Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » U.K.T.
U.K.T.
Szerző: Ge Lee, idő: Feb 2, 2017, Olvasva: 23762
Lapozás: OK   1 / 9
avagy Univerzális Kapcsolóüzemű Tápegység szabályozott feszültséggel és árammal, nagy teljesítményt igénylő feladatokra, és/vagy hegesztőinverterként hegesztési munkákra.

A cikkben egy olyan kapcsolóüzemű tápegység építését és működését mutatom be, amelynek feszültsége és árama is állítható és szabályozott, a belőle kivehető teljesítmény pedig eléri, vagy meg is haladja a 2 kW-ot.

A tápegység felépítése elég egyszerű, ennél fogva a felhasználásának vannak korlátai, melyek azonban a nagyobb teljesítményigények esetén kevés esetben jelentenek problémát. A feszültsége 3 V és kb. 54 V között állítható (az áram potival nulláig is), az árama pedig beállítástól függően addig, amíg nem lépjük túl ezt a 2 kW körüli teljesítményszintet.

A transzformátort is tartalmazó, kapcsoló üzemű tápegységek hálózati feszültségre alkalmazott topológiái közül ez a 2 tranzisztor, vagy two switch forward konverter, azaz két tranzisztoros vagy két kapcsolós nyitóüzemű átalakító.

 2tforward_elv.jpg

Ennek a működése nagy vonalakban annyi, hogy az egyenirányított és szűrt hálózati feszültséget 2 kapcsolóeszköz a transzformátor primer tekercsére kapcsolgatja, a szekunder tekercs feszültségét és áramát pedig egy dióda egyenirányítja, a fojtó és a puffer pedig simítja, szűri. A primer kapcsolóeszközök kikapcsolása után a trafóban lévő energiát a két dióda vezeti el a primer pufferbe, a szekunder oldalon pedig a fojtótekercs áramát vezeti el az alsó dióda a kikapcsolás után a szekunder pufferbe.

A kapcsolás eredeti változata egy külföldi oldalról származik, ezen hajtottam végre néhány módosítást, illetve tettem alkalmassá hegesztőinverterként történő felhasználásra is.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 9
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu