Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   212 / 276
(#) erbe válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Azért fékezik a motort, hogy ne tolja bele a huzalt a varratba. Nehogy beleragadjon. Szerinted meg inkább toljuk még, hogy biztosabban beleragadjon? Megy az a huzal magától is.
(#) gulyi88 válasza erbe hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Nem feltétlenül erre gondolt tdi75. Nekem is szokott visszaégni a drót az áramátadóig, akkor ott összegömbölyödik a vége és hozzáragad a rézhez. Bosszantó mert képes megfogni a huzalt, és akkor vagy összegyűri a tolóműnél, vagy ha a görgőnél megcsúszik (direkt ilyenre állítom), akkor meg nem jön a huzal. Néha elengedi az áramátadót a bogyó, ha meglengetem a munkakábelt, de néha csak a csípőfogó segít rajta.
Ráadásul ebben a gépben még féküzeme sincs a tolóműnek (formig175).
Szóval a probléma adott, megoldása lehetne a huzal "utántolás" viszont nem fix időre, hanem mm-re kellene működjön (vagy adaptívan a tolássebességgel arányos ideig). Esetleg utánolás+fék helyett lassulással való megállás. Vagy a megállási parancshoz bekapuzni azt is, hogy csak akkor fékezzen le, amikor már megszűnt az áram, vagy adott értékre nem csökkent (talán ez utóbbi a legcélravezetőbb).
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) Honda130 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Ez tényleg idegesítő dolog a Co hegedülésnél, de amiket leírtál, azok mennyire életszerű dolgok? Úgy értem, hogy mondjuk egy léptető motoros kiviteleést mellőző hagyományos tolómű esetén lehet ilyesmiről ábrándoznunk? Mert Profin hangzik az biztos, csak ki lesz aki ezt megoldja léptető motor nélkül?
(#) Ge Lee válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ugyan nem sokat dolgoztam Co-val, de nálam sosem jelentkeztek ezek a problémák amikről írtok. Pl. fékezni sem kell a motort, mert a masszív mechanika azonnal megáll ahogy elengedem a gombot, nekem sosem tolja bele a huzalt. Visszaégni sem szokott soha, ami szerintem inkább hegesztési technika kérdése. Nem a helyén engedem el a gombot, hanem egy fél másodperccel később amikor már elkezdtem elemelni az anyagtól. Nem hogy nem ég vissza, de marad még ott kb. 1 centi huzal kilógva. Mindez úgy, hogy faék egyszerű vezérlés van, azaz nincs. A feszültség folyamatosan a huzal végén van, azaz nincs a nyomógombbal a trafó kapcsolgatva. Semmilyen időzítés sincs, a gombnyomásra kapcsol a gázszelep és indul a tolómotor.
Csupán egy áteresztő fetes feszültségszabályozó van a motor sebesség állíthatóságára. Régebben csatoltam róla rajzot hogy hogy néz ki az egész.
(#) Phile80 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ez a jelenség azért van, mert kevés a huzaltolás a kiválaszott feszültséghez. Kicsit több huzal és soha nem ragad hozzá. Túl hosszú ívvel hegesztesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Teljesen egyetértek azzal, hogy ezek a problémák nem léteznek ilyen kis teljesítményű gépeknél. Nincs is visszaégés állítási lehetőség szinte csak 400A körüli gépeken, mert csak nagy áramú hegesztésnél jönnek elő ezek a problémák.
(#) tdi75 válasza erbe hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Nem több centis után tolásra gondoltam! Csak néhány milli sec időre A komolyabb gépeken én sem találkoztam számottevő huzal visszaégéssel. Nem véletlenül írtam azt az után tolási időt. Csupán néhány ezred vagy tized másodperc!
(#) tdi75 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ott a pont! Az enyémben ugyan van fékezés. A huzal megáll mint a szög De mivel van benne energia tároló alkatrész, hiába kapcsolom le a főtrafót egy nagyon rövid ideig még van utána ív. Ezt még fokozza ha a gépet egy kondicsomaggal is megpakoljuk. A jövő hét utáni héten majd fogok tudni méregetni egy nagy gépen, de addig csak ötletelni és találgatni tudok.
Jó lenne találni valami táblázatot egy fullos gyári nagy gépről hogy pl: mekkora az ív feszkó.
Mert ha ezeken a kis vackon elcseszték a főtrafó menetszámát akkor lehet hogy csökkenteni kéne. Azzal csökken a kimeneti feszültség, de növekszik a kimeneti áramerősség. Mivel trafóról beszélünk ha a szekunder menetszámot csökkentjük akkor a kimeneti áramerősség nőni fog. Természetesen a feltekert tekercselőhuzal fizikai méretei ennek gátat tudnak szabni. (Tehát egy 0,5-ös huzalon nem fogok tudni 5KA átvezetni.)
(#) Ge Lee válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Az enyémet teljesen a nulláról építettem, úgy, hogy kaptam Phile80 fórumtárstól egy komplett mechanikát. A trafóm egy hiperszil U vas, ami nem erre a célra készült, a primer és a szekunder adott volt rajta, csak kellett hozzá egy több fokozatú előtét mert a primer tekercs 165V-ra készült, valami inverterben volt.
Ebben az ívfeszültség valahol 20V alatt van, pontosan nem emlékszem, de olyan 17-18V körül lehet, és 60000µF kondi van benne. Az egyenirányított és pufferelt szekunder fesz pedig 28-29V, de erre sem emlékszem pontosan. Ezért írtam múltkor, hogy a 30V körüli ívfeszültség nagyon sok, szerintem az nem annyi.
Az 1 fázisú gépekkel az a baj, hogy lehetne ugyan 1 fázisra is jó trafót készíteni, de az olyan lesz amit nem fogsz tudni ki-be kapcsolgatni csak lágyindítóval, különben minden bekapcsoláskor le fogja nyomni a kismegszakítót. Amit meg tudsz az meg olyan lesz, hogy nem igazán lesz benne kraft, szóval nem igazán lesz jó Co hegesztőnek. Ezért 1 fázisról az egyetlen értelmes megoldás az inverter, már ha 1 fázisról is jó Co hegesztőt szeretnél. Van nekem is erre a célra egy félkész inverterem, csak egyelőre nincs kedvem bajlódni az átépítésével.

Ha érdekel mértem gyári 3 fázisú trafót, ebben ugye nincs kondi, a 3 oszlopos vas keresztmetszete 32cm2, a szekunder feszültség 15 és 32V között állítható, meg nem mondom hogy ez most AC effektív, vagy már egyenirányított DC feszültség. Ezeket primer átkapcsolással valósítja meg, amihez 1-1,65T gerjesztés párosul.
(#) gulyi88 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Hangra szoktam beállítani a huzaltolást egy kiválsztott hegesztési fokozatban, ha kevés a huzal, akkor is más a hangja, meg ha sok akkor is, így a kettő közötti tartományban variálok (ahol megitélésem szerint "szép" hanggal hegeszt) attól függően, hogy mit kell hegesszek.
(illetve a próbahegesztés külleme alapján szoktam még állítgatni)
Álltalában pont, akkor szokott visszaégni a drót, ha egészen közel teszem a pisztolyt az anyaghoz (ilyenkor a legrövidebb az áramátadó és az anyag között a távolság.)
Kondi van a gépben, és szerintem az égeti vissza a drótot. A drót megáll, a kondi mem még égeti az ívet egy kicsit, és ha ezalatt a bogyó fel tud futni az áramátadóig, akkor hozzáragad.
(Ha a huzal csak akkor állna meg, ha az áram is megszűnt/lecsökkent, akkor a bogyó nem tudna visszaolvadni az áramátadóig. Probléma megoldva. Talán majd, ha lesz egy saját gépem amin lehet kisérletezni, akkor majd kipróbálom.Ha van valakinek vagy tud hibás trafós gépet, az érdekehet)
Kérdeznék is egyet az itt lévő tapasztalt szakiktól, ha lehet:
A gázterelőben felgyűlő fröcskölt vasszmötyi elkerülésére van-e valami praktika, technika, jótanács? (ha közelről hegesztek, akkor ez a szmötyi is gyorsabban gyűlik.)
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Használtan lehet már kapni 200A es szovjet tirisztorokat olcsón, érdemes az egyenirányítót kicserélni 2 dióda 2 tirisztorra.
(#) Phile80 válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
(#) Phile80 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Minden valamit érő egyfázisú trafós gépben van kondi és nincs ez a jelenség. Golyó az szokott lenni a huzal végén, de nem ég vissza az áramátadóig. Van a kondikon kisütőellenállás?
A gázterelőbe pasztát vagy spray-t szoktak használni, de én nem ajánlom senkinek mert biztosan nem egészséges a füstjét beszívni, rohadt büdös. Vegyél inkább egy szervizfogót, azzal könnyen ki lehet tisztítani.
(#) mpisti válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
"A gázterelőben felgyűlő fröcskölt vasszmötyi elkerülésére van-e valami praktika, technika, jótanács? (ha közelről hegesztek, akkor ez a szmötyi is gyorsabban gyűlik.)"
Igen. Úgy hívják hogy kerámia spray,amivel be kell fújni a gázterelőt, áramátadó fúvókát és a probléma megoldódik barkács körülmények közt hónapokra. Csak az ára kissé borsos.
Itt van egy fajtája:http://www.cooptim.hu/?page=termek&MNR=192.0228.1
(#) gulyi88 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Igen van kisütőellenállás fix bekötésű, de a jelenséghez mérten végtelen az időállandója. (másodpercekkel a hegesztés abbahagyása után is még szikrázik a drót vége, ha hozzáér a testanyaghoz.)
Rendben megpróbálom nagyobb huzaltolási sebességgel.
Létezik CO-hoz kerámia gázterelő? Vagy van valami oka annak, hogy az (krómozott?)sárgarézből kell legyen?
(#) Ge Lee válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Kiszámoltad már, hogy az íváramon mennyi idő alatt sül ki a kondi? Gondolom nem, mert akkor nem írnál ilyet hogy az égeti vissza a drótot.
A lerakódó trutymó ellen sokan azt csinálják, hogy kerítenek birkafaggyút egy kis edénybe, és abba mártják bele a végét, hogy ne ragadjon bele a trutymó. Én simán csak ki szoktam piszkálni csavarhúzóval.
Nem tudom milyen hibás gépet szeretnél venni, de én lehet hogy eladom majd az enyémet. Ez úgy ahogy működik, kompletten, 5kg huzallal, palackkal együtt, és lehet hogy nem kérek érte annyit mint amennyiért egy hibás gyárit szoktak árulni.
Bár ma éppen jól jött hogy van, mert két kis vékony távtartó fület kellett felhegesztenem egy tápegység dobozába. Elektródával nem ment volna...
(#) Phile80 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Csak kiváncsiságból kérdeztem, 1 sec alatt illene kisülnie. Nem gondoltam hogy annak kellene megállítani az ív fenntartását. Nem is tudná, hiszen 100A-es áram rögtön letöri a kondi feszültségét és megszakad az ív. Marad töltés, de az csak szikrázásra elég.
(#) gulyi88 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Őszintén nem számolgattam, de most megtettem, kb 10ms utánégést hozhat létre a kondi (Q=CU=It |delta10V, 50mF, 50A). Hasra ugyanennyit tudhat a fojtó, meg ugyanennyit a mágneskapcsoló késleltetése, összesen 30ms körül lehet csak úgy járulékosan.
Ezalatt a drót az előtolással megtett volna pár mm-t (ennyit fogyott volna hegesztéssel, de mivel áll, így visszaégéssel fogy, valamivel persze kevesebb hosszat).
(2mm-t |20ms, 100mm/1000ms) (a huzalsebeséget érzésre határoztam meg).
(A huzal is utánfut, kompenzálva a visszaégést, de ez most tegyük fel, hogy elhanyagolható).
Szóval így meghasalva nagyságrendilag pont olyan visszaégési hossz adódik, ami határeset, vagy eléri az áramátadót vagy nem, mikor hogy (rövid huzalkinyúlással tövig ég, hoszabbal meg éppen nem).
Faggyút kipróbálom (van egy tégely vízszerelési marhafaggyú a polcon, illetve nem ide tartozik de aluba menetfúráshoz is állítólag jó, jobb mint a növényi olaj, alkohol, meg az üregelsőspré.)

Olyan hibás gépre gondoltam aminek megvan a kasztija csatlakozói csavarjai a főtrafója meg a tolóműje. Az egyeirányítót a fojtót az elektronikát a fokozatkapcsolót azt megoldom.
(de fontolgatom, hogy veszek egy komplett szettet palackkal reduktorral kocsival inverterrel 170e-ért (régebben volt itt belinkelve emagról, de több hegesztőwebáruházban is láttam azt a kombót. Csak az inverter képességeinek kellene utánajárni))
Ja, végülis hibás inverteres gép is érdekel, sőtt...
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) dB_Thunder válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Csak ajánlani tudom az inverteres CO-t!
1 fázisra szinte kötelező! Haver Alfaweldjét teszteltem, nem erőgép, de stabil az ív!
(#) Honda130 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
MMA inverteres hegedüt nem lehet valahogy felhasználni CO hegesztő építésekor? Valahogy alkalmassá tenni erre a célra?
(#) GPeti1977 válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
De lehet, a fórumon van is egy kapcsolás, aki megérti hogyan működik ki tudja egésziteni egy akármilyen 2T forward UC3845 alapú hegesztőt, egy komparátor ic meg néhány alkatrésszel van megoldva a feszültségszabályozás, illetve egy teljes hidas gee lee féle invertert még egyszerűbb kapcsolással lehet megoldani hogy a feszültséget szabályozza.
(#) Ge Lee válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Ha megnézed az UKT-s cikkemet, akkor láthatod, hogy a feszültség szabályozás néhány plusz passzív alkatrész (visszacsatolás), meg az elkók a kimeneten. Még nem jutottam el oda, hogy kipróbáljam, hogy ha kiveszem az elkót a kimenetről, és teszek a helyére impulzustűrő MKP kondikat amik nem folynak szét a hegesztőáramtól, és bekötöm a Co mechanika elé, vajon fog-e ugyanúgy normálisan működni az UKT feszültségszabályozása a kisebb értékű kondival a kimeneten és a hegesztőáramon. Ki kell próbálni.
A teljes híd az sokkal jobb az elektródához is meg a Co-hoz is, de ugye valamivel bonyolultabb is, mert nem 2 hanem 4 kapcsolóelem kell bele, és azokat meg is kell tudni hajtani. De igazából nézőpont kérdése hogy mi a bonyolult, mert a hídba meg nem kellenek plusz diódák mert benne vannak az IGBT-kben, meg snubberek sem kellenek, mivel mire durván felszaladna az indukált fesz, addigra nyit a másik oldal. Vagy elég snubbernek egyetlen RC tag is a trafóra, mint ahogy a PC tápokban is van.
(#) Honda130 hozzászólása Jún 15, 2018 /
 
Őőőő...Izé...
Azt hiszem értem....
Azt szerettétek volna elmagyarázni igaz, hogy nem lehet megoldani amit kérdeztem.
Ge Lee, nem tudom hol az a cikk. De elolvasnám.

Köszi!
Egy ötlet lett volna, mert lehet jobb lenne vele a hegesztőm.
(#) tdi75 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 

Köszönöm. A hétvégén rámérek a mutatós műszerrel.
(#) JZoli válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Itt van:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2018
(#) Honda130 válasza JZoli hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Köszi!
Művelődök.
(#) Honda130 hozzászólása Jún 15, 2018 /
 


Most elkeseredtem, de azt hiszem mindig tudnia kell az embernek, hogy hol kell megállni. Nem olvastam el minden szavát, mert hazudnék ha azt mondanám. Viszont megértettem, hogy ezt a munkát már nem lehet fórumon keresztül megoldani és nem lehet lemásolni sem rajzok alapján, sem pedig pontos leírások alapján. Sajnos ez már olyan munka, amihez kell az a tudás, ami nekem ezen a területen valószínűleg nincs.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Működik kondenzátor nélkül is elég a fojtótekercs, csak az RC tagokat jól el kell találni a szabályzókörben.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Ja ezt a teljes hidasra értettem.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Itt most arra célzol hogy le kellene lassítani a fesszabályozó kör időállandóját? Azzal szerintem meg az lenne a baj, hogy minden periódusban tovább menne a fesz, és előbb belépne az áramkorlát. De ezek a dolgok csak akkor derülnek ki, ha kipróbálja az ember.
Következő: »»   212 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem