Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon előerősítő
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 22, 2005
Lapozás: OK   13 / 21
(#) Gyimate válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Üdv!
Igen, az úgy már rendben lesz, a rádiód bemenő ellenállása sokkal nagyobb, mint egy 32 Ohm-os fülesé és ezt a kapcsolást nem fülhallgató meghajtására tervezték.
(#) shybah hozzászólása Júl 5, 2013 /
 
Azt értem csak azt hittem le tudom szimulálni a működését Talán beválik a dolog..
(#) Gyimate válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Sajnos előerősítőnél a fülhallgató szimulációra majdnem a lehető legrosszabb választás, ha csak annyi a célod, hogy megtudd működik-e akkor inkább azt csináld, hogy a kimenet és a föld közé beiktatsz egy 10K-s ellenállást, a multimétered váltakozó feszültségmérésre állítod, ráteszed az ellenállás két végére a zsinórokat és szabad kézzel megfogod a bemenetet az erősítőn. A zaj amit az erősítő bemenetére juttattál 50Hz-s amit a multival le tudsz mérni, ha itt 1V közeli értéket mérsz, akkor rendben van az erősítő és működik. Persze a legideálisabb mérés akkor is szkóppal lehetséges, de néha nehéz beszerezni egyet a próba idejére.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) shybah válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Kipróbáltam amit javasoltál de a műszer 0-át mutatott
(#) Gyimate válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Ugye csak a jel vezetéket fogtad meg és a földet békén hagytad? A lényege az egésznek, hogy az erősítő bemenetére hálózatból származó brummot juttass és ezt kell erősítenie. Viszont írtad, hogy
Idézet:
„"A fejhallgatómat a kimenetre kötve hallom a mikrofon-ba leadott hangokat csak nem túl hangosan és nagyon közelről kell bele beszélnem!"”
, ez azt jelenti, hogy maga az erősítő működik, máskülönben nem halhatnád magad, a kísérletednél ott volt a hiba, hogy fülhallgatót használtál. A multiméteres kísérletet megismételheted mikrofonnal is, de ilyenkor nem fogsz tudni pontos értékeket mérni mivel az egyszerűbb multikat 50Hz váltóáramra tervezték és csak ott pontosak.
(#) shybah válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Megcsináltam újra csak a jelet fogtam meg de sehogy se jó, vagy a műszerem nem jó vagy én vagyok béna!
(#) shybah válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
óóó bocs béna voltam érintkezési probléma volt most már megvan az 1 volt!!!!
(#) Gyimate válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Rendben, akkor az erősítő jól működik, most már biztos, hogy ha rákötöd az autórádió bemenetére akkor működni fog.
(#) shybah válasza shybah hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Na ezek szerint akkor működőképes már csak ki kell próbálnom a valóságban hogy mennyire vagyok elégedett vele köszönöm a segítséget
(#) shybah hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Na hát kipróbáltam a valóságban elősször is egy Hifi-re kötöttem ahol rendkívül jól érezhető volt a különbség! Sajnos az autó rádióra kötve semmi különbséget nem halottam csak zajosabb lett! Van rá valami ötlet hogy hol lehet a hiba ?? köszönöm a segítséget!!
(#) Gyimate válasza shybah hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Üdv,
Megtudnád mondani, hogy milyen típusú az autórádió, hátha találok rá magyarázatot, továbbá azt is írd le kérlek, hogy pontosan hogy és hova kötötted be az erősítőt.
(#) shybah válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
http://www.procinema.hu/termek/autoradio-dvd/jvj-dvd-102-dvd-lejats...autoba
Ez a típus ! Biztosra nem tudom most megmondani de valószínűleg a hátulján található aux RCA bemenet (De ezt a választ frissítem mihelyst itthon lesz az autó!
(#) riddler17 hozzászólása Szept 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Építettem egy mikrofon előerősítőt. Összeraktam, MIC "+" és "-"-ra kötöttem a mikrofont, +VE és 1-es kapocsra tápegységről 9V-ot, 2-s és 3-as kapcsokat pedig először egy hangszóróra. A mikrofonba beszélve nem hallottam semmit, ezért egy fülhallatóra cseréltem a hangszórót. Ekkor sem hallottam semmit, így telefont csatlakoztattam a mikrofon bemenetre, ekkor fülesen hallkan hallottam a számot. Újra mikrofont kötöttem be, a kimenetet egy végerősítő bemenetére kötöttem, ekkor már hallani lehetett max hangerőn, hogyha belefújtam a mikrofonba, de sajnos a beszéd továbbra sem hallható.
Van benne egy rész, ami kevésbé érthető számomra: "Ebben a formában ráköthető egy keverőpultra XLR csatlakozót használva ,és a működéséhez szükséges áramot a keverő fantomtápjáról kapja. (30V,48V)".
Ez azt jelenti,hogy nekem, ha szabályozható tápról hajtom, akkor 30 vagy 48V-ot kellene csatlakoztatnom a +VE és 1-es kapcsokra?
(#) martin96 válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Esetleg az R5-öt csökkentsd le 10K-ról 1K-ra. A 2-es és az 1-es kimenet legyen az out. Vagyis 2-es "+" 1-es GND.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
(#) riddler17 válasza martin96 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Kipróbáltam így is, sajnos ugyanannyi az erősítés. Lehetséges ennyi a maximális erősítése ennek az egész kapcsolásnak. Egyébként egy 168.8Ohm-os kapocsellenállású (fehér és barna szigetelésű vezeték közt) TESLA AMD 410N típusú dinamikus mikrofonhoz szeretnék egy előerősítőt, mivel ha csak szimplán a végerősítőre kötöm, nem hallatszik semmi. Az elképzelésem, hogy felerősítse a hangomat,amit a mikrofonba mondok annyira, hogy egy buliban hallani lehessen jól. A harmadik vezeté az nem tudom hova csatlakozik,a sárga gyűrűs, de megmértem ennek is az ellenállását, a fehér-sárga ill. barna-sárga közt is elég magas,200kOhm-os méréshatárba kellett kapcsolni a multimétert. Tudnátok ajánlani egy jó kis kapcsolást,ami kielégíti az igényeim?
Ehhez hasonló a mikrofonom: mikrofon.

Ezzel a végerősítővel használnám: TDA1562.

Annyival még kiegészíteném, hogy biztosan jó a mikrofon, mert laptoppal is használtam, Virtual DJ-vel vettem fel hangokat és ott aránylag megfelelő volt a hangerősség.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013

P1050057.JPG
    
(#) martin96 válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 / 1
 
Akkor ezt még kipróbálhatod.Bővebben: Link
Nekem ilyenem van 75x-ös erősítésben, ami elég arra, hogy azt is lehessen hallana ha a szomszéd szobában beszél valaki. Bár én electrét mikrofonhoz használom amihez kell még egy ellenállás is a tápra. Dinamikusnál úgy tudom nem kell. Lehet ezért sem akart jól működni. Javaslom elemről használd.
(#) riddler17 válasza martin96 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Holnap ezt is kipróbálom, szerencsére van minden hozzá. Jól gondolom, hogy az erősítést az R1 és R2 határozza meg? Hogy érted azt,hogy kell egy ellenállás a tápra? A táp kimeneti kapcsai közé kell rakni mondjuk egy 10kOhm-os ellenállást?
(#) martin96 válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 / 1
 
Amit te linkeltél kapcsolásban volt r2 10K. Az ilyen ellenállás csak electrét mikrofonhoz kell, hogy kapjon áramot (anélkül nem működött). A dinamikusnak elvileg nem kell. Igen azokkal kell az erősítést változtatni.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
(#) reloop válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia! A fénykép alapján kiderült, hogy dinamikus mikrofonod van. Ebben a témában nézz körül!
A mikrofonod jelét 100x felerősítve már élvezhető hangot produkál, ha azt egy erősítő bemenetére kötöd.
(#) pucuka válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Vedd figyelembe, hogy egy dinamikus mikrofon 1 - 2 mV jelet szolgáltat, a végerősítőknek a teljes kivezérléshez 300 - 1000 mV jelre van szüksége.
(#) riddler17 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Amiket találtam kapcsolásokat, azok többnyire 100-szoros erősítéssel operálnak, nekem pedig akkor, ezek alapján legalább 300-400-szoros erősítésre volna szükségem. Tudsz ajánlani egy kapcsolást?

Délután olvasgatva az irodalomba rájöttem,hogy az a kapcsolás,amit linkeltem,az tulajdonképpen nem is nagyon előerősítő,hanem inkább szabályzó áramkör, mert line out,azaz lineáris kimenő jelet ad, ami arra jó, hogy meggátolja a túlvezérlést, így nem fog torzítani.

Sokan ezt a kapcsolást istenítik, de jelenleg nincs itthon nekem 2N4403-as tranzisztorom. Milyen hasonló PNP tranzisztorral lehetne helyettesíteni? Vagy mindegy, csak PNP legyen és lehetőleg kiszajú?
(#) pucuka válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Pl. BC560C jó lesz. A kapcsolás pedig tényleg jól néz ki.
(#) riddler17 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Az a baj, ez a tranzisztor kifutó típus,nem tudok rendelni belőle :S De akkor jólgondolom, hogy az a lényeg, hogy PNP legyen?
(#) kadarist válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Szia!
Tudsz rendelni belőle, mert 95 db van raktáron. De a BC212 is jó helyette.
(#) riddler17 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Itthon csak BC557-esem van,az is 100mA, 45V és NPN. Kipróbálni jó lesz ezzel?
(#) kadarist válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Ha a kapcsolásban PNP szerepel, akkor olyat kell használni. De az 557-es PNP, tehát elvileg jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) pucuka válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Azért vigyázat! PNP tranzisztor kell, de kiszajú, és nagy erősítésű. Ezért nem jó a BC212.
Nem véletlenül ajánlottam a BC560C -t. Nézd meg az adatlapját. Persze lehet más PNP típus is, de kizajúnak F<5 dB, és nagy hfe>200 kell lennie.
(#) PC-6 hozzászólása Szept 5, 2013 /
 
Sziasztok

Előre bocsájtom nincs nagy elektromos-tapasztalatom, így lehet, hogy láma lesz amit kérdezek.
Szóval; szükségem lenne egy olyan kis teljesítményű erősítőre, ami a mikrofon jelét kicsit felerősíti, de egy bizonyos szint felett azonban korlátozza a fülhallgatóra kiadott jelet.

Lövészetre használnám. Lehet kapni ilyen kütyüket, csak sajnos nagyon drágák...
Sima erősítő kapcsolásokat találtam az oldalon, van aki segít megépíteni, de a korlátozás részével nem tudott mit kezdeni.
Köszönöm szépen. Üdv;Dani
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) pucuka válasza PC-6 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
Dinamika kompresszort kellene építened. De ez nem kezdőknek való feladat, mert különböző időállandókkal is boldogulnod kell. Ha nem teszed, kiesik a dobhártyád. Az egyszerűbb megoldás limiter használata, ez viszont erős torzítással jár, ha egyszerű megoldást választasz.
Bővebb ismerkedéshez keress rá a fogalmakra.
(#) PC-6 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
Köszönöm a tanácsot. Igyekszem elmélyülni a témában.
Van egy villamosmérnök munkatársam, ő szokott számomra elképesztő vezérléseket, stb építeni a cégnél. Szerintem fog tudni nekem segíteni így már. Üdv;Dani
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Következő: »»   13 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem