Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen optikai érzékelőt használjak?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hzsolt90 hozzászólása Márc 13, 2015 /
 
Sziasztok!

A projekt a következő: adott két tálca, az egyik (A) automatikusan beáll a helyére (1 dimenzióban), a másikat (B) pedig kézzel kell betekerni ugyanarra a pozícióra. A feladat az, hogy ez is automatikusan beálljon, és nem lehet fix összeköttetésben a 2 tálca.

Ezért olyan érzékelőt keresek, ami lényegében úgy működik mint egy egyutas fénysorompó azzal a különbséggel, hogy akkor ad jelet a kimeneten, ha az adó és vevő látja egymást (miliméteres eltéréssel), és nem pedig amikor valami zárja a fény útját. Kb. 1 méter távolságra van a két tálca egymástól. Az én ötletem adónak egy IR lézerdióda, vevőnek pedig egy fototranzisztoros áramkör, ami bontja az "A" motort indító relét, amikor az adó és vevő pontos pozícióban van, tehát a pozíció keresés megáll mert megfelelő helyen van a két tálca. Bármilyen ötletet örömmel fogadok, eléggé kezdő vagyok még a témában. Szép napot!
(#) Sebi válasza hzsolt90 hozzászólására (») Márc 13, 2015 /
 
Valami móricka-rajz nem ártana...
A leírás alapján úgy értelmezem, hogy van két tálca - 1 méterre egymástól - ami függőleges pályán mozog. Ha az egyik elmozdul, akkor a másiknak követnie kellene és beállni ugyanabba a magasságba(?). Ehhez egy érzékelő nem lesz elég, mert azt is tudni kell, milyen irányba mozdul(t) el a követendő tálca (le,vagy fel).
Így elsőre a követendőre két lézer adót tennék egymás fölé (értelemszerűen a követőre ugyanígy két érzékelőt), ebből már lehetne dönteni, hogy a követő milyen irányba induljon.
(#) bbb válasza hzsolt90 hozzászólására (») Márc 14, 2015 /
 
Szia!

A tálcáidra pakolhatsz bármit is? Vagy az érzékelőknek kívül kell lenniük? Legegyszerűbb lenne egy arduino, vagy hasonló fejlesztőpanelt felhasználnod erre a célra, ami a vezérlést végzi, adónak egy lézerdiódát, érzékelőnek pedig három fototranyót egymás felett. A lézer fényét úgy állítsd be, hogy a középsőre essen rá. Aztán mikor elmozdulás van, akkor tudni fogod melyik irányba történt és abba az irányba kell beállítanod a követőt.
Bekapcsoláskor pedig megcsinálhatod, hogy automatán álljon be, azaz pásztázza végig a pályát, ha alaphelyzetben el volt állítva (ez még két végálláskapcsolót igényel, hogy tudd mikor elérte a pálya végét).
(#) motu01 hozzászólása Márc 19, 2015 /
 
Sziasztok,

A segítségetekre lenne szükségem.
A linkelt videóban a rádió fölött jobbra nyomkod egy valószínúleg közelítő kapcsolót ami a műanyag mögé lett téve.
Meg tudná nekem adni valaki azt hogy mi a típusa és hol tudok ilyet venni?
http://www.youtube.com/watch?v=-ez4hcNdcVE&google_comment_id=z1...xfv40k

Köszönöm
(#) Sebi válasza motu01 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Valószínű, hogy kapacitív érzékelő. ATMEL oldalán keresd, volt a kezemben ilyen chipjük, ha jól tudom a ChipCad kft-nél kapható.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem