így mikor használjátok a 12-14 °C-os víz valamelyest hűthetné a helyiséget.
Személy szerint én ezt nem csinálnám meg. Akkor inkább egy használt klíma a lakásba és jut a hidegből a butykába is.
(#) Petyaa válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Ha ilyen kicsi a helyiség, szerintem építhetsz klímát hordozható hűtőbox-ból is. Annyi hogy a jeget cserélni kellene benne pár óránként. De az is lehet hogy elég ha fentre teszel egy ventit ami kifelé nyomja a levegőt, alulra meg ami befelé.
(#) Boci0123 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Üdv! Nem tudom milyen hőmennyiségről lehet szó, de azt állíthatom , hogy a modem, tápok, switchek (mondjuk ami ventilátoros, komolyabb darab nem biztos) simán elvannak 40-45 fokba , gondolj bele, rengeteg vezeték nélküli wifi adónak a tápja kint van egy háztetőn egy árbócon egy műanyagdobozba, és ha azt megsüti a nap ,nyáron akkor nem csak 40 fokos... Ha a számítógéped "szerver" nem melegszik túl, pl most sem , akkor nyáron sem fog. (gondolok itt olyan esetre ,hogy ha rack szerver ,akkor leolvassza még a vakolatot is télen is.., de mivel nem az...) Ezért én azt ajánlom , mivel ,ha jól olvastam van valahol felül egy elszívó ventilátorod , a nyárra szerezz be hozzá egy hűtésre való termosztátot , mi is azt használunk a Rack szekrények ventilátor szabályzásához, és azt kössed rá a ventire majd nyáron. Az ajtó aljára meg egy fürdőszobák ajtaján használatos nyílást vágj. Ez a legegyszerűbb,és szerintem legolcsóbb megoldás. Szvsz felesleges 'aktív' hűtést alkalmazni,elég a szellőztetés.
(#) mikrokapcsolo válasza Boci0123 hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Nem túl sok a keletkező hő, kb összesen 100-150w nak megfelelő. A router(pfsense, amd-s gép) és a nas(zyxel nsa210) miatt aggódok, azokban a vinyó aminek mem biztos hogy jót tesz a nagyon meleg. Szellőző alulra elkészült, kifele menő levegő csöve pedig meg lesz toldva a fenti sarokig középről. Termosztát modul már van.
(#) kaqkk válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Fölülre sem kell cső ! Elég egy szellőző amire közvetlenül ráteszed a ventilátort. A meleg levegő felfelé száll ezért úgyis ott lesz a plafon alatt a cső meg csak csökkenti a venti légszállítását .
(#) kaqkk válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
De még azt is megkockáztatnám a helyedben hogy vennék használtan egy páraelszívót és azt szerelném fel (150-300 m3 a légszállítás óránként) ha az alsó szellőző elég nagy óránként kb 50x cseréli le a teljes levegőmennyiséget !
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
(#) kaqkk válasza habazutty hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Idézet:
„Annyi hogy a jeget cserélni kellene benne pár óránként.”
És folyamatosan növeled vele a páratartalmat amit tudvalevőleg nagyon kedvelnek az elektromos berendezések
(#) Boci0123 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Szerintem felesleges csövezni ,ahogy itt már írták is, felfele megy a meleg szépen , és brutál jó ötlet a páraelszívó, legkisebb fokozaton kb 80-90W , egy szellőztető csöventi szerintem 50W körül van , de hangos mint atom, a páraelszívó csendesebb az tuti, és mivel mókuskerekes iszonyat szállítása van a legkisebb fokozaton is , szerintem legalább 3x akkor mint a szellőztetőnek . Nagyon tetszik ez az ötlet. Ha már van termosztát, lyuk az ajtóba, akkor a plafonra felpattintani egy páraelszívót ami nyomja kifele a felső sarokba lévő csövön a meleget ,ha bekapcsol a termosztát. Esetleg valami jó gumival körbeszigetelni az ajtótokot, hogy ne az ajtó tetejénél szívja be a levegőt, mert ugye így nem kapnának hidegebb levegőt az eszközök. De ha jó az ajtó akkor ez nem is lényeg Még1x brutál jó ötlet a páraelszívó.
(#) mikrokapcsolo válasza Boci0123 hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Tetszik a páraelszívó, van is, csak az felső kivezetéses, valahogy át kell alakítani. Csövezni mindenképp kell, ugyanis az eredeti kérdésben írtam: a kivezetés, szemmagasság körül van, nem fent. Azért kell a cső, hogy fentről szívja el. Ahol most van a kivezetés, ott egy régen befalazott ablak volt, egy sor téglával, azt és a külső szigetelést kellett bontani csak. Fentre tenni másik kivezetést, nagy gonddal jár, azt hiszem 50-es a fal.
(#) kaqkk válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Gondolkodjunk egy kicsit ! A gépek felett van a falon a luk ? Ha arra teszel páraelszívót ,kit érdekel hogy feljebb hány fok van ? Te a gépeket akarod hűteni nem ?
(#) habazutty válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Csakhogy ezt nem én írtam. Direkt reagálni sem kívántam rá. Azért köszi a szmájlit.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
(#) kaqkk válasza habazutty hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Bocsi mellényúltam Petyaa-nak akartam címezni ...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Nem a gépek fölött van a kivezetés. Van egy régebbi képem, az elrendezés kb hasonló, az oldalsó barna táblán a modem, a switch, raspberry pi (egyelőre még csak egy, kettő lesz majd), és a nas van. Szemben a gép a polcon a router. Az alatta levő fekete rombusz a jelenlegi kijárat. Ebből szeretnék egy csövet felvinni a gép mögötti sarokba egy csövet.

pfbox.JPG
    
(#) kaqkk válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
ha csak ekkora a távolság akkor akár a szívó oldalával a gép felé felszerelheted az elszívót és légtechnikai (harmonika) csővel bekötheted a likba ..
(#) Petike13 hozzászólása Jún 26, 2016 / 2
 
Tisztelt fórumtársak!
A fórumot régóta figyelemmel követve, úgy döntöttem, hogy magam is építek egy kútklímát.
Építési ötletnek, gondolatébresztőnek vagy csupán érdekességképpen megosztanám Veletek ezen projekttel kapcsolatos információimat.
Egy kertes családi házban élek, melynek klimatizálni kívánt része (három szoba és egy előtér) 60 m2 alapterületű. Fekvése, árnyékolása, falazata megfelelő, de ennek ellenére egy bizonyos idő után igen jó idő tud benne lenni a nyári hőségben. Úgyhogy ennek okán, továbbá, hogy van egy ásott kutam, amit alapvetően növények öntözésére használunk, úgy döntöttem, hogy belevágok egy kútklíma építésébe. Technikai, tárgyi és tapasztalatbeli feltételeim adva vannak, úgyhogy megépítettem. A rendszer a következőképpen épül fel: adott a kút, benne kb. három gyűrűnyi tiszta, homokmentes 13°C-os víz. Az épületen belül a lakótér központi helyiségében került elhelyezésre egy Airwell K11A kazettás beltéri egység, a saját vezérlő-elektronikájával (és távirányítójával), természetesen a hőcserélő része átforrasztva víz üzemre. A kútból a vizet egy QB60-as centrifugál szivattyú emeli ki és továbbítja a beltéri felé 20 mm-es műanyag (megfelelően szigetelt) csőhálózaton keresztül. A csőhálózat magas-pontján, a padláson, mindkét ágon egy-egy kézi légtelenítő szelep lett beépítve. A szivattyú egy fordulatszám csökkentő elektronikán keresztül kap táplálást, mivel a szállított vízmennyisége jóval több, mint ami ide kell, a nyomó oldalát fojtani pedig nem szerettem volna. A felmelegedett víz szintén 20 mm-es, szigetelt csövön távozik, vissza a kút irányába. Mivel a kút vízhozama igencsak gyér, így a felhasznált vizet mindenképp vissza kellett vezetnem a kútba, ellenkező esetben kb. másfél óra múltán kifogyna a víz a kútból. Ennek okán a visszatérő víz, egy a talajban kb. 8 méter mélyen, függőlegesen elhelyezett (mint egy talajszonda funkcionál), 22 mm-es vörösréz csőből kialakított, 2x5 méter hosszú, U alakú csövön halad keresztül, majd onnan tér vissza a kútba. A kútba visszatérve egy motoros szelepen halad keresztül, majd egy, a kútgyűrű falán körbe futó perforált csövön távozik a vezetékből vissza a kút alja felé. Az így megtett útja során szinte teljesen visszahűl, a „porlasztás” miatt nagyobb felületen érintkezve a levegővel, szintén valamelyest csökken a hőmérséklete. A motoros szelep akadályozza meg, hogy a szivattyú megállása után a víz az elfolyó ágból leürüljön. Mivel a szelepnek a működési ideje több másodperc, ezért a szivattyú tápkörébe egy késleltető időtag van beépítve, ami a kikapcsolás után a szivattyút még táplálja, addig, amíg a szelep biztosan lezár. A szivattyút, és vele összefüggésben a motoros szelepet a beltéri egység vezérlő elektronikája kapcsolja a „kompresszor” kimeneten keresztül változtatás nélkül. A vezérléshez tartozó hőcserélő-csőszenzort nem kellett sem más értékűre kicserélni, sem ellenállással helyettesíteni, mivel ez az elektronika található ezen beltéri egység fan-coil verziójában is. Így a kész berendezés a kinti 34°C-os hőmérséklet mellett, a lakásban napok óta folyamatosan 22°c-ot tart. A beállított 22°C mellett a szivattyú még szakaszosan működik. A hőmérsékletet 20°C-ra állítva már nem kapcsol ki a vezérlő, a szivattyú folyamatosan megy. Vélhetően ez az alsó határ. A többit majd a nyár további részre megmutatja… Az eddigi tapasztalatok tehát nagyon jók. Mellékelek néhány képet a kész rendszer főbb elemiről a szemléltetés kedvéért. (A képen szereplő szobatermosztát nem a rendszer része (a központi fűtésé), csupán a szoba hőmérsékletének szemléltetése miatt fotóztam le.)

Szép napot mindenkinek!
Üdv.: Petike13
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Petike13 hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
És még pár kép...
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Bakman válasza Petike13 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Jól néz ki, de lehet, hogy elkapkodtad a dolgot. Volt már olyan, aki ilyen klímát készített és a kútban lévő víz felmelegedett és büdös lett...
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Ez számomra kicsit átgondoltabbnak tűnik mint több korábbi nekibuzdulás.
Várjuk meg a "legalább egy szezon" tapasztalatot...
(#) Petike13 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Ez nem új rendszer. Ez a harmadik szezonja. Az előző két szezonban egy oldalfali beltérivel üzemelt. Annak a hőleadó felülete kicsi volt. Ezért lett egy nagyobb beltéri. A talajszonda nélkül az első szezonban felmelegedett a víz egy-két órán belül. Amióta "előhűtöm" a visszaérő vizet, ez megszűnt. Minden este kiöntözünk a kútból száz liter körüli mennyiséget. Így frissül mindig. Ez a része működik egy ideje hiba nélkül.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Bakman válasza Petike13 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Így már más a leányzó fekvése.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Petike13 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Ez előző beltéri egység egy NileLine 3,6 kW-os készülék volt víz közegre átforrasztva. Kb. 1,5 kW-ot tudott vízzel. Ez 60 m2-re nagyon kevésnek bizonyult az előzőekben.
(#) Boci0123 válasza Petike13 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Üdv!
Nagyon tetszik a kútgyűrűs porlasztás,és hogy a visszatérő ágat is szigetelted ,hogy ne melegedjen feleslegesen tovább. A másik ,hogy a mennyezetbe való beépítés irigylésre méltó szvsz

Nálam most ép 20 perce dübörög az oldalfali, tolja a 18 fokot. 20nm szoba hamarosan leér 24 alá.
(#) Petike13 válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Köszönöm szépen! Igyekeztem jól kiépíteni.
(#) ha6qt hozzászólása Júl 2, 2016 /
 
Sziasztok,

Visszaolvastam jó pár hozzászólást Sok infót találtam, de egyet nem.
Hatásosan le lehet hűteni megfelelő technikával egy nagyszobát, vagy egy nappalit így?

Nálam szerencsére már "félkész" a rendszer. Ásott kutunk van, kb. 12 fokos vízzel, és be is jön a kúttól mélyen a föld alatt egy 1" KPE csövön a víz a pincébe, pont azon helyiség alá, ahová egy használt klíma beltériben keringetném a ~12 fokos vizet.

De ha csak 1-2 fokot hűt a rendszer, mert csak éppen hűvöset fújna így egy beltéri, akkor nem bajlódok vele. Nagyjából helyettesíti a klímát, vagy csak éppen érezni valamit? Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy a klíma hirtelen tud hideget csinálni, a kútvíznek pedig időre volna szüksége.

Köszi
Következő: »»   45 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem