Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   274 / 276
(#) Dióda válasza Imi69 hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Próbálld meg fordított polaritással hegeszteni. A gáz kb 8-9liter / perc.
Ha a huzalt visszaveszed akkor csak átégetni és lukacsolni fogsz vele.
Képről a 3-as fokozat jónak tűnik amugy .
A tekercs melegedése pedig direkt ventis hűtést neki.
(#) Imi69 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Ééééés tudtodon kívül is segítettél! Korábban 0,6 huzalt használtam és azzal elfogadható volt (sőt, néha tökéletesre is sikerült) a varrat, de amikor elfogyott és a hegesztőboltban nem volt ilyen, akkor vettem 0,8-as átmérőjűt. A gép típusa alapján a boltos ajánlotta, jó lesz az hozzá... és ráadásul 0,9 áramátadót adott hozzá, mert "az kell, hogy ne szoruljon". Ezek után kezdett romlani a minőség, én pedig keresem a hibát
Ha szabad hasonlattal élnem, éppen úgy jártam, mint amikor a tavasszal a piacon palántát vettem. Kérdi az eladó, hogy mit szeretnék? Én sorolom neki, hogy káposzta, karfiol és fehér karalábé. Belemarkolt az egyik, majd másik csomó palántába és leszámolta a kért darabszámot és közben mondogatta, hogy "ez lesz a legszebb" .Persze lett közte olyan is, amit éppen nem akartam, a fajtákról ne is beszéljünk. Azóta úgy vásárolok, hogy megkérdezem: ez milyen fajta? Ha a válasz úgy kezdődik, hogy "milyet szeretne", akkor már megyek is tovább
A lényeg, hogy felkészülten kell mostanság mindent vásárolni!
Veszek egy tekercs 0,6 huzalt és szerintem a korábbihoz képest "tökéletes" lesz a varrat, hiszen most már van benne kondi, a motorvezérlő is úgy van táplálva, ahogy mondtad
De van ám nekem egy komolyabb gép (lásd a képeket) is, de az nem működik (így kaptam). Annak a felélesztése "nagyobb csont", azért is nem vágtam bele, de szerintem hamarosan előállok a problémával, ha esetleg elakadnék.
Még egyszer hálás köszönet Neked és minden hozzászólónak!
(#) P1251500 válasza Imi69 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Szia! Tudom buta kérdés, de fontos lehet: hegesztés közben milyen irányban haladsz?
Előre vagy hátra, mert ez is lényeges a hegesztés kinézete minősége miatt....
(#) tdi75 válasza P1251500 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Már én is szerettem volna kérdezni ezt, de talán kicsit fontosabb hogy milyen hangja van a hegesztésnek. Sziszeg, vagy inkább serceg?
Valahol itt fent van egy rövidke képlet az ívfeszültség és az íváram kiszámítására.
Még keresgélek, amint megvan bemásolom. Más: a munkakábeledben nem szorul meg az elektróda?
(#) Imi69 válasza P1251500 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
anno nekem úgy mondták, hogy a CO2 hegesztőknél "tolni" kell, azaz a függőlegestől kissé a varrat felé dől a pisztoly.
(#) Imi69 válasza tdi75 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Erőteljes sercegés és fröcsögő hang hallatszik... pedig a sziszegés lenne a kívánatos, ugye?
(#) P1251500 válasza Imi69 hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 1
 
Így van, tolni kell döntött helyzetben, sőt, ha netán picit nagyobb a gyök a kelleténél vagy csak szebbet akarsz, akkor kicsi "pikkelyszerű" mozgatással "laposíthatod" a varratot
(#) Phile80 hozzászólása Júl 25, 2023 / 1
 
Nagyon szép, hogy mindenki segíteni próbál, de mpisti már leírta a lényeget. Ezekben a hegesztőkben kisebb a trafó, mint egy komolyabb akkutöltőben. A 0.6-os huzalon kívül, fojtó elé tett kondenzátorral, ill. reduktormelegítővel lehet segíteni a beolvadáson, mivel a CO2 melegítés nélkül hűti az ívet, kb. 1 fokozatnyi áramot lehet vele nyerni. Corgon használatával ugyan ezt el lehet érni, viszont az drágább. Elmúltak már azok az idők vagy 30 éve, hogy minden gép használható, amit a boltban lehet kapni...El kell fogadni, hogy ez egy olcsó gép, ami úgy van megépítve, hogy minimálisan működjön egy normális gép árának az egyharmadáért. Én többszört tettem kondenzátorokat (2×22000µF-ot) ilyen barkácsgépekbe és némelyik gép viszonylag használható varratot produkált utána, de maximum zártszelvényhez és lemezekhez volt használható.
(#) tdi75 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Philenek igaza van. Sajnos ezek a trafók nem valami acélosak. Hogy mégis működjenek valahogy inkább túl van tekerve a szekunder oldal. Nagyobb feszültség az talán nagyobb teljesítményt eredményez. De itt jön a vas keresztmetszete ami kicsi. Nagyon nagyon kicsi!
Jó ötlet a kondenzátorok beépítése, de nekem itt jött el az a pont, hogy egy pár menetet le kéne tekernem a főtrafóból, mert nagyon magas lett az ívfeszültségem. Huzalelőtolási beállításokkal meg talán vékonyabb-vastagabb huzallal illetve talán egy fokozattal alacsonyabb hegesztőáram beállításával lehet játszadozni, de tökéletes soha sem lesz.
(#) tdi75 válasza Imi69 hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Nem! A sziszegő hegesztőív hangja az a nagyon magas ívfeszültséget igazolja. Az semmiképpen sem jó.
(#) danodano hozzászólása Szept 2, 2023 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a képeken látható Transmig javításában. A vidón látható, hogy a pisztolygomb megnyomása és folyamatos nyomvatartása után elkezdi ki be kapcsolni a mágneskapcsolót és a tolómotor is ebben az ütemben működik. Há átváltom 4T üzembe, akkor is elkezdi produkáli a hibát majd abbahagyja és mintha mi sem történt volna, működik tovább. Nem igazán tudom mihez kötni. Van hogy bekapcsolás után egyből csinálja, van hogy sokáig hibamentes majd elkezdi csinálni.
Amit észtevettem, hogy 4T-be kapcsolva nem mindig kezd el hegeszteni, csak a gázszelepet kapcsolja.
WEL 1-3 vezérlővel rendelkezik. Csatlakozó lábait megtisztítottam. Mágneskapcsoló új benne. A régi nagyon zajos volt már, főként ezért cseréltem, de azzal is megvolt ez a hibajelenség. Másik munkakábellel is ugyanez.
Még egy érdekesség, hogy az utánégés potméterre egyáltalán nem reagál.
(#) mpisti válasza danodano hozzászólására (») Szept 2, 2023 / 1
 
A WEL 1.3 kártyán van ívponthegesztés üzemmód. Ha annak a potmétere be van kapcsolva, akkor pont ez a jelenség. Ezt a funkciót egy kapcsolós poti csinálja, ha a kapcsolója nem nyitott állapotú akkor a mágneskapcsolót és az előtolást is ki-be kapcsolgatja a potival beállítható időintervallum szerint.
(#) Phile80 válasza danodano hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Biztosan kontakthiba van, mert nem egyenletes a mágneskapcsoló behúzási üteme és néha rendeltetésszerűen működik + ilyen gyors kapcsolási időt gyárilag nem lehet beállítani. Mindent át kell vizsgálni a segédtrafótól indulva, biztosíték, aztán a kapcsolós potméter. Ki kell deríteni, hogy a vezérlőpanel megkapja-e stabilan a tápfeszültséget. Meg kell győződni, hogy folyamatos a rövidzár a panel csalakozóján, amikor megnyomod a pisztolygombot. Ki kell venni a panelt és megvizsgálni a forrasztásokat, nagyítóval repedést keresve.
(#) danodano válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget! Átforrasztottam a panelt a gyanús helyeken. Azóta úgy néz ki, hogy jól működik. Hosszabb távú tesztelésnél kiderül.
Lenne mégegy kérdésem. A test kábel számára két aljzat áll rendelkezésre. Ezek miben különbözhetnek?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2023
(#) Phile80 válasza danodano hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Áramerősség függvényében kell megválasztani a csatlakozást, nem tudom mit ír a kézikönyve, de olyan 200A felett célszerű váltani. Ki kell próbálni, ha nagyobb áramerősséggel hegesztesz.
(#) taliga hozzászólása Szept 9, 2023 /
 
Üdvözlök mindenkit! Szakmai segitséget szeretnék kérni tőletek. 25 éve újonan vásároltam egy 230V /160A MIG Co hegesztőgépet, ami mindig tökéletesen tette a dolgát, a mai nap vettem észre hegesztés közben, hogy hiába próbálom maximumra állítani, mint a varógép csak pakolja az anyagot, nem tud beolvadni a varrat....leszedtem az oldalburkolatot és észrevettem, hogy az 1db kondenzátorom egyik csatlakozója kicsit kiolvadt, konkrétan lötyög a hűtőbordán, ahova van rögzitve csatlakoztatva. Ami a lényeg nem találok 39000µF 40V kondenzátort. Belinkelem a képet és kérdezném, milyen értékű, típusú konenzátort lehet beletenni, ha már nem gyártanak gondolom már elavult régi kondenzátort. válasz, segitséget előre is köszönöm.
(#) erbe válasza taliga hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Tönkre is ment a kondenzátor, vagy csak a forrasztása?
Ha elvesztette a kapacitását, tegyél be 25000-est helyette!
(#) taliga válasza erbe hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Köszönöm a választ.
Nem forrasztós ez a fajta csavaros, de annyira kimozdult az egyik pólusa, hogy szikrázik és nem igazán van teljesítmény a hegesztéshez ezért gondolom ennyi idő alatt megfáradt. 25000µF és nem 39000µF az mit fog változtatni? 40V legyen az a lényeg csak?
(#) Régi motoros válasza taliga hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
A 40V az a minimum. Egyébként ha ragaszkodsz a gyári kapacitás értékhez, tehetsz bele
2db 25000 µF -ost is párhuzamosan, feltéve ha van hely és bele tudod maszekolni.
Ugyan nem írtad, az áramkör melyik részén van az a kondi, de az értékéből adódóan puffer lehet. Nagy valószínűséggel működik egy 25000 -el is. A lényeg, hogy minél rövidebb, és minél vastagabb vezetékkel kösd be, ha nem találsz olyan méretűt, amit az eredeti helyre be tudsz kötni.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
(#) taliga válasza Régi motoros hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Köszönöm szépen az információt. Ha jól nézem utána a benne lévő adatok alapján rémlik, hogy puffer mehhatározást olvastam. Hely az van benne, mert a jelenleginek is az egyik csavaros pólusa egy jó nagy hűtőbordára van felfurva, csavarva és a másik pólusa lengővezetékes sarus, mondjuk nem valami vastag vezetékre emlékszem, de meglesem holnap... Ha párhuzamosan kötök be 2db 25000 µF kondit, az mennyiben tér el a gyári 39000µF-tól? Találtam a neten KEMET 40V 33000 uF, 36000uF, 47000 µF értékben. Melyiket javasoljátok? A gyári értéktől lefele, vagy felefele érdemes eltérni? mit befolyásol az érték?
(#) erbe válasza taliga hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Ha már ilyen választék van, a 36000-est. Felfelé nem célszerű eltérni, legalábbis jelentős mértékben nem. Lefelé lehet, de nagy mértékben ott se jó. 39000 helyett 25000 csak a legnagyobb áramnál észrevehető. De talán ott se.
(#) taliga válasza erbe hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Nagyon köszönöm az információt. Akkor azt fogom rendelni.
(#) hamby555 hozzászólása Nov 3, 2023 /
 
Üdv Mindenkinek!

Tudja esetleg valaki, hogy hol lehet ilyen egyenirányítót beszerezni?
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel!

IMG_3007.jpg
    
(#) mpisti válasza hamby555 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Ez egy kettősdióda. Ha nem ragaszkodsz az eredeti megoldáshoz, simán helyettesítheted kettő db 120-160A- 200-400V-os hálózati diódával. A tokozáson rajta van a belső kapcsolás, eszerint kell a kiváltó diódákat bekötni. A különbség,hogy a kiváltó diódákat el kell szigetelni mivel az eredeti tokozása szigetelt, a kiváltó típus jó eséllyel fémházas lesz.
(#) Phile80 válasza hamby555 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Elektrofok Kft. Nem vicc, YODA márkájú, de semmi gond nem volt eddig vele. Még annyit, hogy én ezeket hármasával szoktam cserélni, mert ha csak egyet cserélek, akkor néhány hónap után meghibásodik egy másik is és ezek a trafó alatt szoktak helyet kapni a Trakis gépekben és elég nagy macera kiszerelni a trafót. Más gépben eddig nem nagyon találkoztam vele.
(#) sándor67 hozzászólása Nov 25, 2023 /
 
Sziasztok! Trakis gépemnél kikapcsolás után még szikrázik a huzal, ha az anyaghoz ér. Nem tudom már mekkora ellenállást építettek be gyárilag, de kicsi, lassan meríti a kondik feszültségét. mekkora ellenállást vegyek bele? Kb 40 ezer mikros kondi sor van benne.
(#) mpisti válasza sándor67 hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
22 ohm 100W vagy 47 ohm 50W. Ha a mágneskapcsoló NC érintkezője kapcsolja akkor nem kell ekkora teljesítményű.
(#) sándor67 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Mágneskapcsoló kapcsolja!
(#) mpisti válasza sándor67 hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Akkor elég a 16W-os is. De ha sokat hegesztesz pontozásos módszerrel akkor nem baj ha nagyobb teljesítményű.
(#) Tambi válasza mpisti hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Kedves mpisti!

Én "bevont elektródás kézi ívhegesztés"-sel hegesztettem néhányezer órát, aminél "húzzuk" az elektródát, hogy tiszta, salakmentes felületen hegesszünk. Ez annyira "benne maradt a kezemben", hogy CO2-vel sem tudok "előre" hegeszteni, pedig mindenki úgy csinálja.

Világos, hogy így kell, de MIÉRT?

Köszönettel; Tambi.
Következő: »»   274 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem