Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   34 / 48
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
A progi azzal számol amivel megkéred. Lehet pl. elkókhoz is modellt találni a neten, vagy csinálhatsz magad is. Legújabban azzal kísérletezek, hogy a tápfeszte modulálok rá zajt (szimulációról van szó persze), és úgy vizsgálom a söntszabályozóm zajelnyomását.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Sajnos nekem sokszor nem sikerült valamiért szimulálni, ami a valóságban működött , a programban meg nem.
A tápoknál egyébként szokásos is a AC-val való modulálás(magas frekivel is), pláne ha digitális cucc pl. DAC megy róla. A legutolsó erősítő tápomban én is sönt szabályozót használok, az "á" osztályú buffer kiválóan megy róla, mondhatom hibátlan.
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Na erre kíváncsi lennék, hátha tanulok sönt téren is valamit töled... Én T*ntl*bs klónt csináltam (kb. 50mA), de még meg kell oldjam az OPA oszcillációinak a mellözését...
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
Nálam áramgenerátorról megy a sönt, egyébként sok kész kapcsolás van közkézen. Érdemes modellezni magas frekis terhelő árammal , DC-től MHz ig, hogy mennyire marad stabil, milyen alacsony a belső ellenállása. Ha opa-t használsz róla, érdemes lenne 2db 12V zselé akkuról meghallgatni az opa-kat, utána lenne mihez hasonlítani sönt szabályozót.
Érzésem szerint az opa-d nem a táp miatt oszcillál, nem tudom milyet használsz egyébként ?
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
A szimulációban tökéletesen megy, bár magasfrekis árammal nem kínoztam még. Abban bízok, ha beépítem a ferritet meg snubber tagot, alább fog hagyni. Meg megmérem majd szkóppal is hogy tényleg miröl lehet szó... Egyébként itt Bővebben: Link volt szó róla.

A tiéd jóval robosztusabb dizájn, én mindenképp kicsit akartam hogy rá lehessen tenni közvetlenül a DAC nyákra közel az IC-hez.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
(#) csigabiga1 hozzászólása Nov 23, 2016 1 /
 
Most realizáltam csak, hogy az LM4780 IC-t már nem gyártja a TI. Szóval nem érdemes foglalkozni vele a jövöben...
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
A kapcsolás analóg bufferhez készült, mások voltak a szempontok... A DAC-nal jobb ha egyben van az átalakító ic-k, a sönt és az egyenirányító híd is. Ráadásul minél közelebb egymáshoz (smd alkatrésszel), minél kisebbek legyenek a nyákon a hurkok. Célszerű a logikai részeket alul - felül árnyékolni mivel nagyon szórnak. Ezért is oszcillálhat az opa. Egy DIR9xxx vevőnél jóval 100MHz felé mennek a harmonikusok, és ez zavarhatja az analóg részeket.
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 23, 2016 /
 
Ez sajnálatos a jövőre nézve, de már egyébként is az lm4702 kvázikomplementer híddal foglalkozom. 100/30MHz-es Toshiba végtranyokkal oldom meg. Össze pakolok belőle egy deszka modellt, majd megpróbálom egy LLC rezonáns táppal össze házasítani.
(#) csigabiga1 hozzászólása Nov 25, 2016 /
 
Kérdés:
ha van a DAC-omnak szimmetrikus kimenete, meghajthatok vele simán (mindenféle egyéb átalakítás nélkül) két (nem-invertáló) végfok IC-t hídkapcsolásban?
(#) csigabiga1 hozzászólása Nov 25, 2016 /
 
Érdekesség képpen: Bővebben: Link
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 1
 
Nem csak hogy meghajthatsz a dac-kal , de véleményem szerint az egyetlen korrekt módja, hogy szimmetrikus bemenetű végfokot hibátlanul hajts vele. (Itt olyan hídra gondolok inkább, ami nem független, vagyis egymás "hibáját" javítják) Itt találkoztam már minden létező jel szimmetrizáló kapcsolással, aminek közös tulajdonsága, hogy mind egy alapvető hibára épül. A kimenő jel csak közelítően szimmetrikus, de a tökéleteshez messze áll. (Egy opa kimenetéről egy másik opa-t invertáló módban hajtanak... Evvel komoly eredményeket nem lehet produkálni.)
A belinkelt kapcsolást ismerem. Három ic parallel módban megy. Így oldottam meg az lm4780-al, de az az ic nem úgy szól esküszöm, mint a 3886. Mindegy mi van 4780-ban, meg kell hallgatni mindkettőt.
(#) csigabiga1 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Itt látható szépen a Neurochrome-féle földelési stratégia!

NC PCB.jpg
    
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Szép ez ez tervevés, csak ezer sebből vérzik! Tüzetesen átnéztem a kapcsolást(már amennyire lehet) és így biztosan nem építeném meg, persze nem kétlem , hogy így is működik.
Legfontosabb észrevételek a konkrét terven: 1, a táp nincs ráépítve a panelra, ennek ellenére a végfokon nagy kapacitású elkók vannak, amik nagy töltőáramokat hajtanak be a földbe! 2, ennek ellenére a jelföld nincs elválasztva és behuzalozva a különálló tápba. 3, mivel a hangszóró nem a gnd forrására kapcsolódik közvetlen (ha nem is sok, de van némi ellenállás), ez rontja a damping faktort, és ezt semmi nem kompenzálja a világon. 4, a meghajtó erősítő azonos tápról megy a végfokkal, mégis földhurok ellenállást (R11) használ a bemeneti pontnál. (Tehát már egy alapvető hibára épít a tervezője !!! )
Tételezzük föl, hogy működik ez a fajta visszacsatolás (amit nem hiszek, míg nem hallom). Akkor is ott a kimeneti Zobel, az LR kör, az R11, az a három opa, a pici stab ic-k (lm317lz ? ), ezek már önmagukban jobban vissza rontják a hangot, mint amit a különleges kapcsolás hozhat. Nem is beszélve arról, hogy itt a visszacsatolással "operál" úgy ,hogy egy folyamatosan modulált pontról történik, ami lehet egy "tökéletes" opa-nal még működhetne is... Itt jegyzem meg, a nagyon drága analóg végerősítőknél szinte sehol nem használnak semmilyen visszacsatolást !
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Tudom hogy Neked nem tetszik...
Valaki ezt írja egy fórumon pl. (tegyük fel jószándékúan hogy nem önreklám):

"Mod86 is extremely open sounding. Every detail of tone and space comes through easily. Some might call it sterile, but it doesn't sound actively "sterile" to me, it just sounds like nothing. It is not "aggressively" low distortion like some class D amps that put pressure in the room and attack with their cleanliness, Mod86 has a safe, easy, passive, nothing is there harmlessness. The lack of good or bad distortion allows the most minute and subtle tonal detail and texture to come through. You've never heard a solo violin like this, or classical guitar. Well recorded female vocals are incredible. It's easily the most detailed and well balanced amp I've ever heard. You hear it the instant you first turn it on. Wow! I like that."

Vagy egy másik helyen:

"It is stunning - incredibly transparent, beautifully 'clean' sounding, and seems to convey every drop of detail the recording to the speakers. Soundstage was broad, deep and oh so high - Ian played a great ion of his test tracks, most of which I knew well so was easy to evaluate - I have rarely heard such an expansive stage.
I had heard Ian's Alpair Frugal horns at an earlier occasions with his Ming Da and various D class amps etc - but with the Modulus 86 it was a completely different ball game. They sounded good on the other occasions but now they really sing and the new amp shows just what they are capable of. The total system sound was very reminiscent of a top flight Audionote setup...yes I've listened to several and it is that good.
Plus the bass was gobsmackingly low, tight, fast and surprised me just how much power it gave those small drivers. Drums were wonderfully realistic."

Aztán lehet persze hogy tök sz*r az egész...
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) csigabiga1 hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Az R11 a kép szerint át van hidalva.
Az alsó, kisjelü teliföld a hsz gnd-vel van összekötve, láthatod a sok kicsi via-t.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Meghallgatnám szívesen minden előítélet nélkül... Van még lm3886-os kapcsolásom monoblok kivitelben, ami le van csupaszítva a végletekig. Nincs Zobel, RL tag, és talán pont az invertáló üzemű, ami a legjobb. ( Nem tudom pl. a program szimulálna-e különbséget a két mód között? )
Nem látom át egyébkét a konkrét ábrán, hogy mit is csinálnak pontosan az opa-k? Gondolom nem csak a szimmetrikus bement miatt van, talán erősít vagy dc-t kompenzál?!
Egy azonban biztos, maximum egy opa-t vagy buffert használnék egy integrált erősítőben, ami a jel útjában van, mivel minden opa-val romlik a hang. Vagy tesz hozzá, vagy elvesz valamit...
A napokban megvettem a 4702-es ic-ket, ha időm engedi majd fejlesztgetek valamit belőle. Lesz alkalmam összevetni a 3886-al és 3875-ös ic-kkel , na meg emlékből a 4780-al. Bár szerintem ez a kapcsolás jobb lesz mindegyiktől, mivel hídkapcsolásúra készül eleve. A gnd csak virtuális lesz, és semmiféle hidegítés vagy szűrés nem kapcsolódik majd hozzá. Kizárólag a bemenő jel referenciapontjaként fog szolgálni. (Korábban már készítettem hasonló ic-s kapcsolást és brutál jó hangja volt, csak teljesítmény, ill. kimenő áram problémák voltak vele.) Remélem ez elixir lesz a gainclone kapcsolások között.
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Én is meghallgatnám, de elég borsos az ára...
Amint látod van három opa, az elsö egy THAT1200 szimmetrikus-aszimetrikus jel fogadó/konverter. Van egy DC szervó áramkör is az tiszta sor. De aztán hogy az a plusz LME opa minek kell, az én sem igazán tudom... (Ö csak ennyit ír: " the small signal performance is controlled almost entirely by the LME49710"). Lehet ezzel állítja be a jelszintet, és az 3886-ot nagyon kis erösítéssel használja csak.

Ha elörébb jutsz a 4702-es projektel kíváncsi leszek én is mik lesznek a tapasztalataid. Bár nekem nincs szükségem ilyen nagy teljesítményekre lévén aktív rendszerem van, max. 100W böven elég csatornánként. Itt van érdekesség képpen 1-2 olcsón fellelhetö nyák:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Találkoztam már evvel a megoldással lm ic kapcsolásban, valahol van is egy konkrét rajzom itthon. Ami ráció lehet ebben a megoldásban, hogy kisebb erősítésnél másképpen szól a végfok ic , ezt aláírom. Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy egy hurokban az opa-val jobban fog szólni, legfeljebb a torzítása (thd) lesz kisebb, ami viszont semmilyen összefüggésben nem áll a hanggal. Tapasztalatom szerint ami számít, az a jel időbeli stabilitása, vagyis hogy a különböző frekvenciájú jel milyen időkülönbséggel ér át az erősítőn. (Vagyis mennyire konstans a csoportfutási idő.) Szerintem minél több aktív erősítő rész van egymás után, annál kevésbé teljesül ez a feltétel. Ezért van az, minél egyszerűbb egy integrált erősítő annál jobb lehet...
A másik dolog ami még nem tetszik, hogy egy plusz ic-t vitt be a szimmetrikus bement miatt, holott a végfok olyan, mint az opa, tehát lehet szimmetrikusan is hajtani.
Én úgy oldottam volna meg a problémát (majd ki is próbálom), két azonos opa-val külön-külön erősíteném a "plusz- mínusz" jelet, és ez egyikhez még a szervot is becsatolnám. Így legalább a két meghajtó ugyanazt a "hibát" véti.
Hab a tortán az LME49710 új fejlesztésű opa. Sokan azt gondolják, számít valamit az ultra csekély thd, szerintem semmit nem számít !!! Nagyon sok ic-t hallgattam meg buffer fokozatban, és a mai napig nem találtam jobbat az ad797-től.
Majd brahiból veszek két ilyen ic-t, de nagyon szkeptikus vagyok vele szembe.

A 4702-es végfok nyákok nagyon jó árban vannak, jó lenne tudni Ők milyen kapcsolásban használják az ic-t...
(#) fufuka válasza gb197 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
AD797 Vs OPA1611 Vs OPA277?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
(#) gb197 válasza fufuka hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Az opa1611-et nem használtam. Az opa277 dc erősítő (termoelem, és erő mérő cellához ) műszer ic, felesleges vele kísérletezni. OP275- nek tűrhető hangja van, OPA134-2134 :egész jó.
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
OPA2134-eket használtam sokáig aktív hangváltóban, de én többet nem építek vele. Ahogy a neten kering róla, "laidback" hangzású. Magyarán magastartományban eléggé visszafogott, és mintha a teressége sem lenne a legjobb. De ettől függetlenül nem rossz, csak van nála jobb is... A mostani DAC-omban LM4562-ok vannak, teljesen jó, nem szól bele igazán a hangba...
(A 1611-re én is kíváncsi volnék, az egy újabb generáció, még jobb paraméterekkel.)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
(#) csigabiga1 hozzászólása Dec 10, 2016 /
 
A 2134 egyébként a sönt szabályozómban van most tesztelés alatt...
At LM4562 és LME49710 mellesleg teljesen ugyanaz az IC...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Az opa-k hangját a funkciója is meghatározza, pl. buffer: invertáló vagy nem, aktív szűrő, vagy I/V konverter. Na meg, hogy milyen tápról járatod ! Még az sem mindegy, hogy dupla vagy szimpla.
Régen többen is gyártották pl. a TL074-et, amiből fono erősítőt készítettünk, de csak a SGS Tomson-nal volt megfelelő hangja.
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Én aktív szűrőnek használtam, és BB gyártmányk voltak. 317/337 stabival.
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Hát igen, mint írtam az aktív szűrők "megbolondítják" az opa-kat. Kerülni kell ezen megoldásokat, csak erősítésre, jelkövetésre érdemes használni. Nem véletlen egybeesés, hogy a jónak mondott fono erősítők általában passzív korrekció láncot használnak, két aktív erősítő között.
Tápnak én is használtam az lm317/337-et TO220-as tokozásban, de a következőkben inkább más megoldásokat próbálok még ki. Nagyobb áramú eszközökkel érdemes kísérletezni, beleértve a shunt szabályozót is.
(#) jocko hozzászólása Dec 26, 2016 /
 
Sziasztok!Találtam valamit.Elég érdekesnek tűnik az elképzelés.Találkozott már valaki ezzel a konstrukcióval?Ez elvileg egy DIY gainclone.Mi lehet ennek az előnye,ha van ilyen?
http://sjostromaudio.com/pages/index.php/hifi-projects/121-qrp02-th...lifier
(#) csigabiga1 válasza jocko hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Szia, erröl osztottam már meg nyákfotókat korábban.
Egyébként én nem szeretem a "DIY gainclone" és hasonló kifejezéseket... Miért lenne klón??? Ez egy LM3886 köré épített mono erösítö panel. DC szervóval és bufferrel, semmi extra, csak jól meg van építve.... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2017
(#) kezdoke hozzászólása Júl 9, 2017 /
 
Sziasztok!

A fórumot olvasva nem jutottam egyről a kettőre szeretném kipróbálni az LM-es erősítőket kezdetnek nem csinálnék nagy beruházást, mivel a toroidom 2x24V 200W-os így szeretnék ebből gazdálkodni ahogy láttam az LM3886 jól meg van vele de ha tudtok jobbat azt is szívesen veszem. Esetleg ha van már egy kiforrot kapcsolás esetleg nyák terv is azt szívesen fogadnám
(#) gaboca323f válasza kezdoke hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Írtam üzenetet.
(#) bereczk.jans válasza kezdoke hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Lapozz vissza 2 oldalt és 2016. július 21-én Reloop által közölve mindent megtalálsz!
Következő: »»   34 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem