Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 97
(#) magitor válasza Medve hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
PLL akartam írni ezer bocs, GY.K. gyakorlatban lenne.
(#) kadarist válasza magitor hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!

Mint már írtam, ez egy tök analóg tartalommal bíró képátviteli technika. A feldolgozandó jel a hangfrekvenciás tartományban van, egy egyszerű PC hankáryával lehet megjeleníteni a műhold által sugárzott képet.
A rendszerről még annyit, hogy a képfelvétel soronként történik, a sorváltást a műhold mozgásával intézik el.
Olyasmi technika ez, mint a szkenner, vagy a fax beolvasó mechanikája-elektronikája, csak itt a Földet szkennelik
(#) magitor hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Értem én hogy avízbűl veszi ki a zoxigént ám! Félre téve a viccet, engem is érdekel a dolog nagyon, azért fárasztalak titeket, mert szeretnék valami nagyon olcsó költségvetésű rádióvevőt építeni erre a frekire, és aztán azt rákötni a hangkártyámra és vidáman nézegetni mit mutat a szatelit!
(#) Novak válasza magitor hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
A TDA7000 és barátai ebben a frekvenciatartományban felejtősek. A felső határfrekije 110 MHz körül van, nem nagyon tudod felhúzni 30-40 MHz-cel...
(#) kadarist válasza magitor hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Ha visszaolvasol, írtam "ingyen" megoldásról. Én is roncsokból építkeztem, és működik.
(#) magitor válasza Novak hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Akkor az felejtős, lehetséges cél-ic nélkül megvalósítani ezt a kapcsolást stabilan?
(#) Medve válasza magitor hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
(lehetséges, vannak tranzisztoros vevők is, csak nem egy kezdő project)
(#) szilva válasza Medve hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Nemrég találtam az alábbi kapcsolást, szerintem a maga nemében zseniális, mivel egy elszánt amatőr is valószínűleg meg tudja építeni. Persze azért minimális elméleti tudás szükséges hozzá.

Bővebben: Link
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Ez pedig egy másik kapcsolás, amin megakadt a szemem a netet böngészve, bár ez csak a tuner része, emögé még kell a KF rész. C11 és R8 közös pontját földelni kellene, de ha jól emlékszem, a kommentek közt írták is ezt.

Bővebben: Link
(#) Medve válasza szilva hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Furcsa stílus. Én azért maradnék a "tunerkockánál", folytatva egy TBA120-szal. Biztosan lenne olyan jó, mint ez. Apropó: az általam a stabkocka után elnevezett autórádiókban (is) használt tunerkockánál 12V-os hangolófeszültségnél 120MHz vételi frekvenciát mértem. Nem sokat kellene már tolni rajta, hogy elérjük a 137-et. Lehet, hogy bírna még magasabb hangolófeszt is?

S egy általános kérdés: Mi tesz egy vevő IC-t NBFM-é? Az tudtommal csakis a ráakasztott KF szűrőtől függ, nem pedig az IC-től.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!

Vannak cél-NBFM demodulátorok, amalyek kis FM-löket mellett is nagy hangfekvenciás jelet produkálnak.
(#) szilva válasza Medve hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Persze, először döbbenet volt számomra is az a rajz, de én elolvasgattam azt is, amit a szerző írt hozzá. Sok hasznos tanácsot ad, pl. olyasmikre, hogy mit és hogyan csináljon akkor az ember, ha van olyan "hülye", és dugdosós breadboardon (!) akar rádiófrekis cuccot építeni. Azt is írja, hogy ha valaki a KF résszel nem akar sokat bajlódni, akkor nyugodtan megépítheti valami IC-vel is. Írja, hogy IC-s megoldás esetén inkább a kvadratúra-demodulátorosokat részesítsük előnyben. Én személy szerint uA3089-cel és az azzal lábkompatibilis LA1321-gyel kísérletezgettem az utóbbi időkben, valamint kipróbáltam az LA1150-et és az AN7224-et is. Mindegyik használható, és roppant egyszerű megépíteni, még talán beállítani is őket.

A tranzisztoros felépítés egyébként azért jó, mert látod, hogy hogy következnek a fokozatok egymás után, tanulni, önképezni szerintem kiváló, ráadásul ezen az oldalon mindenféle tanácsokkal is ellát a szerző. A legnagyobb nyűg az ilyen készülékek esetén a KF tekercsek elkészítése, de ha kicsit körülnéz az ember, akkor lehet találni gyári, kész 10.7MHz-es, fémsapkás rezgőköröket is, főként gyári rádiók javítására szánt alkatrészként, de ha valakinek ingerenciája támad, akkor külföldi netes áruházakból is be lehet szerezni ilyesmit (a szerző pl. a mouser.com-ot említi). Ezekre a helyekre én is ilyen gyárit használok, teljesen jók.
(#) banday hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Üdv
Találtam ic-t a TME nél.Kicsit borsos az ára de nem annyira.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!

Mi típusa?
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
MC 3362 . Igazából mindenhol a MC3362P szerepel de mindenhol P nélkül találtam.Szerintem ez is jó.Szerintem!
(#) pucuka válasza banday hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Üdv!
A "P" a Motorola szóhasználatában azt jelenti, hogy normál hőfoktartományú (0 - +55 C fok) plasztik tokozás.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Udv Sracok,
Kicsit keson tudtam visszajonni, elnezest mindenkitol aki vart a valaszomra par napja. Ebayen olcsobban lattam IC-t postaval 4 GBP.
Elkeszult egy radio! Csak meg nem muholdra. Szereztem tapasztalatot a TBA120 LM 386 parossal, es jelzem hogy egyszeruen megepitheto vele egy kozepesen jo KF. Mivel a KF resz bevalt, a tunerrel kezdtem el foglalkozni. Talaltam egy 4 tranzisztoros kapcsolast, szepseghiba a 4-es forgo, de jo lehet a varicap.

Ezt epitettem meg vegul: van a gyarto honlapjan teljes doksi. A bemenete gyakorlatilag egy tranyos tuner, nincs AGC, kb 12 adas jott be, de azert rendes KF szuro, es AGC hianyzik a boldogsaghoz. Terv szerint ra linkelem az uj tunert aztan meglatjuk...

Felteszem a tuner razokat is holnap.
Udv: Joe
Az asszony is orult neki :

Bővebben: Link

(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Szia!

Az AGC nem szükséges. FM-en nics igazán jelentősége. Úgyis frekvencimodulált négyszögjelet kell demodulálni a végén. A lényeg, hogy megfelelően nagy összerősítéssel rendelkezzen a vevő, kellő sávszélesség(RF és KF) mellett.
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Az FM szempontjából igazad van, de az előerősítő és a keverő megfelelő működéséhez, a helyes munkapontban tartásához, ajánlott az AGC használata. Főleg a nagy antennajeleknél hasznos, csökkenti a torzítást, növeli a szelektivitást. Ám az tény, hogy a műholdak vételekor nem kell a túlvezérlés miatt aggódnunk.

tuner.JPG
    
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Itt nem lesz túlvezérlés az biztos.... Inkább AFC lenne jó ilyen esetben a Doppler miatt.
(#) kadarist hozzászólása Dec 10, 2009 /
 
Kedvcsinálónak (ha még nem jött volna meg rendesen) itt egy kép 2005-ből. A NOAA18 kalibrálási fázisában nem volt bekapcsolva az infravörös kamera, hanem a vörös-közeli infravörös színszűrő csatornáját kapcsolták a videoB-hez(jobb oldali kép). Jól látszik az Aral-tótól délre fekvő öntözött terület zöldje és a Tigris-Eufrátesz mocsaras vidéke. A kép persze majdnem 2 MB Jpeg, itt kicsinyítve van.

050526_.JPG
    
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Üdv!
Az AGC -nek FM esetén tényleg nincs jelentősége, meg értelme sem.
Ha olyan nagy a vett jel, hogy túlvezérelné a bemeneti fokozatot, akkor azon nem segít a bemenőfokozat munkaponjának toligázása, (max egy PIN -es előosztó, de ilyet még profi mérővevőkészűlékekben is ritkán látni) az erősítés változás hatását meg a limiter úgyis kinyírja. A keverő fokozatnak meg úgyis megvan a maga baja, a szabályozásával csak rontani lehet a helyzeten. (az optimális kerőmeredekség eléréséhez a keverő elemet egy meghatározott munkapontba kell állítani.
Tisztességes kommunikációs vevőkben nincs is sem AGC, sem AFC, ha ezek vannak, akkor általában a gyengébb minőséget jelzik. Bár esetünkben az AFC -re szükség van, mert a bemenőjel frekvenciája változik a doppler effektus miatt.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Én az AGC mellett érvelni nem tudok, csak azt látom, hogy van. Használják az autórádiókban, "HiFi" tunerekben. Ennyi mérnök ennyiszer nem tévedhet!
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
A mi esetünkben az AGC-nek nincs jelentősége Több kilowattos rádióadó mellet lenne létjogosultsága, de kommunikációs és ilyen műholdas vevőknél fölösleges.
(#) banday hozzászólása Dec 11, 2009 /
 
Üdv
Az lenne a kérdésem hogyha ezt a vevőt kiváltanám egy rádió scanner-el,szerintetek az mennyire lenne jó,esetleg annak a vétele nem olyan tökéletes,vagy van valami egyéb hibálya??Ezeket a scannereket én eggyáltalán nemismerem csak láttam hogy azt a frekit is átfogja ami nekünk kellene,és mellesleg elég olcsó.A vakerán már láttam 35-ezerért.
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia!

Ha az 50-100kHz-es csatorna-sávszélességet biztosítja, akkor teljesen jó lehet. Ezeket a szkennereket biztosan lehet kézzel is hangolni, ez fontos lenne.
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Ő lenne az.Legyetek szivesek átnézni,mert ez nekem is tetszik szivesen megvenném.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
A kezelésiéből az derül ki, hogy AM, FM, WFM üzemmódokak tudja, tehát nagyobb csatorna-sávszélességben is dolgozik.
Bővebben: Link
(#) banday válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Akkor ez nekem megfelelne,persze a megfelelő antennával.Vagy a sajátjával?Meikkel kellene használni szerinted?
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
A saját antennájával semmiképpen sem. Olvass vissza, nézd meg a linkjeimet, meg az antennámat. Minimum egy keresztdipól kell hozzá!
Következő: »»   3 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem