Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mechanika (tippek, trükkök)
 
Témaindító: wg_kezdo, idő: Ápr 30, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 15
(#) BarnaPili válasza norbertv99 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Finomabb munkát lombfűrésszel tudsz csinálni.
(#) tcs52 válasza norbertv99 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Csak pontosítom a kérdésedben lévő fogalmakat - mások számára tanulságul:

A mai, még fellelhető hanglemezek anyaga helyesen valóban Vinyl márkanevű, és nyugaton ezt a kifejezést használják rá. Ennek az alapanyaga valójában a poli-vinil-klorid (PVC) és poli-vinil-acetát. Hőre lágyuló műanyag, a korábban sellakból készült lemezek anyagát váltotta fel.

A bakelit a legelső mesterségesen előállított műanyagok között szerepel, amely fenolból és formalinból készül. Ez hőre keményedő műanyag. Hanglemez nem készül belőle.

A magyar "bakelit" elnevezés a hanglemezekre a CD-ktől való megkölönböztetés okán terjedt el a szlengben. Ugyanis a bakelit is hasonlóan fekete, mint a vinyl hanglemez.

Természetesen a valódi bakelitet is lehet fűrésszel vágni. (nagyon büdös)

Én ugyan még sohasem vágtam el hanglemezt (de PVC-t igen), és úgy vélem, hogy dekopírral vágva hamar annyira felmelegszik, hogy megolvad, és a fűrészél a lemezbe ragad. Ugyanez történhet, ha sima fűrészzel túl gyorsan vágunk. Ekkor a beragadt lombfűrész lap könnyen el is pattanhat. Tehát lassan a testtel...
(#) akos70 válasza norbertv99 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Én nemrég vágtam egy kis gitárra hanglemezből koptatót. Flexszel kinagyoltam, aztán asztalba szerelt felsőmaróval és reszelővel pontos méretre. A dekopírral érdemes vigyázni, mert nagyon könnyen reped a vinyl. Lombfűrésszel biztonságosabb, de valóban nagyon hamar megolvad, úgyhogy csak igen lassan lehet vele haladni.

DSCF7583.JPG
    
(#) norbertv99 hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Köszön szépen mindenkinek a segítséget! Akkor csak szépen lassan
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) guliver83 válasza SALáta hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Milyen anyagból van a szár?
Reteszacélból?
(#) SALáta válasza guliver83 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Igen, C45 ből. A másik C35 ből, ez a "kék" forrasztott lapkás kések száranyaga. Könnyű munkálni és tartja a menetet is. Csinálnak mindenféléből. Szerintem crmo is jó oda, de találkoztam edzett szárral is. Na annak nem láttam az értelmét. De legalább élettartama az első lapkaél éltartam végéig tartott.
(#) guliver83 válasza SALáta hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Én csináltam húzott acélból az is tökéletes volt azt hiszem az a C35.
(#) SALáta válasza guliver83 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Ez is húzott, csak ilyen volt. De van az SJxxx is. Az a jó hogy sok jelölés van életbe. 3 neve is van egy anyagnak.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
A "kék" kések szára régebben, sima szerkezeti acélból volt, 0,6% körüli szénnel (A60). Így nem kellett őket külön nemesítgetni, elég volt egy melegítés és hűtés (ha kicsit "több szén" jutott bele, simán el is repedt). A C45 csak hőkezelve ér valamit, anélkül nem szívós, és még érteni is kell hozzá, mert érzékeny a megeresztésre. De persze értő kezekben, 40-45 HRC-re beállítva príma anyag (gépalkatrésznek még cementálgatni is lehet, és akkor a kérge megkeményíthető).
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Nem nagyon kell szívósnak lennie, kis gépek kis kései sokszor nem is előnyös, 10 mm alátámasztással kilóg a lapka 50 mm maximum, ám ennyit soha ez már extrém eset. Egy vnmg simítókésből kiindulva. Az mennyire kemény ha szép lassan megjelenik a lapka lenyomata a lapkafészekbe... És az volt a legjobb kés, szerettük. A szuper homlokbeszúró meg letört inkább , míg a régi egybe maradt. Persze előnyére írható hogy hosszú volt és fél óra volt elvágni a 25x25 ös szárat.
Megkérdeztem miből van a "kék" lapkás kés szára, C35 öt mondtak. Kéregedzés a lehető legnagyobb baklövés ide De még bármilyen hőbevitel is az, vagy lemarni a vastagságból is hasonlóan rossz döntés . Két tesztet csináltam . CrMo anyag, sima egyszerű anyag, mindenre jó vagy inkább semmire. Hűtés nélkül 0.75 mm fogva, elsőnél az extrém 50 mm kinyúlás, persze beremegett 0.3 mm fordulatonként (persze én előtolást írok, azaz ez éppen 250 mm/perc) 42 mm esztergálva a 16 os anyagnál. Másik részben befogva rendesen a kés , ott már minimális remegés ami technológiai hiba, megtámasztás hibája- persze ez ceruzahegyező. A lapka nem esett ki, kés nem hajlott.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Egyetértek, félreérthető voltam. Késszárat nem hőkezelünk -szándékosan-. Forrasztott lapkás szerszámnál, a hőbevitel akkor keletkezik, mikor a lapkát forrasztják, mert ez úgy történik, hogy kis rézlemezke kerül a lapka és a késszár közé, majd ebből egy csomó bemegy a kemencébe, és szépen megolvad, így belesűlyed az olvadékba a lapka. Mikor innen kiveszik, többirányból fúvott levegővel hűtik -én ilyet láttam-, és ez elég ahhoz, hogy a szár is kicsit szívósabb legyen.
(#) Szammer hozzászólása Máj 27, 2015 /
 
Sziasztok! Bár nem a CNC téméba vág, de lenne egy kérdésem:
Mini esztergám van (ERBA COMPACT 300). Ennél a maximális késszár keresztmetszet 10*10mm (de gyári ajánlás szerint inkább 8*8mm).
Létezik ehhez a kés keretszmetszethez olyan cserélhető keményfém lapka, amihez átalakíható lenne egy ilyen kicsi késszár (magyarán lehetne biztonságosan rögzíteni a lapkát)?
(#) Massawa válasza Szammer hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Nem egészen érteni mit is akarsz, de ilyen keményfém lapokat az elkopott vasfürész lapokbol szoktam flexxel vagdalni majd méretre köszörülni.
(#) Szammer válasza Massawa hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Egymás mellé beszélünk, most én nem értem amit írtál.
Te a kés alá teendő hézagoló alátétekre gondolsz?
Én nem ezt kérdeztem.
Hogy világosabb legyen: szeretnék cserélhető lapkás kést csinálni a mini esztergámra, de eddig nem találtam olyan mini lapkát, amivel ezt megoldhatnám.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
(#) Massawa válasza Szammer hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Sajnos nem értem mit is akarsz.
Az én kisebbik gépembe 6x6 kések valok, amiket nem mindig egyszerü szerezni, igy kimartam szerszámacélból uj késtartokat, amikbe 8x8-s kést tudok befogni és igy azt megfelelö magasságba az eredeti késtartoba rögziteni. Tudom, hogy ez nem a legstabilabb megoldás,de puhább anyagokhoz teljesen bevált.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Elbeszéltek egymás mellett. Te a kés pozicionálásról beszélsz, ő meg keményfém lapkát szeretne a kisebb késhez.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Igy már értem, bocs.....
(#) pajti2 hozzászólása Aug 1, 2015 /
 
Sziasztok! Félig meddig inkább mechanikai a kérdés, de remélem elfér a topikban.

Szét akarok szedni egy nexus-4 telefont, és a csillag csavarjai valami nyamvadt keleti szabvány. Amennyire megállapítani tudtam, kb 1.08 milliméteres csillag csavarhúzó kell hozzá. Csavar rögzítőzött csavarok, nem könnyen jönnek ki, és minden más már kenni kezdte a csavar fejet. Jó lenne pont olyan átmérőjű csavarhúzót találni valahol, de ilyen hipermarketekben meg hasonló helyeken nincsenek normális spec csavarhúzók, csak a tesco-gazdaságos gagyik.

Aki tud erre egy nagyon jó boltot Budapesten / akár berendelni ilyet neten, örülnék egy tippnek. Szervízbe adni a telefont csak ezért kicsit drága lenne. Bármilyen tippet köszönök.
(#) eSDi válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Üdv!

Phillips PH00 (avagy #00) és T5-ös Torx kell hozzá, ha minden igaz. Ezek elvileg bármelyik szerszámboltban könnyen beszerezhetők.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2015
(#) pajti2 válasza eSDi hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
A ph00-ról találtam egy conrad linket, ahol "Phillips, Form E 6,3 31962 PH 00 Hossz 90 mm" gyanánt egy 6.3 mm-es átmérőjű csillagot árulnak (linket azért nem adok be mert egy modi rossz néven veheti). Biztos van annak annyira precíziós hegye, hogy a milliméteres csavar fejbe normálisan passzoljon és ne nyírja szét?
(#) ktamas66 válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Én valami hasonlót vettem, nem tökéletes, de ritkán kell.
(#) Bakman válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Van itthon egy fene tudja mikor és hol vásárolt szigeteletlen csavarhúzókészletem. Szárak átmérői:

PH 00: 3 mm
Ph 0: 4 mm
PH 1: 5 mm
PH 2: 6 00
(#) Gafly válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Idézet:
„csavarjai valami nyamvadt keleti szabvány”

Direkt úgy van csinálva, hogy ne tudd szétszedni.
Nekem van spéci készletem, még "antenna kicsavaró" is van benne.
Sajnos folyamatos a fejlesztés.
Marad a klasszikus ciklus:
1. Megnéz.
2. Gondolkoz
3. Kipróbál
4. Káromkod
5. Újrakezd
(#) pajti2 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Az (5) átlag stimmel, azt az esetet leszámítva, ha csavar rögzítőztek egy csavart, aminek a vacak eszközökkel elnyírtad a fejét
(#) Secret válasza Massawa hozzászólására (») Aug 1, 2015 /
 
Itt láttam valami hasonlót:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2015
(#) Zolaj hozzászólása Okt 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy elárusító automata árukiadó mechanikáját szeretném futószalagosra megcsinálni, mégpedig olyan formán, hogy olyan legyen mint a racsnis lánckerék a bicikliken. tehát kifele hajtja a motor, ha töltöm áruval akkor pedig elég lenne csak tolni befele az új termékeket szemből anélkül hogy le kéne küzdeni a motor ellenállását.
Na most én nem értek a mechanikához, igazából Nem nem tudom hogy mi illetve milyen cuccok kellenek nekem ehhez, honnan tudom beszerezni...
Mindenféle faék egyszerű megoldás érdekel, ezt először úgyis csak egy fém polcra építeném fel először és próbálgatnám a többi hozzávaló érzékelővel és egyéb ketyerével együtt.
Van valami ötletetek,hogyan kezdjek hozzá?
(#) szitko hozzászólása Nov 3, 2015 /
 
Sziasztok.

Egy egyszerű, és otthoni alkatrészekből megépíthető (ez tudom, kicsit tág fogalom, hisz kinek mi van otthon) víz elzáró/megnyitó szerkezetet szeretnék csinálni, de sajnos ötletem sincs, hogyan, miből fussak neki. Pl. a golyós csapra szerelt motor jó ötletnek bizonyult, de sajnos nem kivitelezhető.
5-6 db 1/2" szerkezet kellene. Az ára és a megbízhatatlansága miatt a mágnesszelep szóba se kerülhet.
Tudnátok tippeket adni?
(#) Bakman válasza szitko hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Motoros szelep, ára annak is van. Van két- és háromvezetékes típus is, attól függően mik az igények. A három vezetékes áramszünet esetén ott marad, ahol volt a szünet előtt, a két vezetékes pedig visszaáll alapállapotba, nyitott vagy zárt, kiviteltől függően. Egyébként is jobb, mint a szelep, mert nem hirtelen zárja el a vizet ha ez gond, hanem fokozatosan.

Mitől megbízhatatlan egy mágnesszelep?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) szitko válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Néztem a motoros szelepeket is, de az árat nem nekem találták ki...
Idézet:
„Mitől megbízhatatlan egy mágnesszelep?”

Van két ehhez hasonló mágnesszelepem. A fűtés rendszerbe van beépítve, ahol max 70 fokos víz van, és a szelep egy fűtési szezont bírt ki. Nem zár el. Beraktam a másikat (új), az két hetet bírt. Már az sem zár el. Bezzeg a napkollektor melegvíz ágán lévő, műanyag Kínai "bóvli" már két éve hibátlanul működik...
(#) Massawa válasza szitko hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Ennek több oka van. A mágnesszelep rendszerint kisebb erökr képes és a legkisebb szennyezödés (vizkö) is megakaszthatja. A motoros szelep, ha jol van megcsinálva ilyen kisebb akadályt könnyen legyöz - illetve lehet olyan konstrukcio is amin nics vizkö ( keramikus szelep).
A napkollektorban általában nem viz van, hanem egy keverék ( mikor melyikben) ami nálam még 160 fokon sem forr, és igy vizkö sincs rajta. Ez a médium megy a höcserelöbe (bojlerba) ahol a vizet melegiti.
Következő: »»   10 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem