Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámu AC feltranszformálása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) rigidus hozzászólása Márc 22, 2009 /
 
Sziasztok,

Volna egy 1V-os es 1GHz - 100GHz kozott valtozo AC aramforrasom amit szeretnek 1000V-ra feltranszformalni. Az aramerosseg az 10KA-100KA kornyeken van tehat elmeletileg lehetseges. Ha a frekvencia vagy a hullamforma eltorzulna az nem mervado mivel igy is ugy is egyeniranyitva lesz.

Ti mit javasoltok mivel probalkozzak? Tesla tekercs? Vagy Egyeniranyitsam eloszor aztan kapcsolouzemu tap?

A valaszokat es a segitokesz hozzaszolasokat elore is koszonom.
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ha nem írtad el a frekvenciát, akkor ezt a feladatot otthon nem fogod tudni megoldani és a kísérletek életveszélyesek is lehetnek!
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Koszi a valaszt, nem irtam el, 1GHz es 100GHz kornyeken jon a szufla. Sejtettem, hogy veszelyes lehet ezert is nem akartam egybol a sajat szakallamra nekiallni probalkozni addig amig hozzaertok velemenyet ki nem kerem.

Ezek szerint elobb egyeniranyisam?
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Igen, de ekkora frekvencián ilyen nagy áramoknál mivel akarsz egyenirányítani? Hogyan oldod meg, hogy ne sugárzódjon le a teljesítmény (egy része) veszélyt és zavart okozva ( Illesztés)?

Agyalok rajta, de egyelőre csak az ötleteket vetem el. Tudni kéne többet a generátorról!
(#) Feri007 válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Mivel valószin a téma zárolva lesz, egy idevonatkozó
viccet idéznék:

A székely elmegy a fiával fát vágni. Vágják a fát, a fiúnak elege van már az apja parancsolgatásából, és hátába vágja a fejszét. Megszólal a székely ember:
- Fiam, ez vicc volt, vagy direkt?
Erre a fia:
- Direkt, apám.
Az apa válaszol:
- Az jó, mert viccnek elég durva lett volna.

1V x 10kA az 10kW
100Ghz-en az elég súlyos....
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Egy korabbi topikomban volt mar rola szo, azota persze mar sok minden valtozott a projekt kornyeken, egy dolog nem: a kitartas.

Most egy mas iranyba tapogatozva probalok rajonni ugyanarra.

Egyeniranyitas elvileg kifejezetten erre a celra keszitett elektroncsovel megoldhato lenne.
(#) rigidus válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
A szkop amivel mertuk 9GHz-ig mert harmonikusokat. Ettol fuggetlenul lehetnek feljebb is (csak nem tudtuk merni).

Miert lenne zarolva?
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ilyen frekin nem annyi egy áramkör, hogy próbapanelen összerakod és működik!

Hogyan vezeted a jelet? Csőtápvonallal? A tápvonalról mivel csatolod ki? ....szinte csak kérdéseim vannak!

Tegyél föl egy rajzot/képet/bármit a generátorról!
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Eleg sokfele rajzot tudnek feltenni rola mivel van mar vagy 4-5 tucat prototipus a nevetsegesen egyszeruektol a legosszetettebbekig.

Felteszem az egyik legelso es legegyszerubb prototipus rajzat.

(Kis turelmedet kernem hozza.)
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ok. ( Ékezeteket használnál a kedvemért? )
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
ékezetekkel lassaban fogok tudni irni mivel ASCII kódokat kell nyomkodnom ill. némelyik ékezetes betünek nem ismerem a hosszu vagy nagybetüs valtozatát, így pedig a helyesíras szakik fognak megharapni.

A képen az ábrán ez a lehetö legegyszerübb változata. Van egy tekercs es benne egy valamilyen elektromosan vezetö test. Ha a tekercsbe áramot vezetunk akkor azon kívul, hogy kaptunk egy elektromágnest, a testen is áram fog indukalódni (örvényáram). Ez eddig tiszta sor. Viszont ha nagyobb frekvenciákon impulzusokat vezetünk a tekercsbe különbözö paraméterekkel es a szolenoidban más-más elektromosan vezetö testekkel, akkor a rajtuk mérhetö örvényáram is más-más parameterekkel jelentkezik. Némely paraméterkonstellációknal elöfordul az is, hogy nagyobb energia jön ki, mint amit bevittunk, tehát valahonnét energiát gyüjt.

Az most más kérdés, hogy a testben levö egyenletesen eloszlott elektronokat manipulálja rezonáns uton vagy mint egy "rádiovevö" ráhangolodik valamilyen kulsö sugárzásra. (leárnyékolva is es vákuumban is müködik)

ECD1.jpg
    
(#) bankimajki válasza rigidus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
ez elég durván hangzik, és mennyivel nagyobb a kim. teljesítmény, mint a befektetett? Lehet megszeged a fizika törvényeit
(#) rigidus válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Nem akarok most ebbol vitat nyitni igy roviden le is zarnam:

1. Nem all szandekomban megszegni a fizika torvenyeit. Nem is lehetseges.

2. Ha figyelmesen vegigolvastad volna, ott all, hogy: "tehát valahonnét energiát gyüjt".

3. A kvantummechanika sem szegi meg a "fizika torvenyeit" hanem onmagaban veve fizikai torvenyeket alkot melyeket aszerint ertelmezunk.

A tiszteletteljes keresem pedig az lenne, hogy csokkentsuk a topikban a mellekzajt es ha nincsen epito jellegu javaslatod akkor kerlek, hogy ne irjal bele.
(#) EcoPityu válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Szia!
Most te végülis egy majdnem elektromágnesre kapcsolgatsz 10-100Kiloamperes impulzusokat, és az összeomlás pillanatában keletkező széles spektrumú hullámcsomagból szeretnéd felerősíteni a 10-100GigaHertzes frekevenciájú összetevőket?????

Néhány kérdésem lenne, ami másokat sem fog nyugodni hagyni, és addig bele nem írnak az ingyenenergia gépekbe tartozó topicodba...:

Mivel állítasz elő 1v 100kA-es impulzust, akár 1v-on is,
Mivel mérted ezt az áramot /10Ghz-en/

És , hogy nem labor körülmények között ...Mire kell neked ennek az 1000v-os , ráadásul egyenirányított változata?????

Ha csak a kísérlet kedvéért csinálod, akkor megjegyezném, hogy én a mikrosütővel történő kísérletezéstől is óva intek mindenkit, pedig az nem ekkora frekvencia, és közel nem ekkora teljesítmény!

Távol álljon tőlem, hogy a Fizika törvényeit taglalgassam, és téged eltántorítsalak a kísérletezéstől, de az adás-vétel technikában ezen a frekvencián még a műholdak is csak max. néhányszor 10w-os teljesítménnyel sugároznak be földrészeket, akkor te nem gondolod, hogy egy kis elszámolásból adódóan kicsatolt jellel elnyomhatod egész EURÓPA tömegkommunikációját???? /10kw-al??/

Csupán építő jelleggel jegyezném meg , hogy ilyen teljesítményt, közel ekkora frekvencián, csak elektroncsövekkel lehet megközelíteni...

Szóval kíváncsiak lennénk /remélem a többi olvasó nevében is mondhatom/ az alap áramkörre, ami már tudja azt az 1v/10Ghz/10KA-t.

Ígyhát kérlek prezentálj valamit, hogy komolyan vegyenek!
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 / 4
 
Úgy teszek, mintha érteném!

Van működő prototípus? Ha egyenirányítod, minek ez a nagyfrekvenciás meghajtás mikor egy kapcsolóüzemű táppal ezt egyszerűbben megoldhatod?

Szerintem kezdetnek ha kész a generátor és működik ( ez nem kis mérnöki teljesítmény lenne! ) akkor lehetne továbblépni a vázolt problémában, mert nekem úgy tűnik, hogy a felvetett problémához még csak az ötlet szintjén vannak meg a szükséges eszközök, pl. a generátor.
(#) Skori válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Lehet, hogy nem fog tetszeni, de akkor is leírom a vélemyényem. Irreális technikai követelményeket fogalmazol meg. Biztos vagyok benne, hogy nem áll rendelkezésedre ilyen (a hozzászólásodban említett) paraméterekkel rendelkező készülék. Lehet, hogy te ilyesmit hiszel valamilyen készülékedről, de tévedsz.
Ha kicsit is értenél a mikrohullámú technikához akkor nem írnál ilyeneket.
Ha a tesla tekercsől egy kicsit is olvastál volna tudhatnád, hogy messze nem GHz-es tartományban működik.
10...100GHz-en nem sok értelme van áramerősségről és feszültségről beszélni, mert a csőtápvonalban nincs vezető ér, egyszerüen az EM hullám halad benne. Ebből kifolyólag legfeljebb elektromos és mágneses hulámösszetevőről lehetne beszélni.
De nem fejtegetem tovább a dolgokat, csak a lényeget írom le. Ez a téma egy április elsejére illő vicc. Az ilyen irányú (elektromos, és mikrohullámú) szakértelmed, a hozzászólásaid alapján, jelenleg a nullával egyenlő. Szerintem építs inkább egyszerűbb áramköröket, azokkal több esélyed van a sikerélmlényre (értelmes dolgoban akár én is szívesen segítek), mint azzal, hogy itt próbálsz hülyíteni, néhány segítő szándékú embert.
(#) rigidus hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Tisztelt Uraim!

A legkevesbe sem all szandekomban barkit is megzavarni offolas kozben, de szeretnek emlekeztetni, hogy a topik nem arrol szol, hogy az eszkoz mukodokepesseget bizonygassam szkeptikusoknak, hanem arrol, hogy mikrohullamu AC-t hogyan lehet 1000V kornyekere feltornaszni - nyilvanvaloan biztonsagos korulmenyek kozott.

"Most te végülis egy majdnem elektromágnesre kapcsolgatsz 10-100Kiloamperes impulzusokat, és az összeomlás pillanatában keletkező széles spektrumú hullámcsomagból szeretnéd felerősíteni a 10-100GigaHertzes frekevenciájú összetevőket?????

Nem. Ez a kimeno aram. A bemenet 1000V es nehany milliamper ns-os impulzusokkal.

"Mivel állítasz elő 1v 100kA-es impulzust, akár 1v-on is?"

Az ezen hozzaszolasodat megelozo kommentemben postolt kepen lathato orvenyaramu eszkozzel.

Mivel mérted ezt az áramot /10Ghz-en/

Semmivel. A jelenlegi eszkozok max 2-3kW kornyeken adnak le elmeletileg, gyakorlatilag legfeljebb 100W hasznalhato tartosan hutes nelkul. Kesobb, nagyobb prototipusoknal elofordulhatnak nagyobb aramok is - elore gondolkodva erre vonatkozott a kerdesem.
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Van működő prototípus?

Igen. De az a bajuk, hogy tul nagy frekvencian jon le a komolyabb teljesitmeny. Lehet alacsonyabb kimeneti frekvenciara is hangolni oket amit egyszerubb egyeniranyitani es a feszultseg is magasabb, de a teljesitmeny osszessegeben alacsonyabb lesz, igy nagyobb eszkozt kell epiteni.

Ha egyenirányítod, minek ez a nagyfrekvenciás meghajtás mikor egy kapcsolóüzemű táppal ezt egyszerűbben megoldhatod?

A nagyfrekvencias kimeno jel az inkabb problema mint sem ereny. Jobban orulnek ha alacsonyabb frekvencia jonne ki amit egyszerubb kezelni. A jelenelegi legjobb prototipus kimenete ket 5U4GB elektroncsovel van egyeniranyitva es 215V kornyeken van. Ket 240V-os 100W-os ego picit halvanyan vilagit vele parhuzamosan bekotve 20-25V-os feszultsegeses mellett.

A meghajto aramkort szeretnem egyszerusiteni ha sikerulne kozel olyan frekvenciara/feszultsegre hangolni a kimenetet mint ami a meghajtashoz szukseges.

Szerintem kezdetnek ha kész a generátor és működik ( ez nem kis mérnöki teljesítmény lenne! ) akkor lehetne továbblépni a vázolt problémában

Hat lenyegeben keszen van. A gond az a meghajtasa amit pillanatnyilag ket sorbakotott 2.2mF-os 400V-os kondenzator elore feltoltve biztosit. 10-12 percig pislakolnak vele az egok amig a gerjeszto tekercsek le nem szivjak a kondikat. Az lenne az idealis ha tudnek csokkenteni a mereten es a ket okolnyi kondi helyett tudna onmagat hajtani.

A masik gond pedig a melegedes. Ha fogyasztok ra vannak teve akkor 50-60 C kornyekere felkuszik. Ezert csinaltam regebben faziseltolassal hajtva tobb tekercset, igy most 40C kornyeken megy ami mar turhetobb es kesobb sem melegszik.

Azt hiszem megfogadom a tanacsodat es maradok az egyeniranyitas mellett. Legfeljebb beerem alacsonyabb teljesitmennyel alacsonyabb kimeneti frekvenciaknal.
(#) Bagyula hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Gondolom te csak ugratsz bennünket .
(#) rigidus válasza Bagyula hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Gondolom te csak ugratsz bennünket.

Nem.
(#) Skori hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Idézet:
„"Mivel állítasz elő 1v 100kA-es impulzust, akár 1v-on is?"

Az ezen hozzaszolasodat megelozo kommentemben postolt kepen lathato orvenyaramu eszkozzel.”


Ez pedig a kép.
Akár, hogy nézem a képet ez egy tekercs képe ami valamilyen 3D programmal készülhetett. Szóval ezzel állítasz elő 100kA-es impulzusokat. Nem tudok nem mosolyogni Arra gondolok, hogy talán építettél valamit, csak az általad megadott paraméterek és a valóságos értékek között nagyságrendnyi eltérések vannak.

És hogy ne csak offoljak: nagyfrekvencián impedanciát (feszültséget/áramot) transzformálni gyakran tápvonalakkal szoktak, (megfelelően kialakított geometriájú koax v. hasonló). Mikrohullámon ugyanez szép csőtápvonalakkal, (jópofa formájú öntvényekkel) is megvalósítható. Érdemes belekukkantani egy műholdvevő fejbe, hogy milyen kialakítású a GHz-es jelekkel dolgozó része - ebből már lehet bármi fogalma valakinek a feladat nagyságáról.
Akár egyetlen megfelelő behelyezett fémpálcika a csőtápvonalban, és máris működhet transzformátorként. Persze ha tényleg dolgoznál mikrohullámokkal akkor ezt nem nekem kellene leírni....

(#) rigidus hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Itt az eredeti fejleszto korabeli videoi DVD-re suritve - ha valakit komolyabban erdekel. VHS-rol digitalizalt amator filmek, ugyhogy extrakat ne varjon senki viszont a lenyeg benne van.
(#) rigidus válasza Skori hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Nem tudok nem mosolyogni...

Lehet, hogy mosolygas helyett figyelmesen kene olvasni es akkor mar nem lenne annyira vicces. Egy 9V-os elemmel es piezzo-val is lehet ultrahangon uveget torni meg kalapaccsal is. Az, hogy ebbol a kalapacsos modszert ismered csak nem jelenti, hogy ez az egyetlen modja.

Arra gondolok, hogy talán építettél valamit, csak az általad megadott paraméterek és a valóságos értékek között nagyságrendnyi eltérések vannak.

Ezen van hangsuly kerlekszepen! Ott egy tag tartomanyt jeloltem meg amin elmeletileg lehetseges, hogy nagyobb teljesitmeny jojjon le kesobb nagyobb eszkozoknel.
(#) Skori válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Megnéztem cső adatlapjáz is (5U4GB). Ez egy régi 50Hz-re készült egyenirányítő cső, ami max néhányszáz mA-es áramra alkalmas. Ezzel aligha egyenirányítasz nagy teljesítményeket, GHz-es frekvenciájú jeleket meg pláne nem....
Ennyit a téma komolyságáról. Befejezheted a néphülyítést, és foglakozhatnál pl. hobbielektronikával, mert ez a téma úgy OFF egészban ahogy van.
(#) rigidus válasza Skori hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Megnéztem cső adatlapjáz is (5U4GB). Ez egy régi 50Hz-re készült egyenirányítő cső...

s/keszult/hasznalt

keszult != hasznalt

Ezzel aligha egyenirányítasz nagy teljesítményeket, GHz-es frekvenciájú jeleket meg pláne nem....

Maradjunk annyiban, hogy elobb nezzel utana az elektroncsovek mukodesenek es akkor vilagos lesz, hogy ezek a szilardtest diodak korlatait nem hordozzak.

Reszemrol az "ingyenenergia" tema lezarva es maradok az ontopiknal - egyebkent sem emlekszem, hogy en akartam volna elohozakodni vele.
(#) Skori válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Maradjunk annyiban, hogy neked kellene utánanézned a csöveknek, és még nagyon sok alapvető elektronikai dolognak is.
Mellesleg a csöveknek komoly korlátai vannak (újat mondok?), csak az okok mások mint a félvezetőknél. Amikor a hozzávezetések hossza és az elektronok vákumban megtett útja hozzámérhető a hullámhosszhoz (mikrohullámon) ott már komoly problémák jönnek elő a hagyományos csöveknél. Már n*100MHz-re is kimondottan nagyfrekvenciás csöveket használnak pl. koaxiális felépítéssel, a mikrohullámú csövek esetében pedig olyan szempotokat is figyelembe vesznek amik ezeknél a régi egyenirányítóknál fel sem merültek.

Mégegyszer ránéztem a cső adatlapjára. Ez egy közvetlen fűtésű cső, vagyis fűtőszál=katód. A fűtőszál pedig hasonló az izzólámpa izzószálához -> tekercselt duplaspirál felépítés. Vagyis nagyfrekvenciákon méginkább korlátozza a működést. Nevetséges lenne GHz-es tartományban használni ezt a csövet, mert egy kis keresgéléssel nagyságrendekkel jobbat lehetne találni ilyen célra.
(#) rigidus válasza Skori hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Tiszta sor, hogy a vakuumban mert hullamhossz behatarolo tenyezo, de ezekkel a csovekkel a jelenlegi 220MHz-en meg nem kellett szamolnom vele. A fent megjelolt jovoben tervezett GHz-es tartomanyokra pedig egyedileg elkeszitett elektroncsoveket hoztam szoba egyeniranyitas gyanant. Erre vonatkozott, hogy "olvassal figyelmesen".
(#) Dudus válasza rigidus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Radarokban használnak mikrohullámú csöveket, ( pl. magnetront, klystront) amivel előállítható nagyon nagy teljesítményű mikrohullámú jel, ezeket elterjedten használják a mai napig, de ha az elv , amit sejtettél velünk működne, már ezer éve így csinálnák, és nem ezekkel a második világháborús technikákkal.



Mivel szerintem ez nem működik, vagy ha igen, akkor nem értek hozzá/nem értem, hogyan így a továbbiakban nem tudok segíteni. A tanácsom csak annyi , legyél nagyon óvatos!

Üdv.

Ps.: Azon ne sértődj meg, hogy leírják, hogy ez így nem működik, mert semmilyen konkrét műszaki érvet, rajzot,bármit....nem hoztál fel a működése mellett csak egy stilizált tekercs 3D-s rajzát.
(#) rigidus válasza Dudus hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
"Radarokban használnak mikrohullámú csöveket, ( pl. magnetront, klystront) amivel előállítható nagyon nagy teljesítményű mikrohullámú jel, ezeket elterjedten használják a mai napig, de ha az elv , amit sejtettél velünk működne, már ezer éve így csinálnák, és nem ezekkel a második világháborús technikákkal."

Azt hiszem ez volt a legnagyobb segitseg! Megprobalok eziranyban tovabb kutakodni. A pontok Neked jarnak.

A tanácsom csak annyi , legyél nagyon óvatos!

Igyekszem. Az elso figyelmezteto jelek mar igy is megvoltak. Orulok, hogy ennyivel megusztam. Volt aki a kimenetet egy az egyben visszacsatolta es kigyulladt a laborja.

Azon ne sértődj meg, hogy leírják, hogy ez így nem működik, mert semmilyen konkrét műszaki érvet, rajzot,bármit....nem hoztál fel a működése mellett csak egy stilizált tekercs 3D-s rajzát.

Nem sertodtem meg, csak a topikom nem arrol szolt, hogy bizonygassak barmit is. Ha meg erdekli oket es nem hiszik akkor fognak egy darab rezdrotot, ratekernek egy masikat es meghajtjak min 500V-on, akar egy sima szikraresen athuzva sorbakotott diodaval. Ratesznek egy nagyob fogyasztot a kimenetre, meg egy szkopot es meglepodnek amikor alig lesz feszultsegeses tapasztalhato.

UPDATE: Az egyszeru rajzon pedig inkabb transzformator lathato mintsem egy tekercs, ahol a primer a rezdrot, a szekunder pedig az ezustrud.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem