Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   222 / 276
(#) Ge Lee válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nem az a lényeg hogy ki gyártja, hanem hogy hogyan. Sajnos egyiknek sem látni bele a belsejébe, pedig ugye ott van a lényeg. Az invertert én sem ajánlom Co-ból. Azért nem, mert az nem az a kategória mint az MMA, hogy bent van a lakásban, és csak akkor viszem ki a műhelybe ha dolgozni kell vele. A Co-t nem lehet ki be cipelni, annak mindig kint kell lenni. Száll bele a kosz, a por, nálam még a fűrészpor is, a köszörülés mellékterméke, korong darabok, fém szemcsék. Ha meg nem száll akkor majd a ventilátor szívja be.
Egyik volt kollégáménak a belsejéről láttam képet, konkrétan 2mm vastagon áll benne a fémpor. Az inverternek ez nem tesz jót, ahogy a hideg-meleg sem, meg a pára sem.
Visszatérve a trafóra. Az lenne a jó ha bele tudnál nézni, mert akkor ha olyan trafót látsz benne amelyiknél a primer mellett van a szekunder, akkor azt már eleve meg sem veszed. Ugyanis az egy vicc, azzal majd jönni fogsz megint a fórumra, hogy mit csináljak vele, nem akar rendesen hegeszteni. Persze hogy nem.
A Co trafónak olyannak kell lenni, hogy a primer és a szekunder között a lehető legjobb csatolás legyen, tehát a térben a két tekercs minél közelebb legyen egymáshoz, meg az sem baj ha a vasmaghoz is minél közelebb vannak. Ez meg csak úgy érhető el, ha egymáson vannak. Sőt. Most lehet hogy néhányan fel fognak szisszenni, de épen ezért, 1 fázisra még jobb trafót lehet csinálni mint 3 fázisra. Ugyanis, amíg a 3 fázis esetén van a 3 oszlop, amin oszloponként fent van a 3 primer, rajtuk a 3 szekunder, addig 1 fázis estén ezt még meg is lehet osztani 2 oszlopon. Tehát, el van osztva a 2 oszlopon a primer 115-115V-ra, és ezekre van rátekerve a szekunder. Még jobb csatolása lesz, mintha csak simán egymáson lenne a két tekercs. Ilyen az enyém is, és simán leégeti a zártszelvény végeit ha nem vigyázok.
Palacknak egyébként lehet venni 5 kilós Co tűzoltó palackot. Felénk volt egy fickó, 5000-ért árulta, és 3000-ért töltötte, szóval nem egy nagy összeg. Ugyanaz a menet van rajta, így a reduktor egy az egyben rátehető.
(#) fabrik80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
De valamilyen szinten csak lényeg hogy ki gyártja nem? Gondolom aki 30-40éve gyárt gépet, az csak tud már valamit, különben már becsukhatták volna a boltot. De ez csak az én meglátásom, lehet nem így van. Nagyon jól leírtad miért érdemes co gépet trafósban venni, nekem is ez a meglátásom. Túrom a netet de belső képet nem találok a gépekről sajnos.Akkor ha jól értelmezem, az a jó trafó kialakítás ha két oszlopra van tekerve a huzal. És oszloponként vegyesen pl alul a primer, rá meg a szekunder van tekerve?
Fotót nem tudnál esetleg feltenni, a jó trafó kialakításról?
(#) fabrik80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Ezt dicsérte Ati, fórumtárs, hogy az egyik barátja 20éve ilyet használ meghibásodás nélkül: minimig 160, https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142005323&t=912725...with=1
Ez pedig a nagyobbik verzió, a 180A-os.
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142024393&t=912725...with=8
Ez jó ez a trafó megoldás?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) fabrik80 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Ez is a minimig 160:https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139014362&t=9222005&openwith=2

Ez pedig amit legelőször linkeltem, ő az első számú gép amit kinéztem. Bmax mm161 :https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138876888&t=9222005&openwith=1


Így néz ki kívülről:https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/MIG_HegesztOgEp_B_Max_MM_161_CO_EladO__88226851.htm
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) Ge Lee válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nem. Olyan gyártó termékét volt szerencsém javítani, aki szintén évtizedek óta gyárt Co-t. Menetzárlatos lett az egyik szekunder a 3 fázisú trafón. Megszenvedtünk vele, összeraktuk. Ment is 2-3 hónapot, majd a másik szekunder is menetzárlatos lett. Na ekkor döntött úgy a gazdája, hogy megy a háztól.
(#) Ge Lee válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Pont ezt ecseteltem... A képek alapján én egyiket sem venném meg, akármit is írtak róla. Szemmel láthatóan kicsi a trafó, plusz még mellette is van a szekunder a primernek. Ilyet csak akkor vegyél ha később szenvedni akarsz vele, meg toldozni, foldozni, barkácsolni, kondit venni bele, stb.
(#) dB_Thunder válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
1 fázisú CO-t csak inverteres szabad venni!. Trafós CO-ból csak a 400 voltos! És az sem baj ha valóban 3 fázisú benne a trafó!
Az összes többi csak szenvedésre jó.

Nálam a 2. Co-m vásárlásakor kitétel volt, hogy csak 400voltról tudjon működni! Egyrészt nem kérik kölcsön, és ami a legfontosabb, stabil az áram!!
(#) fabrik80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Akkor milyet, vagy kitől érdemes venni?
(#) fabrik80 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Sajnos csak 1fázisom van. De trafósat szeretnék mindenképpen, por, hideg, pára, stb, miatt.
(#) dB_Thunder válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Tegyünk helyre valamit: tőlem azt veszel amit akarsz!

Ha kell egy pár év folyamatos szívás, szemetet, ősz hajszálakat akarsz, van egy raklapnyi csiszoló korongod, és időd a giliszták csiszolására, akkor jó úton vagy!
Nekem ez megvolt...

120 környékén van Alfaweld kicsi gép, kicsi dobbal, hordozható. Én a régi nagydob tartómat felhasználva nagy dobról teszteltem!
Álomszép! Jobb mint a 400A tudó ipari gépem! Nyilván nem lehet vele egy fogásból 10es lemezt hegeszteni, de bőven elég mindenre ami otthon előfordulhat!

Párát szüntesd meg!
A port a trafós sem szereti, ha megy a gép ne porolj!
Az inverteres annyira kicsi hogy be is videted normális helyre!

Például
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) Steven19 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit. Azt szeretném kérdezni hogy ehhez a készülékhez van-e valakinek kapcsolási rajza? Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv Steven.
(#) Ge Lee válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Fogalmam sincs, én ilyen vacakokat eleve nem veszek meg, inkább építettem magamnak. Igaz hogy a mechanika nem új volt hanem használt, meg trafót sem kellett vennem mert volt, de a harmadába sem került egy gyári árának. És ez hegeszt, nem csak taknyol mint általában a legtöbb 1 fázisú.
Mindenképpen trafósat vegyél, a műhely koszába nem való az inverter. Nálam az inverteres már régen tönkrement volna. Az MMA inverterem addig van csak a műhelyben amíg hegesztek. Amikor már le kell köszörülni a varratokat, addigra már összetekertem és bevittem a lakásba. Nincs is semmi baja, pedig már 9 éves. És az is házi készítésű...

Jártam egyszer a tekercselőnél huzalért. Beszélgettünk, szóba került a hegesztőtrafó. Azt mondja, olyanok javítását már el sem vállalja, mert manapság a szekundert tekerik olyan keresztmetszetű huzalból, mint amilyenből régen a primer készült. Azt hittem csak viccel, de nem. Kis híján igaza volt...
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Idézet:
„Mindenképpen trafósat vegyél,”

Biztasd csak a marhaságra, amikor te is pontosan tudod, hogy nem lehet normális 1f trafós COt venni, se újba se használtba!
Vagy eladod neki a sajátodat, jutányos áron?? Mert akkor nem szóltam..
(#) ati790731 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szerintem, akinek nem probléma az, hogy gurítani kell a gépet, nem pedig arrébb tenni, az nyugodtan vegyen 230v-os trafós gépet, ha csak nem akar plusz fejfájást az udvarban!
Amit írtam a weldi-s gépről az tapasztalat, nem taknyol, gyönyörűen lehet vele dolgozni!!
Van összehasonlítási alapom, 400v-os géppel is dolgoztam már, több fajtával is.
Amire fabrik80-nak kell (kasznizás, zártszelvény hegesztés, ház körüli munka), arra tökéletes, a 180-as tesója, meg főleg!
Ezt nem kínaiak pakolták össze. (Magyar gyártmány)
Nem beszélve arról, hogy 15 kg-os dob megy rá, ami ár-érték arányban, messze veri az 5kg-os inverteresbe valót...
Pára a trafós gépnek nem fog ártani, a huzal korrodál tőle maximum, viszont az inverter nem fogja tolerálni a poros párás helyeket, stb., és ha sikerül beleválasztani, egy olyan elektronikába, amit nem lehet normál módon javítani, akkor kezdődnek a problémák, és keletkeznek az őszhajszálak..
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2019 / 1
 
Honnan tudod milyenek nála a körülmények? Nálam pl. olyanok a földes aljú akna miatt (nem én csináltam), hogy a műhelyben hagyott vasak korrodálnak a párától. Meg olyanok (mivel nem csak én dolgozom benne), hogy áll a kosz mindenhol, por, fűrészpor, vasreszelék, korongszemcsék egyebek. Ilyen helyre tegyen invertert?
Ugyanúgy nem tudhatod hogy mennyit ért hozzá. Ha tele van a vezérlés egy tenyérnyi helyen SMD-vel, vajon mit fog csinálni vele ha néhány SMD alkatrész szénné ég? Jön majd ide rajzot keresni? Vagy durrogtatja az 1000Ft-os IGBT-ket?
A trafósba kb. az x évenkénti kondicserén kívül semmi mást nem kell csinálni.
Használható meg csak kell hogy legyen, ha nem is újban, hiszen addig is dolgoztak valamivel amíg az inverter nem létezett.
(#) ati790731 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Így van!
(#) fabrik80 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Köszönöm a tanácsaitokat. Biztosan trafós gépet veszek, hogy milyet még nem tudom. De valószínű a 180as Weldi lesz.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Pont ilyen helyre jó az inverter! Nem használja kihozza onnan!
Nem kiránylány az inverter hogy annyira félteni kelljen.
Javításhoz tényleg jó a trafós, nem győzi majd tákolni, hogy ne egy gilisztadobáló legyen!!
Ideológiád szerint nem vegyen kocsit se az ember, ha csak a kempingbringához ért?!?

Azok a COk amik jók, azokat nem adják le, ha mégis, már akkor meg van az új gazdája mielőtt az eladás gondolata megfogalmazódik!

Haverom is sokáig keresett CO-t végül gyártatott, ez bő 20 éve volt...
(#) gulyi88 válasza fabrik80 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Őszintén a weldi egy elég gyenge konstrukciónak tűnik.
Bővebben: Link Nekem nem kellene ezen képek után.
A Bmax már sokkal inkább hasonlít arra amilyennek lennie kell egy trafós gépnek.
Bővebben: Link
(#) gulyi88 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Én egyszer hoztam ki a műhelyből, leginkább azért, hogy ne lopják el.
De túl macerás kifűzni a drótot és lekötni a gázcsövet, aztán visszacsinálni amikor kell.
Munkakábelestől nem akartam vinni.
Így inkább esztergáltam és hegesztettem plusz tolózárat a garázsajtóra (természetesen az inverteres CO val ).
Most a műhelyben pihen letakarva 2 réteg "lepedővel", készenlétben a használatra. Pár másodperc és már hegeszhetek is vele.
(#) erbe válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Te mit találtál jónak azon a Bmaxon? Hogy a trafón nincs huzal, jóformán csak a vasmag? Tény, hogy a mellékelt Weldi csak bohózat kategória.
(#) dB_Thunder válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nekem a gáz pneumatikai gyorscsatis, azt gyorsan szét lehet kötni. Ámbár a 200+ kg-s CO-mat, én sem szoktam hurcipálni. Minden nyáron a teljes nyitott féltető alatt szokott éjszakázni, néha még takaró nélkül.
Inverteresem pedig el van rakva, amíg nem lesz argon palackom...

Egyébként én sem fűzögetném, kis dobbal befűzve munkakábellel sem nehéz elrakni. De természetesen a takaró is teljesen jó megoldás!!
(#) fabrik80 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Legyetek szívesek tegyetek már fel ide, vagy privátba, olyan egyfázisú trafós co gépet, ami jól meg van építve, amit akár holnap a boltban meg tudok vásárolni. Ami használható, én csak ezt a két gyártót találtam. Kb 25ével ezelőtt, hegesztettem 1fázisú Trakis-traconic 160as géppel, azzal jól lehetett dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) gulyi88 válasza erbe hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Abban biztiosan egyetértünk, hogy inkább a Bmax mint az Iweld.
Mint azt te is jól tudod, a menetszám a vasmag keresztmetszetétől fordított arányban függ.
Tehát nem feltétlen kell sok menet arra a trafóra, látszólag alig van rajta réz, ami lehet akár a kevés menet és elégséges vastag drót esete is.
De inkább a hatalmas ablakkeresztmetszet az ami "aránytalanná" teszi a trafóját. Ami egyébként nem baj, legalább jobban tud hűlni a réz. A réz keresztmetszete a bekapcsolási aránnyal van összefüggésben. Szóval attól, hogy nem réztemető még lehet jó.
De ami leginkább előnyös az az, amit előbbiekben Ge Lee kifejtett, hogy a trafó nem osztott csévés hanem egymásra tekert verzió, ettől elvárhatóbb egy szép hegesztési varrat, az hogy esetleg nem lehet méter hosszú varratot csinálni vele, mert ahhoz már vékony a réz a trafón és túlmelegedne, azt azért el lehet viselni.
Valamint van benne egy rakás puffer is (nem csak két vézna elkóka).
(#) fabrik80 hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Ezt a fotót itt találtam a hobbielektronikán: egy gyári Bmax mm161es-
https://www.hobbielektronika.hu/forum/hegeszto-trafo?pg=69
A hegesztőtrafó fórum 70-dik oldalán találtam a fotót.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
(#) joco1972 hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Az inverteres co-nak a legnagyobb hátránya a 2-3000 üzemórás elkók .Sajnos ugyanaz a végük min az ATX-es tápegységeknek félvezető kisöprés+javítás.az IGBT beszerzése se elérhető mindig,meg nem is olcsó.Ha valaki mégis az inverteres gápre gondolt több az elektronika nagyobb a meghibásodási esély is!
(#) Phile80 válasza joco1972 hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Belegondoltál már egyszer is, hogy mennyi hegesztést jelent 2000 üzemóra? Ipari körülmények között is éveket jelent. Még a kínai inverterekben is az elkók bírják a legtovább, nagyon ritkán kell cserélni őket. Nem kínai gépekben a 25 éves elkók is tökéletesen üzemelnek.
(#) gulyi88 válasza joco1972 hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Azért azt a 2-3000 üzemórát nem szó szerint kell értelmezni.
Azt egy mérési specifikáció szerint adják meg.
Névleges hőmérsékleten, névleges áramhullámosságra, névleges feszültségen, és ezután csökken a kapacitás és nől az esr nemtudommennyit (de még nem teljesen tönkrement alkatrészről beszélhetünk).
Ha ezek bámelyike kisebb a tényleges üzem alatt, úgy nől az üzemidő.
PL 85°C os kondi ha csak 75°C-ra melegszik, akkor (névleges feszültségen névleges áramhullámosságon) közel kétszeres üzemidőt kibír (65°C-on 4szerest, -10 fokonként duplázódik, 45°C-on 16 szoros 2 helyett 32e óra).
Ha még a feszültség is kisebb, mint a névleges (450V-os kondi 390V-ra töltve), és még az áramhullámosság sem éri el a névlegest, akkor mégtovább nől a várható üzemidő.
Ettől persze még előfordulhatnak "istant" nem várt meghibásodások. De nem a túlhordott üzem miatt hanem inkább anyaghiba, gyártási hiba miatt (noname vs RIFA, NICHICON...).
Na ezért lenne hasznos, ha megvétel előtt meg lehetne nézegetni a beltartamlat, pillanatok alatt le lehet venni, hogy pl az elkot milyen helyre tették (hűtőb.k közé vagy jól szellőző helyre), milyen márkájú. Azt is rögtön lehetne látni, hogy mennyire "szervízbarát" a kiveitelezés.
(PL nagyon bosszantó, ha az öcsipanelra felszerelt vezérlés mereven bele ban forrasztva tüskesorral a főpanelba. Ettől kb gazdaságilag javíthatatlan lesz a kütyü míg, ha egy csatlakozósorba lenne dugva és odacsavarozva, akkor simán lehetne javítani. Nem állok neki kiforrasztani többrétegű furatgalvános nyákból egy 40-80 polusú tüskesort...)
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) Orall válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Szia! "Palacknak egyébként lehet venni 5 kilós Co tűzoltó palackot." érdekelne, hogy bármilyen co porraloltó palack jó lehet? Nekem is csak nagyon ritkán kellene, így nem akarok drága hegesztő palackot venni. Egy képet felraknál a tiedről amit használsz?
(#) Ge Lee válasza Orall hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Külalakra erre hasonlít leginkább, képet most nem tudok csinálni mert bent van a műhelyben a sarokban, meg egyébként sem megyek be oda mert hideg van. Majd a tavasszal.
Következő: »»   222 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem