Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Másodlagos áramforrás töltés és aktiválás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Paso hozzászólása Nov 13, 2007 /
 
Van egy kódzáram , ami egy hálózati tápról működik /9V DC 500mA/ maga az áramkör egy feszstabon keresztűl 6V DC feszültséget kap és helyes kód megadása esetén egy relay behúz és az impulzusos mágneszárnak kiadja a táp feszültségét, ez idáig működik. De ha áramszünet van akkor a belépés karcsú, ezért gondoltam arra, hogy egy NiCd, vagy NiMh 8 cellás AAA akkupackot valahogy rákötnék a tápellátásra és áramszünet esetén ez biztosítaná a működést.
A kérdésem az lenne, hogy van e valakinek olyan kapcsolása ami biztosítja az akkupack folyamatos töltését a tápegységről és áramszünet esetén a feltöltött akkupackra kapcsol a működés érdekében.
Ha a 9V DC 500mA táp kevés akkor van még 12V DC 1000mA tápom is.
(#) DJ_Tacee válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Ez nagyon egyszerű. Mindössze 2db dióda és egy ellenállás kell. Az ellenállaton keresztül csepptöltéssel töltöd az akksit, a két dióda meg kapcsolóként működik.

Lusta vagyok rajzolni, lényeg, hogy a 9V után tegyél be egy diódát nyitóirányban, az akkuk után is szintén, és a két katódot kösd össze. Így az áram nem jut el a tápból az akksira és fordítva, de mindkettő eljut a kütyüre. Ennek előfeltétele, hogy a táp feszültsége nagyobb legyen mint az akksié, ez 9V esetében meg is van. Ha elmegy a cucu, a tép felöli dióda lezár, az akkun levő pedig nyit, és tovább táplálja a készüléket.

Remélem érthető. De ha szépen megkérsz, lerajzolom
(#) valve válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Udv; Itt egy egyszeru, ha egyszeru kell es nem UPS -es stilus ;o)) Rem ertheto a rajz,..
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Itt lenne pár kérdés amit tisztázni kell: milyen hosszú feszültség-kimaradásra kell számítani/felkészülni? (órák? napok? hetek?)
Az ilyen jellegű készülékekben nem szokás az akkut külön tölteni/leválasztani/kapcsolni, mert a szükséges diódákon elveszítünk értékes perceket a hálózatkimaradás esetén (lehetőleg minél hosszabb) működési időből.
A 6V-os készülékek elviselik a 6,9V tápfeszt, ami egy karbantartásmentes 6V-os ólomakku folyamatos üzeméhez szükséges.
Nem tudom mennyire vagy otthon az elektronikában, de én inkább azt javasolnám, hogy a meglévő stab. feszültségét emeld meg 7,2V-ra, a kimenetével sorosan tégy egy schottky-diódát, így 6,9V lesz az ide kapcsolt akkun. Ugyanide csatlakozhat maga az áramkör is.
(#) ferci válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 

Erről volt előzőleg ( Sebi előtt ) szó... a lényeg az, hogy olyan akkut használj, amire nem káros a pufferüzem. Én Li-iont használok, az lekapcsol végfesznél, persze egy jól megválasztott paralel zenerrel nincs gond.
(#) Paso válasza valve hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
De, igen UPS jellegű kellene.

Ehhez mit szólsz , kicsit átalakítva ?

Basic UPS

És még egy dolog a kütyü 6V DC feszről üzemel de az impuzusos mágneszár 9V-12V DC esetén nyit !!!
Tehát nem elég az UPS-ről meghajtani a kütyüt a mágneszár nyitásáról is gondoskodni kell, mert különben nem nyíllik az ajtó !!!
Milyen jellegü áramkimaradásról lehet szó , max pár órás ! A belépések száma meg naponta kevés 10-20 alkalom.
(#) valve válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Ok! Meg egy par info joljonne a magnes`zarrol, h mennyire cummantja le az akkut esetleg probald ki, h hogy vici a zarat,.. Toltsd fel es adjal neki nyitsd ki vagy 50x biztos ami biztos! (par masodperces rovidzar, berakod a fagyasztoba az akkut es ha utana kinyitja meg vagy 5x akkor siraly a dolog ;o)) Amgy jo a kapcsolas szerintem, de ha mar valami komoly UPS szeru tapot keculc epiteni akko erdemes komolyabb kapcsit talalni hozza,.. (en valahogy nem vagyok joban az ilyen ellenallas diodas megoldasokkal)
(#) Paso válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Basic UPS

Ennél a kapcsolásnál maradva a TR1 a 9V DC 500mA táp lenne, az U1 egy 6V DC regulátor UA7806-ST a B1 8 cellás AAA NiMh akkupack /a hely korlátozott az akku számára/ mit és hogyan kellene átalakítani, hogy korrekten működjön az eredeti kérdésnek megfelelően ?
(#) Paso válasza valve hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Már kiprópáltam, az általad javasoltakat eléggé lemerült állapotban is volt annyi fesz az akkupackban, hogy egy impulzushoz szükséges feszt biztosítson a mágneszárnak. Te milyen kapcsolást javasolnál, hogy az akku se töltödjön túl, vagy az általam említett kapcsolásban van védelem ?
(#) valve válasza Paso hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Szerintem nem kell atalakitani semmit a kapcsolason, ez igy kell mukodjon es attol nem kell felni, h tultoltodik az akkud,.. (esetleg a 220 ohm -os ellenallast lecsokkented egy par nyagysagrendel akkor ha az akkud nem toltodik fel rendesen,..)
(#) ferci válasza Paso hozzászólására (») Nov 14, 2007 /
 
Valamit nem értek... ha a TR1 a 9V DC 500mA táp lenne, akkor miről töltöd az akkut, ami 8 cella sorban?

Ezt csak úgy tudod megoldani, ha a tápot át tudod úgy alakítani, hogy egy "gyenge" kétszerezett feszt kihozol belőle - pufferre elegendő.
(#) valve válasza Paso hozzászólására (») Nov 14, 2007 / 4
 
Na; itt a kapcsrajz ;o)) Ha valami nem Ok akko bokdossetek!
(#) ferci válasza Paso hozzászólására (») Nov 14, 2007 /
 
Ha a tápod egytekercses trafóval és graetz-cel ment, akkor így módosíthatod esetleg, feltéve, hogy a stabilizátornak elég az egyutasból előállított puffer.

Ebben az esetben tudsz csinálni kétszerezett feszt, ami a puffer üzemre bőven elég, a zenert meg úgy kell megválasztani, hogy max akkufesznél már ne dolgozzon a tranyó. Töltőáramot az Rx-szel, ahhoz elegendő bázisáramot pedig a bázisra menő ellenállással kell beállítani.

Másik megoldás egy mini 555-ös vagy hasonló kétszerező, amit meg találsz valamelyik oldalon.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem